Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Cezar Preda, purtătorul de cuvânt al PNL București: Bună dimineața. La prima conferință de presă din ziua alegerilor din 5 iunie avem două mesaje.

Primul mesaj al Partidului Național Liberal este îndreptat către toți membrii și simpatizanții Partidului Național Liberal care după exercitarea dreptului la vot sau în timpul acestei zile, să dea o mână de ajutor tuturor oamenilor care se află în dificultate din cauza calamităților. Inundațiile mari, sutele de gospodării inundate și oameni evacuați. Victimele acestei catastrofe sunt în ceea ce înseamnă prioritate de interes a Partidului Național Liberal. Cred că acest lucru trebuie să fie în mintea și inima tuturor românilor care în afară de a-și exercita dreptul constituțional de vot, trebuie să se gândească să fie alături de aceste familii greu încercate.

În ceea ce privește al doilea mesaj este cu privire la modul în care se desfășoară aceste alegeri. Prezența la vot este similară celei din 2008. O prezență de o medie de 44% la nivel de țară și o prezență mică în municipiul București. Facem un apel la cetățenii Bucureștiului și a tuturor românilor să se prezinte la vot.

Ca disfuncționalități în procesul electoral ele sunt minore. Avem două cazuri deosebite. În județul Mureș și în județul Buzău unde se cere și demiterea prefectului pentru proasta organizare a alegerilor. Astfel, în județul Mureș peste 200 de secții au așteptat toată noaptea să le vină buletinele de vot și tot acest du-te - vino a creat o mare tensiune în ceea ce înseamnă membrii secțiilor de votare și modul în care ei pot să gestioneze legal această acțiune. Se solicită demiterea prefectului de Mureș pentru proasta organizare.

O situație și mai gravă este în județul Buzău, unde într-o comună, comuna Vernești, este închis procesul de votare în 7 secții datorită tipăririi greșite a buletinelor de vot. Conform legii, în două ore trebuia remediată această disfuncționalitate. Nu s-a reușit până la această oră. Se consecere Biroului Electoral de Circumscripție anularea alegerilor, pentru că în termen legal se spune că maxim 2 ore trebuie remediată această problemă. Ei și-au fixat un termen în afara legii, până la ora 12, ceea ce este inadmisibil și aici se cere demiterea prefectului de Buzău pentru proasta gestionare a alegerilor.

Dacă aveți întrebări. Nu aveți? În regulă.