Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Oazu Nantoi, vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, consilier municipal: Bună ziua. Ieri în consiliul municipal au fost votate o mulțime de subiecte funciare care au așteptat ani de zile să fie discutate. Când spunem "subiecte funciare", avem în vedere că în spatele lor sunt mii de oameni, oameni de afaceri, alți cetățeni, toți locuitori din municipiul Chișinău. De la momentul constituirii, fracțiunea PPEM s-a ghidat de un principiu: toate deciziile se analizează din punct de vedere juridic, nici o votare la pachet și independent de pretinsele viziuni geopolitice. Pe unul din subiecte care a fost votat cu vot unanim și care ține de privatizarea terenului aferent unui obiectiv privat, imediat după procedura de vot, am fost sesizați de către societatea civilă privind anumite elemente care prezintă riscuri de abuzuri și dubii privind oportunitatea economică pentru minicipalitatea acestui proiect. În mod special am atras atenția la faptul că chiar dacă proiectul se referă la privatizarea terenului aferent unui obiectiv privat, din fotografiile expediate rezultă că de societatea civilă, se vede clar că nu este vorba de vre-un obiectiv sau construcție, sunt doar niște blocuri de beton care sunt amplasate ca să creeze impresia unui fundament. analizând aceste sesizări și dorind să eliminăm riscul eventualelor abuzuri, venim cu inițiativa reexaminării acestui subiect în ședința imediat următoare.

Invităm absolut toate fracțiunile să fie prezente la dezbaterea acestui subiect pentru a avea toate argumentele pe masă și a lua o decizie corectă în numele tuturor locuitorilor municipiului. PPEM crede că un partid poiltic trebuie să aibă capacitatea de a reveni asupra unor proiecte votate, dacă primește argumente clare că este necesară revizuirea acestora, cum este cazul și acum. Cu această ocazie, mulțumim societății civile pentru sesizarea expediată și ne manifestăm disponibilitatea și deschiderea noastră de a coopera pe subiectele, informațiile, ideile, pe care societatea civilă le are. PPEM consideră că incoerențele care există în cadrul juridic național privind relațiile funciare sunt menținute în mod premeditat pentru a favoriza corupția și provoca daune bugetelor locale. Ultima licitație privind privatizarea loturilor de pământ în municipiul Chișinău au avut loc în 2012.

Ne angajăm să venim cu o inițiativă legislativă pentru perfecționarea cadrului juridic național în scopul eliminării riscurilor de corupție în cadrul dosarelor funciare. dorim să ne concentrăm asupra acestui subiect, vă mulțumim pentru atenție și la celelalte subiecte ce țin de activitatea noastră în Consiliul municipal, vom reveni cu altă ocazie. Vă mulțumim.

Jurnalist: Domnule Nantoi am o întrebare, ieri când ați votat acest proiect nu v-ați dat semnul întrebării că un ar a fost vândut cu 15 mii de lei, un preț sub nivelul pieței?

Oazu Nantoi: Stimată domnișoară, atunci când eu vorbesc desspre faptul că există incoerență la nivel național, atunci a fost nevoie de activitatea noastră în Consiliul municipal ca să ne dezmiticim de acest lucru și noi considerăm că aceste incoerențe sunt menținute în mod intenționat pentru a favoriza irosirea, să spunem așa, a patrimoniului în ceea ce privește loturile de pământ la un preț mult sub prețul de piață, inclusiv aceasta se reflectă la modalitățile când agenții economici iau un teren în arendă, construiesc casteluri și pe urmă vin cu ideea privatizării terenului aferent, ceea ce noi suntem obligați să realizăm, în baza legii. Același lucru se observă și în alte aspecte și special v-am atras atenția la faptul că ultima licitație privind privatizarea loturilor de pământ a avut loc patru ani în urmă și de aceea noi constatăm că această situație trebuie să fie modificată atât la nivel național, precum și noi chemăm societatea civilă și suntem recunoscători societății civile ne-au sesizat, pentru ca să manifestăm pe viitor să spunem așa, mai multă profunzime în ceea ce privește abordarea acestor subiecte. Doar atât. Mulțumim frumos.

Citate Video