Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Grigore Novac, deputat, membru al Fracțiunii Socialiste din Parlamentul Republicii Moldova: Sunteți gata? Bună dimineața, stimați reprezentanți ai mass-media. Vreau să vă ulțumesc că v-ați trezit și ați venit la ața o oră matinală penru reflecta tema conferinței de presă de azi. De la început ș vrea să fac un mic cuuvânt de introducere. Am și o rugăminte la dvs., să fim cât ai succinți atât noi, cât și dvs. pentru că ave și ședința în plen a Parlamentului pentru a reuși și acolo.

Despre ce vom vorbi azi? Vom vorbi despre diminuarea capacității de apărare a Republicii Moldova și despre hoțiile și acțiunile ilegale care au loc în cadrul armatei naționale a Republicii Moldova. Vom aborda mai multe aspecte, vom viziona și un filmuleț. Noi nu venim doar cu cuvinte, dar venim și cu pribe în acest sens. Anterior, când s-a examinat moțiunea simplă de cenzură în plenul Parlamentului Republicii Moldova asupra activității ministrlui Șalaru. Am vent cu un document care la acea etapă demonstra că complexele antiaeriene care protejează spațiul aerian al Republicii Moldova sunt scoase la vânzare și comercializate. În acest sens, atunci în plenul Parlamentului am demonstrat și am adus ca argument colgilor deputați ordinul dnului ministru Șalaru, care îl am și acum la mână, este ce-i drept o copie, copia nu este cea mai reușită că avem ceva probleme cu printerul. Acest ordin a fost pentru a scoae de la balanța ministerului apărării acele complexe anteeriene de model S125KMneva și de a le trece la balanța aeroortului Internațional Mărculești.

Așa a fost să fie. Ulterior aceste informații s-au adeverit. O să vedeți probele video cum din mai multe unități militare, pe timp de noapte, pe furiș se scot aceste complexe anteaeriene și se transportă la aeroportul Mărculești. Dacă să vă ... pentru a vă nota și a cunoaște când a fost și când a avut loc, pot să vă informez. Aceste acțiuni u avut loc, au fost scoase complexele antiaeriene în noaptea de 14 spre 15 aprilie de la o unitate miitară din Dănceni. 19 spre 20 aprilie curent, la fel din Dănceni, 21 spre 22 apilie, la fel din Dănceni, 26 și 27 aprilie, la fel au fost scoase din Dănceni, 28 și 29 aprilie de la baza militară din Dănceni și Durlești. 3 spre 4 și 5 spre 6 mai de la unitatea militară din Băcioi. Vreau să vă zic ceea ce ține de Durlești, acolo erau ca acostament, o mașină instalație de transportare și încărcare a rachetelor, care și pe aceea au scos-o de acolo. La un moment a rămas, parcă se creează impresia că parcă e o clumbă cu flori. În acest sens avem la fel probe, avem și fotografii că a rămas doar pământul negru în acel loc. Eu, Dorin, te rog, să vizionăm filmulețul care a fost filmat pe timp de noapte, materiale operative.

[prezentarea filmului video]

Aceasta este baza militară din Dănceni.
Nemijlocit s-au efectuat filmări și pe traseu. Vedeți regiunea Sociteni, stația spre Dănceni, de la Dănceni, de fapt, spre municipiul Chișinău.

Iarăși, vedeți complet stația de lansare, iarăși stația de lansare.

Altă dată. Ora 2.30 la fel din Dănceni. Vedeți că este altă imagine. De data aceasta, în partea stângă apare un autoturism civil. Se vede clar că este altă imagine, altă dată și alt video.

La fel, stațiile de lansare.

Punctul de control comandă. Toate acestea s-au deplasat pe traseul Chișinău - Orhei și nemijlocit, mai departe spre aeroportul internațional Mărculești.

La fel altă dată, la fel unitate militară din Dănceni. Ora 23.10 minute. Noi am depus efortul ca să facem filmulețul cât mai scurt și succint. Practic ele sânt identice: ieșirile de pe unitățile miliare și nemijlocit deplasarea pe traseu. Dar se vede clar că sunt materiale video total diferite.

O să avem filmări video și ieșiri de pe alte ... puțin mai... era foarte ... era întuneric și practic imposibil de filmat un video calitativ, dar se văd clar ieșirile de la unitatea militară din Băcioi, va fi mai târziu puțin.

În noaptea de 27 spre 28 au fost concomitent de la două baze militare odată scoase. Aici deja avem în imagine unitatea militară din Băcioi, la fel filmată pe timp de noapte, dar acuș în farurile autospecialelor veți vedea dar și pe traseu nemijlocit ce au scos de acolo. Asta cred că este unica filmare care nu era nici o sursă de iluminare acolo și de aceea avem calitatea pe care o avem. Dipă cum am spus la unitatea militară din Durlești chiar a fost scos acea instalație deci mașină de transportare și încărcare a rachetelor care stătea în calitate de monument. A fost scoasă și aceea.

Așadar, în continuarea celor spuse, vreau să vă zic că responsabil de această operațiune de transportare a acestei tehnici militare a fost locotenet colonelul Andrei Camerzan pe care ministrul Șalaru imediat după finisarea acestei operațiuni intenționează să-l delegheze într-o misiune specială în afara țării, nu cunosc de care de menținere a păcii sau de alt gen. Dumnealui este șef al Secției armament și muniții, este și locțiitor al șefului de Direcție JE-4 logistică. Ca să cunoașteți, aceste trei complexe antiaeriene, din informația pe care o avem au fost comercializate la prețul de 660 mii dolari SUA. Prețul lor real este mult mai mare dar cel mai grav este că în felul următor a fost spațiul aerian al Republicii Moldova a rămas neprotejat.

Următoarea etapă din informația pe care o deținem, o să fie comercializarea rachetelor propriu-zise, deoarece complexele au fost vândute să-i zicem așa, iar rachetele prorpiu-zise au rămas. Noi avem și prețul să-i zicem așa, mai cuseamă avem numărul concret câte rachete sunt, cred că nu este cazul să dăm numărul acestor rachete eu pot să vă zic doar o singură rachetă care este depozitată la noi aici în Republica Moldova, prețul ei pe piața neagră este de 3500 dolari. Dacă îi facem o așa o deservire fiind prețul ei se ridică la 12 mii de dolari SUA, iar dacă o modernizăm, prețul ei ajunge până la 120 mii de dolari SUA, pentru o singură rachetă. Eu pot să vă zic că-s mai mult de o sută la noi aici. Vă dați seama că dacă nu sunt complexe, n-o să aibă nevoie nici de rachete, cu rachetele nu ai ce face fără stațiile de instalare. În imagine dumneavoastră ați văzut instalații de lansare a rachetelor, mașină de trasnportare și încărcare a rachetelor, generatoare și punctul de control.
Mai departe, mârșăveniile și măgăriile acestui ministru incompetent nu s-au oprit aici. Recent, cu colegul meu Ghenadie Mitriuc, care este și vicepreședinte al Comisiei parlamentare securitatea națională, apărarea și ordinea publică, ne-am deplasat la poligonul și unitatea militară de la Bulboaca. Asta a fost în data de 31 mai, curent. Două zile în urmă. Ne-am deplasat acolo în urma unor informații operative dacă doriți așa, mai sunt ofițeri din cadrul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova care încă nu și-au pierdut obrazul și mai slujesc acestei țări dar nu altui stat străin. De către acești bravi ofițeri ne-au fost puse la dispoziție și acuma o să vă demonstrez a doua etapă ceea ce am vorbit, să nu vorbim doar cu cuvinte goale dar vorbim cu probe. Procese-verbale, ordine de distribuție, vorbind mai simplu, avem autospeciale militare de... deci mai concret și cum se numesc ele stație radiogoniometru, stație de radiorecepție și stație de radiobruiaj. Deci care se folosesc în militărie pentru a intercepta un sunet, pentru a bruia un sunet, ori în alte scopuri se folosesc. Ce au început ei să facă. Au început dezmembrarea acestor autospeciale, dezmemebrarea acestor autospeciale nu s-a început întâmplător dar a demarat acest proces deoarece în aceste blocur să le zic așa, se conțin metale prețioase, cum ar fi aurul, argint, platină și paladiu dacă nu greșesc eu, că aveam undeva însemnat, în cantități destul de bune. Am și fiecare stație care și cât conține. La fel, ele arată cam așa, aceste, iată aveți în... poate le cunoașteți ca mașini care interceptează un semnal al inamicului. Pe aceste fiecare șaină în parte, avem cinci astfel de autospeciale, avem ca dovadă acest ordin de distribuție, fiecare mașină în parte, iaca eu le am aici pe fiecare și la fel avem și procese verbale.

Ca să cunoașteți, în spatele acestor acțiuni inclusiv este implicat bănuim noi în continuarea gândului, când ne-am deplasat noi la poligonul de la Bulboaca, chiar dacă noi în calitatea noastră de deputați în Parlament ne-am legitimat, le-am solicitat să le vedem în ce condiții se păstrează și cum se păstrează și se apără depozitele unde sunt muniții, unde sunt, este tehnică specială și așa mai departe. Dacă o să fie necesar, eu cred că o să fie o reacție numaidecât a ministrului Șalaru și a Șefului interimar al Marelui Stat Major, Generalul Cutie. Noi avem dovezi cum dumnealui practic mi-a spus direct că dacă nu ne cărăm de acolo, ridică garda pe alarmă și ne arestează. Nu a mers nici un argument absolut. Am făcut trimitere la legislație, am făcut trimitere la Legea cu privire la statutul deputatului, absolut nimic nu a mers, am insistat chiar să depunem o sesizare oficială la Marele Stat Major, nici această variantă nu a mers. Nu a mers această avriantă deoarece în acel moment tocmai se începuse dezmembrarea acestor autospeciale. Unde se vor duce ele, eu acuma vreau ca dacă Procuratura Generală sau Procuratura Militară doarme, aș avea o doleanță și o dorință ca ei să se trezească și să se autosesizeze pe aceste cazuri și să înceapă nemijlocit lucrul și să facă bine treaba. Iaca dacă o să fie nevoie, vă prezint pe fiecare proces-verbal și ordin de distribuție în parte, pe fiecare mașină aparte autospecială de asta militară, la fel trebuie să fie, nu am reușit să avem un ordin de bază al ministrului apărării și așa mai departe toate documentele necesare pentru a însă aceste documente deja sunt mai mult decât suficiente pentru a demonstra mârșăveniile cu care se ocupă ministrul Șalaru. Acuma aș dori să-i ofer cuvântul colegului meu Ghenadie Mitriuc, care este și vicepereședinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică pentru are și dumnealui mai multe detalii referitor de ce se face în Ministerul Apărării.

Ghenadie Mitriuc, deputat, vicepereședinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică: [indescifrabil].

Grigore Novac: Da este important ca să cunoașteți fiecare același complex antiaerian care am vorbit, fiecare are număr de serie de producție. Să nu dea Dumnezeu să apară un complex de ăsta care este după Republica Moldova să apară în altă țară de conflict unde sunt două țări care întrun conflict și să apară un complex de-al nostru, ăsta deja e3ste cnandal internațional. eu vreau să vă amintesc că eu nu știu miniștrii ăștia ai apărării care sunt exponenți Partidului Liberal au doar un scop de a distruge această armată, cred că vă amintiți cu ce s-a ocupat Marinuță, vă amintiți acel scandal cu nici până la ziua de azi nu s-au remediat relațiile Republicii Moldova cu Azerbaijanul când ministrul Marinuță a vândut armament Armeniei care sunt de ani buni în conflict, noi de fapt prietenim și cu o țară și cu altă, însă în urma livrării acestui armament s-au înrăutățit relațiile cu Azerbaijanul. Atunci au fost două tentative, una dacă nu era, dacă nu erați voi, mass-media ca să reflectați această, ca să știți, un avion a zburat în Armenia, al doilea nu a reușit deoarece era seara și nu putea să aterizeze la Mărculești și a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău care a atras privirile curioșilor și respectiv au apărut mai multe întrebări de unde pe un aeroport civil un avion militar. Și de aceea au apărut atunci acel scandal și al doilea avion așa și nu a zburat,a zburat fără încărcătură. Însă dacă ateriza la Mărculești cred că pleca și acela armament însă în urma acestei acțiuni atunci a avut un scandal fără precedent acre a avut consecințe și le are până în ziua de azi. Eu vreau să vă zic că acele complexe care le-ați văzut în imagini, cum v-am spus, au foat vândute la prețul de 660 mii de dolari. Dacă aceste complexe sunt țări care modernizează aceste complexe, deci investițiile întrun complex sunt de cel mult trei milioane de dolari SUA, prețul lui deja automat se ridică de la 15 până la 18 milioane de dolari. Pe o unitate. Eu vorbesc de un singur complex, deoarece se mărește capacitatea de nimicire, raza de nimicire este mai mare. Deci este clar cam ce-am avut a spune, dacă aveți întrebări vă rog.

Ghenadie Mitriuc: [indescifrabil].

Grigore Novac: Vă rog întrebări dacă aveți.

Jurnalist: Ce vor face mai departe socialiștii? Partidul Socialiștilor.

Grigore Novac: Astăzi chiar acum imediat după ce finism conferința de presă mergem la Parlament, vom depune o depune o moțiune simplă asupra activității și acțiunilor ministrului apărării Șalaru, colegii noștri deputați socialiști deja sunt la Parlament ne așteaptă, mergem încolo, semnăm și astăzi în... la începutul ședinței plenare a Parlamentului vom depune o moțiune simplă de cenzură. Și deja mai departe vom vedea cine îl va mai proteja pe acest hoț cu titlu de ministru. asta este doar prima acțiune, ulterior vom sesiza Procuratura Generală, dacă dânșii dorm noi le vom prezenta probe video, noi ne-am, vă zic, noi ne-am , filmările s-au efectuat timp de șapte zile, asta doar ce am reușit noi să facem filmări însă filmul evident este mult mai mare, noi l-am scurtat așa ca să pentru dumneavoastră, pentru reprezentanții mass-media.

Ghenadie Mitriuc: [indescifrabil].

Grigore Novac: Mai sunt întrebări? este clar, da? dacă doriți să filmați mai deaproape actele care demonstreazaă, eu sunt gata să le prezint. Vă mulțumim.

Citate Video