Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Tudor Deliu, președintele fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova: Bună ziua. Vrem să constatăm că actuala guvernare de când a fost investită se străduie să ne hrănească cu promisiuni și vorbe false și nicidecum cu fapte. Drept argument poate servi inițiativa fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova care a fost repetat

pronunțată în ședințele de plen ale parlamentului în decursul lunii iunie și începutul lunii iulie pentru ca guvernul în temeiul articolului 126 din regulament să vină în parlament pentru a fi audiat.

Ziceam că este o neconcordanță între ceea ce spun și ceea ce fac, deoarece cred că cetățenii Republicii Moldova cunosc promisiunile care au fost făcute din prezidiul Parlamentului de către președintele domnul Candu care promitea că săptămâna viitoare guvernul o să discute și guvernul o să vină în Parlament, ca astăzi când a mai rămas o săptămână din această sesiune să pună la vot și să nege această inițiativă aducând motive care nu țin precum că pe parcursul acestor luni au fost audiate în Parlament sau au fost discutate câteva moțiuni simple. Vreau să aduc la cunoștință că moțiunile simple țin într-o problemă de politică specifice unei autorități, mă refer a unui minister, pe când moțiunea de cenzură ține de activitatea integrală a Guvernului și în realizarea programului său de guvernare.

Cu atât mai mult, cunoaștem că acest guvern a fost investit într-o manieră care nu poate să nu producă suspiciuni, în câteva minute, fără a audia și fără a-i vedea în față pe toți miniștrii, investit la miezul nopții și de aceea cred că era foarte și foarte rațional ca să vină cu un raport în această sesiune.

De aceea, fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova văzând că cei care trebuie să decidă venirea sau nevenirea în Parlament a Guvernului au înecat această inițiativă, am fost puși în situația ca să semnăm moțiunea de cenzură pentru ca săptămâna viitoare Guvernul să vină în Parlament.

Repet, domnul Candu a negat prevederile regulamentului Parlamentului care expres stipulează că odată în sesiune Guvernul este audiat de către Parlament. Sperăm că săptămâna viitoare, așa cum prevedere regulamentul cu referire la moțiunile de cenzură, Guvernul va veni și vom avea discuții cu referire la realizarea planului de guvernare. Vom vedea și atunci dacă întradevăr sunt vorbe sau sunt fapte, fiindcă pe hârtia arată foarte frumos, dar în realitate este ceea ce este. Mulțumesc.