Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ana Guțu, președintele Partidului Unionist DREAPTA: Astăzi este 28 iunie, de aproape 76 de ani sovieticii au ocupat Basarabia. Astfel, ziua de 28 iunie, pentru noi românii din Basarabia, din fosta Basarabie, este o zi de doliu. Din păcate, până astăzi în legislația noastră nu există o stipulare care ar face referire la această zi de ocupație neagră pentru istoria românilor din Basarabia. În legătură cu aceasta, Partidul Unionist DREAPTA adresează un apel public către Președinție, către Parlament, către Guvernul Republicii Moldova.

Azi, 28 iunie 2016, când se împlinesc 76 de ani de la ocuparea Basarabiei de către URSS, partidul unionist DREAPTA face apel public către Președinția, Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova să întreprindă acțiuni punctuale în vederea comemorării acestei date istorice negre din istoria recentă.

1. Declararea pe întreg teritoriul Republicii Moldova prin lege a zilei de 28 iunie drept Zi de comemorare a victimelor regimului comunist în rezultatul genocidului, deportărilor și foametei organizate.
2. Denunțarea de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova a Pactului Ribbentrop-Molotov și aderarea Republicii Moldova la Acordul interstatal pentru constituirea Tribunalului internațional pentru investigarea crimelor comunismului, lansat pentru semnătură de miniștrii justiției ai Ucrainei, Poloniei, Letoniei, Lituaniei și Estoniei la Tallin în 2015.
3. Inițierea de către Procuratura Generală a procesului public împotriva crimelor comunismului în baza numeroaselor volume de mărturii, documente de arhivă, care au fost publicate până în prezent cu scopul condamnării crimelor comunismului în instanțele judiciare ale Republicii Moldova. 
4. Crearea Institutului de investigare a crimelor comunismului pe lângă Președinția Republicii Moldova, care va desecretiza dosarele comunismului și va face publice numele vinovaților de comiterea crimelor pe teritoriul Basarabiei: genocid, deportări și foametea organizată.


Am decis să organizăm acest flashmob aici, la strada Alexandru cel Bun 19 fiindcă în beciurile acestei locații între anii 40-41 au fost împușcați de către NKVD români-basarabeni, dar și alți cetățeni ai Basarabiei care au pledat pentru și au avut simpatie pentru statul România Regală. Au fost uciși și până astăzi nu cunoaștem numele celora care au contribuit la aceste exterminări. Partidul Unionist DREAPTA arată cartonaș negru actualei guvenări, actualilor politicieni care și-au pierdut memoria, care nu știu de unde se trag, care nu-și cunosc originile, dar și cetățenilor Republicii Moldova care încearcă să uite această pagină importantă și pagină neagră din istoria românilor-basarabeni.