Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Victor Chironda: Bună ziua stimați reprezentanți mass-media. Vă mulțumim că v-ați reținut pentru anunțul nostru. După cum cunoașteți, suntem aici unii dintre reprezentanții grupului de pregătire a adunării grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. După cum a fost anunțat mai devreme și vrem să facem să repetăm astăzi acest anunț și să vă rugăm să-l transmiteți către toți cetățenii orașului și municipiului Chișinău: astăzi la ora 18, cu începere la 18.00, la Palatul Feroviarilor, va avea loc adunarea de constituire a grupului de inițiativă privind organizarea referendumului, așa cum prevede legea. Este dreptul cetățenilor de a organiza, de a cere un referendum, este dreptul chișinăuenilor de a semna pentru demisia primarului, este dreptul chișinăuenilor de a veni la un referendum și de a aprecia pozitiv sau negativ activitatea din ultimul an a primarului Dorin Chirtoacă. Vă rugăm mult să promovați mesajul nostru și așteptăm chișinăuenii care vor să fie parte a grupului de inițiativă să vină astăzi la ora 18 la Palatul Feroviarilor cu buletinul. Doar cetățenii care au domiciliul în municipiul Chișinău pot face parte din grupul de inițiativă și pot colecta semnături, ceilalți pot veni pentru a susține grupul de inițiativă. Vă mulțumesc.

Ion Ceban: Stimați reprezentanți mass-mediam, ne adresăm și chișinăuenilor, pe 17 iulie se fac 580 de ani de la prima notificare documentară să-i spunem așa, a Chișinăului. Este un jubileu. Nu am auzit primăria să organizeze ceva de parcă n-ar fi nici capitală, dar nici interesați de a face ceva în acest sens. Astăzi am asistat iarăși la o debitare de lucruri stranii cel puțin după părerea noastră. Am avut impresia că tot ce și-a notat primarul 9 ani de zile aici la ședința operativă a pus astăzi pe tapet, dar a uitat că multe lucruri pur și simplu nu le cunoaște, începând de la numărul de benzinării care sunt 217 și nu o sută treizeci și nu știu cât, și finalizând cu cine eliberează autorizații pentru gherete și tarabe, îi amintesc de Coffee Time - proprietatea familiei, deci panotajul nu am auzit să zică ceva de Aldora Art care are instalate pe viaduct panouri publicitare, chiar pe trotuar și terminând cu câinii vagabonzi. Cel puțin pentru noi a fost amuzant. Noi înțelegem că astăzi și-a dorit să se dea în spectacol în maniera caracteristică pe care o are, dar trebuie să înțeleagă un lucru: deci dacă este sincer în ceea ce spune că nu va bloca procedura de referendum, noi îl invităm neapărat să vină la ora 6. Noi știm că o să fie sute de oameni prezenți și sperăm foarte mult ca tot Partidul Liberal care este astăzi în coaliție parlamentară să nu blocheze atât la nivel de Parlament, la nivel de Comisia Electorală Centrală, la nivel de instanțele de judecată. Și atunci vom vedea cum vor decide chișinăuenii. Este o procedură democratică pe care toată lumea în mod normal ar trebui să aibă o posibilitatea să o desfășoare. Asta am vrut să vă spunem. Am mai avut o replică doar la... tot aud mai des aici că uite la aspect legislativ nu este reglementat gherete, tarabe, deci panouri și tot așa mai departe. Eu am o singură întrebare către Partidul Liberal. În toți anii în care se află la guvernare, în coaliția de guvernare, câte inițiative are referitor la Chișinău, iată de reglementare a tarabelor, a gheretelor, multor altor lucruri, construcții neautorizate. Eu pot să vă spun că la acest capitol practic nu are nici una. Atunci ce mai facem haz de necar aici la ședința operativă. Dacă tu ești parte a guvernării și ai nevoie de reglementări speciale, trebuia în locul legii cu privire la statutul municipiului Chișinău, să ceri aceste reglementări speciale: și la gherete, și la tarabe, și la panouri publicitare, și la construcții neautorizate și multe alte lucruri. Asta am vrut să vă spunem. Vă invităm la ora 6 astăzi. Discuțiile vor fi publice. La ora 8 suplimentar vor fi declarații de presă în acest sens în fața Palatului de Cultură a Feroviarilor.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Ion Ceban: Deci, bine dacă este o așa întrebare. Este un spațiu public. Nu aparține acest spațiu mass-mediei, mie, lui Dorin Chirtoacă. Este a tuturor. În mod normal, omul dacă spune minciuni o ședință întreagă - ele trebuiesc cumva combătute. Astăzi nu am avut timp, pentru că noi ne-am săturat de aceste insinuări, neprofesionalism, corupție și tot așa mai departe și debitări „dar ce avem noi cu gherete?” de parcă el nu știe ce-i cu Coffee Time; „dar ce avem noi cu panouri?” de parcă el nu știe ce-i cu Aldora Art; „dar ce avem noi cu drumuri?” de parcă el nu știe companiile care sunt implicate și se spune că spală banii. Oamenii trebuie să cunoască lucrurile ăstea. Haideți cumva și s-a dezlănțuit mult prea tare.

Victor Chironda: Încă o mențiune. Stimați reprezentați ai mass-media. Noi astăzi abia constituim oficial grupul de inițiativă. Astăzi vor fi ales organele de conducere a grupului și ulterior grupul va începe să lucreze în sensul de a organiza campania de colectare a semnăturilor, cu oficiu, cu declarații sau sală de presă, cu tot ce este necesar. Până când grupul de inițiativă nu este înregistrat, noi nu ne putem permite să începem această campanie. De asta vă așteptăm astăzi la ora 6 și vă doresc succes și la lucru.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Victor Chironda: Proiectele de dezvoltare sunt otrăvite de oamenii incompentenți care le realizează. Eu atâta am de zis. Merci.