Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de poliție Monica Dajbog: În urma evaluărilor privind efectele fenomenelor meteorologice din ultimele 24 de ore se poate aprecia că situația revine la normal. Nu mai sunt în vigoare atenționări meteorologice, dar rămân valabile avertizări hidrologice dintre care Cod Roșu de inundații până, astăzi la ora 14.00, pe cursuri de ape din 9 județe din Moldova și centrul țării.

În ultimele 24 de ore, nu au mai fost înregistrate situații dramatice sau de risc deosebit pentru populație fiind însă evacuate preventiv 113 persoane din patru județe. La această oră sunt în continuare evacuate doar 34, restul întorcându-se la casele lor.

În ultimele 24 de ore, au fost desfășurate intervenții cauzate de situații de urgență în 155 de localități. Menționez, că nu avem localități izolate.

Referitor la situația drumurilor, la această oră, rămân închise DN 2 pe o porțiune de 3 km din județul Vrancea și DN 13 C, la ieșirea din localitatea Vânători, din județul Mureș. De asemenea, circulația pe linia ferată dintre Adjud și Domnești, din Județul Vrancea, a fost deschisă pe un singur fir.

În condițiile reducerii ariei de manifestare a fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, în această noapte, în sprijinul populației au acționat peste 2.000 de pompieri, jandarmi și polițiști.

În cursul zilei de ieri, din dispoziția ministrului Petre Tobă, sute de pompieri au fost dislocați în județele aflate încă sub avertizare de inundații, iar 37 de motopompe de mare capacitate din județele unde nu au existat probleme din punct de vedere meteorologic s-au trimis în zonele de risc.

Pe măsură ce situația se stabilizează, aceste forțe suplimentare vor reveni la unitățile lor.

De asemenea, la nivelul MAI ofițeri cu funcție de conducere din cadrul tuturor structurilor operative au fost prezenți în noaptea trecută în Centrul Național de Conducere Integrată pentru a putea dispune măsuri de alarmare și mobilizare a unor resurse suplimentare de intervenție, dacă situația ar fi impus-o.

Misiunile structurilor MAI în contextul alegerilor locale

În această dimineață la ora 7.00, s-a încheiat campania electorală pentru alegerea autorităților administrației publice locale și vreau să vă reamintesc că de la acest moment este interzisă continuarea propagandei electorale.

La nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne a fost realizată o evaluare finală a campaniei electorale din punct de vedere al asigurării ordinii publice, inclusiv cu datele din ultima zi de campanie, situația fiind următoarea:

S-au asigurat măsurile de ordine pentru desfășurarea a 1.367 de manifestări publice cu caracter electoral, organizate în 823 de unități administrativ teritoriale din întreaga țară, fără a fi înregistrate evenimente grave.
 
Cu excepția a 9 manifestări, la aceste activități s-a înregistrat o participare de sub 1.000 de persoane.

Din totalul de 1.421 de sesizări adresate MAI în legătură cu procesul electoral, 17,6% au fost transmise pentru competentă soluționare către Autoritatea Electorală Permanentă și Birourile Electorale Județene.
Din cele 1.171 de evenimente sesizate privind posibile fapte din competența MAI, 21,6% nu se confirmă, iar 41,2%  - cele mai multe - au vizat nerespectarea prevederilor legale privind afișajul electoral.
 
75% dintre evenimente au fost sesizate în mediul rural.
 
Au fost constatate 512 fapte contravenționale pentru care au fost aplicate 306 sancțiuni (182 amenzi, în valoare de peste 124.000 lei și 124 avertismente scrise).

Au fost sesizate 325 posibile infracțiuni, pentru care sunt cercetate 185 de persoane.

Dintre posibilele infracțiuni, 218 sunt fapte de „corupere a alegătorilor”, dintre care 168 cu Autor Cunoscut.

Pentru infracțiunea de corupere a alegătorilor sunt cercetate în total 143  de persoane, față de 4 fiind dispuse măsuri preventive.

Dacă ne raportăm la campania electorală aferentă alegerilor locale din anul 2012, când au fost sesizate 2.707 situații privind încălcări ale legii, în campania încheiată în această dimineață, numărul de sesizări a scăzut cu mai mult de jumătate.
 
Concluzia acestei evaluări finale este că, pe parcursul campaniei electorale, a fost menținut un climat adecvat de siguranță publică și campania s-a desfășurat normal fără incidente deosebite.
 
Așa cum s-a dispus și în videoconferința condusă ieri de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, aceeași echidistanță în aplicarea legii va fi menținută și astăzi și mâine, în ziua alegerilor.

Astăzi, efectivele MAI vor asigura măsurile specifice de protecție pe timpul transportului către secțiile de votare a buletinelor de vot, ștampilelor cu mențiunea VOTAT, timbrelor autocolante și a celorlalte materiale electorale.

În această după-amiază, la ora 18.00, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare, împreună cu ceilalți membri, trebuie să fie prezenți la sediile secțiilor de vot pentru a lua măsurile necesare pentru organizarea operațiunilor de votare.

De asemenea, președintele secției de votare dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot și ia măsuri de îndepărtare a materialelor de propagandă electorală de orice tip din interiorul și de pe clădirea în care se află secția de votare.

Pe parcursul nopții, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de ordine publică la toate cele 18.616 secții de votare, urmând ca, mâine dimineață, aceste locații să fie predate președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.

Mâine, la ora 6.00 președintele biroului electoral al secției de votare, în prezența celorlalți membri, verifică urnele, cabinele de vot, existența listelor electorale, a buletinelor de vot și a ștampilelor necesare votării, după care închide și sigilează urnele prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.

Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, responsabilitatea sa întinzându-se și în afara localului secției de votare, până la o distanță de 500 de metri.

Vreau să subliniez rolul deosebit de important al președinților secțiilor de votare în cazul semnalărilor sistemului de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, în special în situațiile de posibil vot multiplu.

În cazul acestor semnalări ale sistemului, în conformitate cu Deciziile BEC, președinții au obligația de a sesiza angajații MAI care asigură paza secțiilor de votare.

Poliția va răspunde la toate aceste sesizări și va declanșa investigații în fiecare caz în parte.

Doamnelor și domnilor,

Așa cum știți, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a condus ieri ultima ședință a Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale în cadrul căreia s-a analizat stadiul îndeplinirii sarcinilor prevăzute în calendarul acțiunilor de pregătire a scrutinului din 5 iunie și au fost dispuse ultimele măsuri organizatorice pentru buna desfășurare a alegerilor, toate aceste activități fiind în termen.

Ministrul Petre Tobă a cerut structurilor MAI maximă fermitate în aplicarea legii și operativitate în intervenția la solicitările cetățenilor astfel încât votarea să se desfășoare în condiții de siguranță și legalitate.

Pentru buna derulare a alegerilor vor fi angrenați 65.815 angajați MAI, astfel:
· Pentru protecția secțiilor de vot au fost mobilizați 23.453 de angajați ai MAI, iar 30.067 de polițiști și jandarmi pentru menținerea ordinii publice atât în proximitatea secțiilor de votare, cât și pe raza localităților;

· Pentru intervenția la evenimente au fost constituite echipe operative alcătuite din 4.682 de specialiști;

· În rezervă sunt pregătiți să intervină 7.613 lucrători.

Reamintesc faptul că, în ziua votului, efectivele MAI vor fi la datorie pentru a gestiona situațiile care ar putea perturba ordinea și liniștea publică și pentru a verifica semnalările privind producerea unor posibile incidente electorale care sunt în competența de cercetare a structurilor noastre.

Vă mulțumesc!