Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Îmi face o deosebită plăcere să îl am astăzi alături de mine pe Președintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, căruia îi mulțumesc pentru că a acceptat invitația de a veni în România, invitație pe care am lansat-o anul trecut, când am vizitat Italia. Domnule Președinte, bine ați venit în România!

Am avut astăzi, cu omologul meu, convorbiri consistente, în spiritul Parteneriatului Strategic Consolidat existent între România și Italia și al relației cu totul speciale pe care țările noastre o împărtășesc. Vorbim despre o relație marcată de prezența unei comunități românești foarte importante în Italia și a unei însemnate comunități italiene, în cea mai mare parte comunitate de afaceri, în România, care se adaugă minorității italiene istorice din țara noastră.

Îi mulțumesc și pe această cale Președintelui Mattarella pentru că este un interlocutor deschis problematicii comunității românești din Italia și una dintre vocile influente care încurajează permanent  procesul de integrare al acesteia, cu menținerea identității românești.  

Din această perspectivă, în cadrul convorbirilor am subliniat necesitatea continuării eforturilor comune de sprijinire a comunității românești din Italia și de creștere a participării românilor la viața socială, dar și politică din Peninsulă.

În paralel, trebuie să ne continuăm eforturile pentru păstrarea identității lingvistice și culturale a comunității românești, precum și pentru valorificarea potențialului economic foarte important al acesteia în relația bilaterală.

De asemenea, am convenit astăzi că un alt obiectiv comun prioritar este să ducem cooperarea economică la un nou nivel. Schimburile comerciale au atins deja, la sfârșitul anului 2015, o valoare record de peste 13 miliarde euro, Italia fiind al doilea partener comercial al României.

Am stabilit totodată că este foarte importantă creșterea investițiilor italiene în România, în special în sectoare cu valoare de antrenare mare pentru ansamblul economiei. De aceea, voi participa astăzi, împreună cu domnul Președinte, la deschiderea unui Forum Economic româno-italian dedicat promovării participării investitorilor italieni la dezvoltarea economiei românești, la care vor lua parte multe firme italiene interesate.

Am discutat pe larg și temele actuale de pe agenda europeană și internațională și vă asigur că există o mare similitudine a pozițiilor noastre privind o serie de teme centrale.

Astfel, am discutat despre viziunile României și Italiei în privința continuării construcției și integrării europene. Statele noastre sunt profund interesate într-o consolidare a proiectului nostru european, pentru asigurarea securității și prosperității cetățenilor noștri.

Am avut un schimb de opinii extrem de interesant legat de dezvoltarea relațiilor Uniunii cu vecinătatea sa, și atât Președintele Mattarella, cât și eu suntem de acord în privința caracterului complementar al dimensiunilor sudică și estică.

Astfel, am reiterat sprijinul României pentru viitorul european al Republicii Moldova și pentru continuarea procesului de reformă în spirit european. M-am bucurat să constat că și omologul meu italian consideră necesară acordarea unui sprijin activ din partea Uniunii Europene în aceeași direcție.

Am discutat și despre situația din Ucraina și am reamintit poziția României potrivit căreia sancțiunile Uniunii Europene pentru Rusia trebuie menținute până la implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk.

În perspectiva Summitului NATO de la Varșovia, am prezentat argumentele consistente ale părții române în sensul asigurării unei prezențe a NATO robuste, de descurajare, poziționată în mod proporțional pe întregul flanc estic al Alianței, ca răspuns la acțiunile Rusiei care au dus la deteriorarea echilibrului de securitate în zona Mării Negre.

Am discutat și despre provocarea migrației și am reamintit poziția României pe acest dosar, subliniind importanța găsirii unor răspunsuri eficiente, care nu pot fi decât unele asumate împreună.

România este solidară cu eforturile Italiei și am prezentat contribuția substanțială a țării noastre pentru gestionarea acestui fenomen.

Am susținut în acest context și importanța prezervării funcționalității Spațiului Schengen și am reiterat interesul României pentru aderarea la Schengen, care va contribui considerabil la consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Mulțumesc Italiei și domnului Președinte pentru reconfirmarea sprijinului său constant în acest sens!

O concluzie evidentă a întâlnirii este că actualele legături, de ordin afectiv, dar și pragmatic, de veritabil Parteneriat Strategic dintre cele două țări, sunt mai puternice ca oricând, mai ales în actualul context complex la nivel european.

Vizita Președintelui Mattarella este pentru mine o confirmare a faptului că relația dintre România și Italia va rămâne una privilegiată și se va consolida în continuare, în spiritul puternicei tradiții de prietenie și colaborare care ne leagă.

Vă mulțumesc! Domnule Președinte, aveți cuvântul!”

Președintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella: „Îi mulțumesc foarte mult domnului Președinte Iohannis pentru primirea atât de prietenoasă pe care mi-a oferit-o. Am fost deosebit de fericit să îl reîntâlnesc după ce l-am întâlnit în lunile trecute la Roma și pentru că prietenia între România și Italia este una cu adevărat profundă.

Avem în comun un vast patrimoniu istoric și cultural, rădăcini puternice, solide care vin din Antichitate și care explică de ce în Italia este o puternică comunitate românească și, pe de altă parte, în România, există un număr mare de italieni care participă la viața economică și culturală a țării. În Italia, comunitatea românească este mare, este prețuită și este din ce în ce mai bine integrată.

Comunitatea italiană din România este, la rândul ei, dinamică și activă și sunt două manifestări ale prieteniei care există nu numai între instituțiile din România și din Italia, dar mai ales la nivelul celor două popoare.

Iar această condiție a întărit apartenența comună la Uniunea Europeană și la NATO. Nivelul de cooperare dintre cele două țări este cu adevărat exemplar, inclusiv în interiorul Uniunii Europene. Dimensiunea vastă a schimbului pe care o amintea și domnul Președinte Iohannis dovedește intensitatea relațiilor dintre România și Italia la nivel economic dar și politic și cultural.

O colaborare puternică și strânsă care noi sperăm că va crește și la nivel cultural între universitățile din România și Italia, între tinerii studenți din Italia și România, între instituțiile culturale din cele două țări.

De asemenea, o colaborare politică între România și Italia presupune, cu siguranță, o angajare constantă în a înțelege problemele de ambele părți și de a ne raporta la ele în mod comun.

Îi mulțumesc domnului Președintelui Iohannis pentru ca după amiază va participa alături de mine la inaugurarea Forumului Economic dintre întreprinzătorii italieni și români și este un semnal important al intenției de a întării ulterior aceste raporturi. Raporturi care au fost consolidate, așa cum spuneam, prin prezența și angajamentul comun în NATO și Uniunea Europeană.

Am împărtășit cu domnul Președinte și cu delegația cât este de importantă pentru România o întărire a legăturii de solidaritate în Uniune, în angajamentul comun de a rezolva problemele, pentru că acest lucru va mări puterea Uniunii și a fiecărei țări în cadrul Uniunii Europene. Cu siguranță, acest lucru în Italia, în Europa, constituie un raport exemplar. România și Italia sunt convinse de importanța Uniunii pentru perspectivele de stabilitate și de creștere internațională, precum și pentru contribuția la asigurarea păcii internaționale.

De asemenea, apartenența comună la NATO consolidează în fiecare zi raportul nostru. Am înțeles îngrijorările României referitoare la granița estică a Uniunii. Am aplicat, la rândul nostru, cu rigoare sancțiunile față de Rusia în urma crizei din Ucraina și, dacă va fi solicitat acest lucru, Italia va continua să le aplice cu aceeași rigoare.

Avem o apropiere și o înțelegere pentru problemele care se sesizează în România și pe care le percepe și Uniunea. Președintele Iohannis a amintit tema migrațiilor, o temă foarte importantă, de asemenea, care plasează Uniunea Europeană în fața unui fenomen epocal, care va fi un fenomen de lungă durată și care necesită un răspuns comun și de ansamblu din partea Uniunii Europene.

Italia, așa cum a amintit domnul Președinte, a propus un proiect Uniunii Europene, care se dorește să fie o contribuție, o solicitare față de Uniunea Europeană pentru a stabili o intervenție articulată și comună în fața fluxului migrator, în colaborare cu țările de la care pleacă fluxurile migratoare. Este vorba despre o problemă cu care se confruntă întreaga Europă și nu numai țările în care sosesc migranții.

Am vorbit la întâlnirea noastră despre faptul că, dacă nu ar fi ținute în mână, fluxurile ar crește și ar deveni imposibil de gestionat. Italia face tot ceea este necesar ca țară de sosire, dar este nevoie ca Uniunea Europeană în ansamblu să își asume responsabilitatea primirii, nu numai la nivel de situații de urgență și situații de dificultate, ci cu o perspectivă istorică și de ansamblu asupra fenomenului.

Din partea noastră, am confirmat domnului Președinte susținerea convinsă a Italiei pentru intrarea României în Sistemul Schengen, pentru că și acest lucru presupune o ulterioară creștere a solidității Uniunii Europene, precum și a impactului României asupra Uniunii Europene.

Toate acestea provin dintr-o armonie la nivel de chestiuni politice, culturale și sociale între cele două țări, care provine din rădăcinile comune pe care dorim să le punem în valoare, să le dezvoltăm, să le apărăm în mod unit, inclusiv în ceea ce privește celebrările din următorii ani. Italia și România au cu adevărat un mare raport de prietenie, o colaborare profundă și am căzut de acord că este necesar să facem în așa fel încât această prietenie să se dezvolte și colaborarea să crească pe toate planurile și este ceea ce am dorit să punem în evidență în această întâlnire.

Vă mulțumesc, domnule Președinte, pentru primirea pe care ne-ați făcut-o!”

Citate Video