Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Victor Lutenco: ...oriunde nu s-ar afla ei, în mod special concetățenii noștri care sunt peste hotare. Eu mă numesc Victor Lutenco și sunt consultant în cadrul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală, ideea de bază a căruia este, sau una din ideile de bază a căruia să vedem în ce măsură putem dezvolta localitățile din Republica Moldova, satele și orașele din Republica Moldova, astfel, primul pas care a fost făcut, a fost de fapt de a invita administrațiile publice locale, în special primarii de a începe aceste asociații, de a le da suflet și de ale inspira într-un fel cu proiecte de dezvoltare locală. cu acest seminar am vrea să facem primul pas spre implicarea migranților deja ca oameni care constituie asociațiile de băștinași, care din ei pornesc. Astfel, obiectivul, dacă doriți, a acestui webinar este să transferăm experiența acumulată până acum către concetățenii noștri peste hotare în scopul de a-i entuziasma, de a-i înarma cu instrumentele necesare și dacă doriți cu dorința chiar, de a crea astfel de asociații. Dar o să mergem pe parcurs. Structura pe care o propun pentru webinarul de astăzi este cea dată în agendă, care a fost circulată la toți cei care și-au anunțat participarea la webinar. Vom merge capitol după capitol. După fiecare capitol am să invit întrebările dumneavoastră de precizare, care țin nemijlocit de ceea ce a fost discutat și am să vă invit ca întrebările mai mari, mai voluminoase, mai globale, să le lăsăm pentru sfârșit, ca atunci să putem avea o discuție. Invit ca participanțiisă adreseze întrebări nu numai cei care sunt în sală, dar și cei care sunt de cealaltă parte a calculatoarelor, prin mai multe modalități:
Comentând, sau adăugând o postare la pagina facebook sau direct pe pagina privesc.eu, acolo unde ne urmăresc. Dacă suntem gata, atunci mergem înainte.

Care de fapt este ideea centrală care stă în spate? ce reprezintă de fapt o asociație de băștinași? și noi putem să ne uităm la asociațiile de băștinași din mai multe perspective. Elementele-cheie, definitorii pentru asociațiile de băștinași în primul rând este organizația, da, este un grup restrâsn social, de oameni care este compus în primul rând din logica lui inițială din migranți, dar în cadrul Republicii Moldova noi avem un fenomen pe care trebuie să-l recunoaștem: de foarte dese ori vorbim de exemplu de un milion de migranți care au plecat din Republica Moldova. Sentimentul nostru este că plecarea din Republica Moldova este foarte masivă, mai ales atunci când noi vedem cât de tare au fost depopulate satele și orașele noastre. Dar trebuie să recunoaștem că o bună parte din oamenii care au plecat din aceste localități, n-au plecat peste hotare, ci s-au deplasat pe o treaptă mai sus în procesul vânzării, respectiv asta fie la oraș, fie în capitală. De aceea, foarte mulți din băștinașii pe care noi eventual am putea conta ca să-i atragem în procesul de dezvoltare a localitățlor, nu se află neapărat peste mări și țări. Dar se află peste 50-100 de kilometri, în oraș sau în capitala Republicii Moldova, de aceea atunci când vorbim despre crearea asociațiilor de băștinași trebuie neapărat să-i avem în vedere nu numai pe plecați, dar și cei care sunt aproape de noi. În mod normal definiția de "băștinaș" este omul care provine din aceeași localitate. Aici nu cred că ne oprim prea mult timp, noi vorbim despre prima generație.....[indescifrabil].. și care vrem să-i reconectăm la localitatea de baștină a părinților. Și scopul de bază a acestor asociații este desigur dezvoltarea. Scopul asociației este mai puțin noi ne strângem împreună ca să ne distrăm, este mai puțin noi ne strângem împreună ca să ne amintim cum noi coceam acea gâscă pe care o prindeam în lut și după asta o aruncam în sobă sau în dependență de modalitățile de la sat la sat, dar este anume bazându-ne pe amintirile noastre comune, bazându-ne pe elementul ăsta care ne strânge împreună, să vedem cum putem contribui la dezvoltarea localității.

Dar haideți să vedem puțin mai mult despre care ar fi această motivație. Pe partea migranților, eu văd trei conexiuni de motivație, cele mai importante: Prima este o afinitatea specială pe care noi o avem pentru localitatea de baștină. Noi ne-am născut în Ștefan-Vodă, Ștefan-Vodă este localitatea d ebaștină, nimic nu este mai frumos și nu este mai bun ca Ștefan-Vodă. Noi suntem gata, din Colibași, atunci când noi vedem două remorci da cu roșii, pe una e scrisă localitatea noastră de baștină, pe alta e scrisă oricarea altă localitatea din Republica Moldova, dacă prețul acestor roșii din localitatea noastră de baștină este de două ori mai mare decât din altă localitate, noi o să cumpărăm nume de acolo, fiindcă astea sunt roșiile noastre, fiindcă așa noi investim în localitatea noastră, fiindcă așa noi nu ne este deloc jele fiindcă noi vrem roșii anume de la noi. Asta se numește reducerea patriotică, pe care noi suntem gata să o facem pentru multe activități care duc la dezvoltarea localității noastre de baștină. Și un sentiment de plată a datoriilor, el foarte bine se vede mai ales pe partea educațională, a școlii, atunci când noi ne amintim despre primul nostru profesor, atunci când noi ne amintim despre oamenii de la casa de cultură, cercul de creații, școala muzicală, de care a depins foarte mult constituirea noastră ca personalitate și atunci când noi vorbim despre biblioteca în care am stat mai mult timp sau clasele în care am petrecut mai mult timp sau oricare locații din orașul nostru natal și în situația în care ne aflăm acum am vrea să plătim înapoi, da, într-un fel datoria acelor sentimente pozitive pe care le-am acumulat anterior. Deci ce este interesant pentru administrația publică locală.

În primul rând pentru că băștinașii pot veni cu foarte mult suport pentru proiectele de dezvoltare locală și nu vorbesc numai de suport financiar, dar despre o categorie sau o gamă mult mai largă de susținere despre care vom vorbi mai târziu. E vorba despre participativitate, implicarea mai largă băștinașilor, fie că ei sunt în țară, fie că sunt de peste hotare, aduce cu sine o cerință mai mare pentru transparență, o cerință mai mare pentru responsabilitate, o cerință mai mare pentru deschiderea administrației publice locale în felul în care ei activează și vizibilitate. cu cât mai mulți exponenți ai activităților sunt mai larg poziționați, cu atât mai mulți oameni află ce se întâmplă în Ruseștii-Noi, sau în Ungheni sau în Strășeni sau în oricare altă activitate în oraș sau în sat unde sunt asociații de băștinași. Se pare că este imposibil, se pare că este greu, dar doar experiența acestor câteva luni de implementare a proiectului Migrare și Dezvoltare Locală a deonstrat că 25 de asociații de băștinași activează la moment, din care 24 au fost create în ultimile două luni, sau trei luni. O sută treizeci de persoane au pus bazele grupurilor de inițiativă. au fost create 19 grupuri de inițiativă care numai în momentul constituirii deja implementau zeci de proiecte. Peste 750 de băștinași s-au implicat activ în activitatea asociațiilor, dintre care cam jumătate sunt migranți externi. Și băștinașii la acest moment implementează deja circa 75 de inițiative și proiecte diverse de cooperare cu administrația publică locală. Deci asta este ce avem la moment. Dar asta sunt litere și cifre, haideți să vedem ceva mai concret. De ce am creat asociații de băștinași? eu am pentru dumneavoastră cel puțin 25 de motive. Care ar fi aceste avantaje și care ar fi aceste motive?

Unu, de exemplu să dezvoltăm proiecte de infrastructură, cum au făcut-o cei din Selemet, Cimișlia. doar prin implicarea migranților, chiar dacă asociația există de mai mult timp, ei au reușit să reabiliteze complet gardul de la simitir. Pentru această comunitate, pentru migranți, gardul de la cimitir este bubă pe infrastructură importantă. Pentru că trebuie să recunoaștem, majoritatea rudelor, din păcate, nu mai sunt în iață, dar sunt aici. Ei au decis asta și ei au reușit asta să facă.

Al doilea motiv: am putea reuni toți migranții, sau majoritatea, sau mulți migranți din toată lumea exact așa cum au făcut-o cei din Edineț, asta este adunarea lor de constituire. Am putea implementa proiecte și campanii de caritate, cum au făcut-o cei din Lozova, care de sărbătorile de Paști au dus pachete alimentare și haine pentru familiile mai defavorizate din localitate. Am putea ca să stimulăm transparența și dechiderea, cum a fost de exemplu în cazul lansării asociației de la Ungheni, care a fost transmisă online, după cum au fost transmise și multe-multe altele, astfel încât aproximativ trei mii de persoane au urmărit ședințele de lansare a asociațiilor de băștinași online. am putea construi terenuri de joacă pentru copii, cum o fac băștinașii și voluntarii din satul Scoreni. Am putea promova artiștii locali, cum s-a întâmpla la lansarea asociației din Strășeni. am putea crea o rețea de suporteri în dezvoltarea satului ca în Larga. Am putea organiza donații de carte, cum a avut loc la Vorniceni. Am putea implementa proiecte educaționale masive, cum s-a întâmplat la Colibași. Să promovăm turismul local, ca la Slobozia-Mare. Să planificăm construcția unui teren de joacă pentru copii, încă unul, la Congaz. Să susținem Școala Natală și pe cei mai buni elevi ca la Crihana și sunt alte localități în care băștinașii au instituit burse fie pentru cei mai buni elevi, fie pentru elevii care au nevoie de suport pentru a merge la școală. Să păstrăm istoria și memoria colectivă, cei de la Vinogradovca, cu eforturile băștinașilor au elaborat un film întreg despre istoria localității și au mai fost astfel de cazuri în care cu implicarea băștinașilor s-a dezvoltat sau se dezvoltă monografia, se investește în muzeul istoric al localității. Cei din Coșnița au apelat la susținerea băștinașilor pentru a aplica la proiecte transffrontaliere. Cei din Zaim dezvoltă sportul și modul sănătos d eviață. Băștinașii din Gura-Galbenei au ajutat foarte mult la creșterea nivelului de vizibilitatea locală și regională a satului. S-au mobilizat foarte bine și cei din Pelenia. Aproape toate localitățile au creat baze de date a celor plecați, colectând informații despre persoane și ținându-i la curent cu ceea ce se întâmplă în localitate. Cei din Ruseștii-Noi au implementat o serie de poiecte, unul dintre care a fost asigurarea deplasării, ăsta este corul din sat, deplasării la o competiție internațională din Polonia, este un mesaj de mulțumire pentru asociația băștinașilor și acest ura, dacă doriți este semnătura primarului, primarul oricare postare pe facebook o termină cu "ura".

La Ciuciuleni avem o situație mai complicată, avem o situație de conflict intern și contăm pe faptul că activitatea asociației de băștinași este și o modalitate de a rezolva astfel de conflicte. Cei din Telenești au avut au creat burse nu numai pentru o singură școală, dar pentru mai multe școli din localitate. Cei din Cărpineni, de exemplu, s-au mobilizat pentru a avea câteva proiecte la nivel local, acest spot îl vom vedea mai târziu. Cei de la Ialoveni au mobilizat suportul băștinașilor pentru a deschide un parc distractiv într-o regiune din orașul Ialoveni. Dezvoltarea, implementarea, dacă doriți, activitatea asociației de băștinași a fost un prilej bun pentru a implementa întregi campanii comunicaționale, cum s-a întâmplat de exemplu, la Ciorești. Și până la urmă e vorba de adoptarea de planuri concrete de dezvoltare a localității, la care direct au contribuit asociațiile de băștinași. Astea sunt 25 de avantaje, 25 de argumente bazate pe experiența a 25 de localități care au implementat asociațiile de băștinași din Republica Moldova, din ultimile 2-3 luni. Haideți să vedem ce tipuri de asociații de băștinași există. În linii mari, ideea de asociație de băștinași a fost cea inițiată de migranți. Cei care au pornit ideea asociației de băștinași au fost evreii, încă la începutul secolului douăzeci, cei care migrau în Statele Unite, ulterior, aceeași idee a fost dezvoltată mai ales de migranții din America Latină care veneau în Statele Unite mai ales în zona Chicago, Los Angeles și se grupau în mod special pentru a se ajuta reciproc. Deci asociația inițiată de migranți este o asociație inițiată de jos în sus, da, vine de la băștinași de fapt. Ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova este că noi am pornit de fapt de la asociațiile inițiate de administrația publică locală și de la primari. Noi am început de sus în jos. Dacă în cadrul inițierii de la administrația publică locală, asociația este ghidată de către migranți, atunci în cazul în care se pornește de la migranți, trebuie să fim foarte atenți vizavi de conflictele care pot apărea cu administrația publică locală și o spun asta în baza experienței pe care au avut-o de exemplu cei din America Latină în care foarte desori implicarea și activitatea asociației de migranți era de fapt paralelă cu administrația publică locală și de foarte multe ori bugetul pe care putea să-l mobilizeze o asociație de băștinași, depășea de fapt bugetul pe care îl avea administrația publică locală. Dar ceea ce asta r trebui să ne spună este mai ales că o asociație de băștinași va putea produce rezultate maxime mai ales în cazul unei cooperări strânse dintre băștinași și administrația publică locală, indiferent de unde a pornit ideea. Care sunt etapele la care sau în care am încercat să împart procesul de creare a unei asociații de băștinași, este ceva similar cu dacă țineți minte, lecțiile de educație fizică din școală. Prima etapă am numit-o "la start", deci o totalitate a precondițiilor care trebuie să fie prezente pentru a putea porni o asociație de băștinași, a doua etapă "atenție", e vorba de perioada în care se lucrează la pilonii constituitivi ai asociației și "marș" atunci când noi de fapt dăm startul asociației, atunci când organizăm ședința de lansare. Ulterior, primul cerc, mă voi referi la tipul proiectelor care pot fi implementate, următorul cerc este capitolul în care aș vrea să vorbesc despre cum asigurăm durabilitate în implementarea acestor proiecte și la capitolul piedestal este vorba despre cum finalizăm proiectele astfel încât să organizăm un nou start.

După fiecare capitol, vă propun să fac o pauză, să discutăm, să vedem dacă aveți anumite întrebări și ulterior să ne mișcăm înainte. Înainte de start, la acest parte introductivă, dacă aveți întrebări, sugestii, propuneri, jalobe.

Participant: Sunt Petru, președintele asociației de băștinași din comuna Coșnița. Deci dumneavoastră când vorbiți vă referiți mai mult la migranți, migranți, migranți. Noi atragem atenția să nu uităm și de emigranți, migranți și emigranți, inclusiv și băștinașii incluși în acțiunile acestea de asociație. Și corect denumirea o să fie totuși din punctul meu de vedere nu "asociația de băștinași", dar "asociația de originari", băștinașul este cel care s-a născut și trăiește acolo pe loc, dar acel care s-a născut și a plecat el este migrant, adică se duce-vine. Dar care se duce și nu mai vine acela-i emigrant. Dar noi spunem băștinași, ca și cum denumirea asociației se referă numai la acei care s-au născut și trăiesc în localitatea respectivă, dacă eu îs corect. Și eu aș propune ca corect denumirea totuși la toate asociațiile, nuștiu cum de făcut, dar să fie "asociația de originari" din comuna respectivă, din oraș, din raion.

Victor Lutenco: Am înțeles. Migrant este o denumire mai generalistă, care include în sine și oamenii care au plecat și oamenii care au venit, deci oamenii care se deplasează și în acest context atunci când spunem "migrant" într-adevăr ne referim mai mult la emigranți, în ceea ce ține de denumirea asociației, dneumiți-o cum vreți, important e ca ea să fie, să lucreze și să aducă folos. Dacă dumneavoastră aveți o conștiință a faptului că originar este mai bine, foarte bine. Ialoveni au denumit-o "asociația ialovenenilor", cei din Ungheni, a celor din ungheni, cei din Colibași, au numit-o "asociația băștinașilor din Colibași" care prescurtat e ABC. Deci denumiți-o cum vreți, deci nu de denumire depinde. Dacă eu o piatră o s-o dneumesc masă, ea nu va deveni masă numai din cauza că eu am denumit-o altfel. Esența ei rămâne exact aceeași. De aceea, cu cât mai mulți oameni vor fi în asociații, cu cât mai bine va fi divizată componența, cu cât mai activ se vor implica ei, cu atât asociația va fi mai bună și asta într-o dimnesiune foarte foarte mică va dpinde denumirea ei. Eu sunt de acord, într-adevăr denumirea de "originar" este cumva mai reprezentativă decât denumirea de "băștinaș" sau corectă, dar dacă stați și analizați și cuvântul "băștinaș" o să vedeți că nu e neapărat primul sens, dar în unul din sensuri este și persoana care este plecată din localitate. De aceea, invitația mea este ca poate să oferim mai puțină atenție la aspectele formale, și mai mult să ne orientăm la ceea ce ține de conținut. Dacă mai sunt alte întrebări.

Participant: Aicea se poate de salvat situația simplu, prin virgulă, plecați la muncă peste hotare sau plecați la munci peste hotare și asta ori băștinași, ori originari, care ei se află peste hotare și în felul ăsta rezolvăm.

Victor Lutenco: În ceea ce ține de o denumire comună pentru toți. Oamenii sunt foarte diferiți. În Ungheni, președintele asociației este o persoană care încă nu este la muncă peste hotare, care a mers să învețe și ulterior a devenit de exemplu prezentatorul moldovean pe un canal de televiziune din China. E la muncă peste hotare? nu cred. Noi avem o serie de studenți care se află la muncă peste hotare și care ar vrea să contribuie și care ar putea să contribuie și să contribuie mult mai mult decât cei care se află la muncă de peste 20 de ani. Ar trebui să-i excludem? tot nu cred. Sau oameni care sunt din nou, în Chișinău, și din Chișinău pot contribui la moment la dezvoltarea localității mult mai mult decât cei de peste hotare. Trebuie neapărat să numim asociația celor plecați peste hotare? tot e o chestie. De aceea, eu aș lăsa decizia vizavi de denumirea asociației la latitudinea celor care de fapt formează asociațiile și pe parcurs ei în general pot să fie destul de mobili. La start. De la ce începe, tot ceea ce veți auzi astăzi nu este o rețetă unică de a devzolta o asociație de băștinași, aceasta este o viziune, sunt câteva idei pe care le-am cumulat într-o opțiune de rețetă dacă doriți. Fiecare din cel care va vrea să creeze o asociație de băștinași sau să coparticipe este absolut liber și noi îndemnăm foarte mult pe ei să utilizeze propriile gânduri, propriile idei, dar noi o să venim cu câteva gânduri, câteva sugestii doar. Deci după noi, înainte de a începe o asociație de băștinași este foarte important de a găsi câteva persoane care vor să fie la baza acestei asociații. Și totodată este nevoie de identificarea campionilor printre migranți. Uneori acești campioni sunt literalmente campioni, cum au făcut-o de exemplu cei din Selemet, atunci când l-au identificat pe Roman Prodius, da, un băștinaș, un originar din această localitate care este un alergător și în jurul acestei persoane, datorită activităților de susținere a lui, acum pentru Olimpiada din Rio, anterior pentru oricare alte evoluții pe care le avea, această implicare a lui a avut o valență dacă doriți de a strânge mai mulți băștinași și mai mulți oameni în jur. Respectiv, transformarea acestor campioni în complici, în complici în sensul bun al cuvântului, pentru a lansa asociația. e vorba de 5-10 persoane care ar fi gata să facă parte din grupul de inițiativă. Este important ca acești oameni să fie cunoscuți, să fie cunoscuți de o comunitate largă, este important ca ei să aibă resurse suficiente ca să se implice și cea mai importantă resursă despre care noi vorbim este resursa de timp. Dacă unul din băștinașii dumneavoastră este de exemplu nuștiu, Pavel Filip, care e o persoană super cunoscută, acum este Prim-ministru și tot așa, dar nu are, el are zero timp pentru a se implica în activitatea de băștinaș, atunci valoarea lui probabil că în cazul inițiativei date este una destul de redusă. este important ca băștinașii să poată dedicată măcar câteva ore pentru această activitate.

Asigurarea diversității, inclusiv geografice. Este foarte important ca în cazul grupurilor de inițiativă să aveți suficiente femei și suficienți bărbați. Din analiza pe care am făcut-o până acum, cele mai bune și măr og, este o chestie care trebuie să o reucnoaștem, cele mai de succes grupuri de inițiativă erau cele care aveau o prezență destul de mare a femeilor în ele. Să fie și tineri și cei cu experiență, deci să fie cât se poate de divers. O asociație foarte bună de băștinași este la Telenești, inclusiv datorită faptului că au reușit să asigure o reprezentare a băștinașilor din mai multe zone de destinație. Și din Americi, și din Europa Occidentală, și din Rusia și din CSI. În cazul că este nevoie de a găsi acești oameni, se poate inclusiv apela la suportul fie a Ministerului de Externe, fie a Biroului pentru Relații cu Diaspora. Inclusiv una din modalități este efectul bulgărelui de zapadă, ați găsit un băștinaș crae este în Canada, rugați-l pe acest băștinaș să găsească încă 5 băștinași de undeva din zona lui și tot așa mai departe. Astfel, identificând câți mai mulți oameni. Aceștia sunt liderii asociației băștinașilor din Lozova. Și este președintele asociației de băștinași din Ungheni, despre care noi am discutat. Identificarea liderilor și reprezentanților locali. Este extrem de important ca primarul să fie implicat în această activitate, cu implicarea deplină a primarului, cu poziția, da, rolul de lider a primarului, aveți aproape jumătate din job făcut. În plus, este important să aveți de partea dumneavoastră liderii comunității. De obicei este vorba despre asistentul social, este vorba despre directorul de școală, deseori este vorba de preotul din localitate și respectiv polițistul de sector. ONG-urile locale, partenerii internaționali dacă puteți să-i mobilizați, instituții, persoane la nivel raional, dacă este vorba despre un sat. Liderii agrari și reprezentanți din diverse grupuri sociale, dacă este cazul pentru localitatea dumneavoastră. Ca exemplu mai mult simbolic, primarul din Zaim care este în centrul la toate evenimentele care au loc și în mod special la evenimentele sportive, fiindcă în Zaim, implicarea băștinașilor a fost mai mare pe linia activităților sportive. Următoarea etapă- este important să putem identifica necesitățile din localitate. Este important ca ajutorul pe care îl face asociația de băștinași să corespundă la necesitățile care există în localitate. De aceea, este important să se estimeze aceste necesități, ami ales necesitățile oamenilor, nu a instituțiilor. De exemplu dacă o să mergem în acele orfelinate care o să mai rămână prin Republica Moldova, o să vedem că orfelinatele au nevoie de exemplu de o masă, de un calculator, sau de alte lucruri care sunt necesare pentru educatori. Dar de fapt acele orfelinate au nevoie mai mult de terenuri de joacă, de instrumente educaționale pentru copii și lucruri de genul ăsta, da. Cele care prind bine beneficiarilor nemijlocit. Cum putem asta face prin sondaje, prin consultări participative, prin implicarea autorităților, prin consultarea directă proactivă a migranților, și respectiv asigurarea localității cu o consultare. Iată asta este un exemplu de sondaj făcut pe facebook, facebook-ul oferă astfel de posibilitate, cei de la Lozova, este o parte doar, în care cei la Lozova gradează importanța problemelor, invită băștinașii să coparticipe la acest proces și ulterior înțeleg care este prioritatea și la ce trebuie să atragă mai multă atenție. acestea sunt consultările de la Vorniceni, de exemplu atunci când aveau loc actualizarea Strategiei de dezvoltare locală, din nou, foarte participativ, persoanele care sunt prezente în localitate dar și implicarea fie că e vorba online, fie că e vorba prin intermediul rețelelor de socializare, a migranților. Asta e ceea ce voiam să vă spun la nivel de prima etapă. Dacă aici aveți anumite întrebări, sugestii. Mergem mai departe.

Cum ne pregătim pentru lansare? În primul rând anunțăm ședința. Trebuie s-o facem atsa din timp, în cazul migranților sau atunci când lucrăm cu migranții, atunci când lucrăm cu oamenii de peste hotare, trebuie să înțelegem că ei au deja o altă mentalitate vizavi de planificare. Ei nu mai tolerează evenimentele care sunt planificate pentru săptămâna viitoare, deci peste 3,4 poate jumătate de an înainte. Pentru că e vorba de planificarea biletelor, e vorba de planificarea revenirii în țară, și tot așa mai departe. Veniți cu invitația, clară și pe partea emoțională, dar și pe partea informativă, în care să explicați despre ce eveniment este vorba. Unde va avea loc, cine este grupul de inițiativă și inclusiv pe partea de grup de inițiativă să aveți câteva nume care într-adevăr să răsune pentru cei din localitatea dumneavoastră. Aici este un de exemplu, un poster de invitații pe care l-au utilizat Slobozia-Mare atunci când a inițiat ideea de asociație de băștinași. Desigur că o întâlnire fizică este de preferat, în cazul inițierii asociațiilor de băștinași din partea migranților, probabil o serie de întâlniri inițiale ar putea avea loc și virtual, și online, cele de constituirte. Dar până la urmă pentru a realiza legătura asta dintre membri, pentru a lucra efectiv asupra unui plan de acțiuni, este nevoie de o întâlnire fizică. Și întâlnirile fizice pe care le-am realizat până acum au demonstrat acest lucru. Este important de a asigura mobilizarea, o mobilizare pentru a recruta mai mulți oameni, o mobilizare pentru ca mai mulți băștinași să vină la această primă întâlnire, cei din Colibași, dacă nu greșesc, una din modalitățile de mobilizare, au scos fotografia la cei mai cunoscuți băștinași și au luat câte o frază fiecărui din acești băștinași despre localitatea lor de baștină. Astfel au produs un fel de campanie, dacă doriți de mobilizare, care a avut un efect foarte și foarte bun. Trezim interes, perioada ideală pentru întâlnirile asociațiilor de băștinași sun acele perioade când avem numărul cel mai mare de migranți de-ai noștri care revin în Republica Moldova, putem să conștientizăm că puțini vor fi din cei care vor veni doar cu ocazia adunării asociației de băștinași sau doar cu ocazia lansării asociației de băștinași. Ăstea trei perioade sunt Blajinii, luna august și respectiv sărbătorile de Crăciun. Este important ca la faza lansării asociațiilor să existe 3-4 persoane-cheie foarte cunoscute, care în baza, dacă doriți, propriului CV sau nume pot să atragă în jurul lor alți oameni. Ca să vă orientați, unul din băștinașii din Lozova, da care e un bun antreprenor cunoscut, respectiv o persoană cunoscută în localitate și care doar prin prezența sa poate atrage o mobilizare destul de mare, pentru Lozova, 30 de șefi la nivel de rețea de socializare este destul de bine.

Cine anunță? în cazul dat este important ca anunțul să vină atât de la reprezentantul disporei care pornește asociația de băștinași cât și probabil din partea primarului, asta e situația ideală, este important să se anunțe și detaliile logistice și scopul asociației de băștinași, de ce se constituie asociația, care este agenda, ce urmează să discutăm și care este componența grupului de inițiativă. Din experiența noastră, cu ocazia lansării unei asociațiii de băștinași, ar trebui de lansat și un mic proiect. Fiindcă din experiența noastră, asta a adus rezultate. De exemplu, veniți la asociație cu o jucărie pe care o lăsați pentru grădinița din sat sau cu 3 cărți conform la această listă ca să faceți o donație pentru bibliotecă. Sau orice altă idee a unui proiect mic care poate fi. Ăsta este anunțul care a fost în Colibași. Două elemente importante de la început: este vorba de mobilizare și implicare. Pe de o parte este vorba de implicarea în acțiuni concrete comunitare care trebuie să aibă loc deja înainte de lansare asociației, când este vorba de a demonstra, a arăta pe viu băștinașilor ce implicare este vorba, de exemplu cei din Ialoveni au fost implicați în acțiuni de reabilitare a unei porțiuni dintr-un sector, cei din Selemet, vă ziceam că s-au implicat în salubrizarea cimitirului, cei din Colibași dacă nu greșesc, era vorba de lucrul de consultare a priorităților și să sștiți că la început vor exista foarte mulți oameni care vor avea o atitudine destul de sceptică. Și ăsta este un exemplu destul de bun al unei persoane care comentând pe pagina unei asociației de băștinași. Eu am să-l citesc: și eu am vrut să mă pronunț vizavi de crearea acestei asociații, la prima vedere desigur că am vrut să zic bravo, un lucru foarte bun, dar din cauza că avem puțină informație de unde a venit inițiativa, care-i scopul celor cu inițiativa, ce se dorește, m-am abținut și mă abțin în continuare. Sper că această inițiativă să nu facă parte din planul Guvernului din care face parte și majorarea taxelor. Cred că ideea e clară, nu? Dar până atunci, până când nu-i clar ce și cum, încurajez toți strășenenii imigranți să se înregistreze și să participe. Dacă e o inițiativă bună și fără șmecherii, o susținem și dezvoltăm, în caz contrar decidem după. Vă salut cu drag și toate bune. Acest mesaj de fapt e întruchiparea neîncrederii, da, care există printre băștinași vizavi de oricare inițiativă care vine la nivel local. Și e vorba de neîncrederea față de inițiativele care mai ales vin din partea administrației. În Republica Moldova administrația publică locală, primarii, încă se mai bucură de-o doză de încredere la nivel local, dar în genere tot ce este administrație, totuși provoacă o doză de neîncredere mai ales la cei care sunt în afara localității. Trebuie de recunoscut că exact această persoană ulterior, după ce asociația din Strășeni a început să activeze, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai puternici susținători ai acestei asociații. Ceea ce demonstrează faptul că cu implicare, cu deschidere, cu implementarea de proiecte, cu transparență, cei ce sunt sceptici de fapt, pot fi transformați în mari susținători ai. Ăsta este grupul local din Colibași, care sunt în grupul acesta de consultare a proiectelor prioritare din localitate. Ceea ce este extrem de imporatnt pentru lansarea asociației de băștinași este mânuirea, dacă doriți, da, gestionarea bună, corectă și intensă a platformelor de comunicare. E vorba de rețelele de socializare și facebook, și odnoklasniki și vkontakte, în depedență de unde sunt majoritatea oamenilor plecați, pe intern și pe extern sunt importante procesele repetitive și aicea am în vedere administrarea sau băștinașii să creeze un fel de tradiții de comunicare cum ar fi de exemplu primarul o dată în lună va răspunde la întrebările celor plecați sau președintele asociației de băștinași o dată în lună este online ca să vorbească cu toți cei care vor să se implice sau orice de genul ăsta. Alte elemente care ar putea fi sunt videoblogurile sau minisondajele. În Colibași, pentru a instrui mai bine sau pentru a putea conta pe munca voluntarilor, unul dintre băștinași a organizat un driving pe tot ceea ce ține de editarea videourilor, respectiv ce-o să vedeți acum este și pe pagina de facebook și pe pagina acestor voluntari sunt multe videouri despre activitatea lor pe care ei le editează singuri. Deci au avut cumva un efect de multiplicare, ăsta este clipul pe care l-au produs cei din Cărpineni când au invitat băștinașii la prima reuniune și ei au ales nu doar să facă un poster dar să facă un clip video. Cred că o să-l facem disponibil ulterior ca să-l vedeți. Alt element promovare și sensibilizare. Deci atunci când invităm oamenii pentru a lansa asociația, este important să fim foarte insistenți, deci utilizăm invitații, informăm persoanele responsabile din BRD, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul lor transmitem cuvântul că uite vrem să începem asociația de băștinași, plasăm anunțurile chiar și fizice dacă este cazul. Un element destul de important pentru oricare asociație de băștinași este crearea unei baze de date a băștinașilor. Ceea ce am făcut noi în cadrul proiectului a fost să dezvoltăm cumva structura acestei baze de date și ulterior ea va fi disponibilă și pentru voi pentru a o diviza.

De une colectăm datele? le colectăm de la administrația locală, fiindcă din interiorul localității se poate cunoaște destul de mult despre părinții celor plecați sau copiii celor care au rămas în localitate și altele. La școală, online, prin localitate, grupurile de pe rețelele sociale și printr-o formă standard. Aici vedeți o modalitate care a fost utilizată practic de toate localitățile, e vorba de gogle form, prin intermediul căruia s-a colectat date despre băștinași, majoritatea localităților din cadrul proiectului au baze de date care deja este compusă din câteva sute de persoane. Care este un lucru foarte bun. Și cum vă spuneam lansarea unui mini-proiect, e vorba de un anunț larg, mobilizare în jurul acestui proiect și aisgurarea uneri vizibilități permanente pentru acest proiect fiindcă doar așa se poate de asigurat că el va avea un impact. În Colibași se numea "o jucărie pentru un copilaș din Colibași", în altă localitate au fost cărți dăruite pentru bibliotecă, exponate pentru muzeu, instrumente muzicale. Acestea sunt o parte doar dintre cei care au avut de beneficiat de pe urma proiectelor mici care au fost implementate în aceste localități. Și da, probabil că elementul de bază a lansării unei asociații de băștinași este să avem un plan foarte concret, un plan de acțiuni și planul ăsta nu se face la întâlnirea asociației, planul este pregătit din timp, gândit din timp, discutat din timp, prioritizat din timp. Aici o să vedeți un exemplu de plan care a fost al asociației de băștinași din orașul Telenești, cei din Telenești în general au propus ca ei să se numească Frăție, nici măcar asociație sau organizație. Este un plan dacă doriți, cumva unul din cele mai complexe, nu neapărat este necesar să se intre chiar în atât de multe detalii, dar cred că este important să fie foarte clar din start care este misiunea asociației, care este scopul, cui ce obiective se vine și ulterior, pe linia fiecărui obiectiv ce anume noi facem. Pentru a consolida cpacitățile, ce anume propunem, ne propunem să dezvoltăm baza de date până la câți membri, da, care este ținta noastră exactă, ce fel de proiecte-pilot implementăm, cum sigurăm vizibilitatea asociației, ce fel de activități individuale ale membrilor sunt implementate. Deci așa ne pregătim de lansarea asociației. Dacă aveți întrebări la acest moment.

Mergem mai departe. Și deja vorbim despre ziua nemijlocită a întâlnirii asociației, atunci când se lansează. În procesul de pregătire a ședinței este important să se aleagă forma de organizare, deci noi vom vorbi despre o organizație formală, înregistrată la primăria din localitate sau la Ministerul Justiției sau noi vorbim despre un club neformal de oameni care vor să facă ceva și care nu vor să se complice cu înresgitrarea oficială, decât să avem discuții îndelungate la întrunire, ce e mai bine și ce e mai rău, mai bine subiectul să fie rezolvat din start de către grupul de inițiativă. Este foarte important ca proiectele mari care vor fi propuse spre implementare să fie pregătite din timp, ele pot fi alese, prioritatea poate gfi aleasă în cadrul ședinței, dar pregătite, descrierea fiecărui proiect trebuie făcută din timp și respectiv candidații pentru funcțiile de conducere. Eu am să vorbesc concret despre ce funcții este vorba în asociațiile de băștinași, dar de dorit ca subiectul acesta să nu fie lăsat pentru ședință, dar să fie pregătit din timp. Cine anume se vor implicați în asociație. este important atunci când lasnăm asociația să apreciem frumosul, ceea ce înseamnă o serie de asociații și-au început activitatea sau și-au întâlnit membrii și-au întâlnit deci nănașii cu pîine cu sare, cu vin, cu expoziție, deci elementul ăsta dacă doriți, de tradiție este important de respectat și dacă asociația își pune bazele undeva peste hotare prin reuniunea a câtorva persoane din aceeași localitate, cred că este bine să existe [indescifrabil] tradițional, fiindcă până la urma urmei cam asta ne unește. Aceasta întâlnire a avut loc la Vorniceni, sunt momentele tradiționale uilizate la Lozova dacă nu greșesc, dar să nu uităm și de elementele utile, o listă de participanți cât se poate de bine organizată, astfel încât să o putem utiliza pentru asociație, materiale informative și un secretar, o persoană care să gestioneze foarte bine tot cursul activității. Un scenariu foarte bine gândit, foarte bine pus la punct în care să se ofere suficientă posibilitate pentru discuții libere înainte de ședință, după ședință, dar și în interiorul ședinței.

Este important să existe în interiorul ședinței un raport informativ bun, fie a primarului, fie a unui lucrător din primărie, fie a cuiva care știe bine despre ce se întâmplă în localitate și care sunt necesitățile de bază, fiindcă din experiența noastră băștinașii vor să fie implicați dar vor să li se comunice imediat ce trebuie. formalizarea asociației cum spuneam, alegerea formei de organizare, alegerea conducerii, și adoptarea planului de acțiuni. Ăsta este consiliul de administrare din Vorniceni. Forma instituțională. Deci ce forme noi avem de fapt, avem sau asociație obștească, oficial înregistrată în Republica Moldova sau e vorba de un club neformal. Ca asociație obștească se poate înregistra atât la nivel local la primării, vorbim mă rog de o asociație care are activități doar în limita unei singure localități sau la nivel național al Ministerul Justiției. Poate fi și o fundație dacă se decide, dar noi nu avem încă experiență de genul ăsta. Ce roluri întrevedem noi ca administrare în interiorul asociației? e vorba de președinte, secretar, consiliul de amdinistrare, trezorier, fundriser și purtător de cuvânt, fundraiser este cel care este responsabil de acumulare de fonduri, respectiv purtaătorul de cuvânt este cel care răspunde mai mult de vizibilitate. La modul ideal, asociațiile de băștinași vor avea câte o persoană respoensabilă pentru fiecare din aceste dimensiuni și nu este vorba atât de mult de onoruri și ranguri în cazul dat ci mai mult de o divizare mai bună a responsabilităților. Din experiența care am acumulat-o până acum, dacă majoritatea din aceste roluri le-am divizat formal cu cineva dar de fapt trage în plug una-două persoane plus primarul, până la urmă rezultatele vor fi corespunzătoare. Este tare important să avem o monitorizare și o raportare bună pe tot ceea ce face asociație, respectiv este important din start să avem anumite reguli și etape, persoanele care sunt responsabile pentru fiecare din activități și să avem rapotări periodice.

Și în finalul ședinței de lansare, din nou nu uităm de transparență, procesul-verbal, tot ceea ce s-a discutat să fie plasat online, să fie publicat și respectiv adus la cunoștință. O bună parte din ședințele asociației de băștinași au fost de fapt plasate online, ei puteau fi urmăriți online. Mai departe, haideți să vedem ce tipuri de proiecte pot fi implementate. În primul rând este vorba de proiecte educaționale, ele sunt cele mai populare dacă doriți, pe partea asociațiilor de băștinași. Sunt diverse proiecte, am avut și instituire de burse, da, băștinașii au instiuit burse, fie pentru cei care merită cel mai mult, elevi care învață foarte bine, fie pentru elevii care sunt pe limita abandonării școlii din cauza, mă rog, stării de vulnerabilitate. Cărți, elemente pentru grădinițe, de orice fel, predare de lecții înn, dacă ceea ce avem noi cel mai mult, poate nu sunt bani, nu sunt constribuții, dar experiența și respectiv cunoștințele pe care le-am acumulat peste hotare. Organizare de diverse cercuri. După cum vă spuneam, câteva localități au instituit burse, în mai multe localități au fost colectate diverse de la terenuri de joacă până la jucării pentru grădinițe și într-o localitate chiar am avut un tânăr în robotică, a revenit în lolcalitatea sa de baștină și a organizat un seminar, un hadsome pe partea de robotică și a strâns în jurul său practic toți tinerii din acea localitate. Proiecte turistice. Ele-s mai puțin vizibile la un moment, dar sunt extrem de importante pentru dezvoltarea localității, e vorba de promovarea de obiective concrete turistice care există în localitate, e vorba de ajutor la răspândirea informațiilor despre localitate, dar de ce nu și tabere de vară pentru copii, inclusiv copiii migranților. Aici este de la Slobozia Mare, la Telenești cu ocazia Festivalului Sânzienilor, s-a organizat o expoziție cu vânzare a produselor naționale. În Selemt a fost organizată o tabără de copii, inclusiv pentru cei din diasporă, care în linii mari reproduce ceea ce s-a făcut la nivel național cu tabăra Dor. Ceea ce deja al treilea an se realizează cu tabăra Dor se poate realiza și la nivel local.

Proiecte de infrastuctură. În linii mari toată această experiență și toată această discuție până la urmă duce spre cele mai importante proiecte de dezvoltare locală și acestea sunt proiectele de infrastructură. Aceste proiecte trebuie să se afle la intersecția necesităților și nevoilor localnicilor și a băștinașilor, băștinașii deseori concep necesitățile localității din perioada în care au plecat ei. Asta poate să fie câteva luni în urmă dar pot să fie și 15 ani în urmă, de aceea ele trebuie racordate și trebuie văcut care sunt necesitățile la momentul actual. De cele mai dese ori, băștinașii nu vor putea acoperi necesitățile proiectelor de infrastructură intagral, dar pot veni cu coparticipare, care este critic important pentru a atrage fonduri din alte multe părți. Băștinașii pot ajuta la partea, din nou care este critic importantă pentru proiectele de infrastructură, la o planificare bună. Și deseori la noi mai puțin dar vedeți peste hotare băștinașii participă la arendarea de obiecte de infrastructură mare, utilizându-le respectiv în activitățile lor antreprenoriale. Ce anume se poate face? și asta este inspirat mai ales din experiențele pe care le-am văzut deja. Parcuri pentru bătrâni/copii, trotuarele pentru zonele problematice de lângă șosea, reparații mici în instituțiile sociale cum ar fi punctul medical, spital, grădiniță sau școală. Se încerce lucrări de canalizare sau de iluminare stradală pe mici porțiuni. Un exemplu ar putea fi amenajarea de exemplu a unui drum nou care a fost construit în localitatea Zaim. Drumul a fost construit din banii de proiect dar toată amenajarea, trotuarele, bănci, toate astea a fost deja asigurat prin implicarea nemijlocită a băștinașilor. Înfrățirile. O altă dimensiune care din nou este extrem de importantă mai ales atunci când asociația de băștinași este lansată și pornită de către emigranși, de către cei care sunt plecați peste hotare, e vorba de anumite conexiuni directe pe care aceștia le au cu localitățile în care se află permanent și cu administrația publică de acolo și pe care le pot utiliza pentru a realiza conexiune, da, dintre localitatea în care stau acum și localitatea lor de baștină. cum de exemplu se întâmplă ca o bună partea din moldovenii care sunt în Padova sânt de fapt originari din raionul Călărași și o să vedeți acolo foarte mulți din Călărași oraș, din Sadova, din mai multe localități, ceea ce din nou este o modalitate și o oportunitate pentru realizarea acestei conexiuni. Ca activități pot fi și transferuri de echipamente și transferuri de experiență și diferite schimburi.

Un exemplu destul de bun și da asta este un domeniu tare important care ăștinașii ar trbeui să atragp atenția în primul rând, un exemplu care este adus aici este renovarea grădiniței din Rusești, care se datorează parteneriatului cu Dâmbovița din România și care de fapt este un proiect care datorită înfrățirii a atras în jurul său și un proiect de infrastructură în localitate și ajutor de la minister și de la din surse raionale. Deci primarul a reușit în baza la această înfrățire să mobilizeze mai multe resurse și respectiv să dea start la recnstrucția unei grădinițe care este extrem de importantă pentru o localitate. Antreprenoriatul, din nou o dimensiune foarte importantă pentru dezvoltarea localității, pentru dezvoltarea de lungă durată a localității. cum băștinașii pot contribui, pot contribui cu propria experiență, să transfere această experiență acasă, e vorba de creșterea de capacități, respectiv să ajute la dezvoltarea capacităților acelor antreprenori tineri care există în localitate sau la începători să se înmâneze anumite investiții, să coparticipe la anumite dezvoltări care există în localitate, să încurajeze cultura de start-up. Deseori băștinașii care se află peste hotare pot să ajute la identificarea de investitori, să ajute direct la anumite inițiative, dar să organizeze și anumite programe de mentorat. Pe parcursul a mai mult timp, un mentorat [indescifrabil]. Un exemplu în acest sens ar putea fi felul în care se dezvoltă, nici nuștiu, livada de zmeură din Zaim. Proiecte de sănătate. E vorba de prestări de servicii, sunt mai multe exemple de genul ăsta la nivel mondial, cea mai cunoscută probabiol este o clinică pentru probleme de vedere din Elveția, care este fondată de către un mexican și care cu mai mulți medici, o dată pe an se reîntoarce în Mexic și prestează servicii absolut gratuit pentru cei mai defavorizați care au nevoie de astfel de servicii în Mexic. Deci pe parcursul întregului an are loc dacă doriți acumularea de cereri, oamenii sunt informați când, la ce oră, testați și tot așa și o dată pe an sunt organizate aceste operații care sunt absolut gratis. Noi încă suntem foarte departe de o astfel de organizare dar miniproiecte de genul ăsta pot fi organizate, un exemplu este ar putea fi cel de la Ruseștii Noi în care unul din băștinași a spornsorizat o serie de tratamente pentru persoanele mai vulnerabile care au nevoie din localitate. Mai departe, următorul cerc.

Deci cum asigurăm continuitatea? în primul rând e vorba de fundraising, e vorba de acumularea de fonduri. O activitatea care pe parcurs trebuie să devină permanentă și esența asociației de băștinași este anume de a acumula resurse pentru dezvoltarea locală. În cazul dat este nevoie de o abordare foarte profesionistă, foarte serioasă. Dacă noi o să mergem la nivel de o contribuție de 100 de lei de la membrii asociației, probabil că asociația va rămâne la un nivel destul de jos și anume cu ideea de petrecerea de timp interesant împreună, dacă însă asociația își pune ca scop întradevăr să proiecteze surse pentru dezvoltare atunci trebuie să meargă mult mai departe decât contribuții. Să fie o claritate foarte bună a scopurilor, ce anume noi ne propunem să facem în localitate, de ce mijloace avem nevoie, cum anume utilizăm banii. Aici e vorba de gestionare de bani, trebuie deci să avem niște reguli foarte și foarte stricte și nu vorbesc doar despre niște reguli conform legislației Republicii Moldova sau a țării care are loc gestionarea de acești bani ci mai ales vorbim de transparență și de deschidere. Deseori,mai ales în partea de început a activităților asociațiilor de băștinași vor conta nu atât de mult banii cât mai ales implicarea resurselor umane, oamenii pe care putem să-i atragem. Așa are loc colectarea de fonduri la Colibași, prin implicarea Grupului Local de Inițiativă, o dimensiune de colectare de fonduri cum vă spuneam sunt resursele umane, cei de exemplu din Selemet ar putea conta pe acest Slava Znatchenîi, care este un muzician foarte cunoscut, nu știu cât de cunoscuți noi avem sau câți moldoveni noi avem care pot să se mândrească cu o fotografie așa cu fostul președinte al Statelor Unite. Pentru mulți din Statele Unite asta ar însemna o deschidere, o capacitate de a deschide foarte multe uși și de ce această capacitate să nu o utilizăm pentru a lansa mai multe proiecte în Selemet. Aici e vorba de o inițiativă în Colibași în care un arhitect băștinaș din Colibași, voluntar ajută la regândirea și reparația Palatului Sportului. Un exemplu destul de interesant din Rusești, primarul ne povestea că odată revenit acasă a găsit un bilețel care poate fi un bilet de la unul din tinerii din localitate care spunea că parcul din localitate este într-o stare delăsată, în timp de câteva săptămâni primarul a mobilizat și băștinașii și voluntarii din Corpul Păcii și a realizat curățirea parcului, într-un fel răspunzând la cerința care a apărut din localitate, ceea ce după mine este un exemplu destul de bun de sensibilitate la cerințele care vin din localitate, dar și capacitatea de a mobilizat oamenii, nu neapărat bani. Pentru activitatea unei asociații de băștinași, indiferent de cine este fondată, mai ales dacă e vorba de gestionarea de resurse financiare, transparența este absolut necesară, deci este important să avem o deschidere și accesibilitate pe tot parcursul activității.

Trebuie să aibă loc consultări, toate promovările, numirile care au loc în interiorul asociației să fie bazate pe meritocrație, să existe o deschidere inclusiv internă pentru toți membrii asociației să fie la curent cu ceea ce se întâmplă cum ar fi de exemplu, vă spuneam despre campania de mobilizare de fonduri din Colibași, ei au anunțat pe facebook iată anume așa, lista, banii care au fost acumulați și pentru ce ei vor fi utilizați. La Coșnița am văzut că unul din puținele care-și anunță angajările online și vor să angajeze inclusiv din rândul lor, persoanele care sunt peste hotare și vor să se reîntoarcă. Consultări pentru revizuirea strategiei de dezvoltare locală la Gura Galbenei. Și o campanie în sprijinul băștinașilor emigranți "Salut Ciuciuleni, am o întrebare pentru tine", ceea ce vă spuneam, acțiuni regulate prin care primăria se reconectează cu emigranții pentru a le răspunde la întrebări pentru a vedea dacă au nevoie de anumită asistență la nivel local. O altă exmplu de conectare e o întrebare pe care a plasat-o primarul din Pelenia pentru a vedea părerile locuitorilor satului dacă este nevoie de o stație de pompieri, de a deschide o stație de pompieri în localitate. Până la urmă, vorbim despre pe lângă transparență și deschidere, vorbim și despre responsablitate, care este extrem de importantă pentru continuarea activității asociațiilor. E vorba de niște principii de lucru care să fie clar stabilite din start, responsabilități care trebuie definite individual cu fiecare membru al asociației și despre raportări sincere care trebuie să aibă loc periodic. Un alt element important este vizibilitatea. Pentru ca o asociație să poată lucra în continuare ea trebuie să atragă tot mai mult și mai mult suport. Pentru ca să atragă acest suport, ea trebuie să fie vizibilă și respectiv mai mult decât doar a asigura transparență, doar a asigura corectitudinea, noi trebuie să arătăm fiecare pas pe care-l facem și care este elementul de succes al acestui pas. Trebuie să știm să celebrăm succesul și atunci când ne este mai greu să arătăm cum noi învățăm din lecții. De exemplu din nou felul în care lolcalitatea Selemet își promovează băștinașul Roman Prodius și cum în jurul lui crează o vizibilitate destul de înaltă pentru asociația de băștinași. Este important să menținem legătura în permanență iar pentru asta trebuie nu numai să-i consultăm băștinașii, cei care sunt peste hotare dar în același timp să-i informăm despre ceea ce se întâmplă în localitate și în baza acestui fapt să recrutăm membri noi. În Zaim, asta este un exemplu de consultare a părerii băștinșilor vizavi de prioritățile locale, un alt exemplu este promovarea, da, sau atragerea atenției pentru cei mai cunoscuți băștinași, din nou, un altul.

La un moment dat, atunci când se acumulează suficiente resurse și suficienți băștinași, suficienți voluntari de fapt la nivel local, putem vorbi chiar și de un recesământ migrațional la nivel de localitate, ca să putem reevalua și să vedem, să avem o bază de date concretă vizavi de toți cei care sunt plecați din localitate și un instrument posibil la care lucrăm acum pentru acele localități în care deja au fost constituite asociații de băștinași sunt zilele diasporei. Ele au fost deja organizate la nivel național, există câteva experiențe la nivel nivel sensul acestor zile ale disporei era a concentra mai multe activități, astfel încât să tragem mai multă atenție la ceeace face diaspora, la ceea ce reprezintă diaspora pentru Republica Moldova. În cazul local e cam același sens, e vorba de sensibilizarea diasporei, e vorba de a consolida asociațiile de băștinași din localitatea dată, e vorba de o concentrare de mai multe evenimente care au loc pe parcursul a o zi sau două, destinate diasporei, respectiv care ar putea duce la sporirea numărului de membri, atragerea atenției asupra necesității promovării unor proiecte majore în cadrul acestor zile ale diasporei în care ar vrea să se concentreze asociația pe viitor și respectiv implementarea a mai multe activități în domeniile strategice care există în localitate. Mai am multe exemple: în Pelenia unul din modlaitățile care vor să atragă atenție să se concentreze pe [indescifrabil], ăsta este un plan de acțiuni de la Gura Galbenei despre felul în care se vor organiza zilele diasporei în august. La Selemet un element al zileleor diasporei este un fel de ziua usilor deschise în unele instituții, aici este vorba de familizarizarea mai mult a copiilor cu fewlul în care lucrează poliția, inspectoratul local de poliție. Și cum finalizăm. Este important ca proiectele odată finalizate să aibă nu doar am înbchis proiectul și gata am uitat despre el dar și să celebrăm acest succes, trebuie să știm să mulțumim oamenilor care au contribuit la acest proiect. Este important ca atunci când băștinașii se implică, migranții se implică să putem să stabilim legătura asta persdoanlă dintre fiecare constribuție cu un anumit lucru care s-a realizat în localitatea de baștină și să respectiv să realizăm conectarea asta între beneficiar și membru al asociației și dacă este posibil să realizăm cât se poate de multe videouri. Impact? să încercăm să măsurăm impactul, să vedem în ce măsură am realizat o schimbare, să tragem o răsuflare adâncă și să înțelegem cât de mult am reușit să ne mișcăm sau cât de puțin. Durabilitatea ar ține mai ales de mecanismele de finanțșare continuă, nu cum am reușit să acumulăm niște fonduri și ne-am oprit dar cum de fapt aceste acumulări pot crește de la un proiect la altul și ce parteneriate de durată putem noi încheia și la un moment dat ar fi important ca un exemplu pozitiv să-l putem nu numai vorbi despre el dar și să-l punem cumva pe hârtie sau într-un anumit material, fie video, fie de oricare alt fel. Fiindcă este important ca această experiență să poată să fie transmisă și altora. Respectiv pentru august, întrebarea pe care o avem pentru voi este dacă sunteți gata cum să lansați o nouă asociație de băștinași folosind tot ceea ce v-am spus până acum, așa că vă mulțumesc și vă dorim foarte mult succes. Acum este timpul întrebărilor. Câte unul, vă rog.

Participant: Deci din tot discursul pe care l-ați ținut dumneavoastră, în primul rând rezultă că este [indescifrabil]. Asociație de băștinași în primul rând trebuie să fie niște formațiuni super, adică în primul rând în jurul unei localități se aduncă oamenii care desigur îi adună ideea că sunt din localitatea asta. Deci într-aceea ce ați spus dumneavoastră astăzi eu am dedus că scopul este sigur că dezvoltarea este un scop benefic dar păstrarea și menținerea a sentimentului că toți suntem din localitatea asta și suntem oameni de suflet deci eu am vrut ca s-o ridic asta, asta este o scăpare sau... eu am văzut doar într-un loc acolo înfrățire, așa tare tangențial ați menționat că acolo chipurile încă de înfrățit, noi și așa suntem frați suntem născuți sau suntem din aceeași localitate. Părerea mea este că ar trebui să fie în primul rând ca să se mențină toți se găsesc în proiectul ista, fie de unde este el, se găsește în acest proiect.

Victor Lutenco: Da, eu cred că dumneavoastră aveți dreptate, întradevăr elemntul ăsta de sau elementele de care ne strâng pe noi tradiționale sau că e vorba de anumite locuri de acasă, ele trebuie neapărat menționate și până la urma urmei probabil că statul în care se dă startul unei asociații de băștinași peste hotare, nu din localitate dar peste hotare, el trebuie să aibă în primul rând o doză sentimentală cum spuneți dumneavoastră. Cu siguranță. Vreau să vă spun că atunci sau din exemplele altor țări, lansarea asociațiilor de băștinași ținea nu atât de mult se adunau cât de elemntul foarte practic de ajutor reciproc decât ca să vă închipuiți, mexicanii pur și simplu se ajutau reciproc unii pe alții. Cei care vin din aceeași localitate în SUA din care provenea și mă rog membrii asociației, respectiv ideea asociațiilor din start nu era să ajute înapoi Mexicul, dar să ajute mexicanii care vin în SUA. Și de la asta s-a pornit tot. Ulterior, după ce au reușit să depășească hai săspunem scopul ăsta inițial de a se ajuta reciproc, volumul de acțiuni care cumva erau gata ei să le facă, au început să le reorienteze dinspre sine spre localitatea lor de baștină. Dar totdeauna, elementul ăsta de mâncarea tradițională, fie port tradițional, fie muzică tradițională, tradiționalul pentru locul din care provin, totdeauna a contat foarte mult pentru ei și aici vă dau totală dreptate. El este extrem de important de aceea și la un moment dat am vorbit și despre elemente de pâine și sare sau vin sau costume sau promovarea anumitor obiective turistice care există în localitate. De aceea da, este elemntul tradițional dar există în același timp și un pericol ca să nu se rămână doar acolo. Au existat câteva tentative de lansare de asociații de băștinași înainte în care s-a organizat un concert foarte mare, haideți să celebrăm băștinașii noștri care sunt plecați peste hotare, haideți să vorbiți despre tradițiile neamului nostru, să cântăm, să dansăm, să mâncăm și cu asta s-a terminat. Cumva elemntul ăsta de de fapt noi vrem să facem ceva, să construim ceva, da, să lăsăm ceva după noi cumva s-a uitat. De aceea, cel mai bine este când elemntul ăsta sentimental persistă, da, ne strânge pe noi împreună, ne entuziasmează, dar și elemntul de dezvoltare, ce facem mai departe, el tot există. Nu știu dacă am înțeles corect.

Participant: În cazul ăsta ar fi probabil că binevenit să remarcăm și faptul că asociațiile respective cu ajutorul celor plecați cu acelor de pe loc, e foarte important să simtă că există și în cadrul organizației fie naționale, internaționale care deci ar acorda o atenție faptului că o astfel de organizație a fost creată și poate deci aplicarea pentru un proiect, poate la UNDP, la proiectul de dezvoltare locală și așa mai departe, unde ar putea ei să se adreseze, care ar fi acele adrese orientative pentru diferite organizații de băștinași.

Victor Lutenco: Cred că asociațiile de băștinași în cazul dat cumva au cam aceleași oportunități cum au și alte asociații obștești sau surse de finanțare doar că datorită faptului că membrii pot fi și cetățeni ai altor state deja și oameni care cunosc foarte bine administrațiile publice locale din alte localități, care ar putea fi implicați în companii deja, care pot contribui economic, care sunt implicați în anumite organizații, de pe lina cărora tot pot fi atrase resurse. Ar fi mult mai bine poziționate ca fundraiser decât o simplă asociație obștească. De aceea, lista probabil este aceeași, Dar puțin mai bogată, dar oportunități sunt mult mai multe. Ca să vă dau un exemplu, saltul inițial al așa-numitului tigru celtic a Irlandei în anii 70-80, saltul economic s-a datorat mai ales a prezenței irlandezilor în marile companii de peste hotare și care datorită acestei prezențe s-a dezvoltat și anumite afaceri în Irlanda. Foarte multe oficii ale Google, Intel și multe alte companii care sunt astăzi în Irlanda s-au datorat mai ales faptului că înm poziții de SEO, de management erau irlandezi acolo unde erau firmele ăstea poziționate atunci. Atragerea, asta, da, aici vorbim despre nuștiu, nivel național, da, despre cum statul a știut să mobilizeze aceste resurse, în cazul dat vorbim de nivelul unei singur elocalități. Aveți un băștinaș care e director de companie acolo, aveți un băștinaș care lucrează într-o altă parte, aveți un băștinaș care este foarte apropiat de primarul dintr-o localitate mare de peste hotare. Cum proiectul nostru îi putem asigura susținerea și de acolo, și de colo, și de acolo. Fiindcă dacă noi facem un proiect de două sute de mii de euro, presupun și-l punem pe masă la unul dintre finanțatori, probabil că se sperie, dar dacă îl împărțim în cinci părți și la fiecare dintre finanțatori le arătăm contribuția care există din diferite părți, probabilitatea susținerii lui este mult mai mare. Și asta cred că și este avantajul asociației de băștinași, fiindcă fiecare băștinaș vine nu numai cu propria lui contribuție care o scoate din buzunarul propriu, pentru localitatea sa, dar și cu conexiunile pe care le are și networkingul de prieteni, da, rețeaua de prieteni, și oameni pe care îi poate influența și așa mai departe. Și asta nu este o chestie atât de nou, da, pe ea este bazată dacă doriți, foarte multe economii întregi care există. Dacă mai sunt întrebări. Online?

Participant: Da, avem un comentariu online. Este vorba de implicarea și participarea consulatelor și în general a ambasadelor în acest proces de implicare a asociațiilor de băștinași în dezvoltarealocalităților și despre rolul care este foarte important care este unul , cu părere de rău după cum se menționează a fost mai puțin vizibil, ba chiar uneori au fost unele obstacole din partea consulatelor în procesul de promovare a valorilor și să spunem așa a lucrurilor frumoase din Republica Moldova. Și poate în cazul dat ar fi bine să fie de menționat care ar trebui să fie rolul consulatului în cazul dat și cum ar trebui ei să colaboreze cu asociațiile de băștinași. Și cum ar putea asociațiile de băștinași să îmbunătățească relațiile cu consulatele.

Victor Lutenco: Nu, consulatele în esență au probabil rolul cel mai amre, fiindcă consulatele sunt podurile dintre cetățeni și țara lor de origine, ca să dau același exemplu mexican: Mexica, prezența masivă a cetățenilor mexicani în Statele Unite și dorința statului mexican de a beneficia de pe acest fapt a determinat ca rețeaua consulatelor mexicane în Statele Unite la câte state sunt, atâtea consulate să existe. Deci dacă în SUA există din câte țin minte 50 de state, atunci sunt aproximativ 50 de consulate. Fiindcă mai mult ei nici măcar nu pot face trebuie să existe câte un consulat în fiecare demensiune administrativă. Aceeași, după mine, viziune ar trebui s-o avem și noi, consulat să existe pentru fiecare zonă în care noi avem o prezență masivă a concetățenilor noștri și consulatul în esență trebuie să lucreze, pe lângă funcțiile consulare de bază, care țin de documentare de reprezentare, trebuie să lucreze și ca o casă a Republicii Moldova. Respectiv zona în care cetățenii noștri se pot strânge, în care pot fonda aceste asociații, pot face întâlnirile și prin intermediul cărora pot organiza inclusiv legăturile cu administrațiile locale din aceste zone. De aceea, eu sunt absolut de acord și probabil că noi în cadrul proiectului trebuie să facem câțiva pași suplimentari ca cel puțin colegii de la Ministerul Afacerilor Externe și din consulate să-i informăm despre aceste experiențe. Dacă mai sunt întrebări.

Participant: Mai este o întrebare despre disponibilitatea acestui webinar unde va fi el distribuit și unde va putea fi accesat. Tot eu o să răspund la întrebarea aceasta: acest webinar va fi ulterior disponibil în format electronic, va fi plasat atât pe pagina Biroului pentru Relații cu Diaspora brd.md și pe pagina Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, e vorba de undp.md, deci acolo ulterior va putea fi accesat oricând de oricine, pentru a putea să revadă unele gânduri dar și să comenteze în cazul în care n-ați putut participa astăzi.

Victor Lutenco: Cam asta. Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumesc foarte mult pentru participare și vă rog să ne comunicați dacă aveți intenția să lansați o asociație de băștinași, vom fi foarte bucuroși să vă susținem. La revedere.