Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută la ceremonia de declarare a Capacității Operaționale Inițiale a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est și a Capacității Finale a Unității NATO de Integrare a Forțelor

„Doamnă Amiral Michelle J. Howard,
Domnule General-locotenent Leonardo di Marco,
Domnilor miniștri,
Domnule șef al Statului Major General,
Onorați parlamentari,
Stimați reprezentanți ai corpului diplomatic,
Domnilor generali și amirali,
Onorată asistență,
Doamnelor și domnilor,

Ceremonia la care participăm astăzi, de declarare a capacității operaționale inițiale a Comandamentului Diviziei Multinaționale Sud-Est și a capacității operaționale finale a Unității NATO de Integrare a forțelor, are loc în contextul pregătirii Summitului NATO de la Varșovia de săptămâna viitoare.
Summitul se va desfășura pe fondul unei dinamici accentuate a mediului de securitate, cu impact asupra statelor membre și Alianței ca întreg.
Am asistat, în anul 2015, la amplificarea și multiplicarea provocărilor de securitate la adresa spațiului euroatlantic, în special cel european, situație care continuă și în prezent. Perpetuarea crizei din Siria și a instabilității în regiunea Orientului Mijlociu și Nordului Africii au favorizat extinderea amenințării teroriste relaționate ISIL/Daesh în spațiul european.
Pe de altă parte, situația din vecinătatea estică a NATO continuă să fie volatilă, iar procesul de soluționare a dosarului ucrainean se derulează cu dificultate, pe fondul implementării parțiale și deficitare a Acordurilor de la Minsk.
De aceea, Summitul NATO de la Varșovia este esențial pentru consolidarea securității și apărării colective, după implementarea Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale, stabilit la Summitul din 2014.
Poziția României la Summitul NATO din acest an de la Varșovia este în favoarea armonizării intereselor comune de securitate și apărare, în spiritul solidarității și coeziunii Aliate, dar de o manieră echilibrată pe cele două flancuri, estic și sudic, și pe cele două dimensiuni, nordică și sudică, ale Flancului Estic. Ne dorim menținerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecție și de luare a deciziilor actuale și viitoare ale Alianței legate de continuarea adaptării NATO pe termen lung.
De asemenea, este important ca același echilibru să se reflecte și în demersurile de asistență pentru partenerii NATO din Flancul Estic, respectiv Sudic al Alianței.
O astfel de poziție corespunde principiilor „28 pentru 28”, respectiv „abordare de tip 360 de grade”, susținute extins la nivel aliat și reflectate în procesul de adaptare pe termen lung a NATO.

Doamnelor și domnilor,
Ceremonia de astăzi are o semnificație aparte pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare și a prezenței înaintate Aliate pe flancul estic al NATO.
Practic, România și-a îndeplinit integral și la termenele stabilite obiectivele asumate, în concordanță cu nivelul de ambiție al Alianței și cu măsurile adoptate în 2014, la Summitul din Marea Britanie, ceea ce demonstrează că suntem un aliat credibil.
O dovadă în acest sens este și faptul că am crescut cheltuielile pentru apărare și o vom face în continuare până la atingerea nivelului de 2% din PIB anul viitor.
După cum cunoașteți, structurile NATO de comandament din România - Unitatea NATO pentru integrarea forțelor și Comandamentul Multinațional de Divizie - au un rol major în cadrul eforturilor de îmbunătățire a capacității Alianței de a răspunde cu succes provocărilor prezente, dar și viitoare.
Ele facilitează dislocarea forțelor Aliate în regiune, în sprijinul apărării colective, prin asigurarea conexiunii vitale între forțele NATO și cele naționale, inclusiv prin planificarea și conducerea de exerciții multinaționale și alte forme de pregătire în comun.
Cu câteva săptămâni în urmă, am inaugurat Facilitatea antirachetă de la Deveselu, care marchează atât aprofundarea cooperării în cadrul parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cât și consolidarea profilului României în Alianța Nord-Atlantică în perspectiva integrării acestei facilități în Sistemul NATO de apărare antirachetă.
Vreau să reamintesc că sistemul Aegis Ashore din România nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având strict rol defensiv, dar constituie o asigurare a apărării României și a Aliaților europeni împotriva unor potențiale amenințări.
România își asumă în continuare să fie un furnizor de securitate în regiune, un aliat predictibil și un pol de stabilitate la extremitatea estică a spațiului euroatlantic care, din păcate, este supus provocărilor și amenințărilor.
Singurele variante viabile de soluționare rămân cele politice, nu cele militare, iar solidaritatea Aliată rămâne factorul esențial al stabilității și securității euroatlantice.
Le mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea nivelului de operaționalizare declarat astăzi pentru tot ceea ce fac în a asigura securitatea României, în conformitate cu obiectivele stabilite prin Strategia Națională de Apărare a Țării.
România este și va rămâne un aliat credibil și un pilon de stabilitate și securitate în regiune.
Vă mulțumesc!”

Citate Video