Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Cezar Preda: Bună seara. Bine v-am regăsit. Iată deja suntem după aproape o zi de votare. Mai sunt câteva ore. Situația votului din 5 iunie pentru Partidul Național Liberal are două semnificații.

Prima este modul în care se derulează în continuare campania electorală pe televiziuni și în mediul online. Dacă nu se mai pot folosi tehnici și tacticile electorale vechi ale PSD-ului, acelea cu sacoșa, cu mita, cu dusul la vot cu camioanele, oamenii n-au stat pe loc și au găsit o altă formulă. Formula de a anunța din oră în oră exit-poll-uri folosindu-se de prietenii lor și de analiști care sunt de azi dimineață pe televiziune încercând să spună că situația e gravă, că situația reclamă un vot care nu are legătură cu democrația, o situție în care partidele sunt nereformate de-a valma făcând o confuziune majoră ce înseamnă realitatea și ce își doresc domniile lor. Și aici aș exemplifica faptul că Partidul Social Democrat și-a trimis în bătălie toți liderii pe care i-a avut cercetați penal și condamnați, fără număr. Și nu aveau cum să facă altfel, dacă însăși conducerea lui este în aceeași situație. Putem vorbi de o reformare? Nu. De ce domnii care se perindă pe la televiziuni și în spațiul public nu spun că cel care nu s-a reformat este Partidul Social Democrat? Să vorbești de-a valma despre partide mi se pare un atac la democrație. Partidul Național Liberal are o singură replică la această atitudine. Îi invităm pe toți oamenii care au drept la vot să vină la vot. Asta este singura modalitate în care oamenii pot să aleagă pe cei pe care îi consideră demni de a ocupa funcțiile administrative. În rest, nu o să schimbăm noi tacticile și tehnicile unui partid care și-a făcut capăt din această practică.

A doua problemă pe care vreau să o ridic este ceea ce înseamnă disfuncționalitățile din procesul electoral. Aș începe întâi cu ceva mai apropiat de branșa voastră - observatorii. Observatorii aceștia care fac exit-poll-uri, colegi de-ai Dumneavoastră. În Vrancea, Oprișan a reușit să-i scoată din toate secțiile cu poliția, chiar dacă erau acreditați de BEC. A spus că el nu... în județul lui unde el e jupân nu au ce căuta și toți au fost duși la secția de poliție. I-au ținut acolo și nu le-au mai dat drumul să se întoarcă în secții. Dacă Dumneavoastră considerați că acesta se numește partidul reformat și atitudine, noi Partidul Național Liberal spunem că nu. Și aici se impun măsuri urgente. De ce am făcut referire și la sprijinul poliției în asemenea acțiuni, pentru că mai sunt polițiști care fac același lucru pe care l-au făcut de ani de zile. Și aici mă refer strict numai la aceea care, din virtutea unei prietenii cu Partidul Social Democrat îi ajută pe aceștia în secție. Exemplul este Giurgiu, unde președintele organizației care e și candidat de consilier județean a fost dat afară din secție cu ajutorul poliției pentru faptul că a semnalat că se băgau voturi multiple în urna de vot. Eu cred că toate acestea se leagă și de amenințarea de dimineață a PSD-ului și a domnului Ponta cu moțiunea de cenzură, crezând că dacă aruncă chestiunea cu moțiunea de cenzură în ziua votului, poate Ministerul de Interne sau primul-ministru va fi mai puțin vigilent să respecte legea.

Fiind cazuri izolate, eu cred că ele vor fi tratate cu maximă atenție de responsabilii Ministerului de Interne. Acestea au fost chestiunile pe care am vrut să vi le aduc la cunoștință. Dacă aveți vreo întrebare.