Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban: Deci, sunt foarte multe articole care au fost contestate. De fapt, noi am depus un supliment la acea contestare care a fost pe concept. În orișicare caz, solicităm ca legea să fie anulată integral pentru că este în contradicție cu foarte multe norme internaționale, dar și a legislației locale. Ca să vă dau un exemplu, iarăși ține de competențiile consiliului. Spre exemplu, dacă vrem să-l demitem pe domnul Gamrețchi care-i coleg de clasă cu domnul Chirtoacă, trebuie să ne ducem să luăm aviz de la el. Nu cred că este normal acest lucru. Dacă am vrea să instituim un moratoriu pe o construcție dubioasă, atunci trebuie să mergem la Direcția Arhitectură și să luăm un aviz de la ei. Ei au eliberat autorizație de construcție și certificat de urbanism, dar ca să punem o restricție - trebuie să solicităm de la ei aceasta.

De exemplu situația de ieri din Consiliul Municipal care am avut-o, cu ancheta pentru secretarul Consiliului și în general direcția pe care o conduce și are în subordinea subalternii aparatului care nu semnează foarte multe lucruri adoptate, aprobate de către Consiliul. Ține și de moratoriu, și de numirea ilegală în funcție, și de spațiile verzi, și de transporturi, și de multe alte lucruri care sunt vitale. Și stau și se prăfuiesc acolo. Noi putem să ne convocăm ori de câte ori, iar are protectoratul acestei persoane a lui Dorin Chirtoacă care la momentul de față este și mai multă întărită prin această lege.

Deci noi am fi vrut ca puterea legislativă să fie putere legislativă. Este mandatată de către oameni, iar executivul să-și exercite funcțiile conform atribuțiilor de care le are. Or, în momentul în care am început de a deconspira scheme, a încerca să punem restricții pe unele activități ilegale pe care le considerăm în Consiliul Municipal, s-a venit cu acest proiect de lege.

Deci, noi vrem ca să fie anulat legea integral, dar rămâne la discreția Curții. Le-am dat și pe fiecare articol în parte: competențele Consiliului, competențele primarului, activitatea primăriei, activitatea deci a Consiliului nemijlocit.

Rămâne la discreția Curții să vadă cum va proceda în continuare. Alte întrebări:

Jurnalist: Când o să dea un răspuns?

Ion Ceban: Bine. Este un termen care este fixat de legislație. Noi am rugat să fie cât mai curând posibil examinată. De preferință până a fi un decret al președintelui în acest sens. Am înțeles că și la președinție se examinează. Știu că este un mare scandal la nivel internațional. Deci în Congresul Autorităților Locale și Regionale pentru că este un precedent în care nu este comun pentru întreg spațiul european nu veți găsi asemenea prevederi, nici în est, nici în vest. Nici în statele CSI, dar nici în Uniunea Europeană. Deci e un fel de înscăunarea împărătească a lui Dorin Chirtoacă, atribuțiile pe care de fapt le-a avut și până acum neformal, dar în momentul în care i s-a cerut răspunderea pentru acțiunile pe care le face, vedeți că s-a venit cu o soluție legală. Și repet - este protejat de către Coaliția majoritară unde Ghimpu face parte și a zis „faceți tot ce vreți, numai sălvați-l pe Dorin în acest sens”. Problema nu este doar în Dorin. Problema este într-un sistem care este creat, parte a căruit el este și de care este protejat. De la aceasta suferă pur și simplu chișinăuenii și cei care sunt în suburbii.

Jurnalist: Dar celelalte contestații au fost examinate? Știți?

Ion Ceban: Celelalte care au fost depuse de PPE și de noi. Bine, asta vine și ca supliment, ca și completarea. Am zis - acolo este contestată legea pe concept. Oricum ne ținem de această procedură. Examinăm că legea anulată trebuie să fie integral, dar le dăm posibilitatea astăzi și celor de la Curte să anuleze și unele prevederi care ar putea fi examinate în particular. Asta este. Așteptăm cât de curând. Am rugat poate până pleacă în vacanță să o examineze și să anuleze aceasta. Merci mult.

Citate Video