Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Bună ziua! Astăzi am câteva lucruri importante de comunicat.  Primul se referă la Legea dării în plată sau cum se numește cu titlul complet Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Această lege a ajuns inițial la mine și am retrimis-o în Parlament cu câteva observații.
La momentul respectiv, după părerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborată. Parlamentul a luat în considerare aceste observații pe care le-am trimis, a modificat legea corespunzător și mi-a retrimis legea  în forma nouă.
Am apreciat faptul că Parlamentul a ținut cont de observațiile mele și consider că legea în forma în care a ajuns acum la promulgare este în regulă. În consecință am promulgat această lege și astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial.

Al doilea lucru se referă la Legea pentru modificarea și completarea Legii 334 din 2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, o lege de modificare deci, care conține un punct care a fost discutat în spațiul public destul de mult și din acest motiv vreau să detaliez un pic despre ce este vorba. O nouă normă, care a fost introdusă prin legea de modificare, este o normă care introduce o așa-numită afectațiune specială pentru conturile de campanie ale partidelor politice.

Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie să ținem cont când evaluăm această nouă normă de cel puțin două lucruri. Primul lucru se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esență, dar există, numit migrația politică - politicieni care părăsesc un partid și trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid și înființează alt partid.
Este foarte ușor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid și atunci putem să ne imaginăm situații în care competiția politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală.

Al doilea lucru de care trebuie să ținem cont este articolul 8 din Constituție, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic și putem să citim că partidele politice contribuie la definirea și exprimarea voinței politice. Or, dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranță apare o situație care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinței politice. Ținând cont de aceste aspecte, am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă, drept pentru care am promulgat această lege.

A treia chestiune pe care am ținut să o comunic astăzi este faptul că am semnat numirea Procurorului General, Augustin Lazăr.
În fine, un lucru care ține mai mult de mine, cred că este bine să se știe că mi-am făcut viza de reședință pe București, adică voi vota la alegerile locale aici, pentru Primar General, pentru primar de sector la București și, evident, și pentru Consiliul General și pentru consiliul de sector. Mi s-a părut că este corect așa și, în consecință, voi fi și mai interesat de felul în care se face campanie electorală pentru București.
Mai am un punct, pe care îl las pentru sfârșit, dacă aveți întrebări, două maximum trei întrebări sunt dispus să iau.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: „șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, a făcut declarații grave la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu și a Serviciului de Informații Externe, Mihai Răzvan Ungureanu fiind propus de dumneavoastră, că SIE nu-și face treaba și că nu a trimis informări către beneficiari. Ați avut o discuție cu  Mihai Răzvan Ungureanu, e necesară o demisie a lui?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Această situație care a apărut se datorează unei comunicări, probabil, suboptimale. Pentru a clarifica aceste aspecte i-am invitat în această dimineață pe amândoi. Am avut o discuție la care am avut invitați pe doamna procuror șef Kövesi și pe domnul director Ungureanu. A fost o discuție constructivă, s-au lămurit lucrurile și în continuare urmează ca ei împreună să găsească soluțiile la problemele care ar putea să apară, să lămurească neînțelegerile între cele două instituții. Consider că problema s-a rezolvat.”

Jurnalist: „Dumneavoastră v-ați făcut o părere cine a greșit în acest conflict între instituții?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Poate are și altcineva o întrebare. Mulțumesc!”

Jurnalist: „Bună ziua domnule Președinte. În problema soluțiilor dezinfectante folosite în spitale, care este punctul dumneavoastră de vedere? Ați vorbit cu Ministrul Sănătății, cu Premierul Dacian Cioloș? Dacă de managerierea acestui subiect extrem de important, de care ține până la urma viața românilor, ține și soarta Ministrului Sănătății? Mai poate rămâne în funcție dacă nu manageriază bine această problemă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Vedeți, și aici avem o situație unde principiul „lasă că merge și așa” este extrem de păgubos. Este clar că aici unii nu și-au făcut datoria cum trebuie și, în consecință, vom avea o analiză și vom trage concluziile care se impun.”

Jurnalist: „Ar trebui schimbate și procedurile în ceea ce privește analiza, înțeleg că nu există laboratoare care să facă analize la noi în țară pentru aceste soluții?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Cu siguranță procedurile trebuie îmbunătățite.”

Jurnalist: „Ați fost acuzat în ultima perioadă că ați fi încălcat Constituția prin faptul că ați spus că l-ați sunat pe liderul Partidului Social Democrat și i-ați spus direct să-și dea demisia în urma problemelor pe care le are. Cum răspundeți acestor acuzații?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Unu la mână, cu siguranță nu am încălcat Constituția. Doi la mână, nu am cerut demisia domnului Dragnea fiindcă nici nu am cum să cer demisia domnului Dragnea, eu nu sunt membru PSD și, ca atare, n-am această cădere. Însă este adevărat că i-am spus domnului Dragnea că, după părerea mea, ar fi bine să renunțe la conducerea partidului. Evident, dacă o va face sau nu, este decizia domniei sale. Eu vă mulțumesc tuturor și vă doresc tuturor sărbători fericite!”

Jurnalist: „Unde faceți sărbătorile?”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „În esență, acasă. Mulțumesc!”

Citate Video