Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, deputat, Președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Hristos a înviat, tuturor! nu răspunde nimeni...
Am convocat acest briefing, poate chiar și în formă de conferință de presă dacă veți avea careva întrebări, să ne expunem indignarea profundă din partea Partidului Socialiștilor, celei mai mari fracțiuni în Parlamentul Republicii Moldova, referitor la sifdarea Constituției Republicii Moldova și neutralității țării nostre de către trupele armate ale NATO, soldații americani. Mie mi-e interesant cum ar reacționa americanii dacă de Ziua Independenței, pe 4 iulie, la ei în centrul țării ar defila soldații ai altui stat și tehnică militară străină. Noi considerăm că aceste acțiuni majorează riscul ca să se accentueze unele tendințe separatiste din Republica Moldova, în special ceea ce se întâmplă în Transnistria, în Găgăuzia, în alte regiuni ale Republicii Moldova.

Noi considerăm că aceasta este o sfidare a intereselor naționale ale Republicii Moldova și este o trădare din partea guvernării democrate, care se autonumește democratice, a intereselor naționale și a memoriei cetățenilor Republicii Moldova. Faptul că ei doresc ca noi pe 9 mai să vină în centrul Chișinăului asta e o bătaie de joc de memoria și de sentimentele a sutelor și milioanelor de cetățeni ai Republicii Moldova care consideră că 9 mai este o sărbătoare sfântă, este Ziua Victoriei. În legătură cu aceasta, socialiștii solicită convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului, pentru data de 10 mai la ora 10, cu un singur subiect la ordinea de zi: audieri parlamentare a ministrului apărării, ministrului de interne, ministrului afacerilor externe, șefului Serviciului de securitate.

Noi deja 24 de deputați am pregătit acest demers și-l vom transmite tuturor deputaților în Parlament. Apropo, vreau să văd care este reacția comuniștilor și democraților, care au votat recent, cu noi împreună, Declarația de neutralitate, suveranitate și așa mai departe. Noi am votat peste 60 de deputați. Iaca aceea ce se întâmplă acum, asta înseamnă bătaie de joc de această hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova. Vreau să văd cum o vor proceda ei în această situație: vor semna demersul despre ședința extraordinară a Parlamentului sau nu? dacă nu, atunci înseamnă că acela ce a fost? așa, show? vă amintesc că a fostvotată, Declarația privind inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova. Dar ceea ce se întâmplă ultimile zile cum poate fi numnită altfel decât sfidarea neutralității Republicii Moldova.

Până la ședința extraordinară a Parlamentului sperăm că vom mai obține încă zece semnături, avem 24 ne mai trebuie 10, pentru a convoca ședința extraordinară a Parlamentului. Cerem și am semnat o scrisoare deja în adresa Președintelui țării să convoace ședința Consiliului Suprem de Securitate, pentru ca aceste subiecte să fie discutate și în cadrul acestui for, Consiliul Suprem de Securitate, care de fapt aceasta este una din atribuțiile de bază și să deie calificativele respective. Persoanele care au admis ca aceste forțe militare, tehnică militară, soldații străini, americani, care au admis să intre pe teritoriul Republicii Moldova ar trebui imediat să fie concediați și Președintele țării are toate atribuțiile în acest sens. Ar fi bine cel puțin la final de mandat, Președintele în exercițiu să arate că are o poziție clară în ceea ce ține de Constituția Republicii Moldova.

Dar domnului Șalaru vreau să-i promit că cel târziu după 30 octombrie, nu numai că va zbura din funcție, o să facă pușcărie și pentru trădare națională acum și pentru locomotivele care le-a vândut în Rusia, tot o să-i amintim și armamentul care acuma l-a vândut iar la ucraineni prin firme off-shore, noi tot știm domnule Șalaru. Și nu o să te scape cetățenia României sau nuștiu ce, o să te căutăm și o să te găsim peste tot, pentru toate prostiile care le admiți acum. Și vreau să dau asigurări și să vin și cu un mesaj către acești militari străini: nu încercați să vă vârâți pe 9 mai în Chișinău! nu încercați, nu riscați. Ieri la frontieră au fost câteva zeci de persoane. Eu vă promit că vor fi mii de persoane care nu vor admite ca tehnica militară să intre în Chișinău. Veți merge peste oameni? sau vreți ca pe tot globul pământesc să vadă oamenii tancuri americane aruncate cu ouă și cu alte lucruri care sunt pregătite.

Eu vreau să vă spun că noi o să ne pregptim foarte serios pentru ziua de 9 mai. Foarte serios. O să fim și la marșul care, Marșul Victoriei care-l organizăm noi în fiecare an, vor fi zeci de mii de oameni, lucrul ăsta eu vi-l spun la sigur. Ați văzut, noi avem potențial să organizăm acțiuni. Vreți să veniți în Piața Marii Adunări Naționale? să discutați cu zecile de mii de oameni? nu vă bateți joc de memoria moldovenilor. Pentru noi este zi sfântă. Soldați americani, vreți să veniți la monument să depuneți flori? ați luat câte o panglică, Gheorghevscaia lentocica în piept, ați lăsat tehnica unde-i blocată acum, poftim, veniți la paradă, depuneți flori, dacă vă considerați aliați, dar nu cu tehnică militară în centrul Chișinăului, noi lucrul ăsta nu-l vom admite. Asta e ceea ce am vrut să vă spun. Mai multe detalii referitoare la ziua de 9 mai și acțiunile care vor fi lansate, noi mâine vom organiza o conferință de presă și cu alte organizații deoarece activitățile de 9 mai sunt organizate nu de Partidul Socialiștilor, noi am spus că 9 mai trebuie să fie o sărbătoare nepolitică, fără drapele de partid, fără insigne de partid și așa mai departe. De aceea, despre acțiunile de 9 mai vă voi povesti împreună cu alți colegi cu care organizăm, cred că mâine într-o conferință de presă.

Jurnalist: De ce nu ați aruncat ieri cu ouă, la vama Sculeni?

Igor Dodon: Eu personal nu am promis niciodată că eu voi arunca cu ouă, în zilele acestea și ieri și alaltăieri, am ciocnit ouă roșii, la Sadova, la părinți, la socri ieri de exemplu, alaltăieri în sat, ieri la socri, eu am sute de mesaje din partea cetățenilor Republicii Moldova, din Chișinău, din afara Chișinăului, care pregătesc diferite expresii sau cum să-și manifeste emoțiile în legătură cu aceste evenimente. Și la sigur, chiar dacă o să dorim cumva să-i calmăm, lucrul ăsta este imposibil. Ieri, sarcina a fost să întâmpinăm această tehnică militară la Sculeni și să încercăm să blocăm intrarea ei pe teritoriul Republicii Moldova. Noi am făcut tot posibilul ieri, ne-a reușit pe o perioadă de timp să-i oprim.

Jurnalist: Ministrul a spus că de fapt ați făcut, v-ați lansat în campania pentru alegerile prezidențiale și că după câteva minute deputații s-au dat la o parte și tehnica a mers mai departe. Adică faceți PR ieftin.

Igor Dodon: Niciodată nu și-a permis nimeni cu trupe străine să vină în Republica Moldova și să-și permită să vină în Chișinău, de aceea noi lucrul acesta nu-l vom permite și nu-l vom admite. Ceea ce ține de declarațiile lui Șalaru, dați-mi oleacă de timp, o să vedeți ce facem noi din el. În sensul bun al cuvântului. El o să facă pușcărie pentru tot ceea ce face în Republica Moldova, el crede că noi nu știm cum el scoate noaptea la ce oră, de aici de lângă Chișinău armamentul și-l duce la Mărculești să-l încarce în avioane? în curând vor fi și video probe, totul va fi. Dosar penal îi deschis pe dânsul. Eu nu vorbesc de ceea ce el a făcut la Ministerul Transporturilor, când a vândut locomotivele, despre asta voi știți deja, eu vă spun ce face acum ca ministru al apărării, avem toate probele și le-am depus nu o dată, cu ce se ocupă acest ministru, inclusiv ceea ce ține de trupele americane acum aicea. Tot la timpul lui, o să vedeți ce soartă o să aibă acest așa-numit ministru. Veterinar ori ce este el acolo, sanepid, sau ce e el. O să se ducă în pușcărie să, pușcărie, el are o spus că el îi tare mare specialist în lupta cu microbii, o să se ducă acolo în pușcărie este loc unde trebuie să lupte cu microbii, o să-i dăm posibilitatea să-și manifeste toate capacitățile.

Jurnalist: În replică [indescifrabil] atât de categorici în ce privește armamentul rus de pe teritoriul Republicii Moldova.

Igor Dodon: În ceea ce ține de armata rusă din Transnistria, are statutul de forțe pacificatoare, aprobat de Organizația Națiunilor Unite, dacă nu știu acest lucru lasă să-l afle, în primul rând. În al doilea rând, pe parcursul a 25 de ani de independență, niciodată, repet, niciodată forțele armate rusești nu au venit și nu au încercat să defileze în centrul Chișinăului pe 9 mai, cu toate că ei au mai mare drept. DAcă vorbim de Ziua Victoriei și de victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, nu și-a permis niciodată. Ăștia vor să vină.

Jurnalist: Da, dar ei defilează în Transnistria.

Igor Dodon: Eu v-am spus poziția noastră, care este consecventă și va fi menținută și în continuare.

Jurnalist: Domnul Șalaru a spus că de fapt va fi o...

Igor Dodon: Ia lăsați-l atâta pe Șalaru!

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Ia lăsați-l pe Șalaru, mare avtoritet v-ați găsit voi, Șalaru. Alte întrebări.

Jurnalist: Credeți că este întâmplătoare vizita lui Plahotniuc în America, întâlnirea cu Victoria Nuland și prezența trupelor NATO pe teritoriul Republicii Moldova?

Igor Dodon: Interesantă întrebare, eu astăzi am dat și o reacție în acest sens și vin cu acest mesaj și inclusiv și domnului Plahotniuc și alții. Americanii tot timpul i-au sacrificat pe cei care i-au utilizat în atingerea scopurilor sale geopolitice. Atât pe cei din afara țării, avem multe țări, Iugoslavia, Iran, Irak și așa mai departe, cât și interior, unde-i Filat? care era cel mai bun prieten al americanilor, se lăuda cu relații bune cu Biden, cu Merkel, cine măcar a clipit din degete atunci când a fost pus la pușcărie? păi iaca ei trebuie să înțeleagă acești politicieni, sau cum îs coordonatori executivi ai aliansului. Trebuie să înțeleagă că jocul ăsta este foarte periculos și se va termina foarte urît pentru ei, cu regret vom avea de pătimit și noi, cetățenii Republicii Moldova, pentru că încercarea să fii vasal sau pion geopolitic al unui jucător cum este Statele Unite, cu regret se face în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova. Haideți să vedem ce va urma.

Jurnalist: Dar cum credeți, ce face domnul Plahotniuc acolo?

Igor Dodon: O să se întoarcă și o să-l întrebați, eu nuștiu, eu citesc ca și voi, ce scriți voi mai citesc și eu. Mai sunt întrebări?

Jurnalist: Domnul Dodon, dar ce părere aveți despre cetățenia rusă pe care a avut-o domnul Plahotniuc?

Igor Dodon: A avut-o sau o are?

Jurnalist: A avut-o, apoi în 2010 a schimbat-o....

Igor Dodon: Păi eu nu m-aș mira, nu m-aș mira că acest personaj încearcă să obțină careva acoperire, sub aspect de cetățenie sau alte acoperiri, cum ar fi întâlnirile care au loc acum la Washington, din partea forțelor mari geopolitice, dar am venit cu exemple. Nu ajută lucrul acesta. Nu ajută. Pentru ceea ce se întâmplă în interiorul Republicii Moldova, ceea ce s-a creat în Republica Moldova, capturarea instituțiilor statului, ceea ce se face cu justiția, cu mass-media, și aici e bătaie de joc destul de mare. Statele Unite salută și spun să mergeți așa tot mai departe. Adică, numești pe Poalelungi, mergi așa mai departe, îți bați joc de justiție, mergi așa mai departe, mass-media ce se întâmplă, mergi așa mai departe. Păi, atunci Statele Unite ce fac? adică închid ochii la absolut tot, de ce? numai să fie, este o vorbă foarte bună în limba rusă care des e utilizată în context geopolitic, mă scuzați că în această săptămână, este o vorbă, [indescifrabil].

Adică la orișicare altul nu i-ar ierta lucrurile astea, imaginați-vă dacă comuniștii făceau așa ceva până în 2009, cu subjugarea presei, cu justiția, cu încălcarea Constituției, la ăștia le iartă tot, de ce? pentru că se tem de noi, iată de ce. Pentru că se tem că dacă vor fi anticipate, preluăm noi guvernarea. Eu le-am spus nu o dată, și europenilor și americanilor: călcați pe aceeași greblă. Pe voi vă șantajează niște personaje de aici, voi de frica tancurilor rusești le iertați absolut tot și pe urmă vă mirați de ce scade încrederea în Europa, în Occident, în Statele Unite. Da puteți voi să faceți drumuri, cum ați făcut drumul bun Sărăteni-Soroca din banii contribuabililor americani, puteți să faceți o sută de drumuri de estea, americani, eu asta ambasadorului i-am spus în față, puteți să faceți și o sută de drumuri de acestea. După ce îl susțineți pe Plahatniuc și pe alții, încrederea se duce așa în jos. Tot pe banii voștri. Iaca ceea ce se întâmplă. Au ales așa cale, nu au decât.

Jurnalist: Păi cum credeți de ce a ales domnul Plahotniuc anume această perioadă...

Igor Dodon: Pentru a susține suport politic la ceea ce face în Republica Moldova, pentru a demonstra opoziției, în special de dreapta...

Jurnalist: Păi dumnealui nu are nici o funcție...

Igor Dodon: În special de dreapta, a demonstra opoziției, că uite, de fapt cei la care voi trimiteți mesaje că noi suntem răi, de fapt ne susțin pe noi, nu pe voi, voi puteți să mergeți prin marșuri cât doriți, dar de fapt noi suntem cei care hotărăsc în Republica Moldova. Iaca care a fost scopul. Deține funcții politice sau nu, păi s-a prezentat deja, secretar sau cum acolo... Mai aveți și alte întrebări? o zi bună și sper totuși și noi vom face tot posibilul,am discutat și cu Prim-ministrul, am discutat și cu Președintele Parlamentului, să le vină mintea la cap, dă-le moldovenilor mintea cea de pe urmă, șisă nu se aventureze pe 9 mai cu scenariile lui Șalaru, nu-l ascultați pe Șalaru, Șalaru îi dus cu pluta, asta-i clar, dar voi încercați măcar voi să vă gândiți oleacă mai încotro mergeți, asta-i destabilizarea situației și o faceți cu-i, de dragul lui Șalaru, sau unionistului Ghimpu, care nu înțelege ce vre de la viață și care are 0,5% în sondaje? pentru cine faceți voi lucrul acesta? gândiți-vă foarte bine.

Jurnalist: Dar pe 10 mai să fie, e normal?

Igor Dodon: Poftim?

Jurnalist: Pe 10 mai e ok să fie tehnica militară...?

Igor Dodon: Poziția noastră este ca tehnica militară și militarii americani trebuie să plece din țară, aceasta este poziția noastră. O zi bună!

Citate Video