Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog: Doamnelor și domnilor, în primul rând doresc să transmit condoleanțe din partea MAI familiilor celor patru colegi care și-au pierdut viața la datorie într-un accident aviatic care a avut loc în Republica Moldova și în care a fost implicat un elicopter SMURD.
 
Permiteți-mi acum să vă fac câteva precizări cu privire la circumstanțele producerii acestui accident pe baza informațiilor pe care le avem la acest moment.
 
În jurul orelor 14.23, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operațional de la Unitatea Specială de Aviație Iași a MAI că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgență. La nivelul MAI, a fost convocată imediat celula de criză pentru gestionarea situației.
 
În jurul orei 15.00 am primit confirmarea de la forțele ajunse la fața locului într-o regiune împădurită din zona localității Haragîș din raionul Cantemir din Republica Moldova că a fost găsită epava elicopterului, iar cele 4 persoane aflate la bord sunt decedate. După confirmarea accidentului aviatic, ministrul afacerilor interne Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean domnul Alexandru Jizdan care, în discuția telefonică, a reconfirmat producerea accidentului și decesul membrilor echipajului.
 
Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziția autorităților din Republica Moldova resurse ale Poliției Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor producerii acestui accident aviatic. Totodată, l-a informat pe premierul Dacian Cioloș despre producerea accidentului și a dispus ca domnul  Raed Arafat, șef al DSU, să se deplaseze în Republica Moldova.
 
Referitor la misiunea elicopterului, vă pot confirma că, la ora 9.55, aeronava a decolat de la Iași cu direcția Vulcănești, Republica Moldova unde a aterizat la ora 11.
La ora 11.30 a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie pe care  a transportat-o la Chișinău. După predarea pacientei, elicopterul alimentează și decolează din nou în jurul orei 13.10 către Cahul, într-o misiune aeromedicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular cerebral. Înainte de a ajunge la pacient, a avut loc accidentul.
 
Despre aeronavă vă pot spune că este de tip EC 135, cu nr. de înmatriculare 347, fabricată în august 2014 și a cărei ultimă inspecție periodică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic și asistent medical.
 
Medicul avea o experiență de 5 ani pe elicopterul SMURD iar asistentul medical, de 11 ani. Pilotul avea o experiență pe elicopter de 4.181 de ore de zbor iar copilotul de 1.480 de ore.
 
Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată și în legătură cu autoritățile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menționez că cercetarea la fața locului este coordonată de Procurorul General interimar și adjunctul șefului Poliției Naționale din Republica Moldova.
 
Precizez că, la acest moment, structurile MAI desfășoară procedura de anunțare a familiilor celor 4 membri ai echipajului. Pentru anunțarea familiilor, au fost formate echipe de psihologi li polițiști de la IPJ Iași. Totodată, s- a luat decizia ca toate aeronavele EC 135 să rămână la sol.