Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Măsuri de creștere a siguranței cetățenilor pentru minivacanța de Rusalii
În contextul Sărbătorii Rusaliilor Ortodoxe, în baza planului aprobat de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, Poliția Română, Jandarmeria, Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor acționa în sistem integrat, cu forțe suplimentare, pentru ca cetățenii să petreacă aceste zile de sărbătoare în siguranță.
 
Începând de astăzi, aproximativ 22.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi zilnic la datorie pentru a menține ordinea și liniștea publică, pentru a fluidiza traficul rutier și pentru a asigura intervenția la urgențele medicale și la alte situații de risc pentru populație.
 
Efectivele de siguranță publică vor acorda o atenție deosebită celor peste 16.400 de lăcașuri de cult unde vor avea loc slujbe religioase cu participare numeroasă.
 
De asemenea, colegii noștri vor asigura ordinea publică la cele aproximativ 500 de manifestări publice, concerte sau evenimente sportive care urmează să se desfășoare în toată țara, inclusiv duminică în locurile publice unde se va viziona meciul de fotbal România - Albania.
 
Alegeri locale pentru primarii a două localități din județele Buzău și Timiș
La misiunile cotidiene ale structurilor MAI se adaugă misiunile specifice asigurării desfășurării în bune condiții a alegerilor locale care au loc duminică în două localități din județele Buzău și Timiș, pentru alegerea primarului, unde la alegerile din 5 iunie s-a înregistrat balotaj. Este vorba de comuna Vîlcelele, județul Buzău, unde este organizată o singură secție de votare la care sunt înscriși în lista electorală permanentă 1.240 de alegători și comuna șag, județul Timiș, unde sunt organizate 2 secții de votare pentru cei 2.850 de alegători înscriși în listele electorale permanente.
Pentru cel de-al doilea tur de scrutin, așa cum prevăd actele normative în vigoare, prin grija prefecților, s-au asigurat materialele necesare în procesul electoral: buletine de vot, ștampile cu mențiunea „VOTAT” și timbre autocolante.
În planul ordinii publice s-au luat măsuri de asigurare a protecției locului de tipărire a buletinelor de vot, a transportului acestora și evident, duminică, în ziua votului se va asigura protecția secțiilor de votare.
 
Măsuri de siguranță pentru turiștii care vor merge pe litoral în acest weekend
La nivel național, 11.466 polițiști vor fi în stradă, suplimentar față de echipajele curente, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale și asigurarea intervenției la solicitările cetățenilor.
Pentru că ne așteptăm ca un număr mare de români să meargă în aceste zile pe litoral s-au dispus măsuri speciale pentru siguranța turiștilor.
Conform Planului General de măsuri aprobat de ministrul Petre Tobă pentru perioada estivală, aproximativ 1.500 de polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, piloți, medici și paramedici SMURD vor fi în misiune pe litoral.
De la 1 iulie, la dispozitivul actual asigurat de către structurile teritoriale din județul Constanța, se vor adăuga aproape 300 de polițiști din alte județe care vor fi detașați pe litoral pe perioada estivală. De asemenea, prin dislocarea personalului operativ din 10 județe, peste 350 de pompieri vor fi pregătiți să intervină zilnic, în stațiunile de pe litoral.
Efectivele MAI vor intensifica patrulele de ordine publică, activitățile preventive în zonele aglomerate și cu risc criminogen, acțiunile de combatere a evaziunii fiscale și pe linia siguranței alimentare și vor asigura  intervenția rapidă la evenimente, cazuri medicale și în situații de urgență.
 
Anul acesta, în premieră, pe plajă sunt amplasate puncte de prim-ajutor asigurate de pompieri și paramedici SMURD. Aceste puncte de prim ajutor sunt amplasate în cele mai aglomerate stațiuni: Mamaia, Eforie Nord, Costinești și Neptun.
Inspectorii din județul Constanța, cu sprijinul colegilor detașați din alte județe vor continua acțiunile de prevenire, precum și activitățile de îndrumare și control pe linia respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor la obiective de cazare și  în locațiile unde se preconizează derularea unor evenimente cu public numeros.  
Pentru reducerea timpului de răspuns, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța a înființat 9 puncte de lucru temporare, încadrate cu câte o autospecială cu apă și spumă, suplimentar față de cele 10 existente până în prezent.
De asemenea, eficientizarea intervențiilor la urgențe pe autostrada A2 se asigură prin amplasarea, în fiecare sfârșit de săptămână, a unor ambulanțe SMURD, autospeciale de descarcerare și autospeciale cu apă și spumă în puncte fixe de pe autostradă la kilometrii 20 și 105 (zona Drajna), 143 (zona Fetești) și 156 (zona Cernavodă).
Pe mare, în zona Mamaia, Eforie Nord, Costinești, Portul turistic Tomis, Portul Mangalia și pe lacul Siutghiol vor fi disponibile ambarcațiuni cu personal calificat să intervină în situații de urgență.
 
Siguranța traficului rutier
O componentă importantă a măsurilor dispuse pentru aceste zile de sărbătoare o reprezintă siguranța traficului rutier, având în vedere că foarte mulți cetățeni vor pleca la rude sau în zone de interes turistic.
În fiecare zi, aproape 2.000 de polițiști rutieri vor fi prezenți pe principalele drumuri naționale și autostrăzi pentru fluidizarea traficului.
Pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și menținerea unei atitudinii prudente în trafic, polițiștii rutieri vor acționa cu 421 de aparate radar în întreaga țară, inclusiv echipamentele de ultimă generație (dispozitivele True Cam).
 
Având în vedere numărul mare de turiști care vor petrece aceste zile pe litoral, structurile Poliției Rutiere vor acorda o atenție deosebită fluidizării circulației pe drumurile care converg către mare, beneficiind de sprijinul aerian a două elicoptere IGAV pentru monitorizarea traficului și coordonarea echipajelor de la sol.
 
Ordinea publică în stațiunile turistice
În ceea ce privește Jandarmeria Română, aproape 3.500 de jandarmi se vor afla zilnic în stradă pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică, mai ales în zonele în care este așteptat un număr mare de persoane – stațiuni turistice, zone de agrement, biserici și mănăstiri.
De asemenea, 750 de jandarmi montani vor fi pregătiți să intervină în sprijinul turiștilor care aleg să-și petreacă această minivacanță la munte.
Răspunsul operativ în cazul urgențelor medicale va fi asigurat de 350 de autospeciale SMURD, încadrate cu 968 de pompieri paramedici, la care se adaugă aproximativ 700 de echipaje de ambulanță, toate aflându-se sub coordonarea operativă a Departamentului pentru Situații de Urgență.
Aproximativ 5.000 de angajați ai inspectoratelor pentru situații de urgență, cu 2.810 mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină la nivel național pentru limitarea efectelor eventualelor situații de urgență.
O atenție deosebită va fi acordată posibilelor situații generate de temperaturile ridicate. După cum știți, pentru aceste zile, meteorologii au anunțat că vremea va fi călduroasă în toate regiunile, local caniculară în vestul, centrul și sudul țării, iar disconfortul termic va fi accentuat.
Pompierii sunt mobilizați pentru a putea interveni și în cazul producerii unor incendii din cauza temperaturilor ridicate.
De la începutul acestei săptămâni au fost efectuate verificări la obiective economice, lăcașuri de cult și unități de cazare pentru a evalua măsurile dispuse pentru prevenirea incendiilor.
Au fost aplicate aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 350 de mii de lei și au fost identificate 62 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Nu au fost situații în care să se impună aplicarea măsurii suspendării activității.
 
Măsuri suplimentare la punctele de trecere a frontierei
și efectivele Poliției de Frontieră au fost suplimentate pentru efectuarea unui control operativ al documentelor și pentru asigurarea fluenței tranzitului de persoane și autovehicule. În fiecare zi, vor fi la datorie, în medie, aproape 2.500 de polițiști de frontieră.
În funcție de trafic, vor fi suplimentate arterele de control și echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.
Poliția de Frontieră recomandă turiștilor care vor tranzita granițele în aceste zile să consulte aplicația online cu timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei pentru configurarea celui mai bun traseu și evitarea aglomerației.
 
Este așadar o perioadă cu multe activități și misiuni pentru structurile MAI, toate acestea fiind organizate pentru a menține un nivel de siguranță ridicat pentru cetățeni.
Pe întreaga perioadă a sărbătorilor, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor transmite informări cu privire la acțiunile întreprinse, dar și recomandări utile pentru cetățeni.

Citate Video