Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Sunteți pregătiți? Gata? A fost nevoie de opt moțiuni simple pentru ca în sfârșit să reușim să depunem astăzi și o moțiune de cenzură. Noi consecvent parcursul ultimelor un an jumate am fost în opoziție față de această guvernare. Noi în continuare vom fi în opoziție și nu vom face coaliție cu nimeni din cei care sunt în parlament. Nu avem cu cine. Nici cu comuniștii, nici cu democrații, nici cu liberal-democrați, cu atât mai mult cu Ghimpu. Nu ai ce face cu dânsu, cu Mihail Fiodorovici. Noi consecvent am luptat și vom lupta pentru alegeri parlamentare anticipate. Acesta este scopul și agenda politică a Partidul Socialiștilor. Acesta este ceea ce își doresc cetățenii Republicii Moldova. Prim-ministrul Filip a fost numit și a depus jurămtânul noaptea. Oamenii nu au avut posibilitatea și noi deputații nu am avut posibilitatea să-i adresăm întrebări, să discutăm în Parlament programul de guvernare. Au făcut-o rapid pe furiș, după care au fugit repede la Timofti, au depus jurământul noaptea și s-a terminat.

Astăzi noi am reușit să-l chemăm la raport pe Filip. O să vedem sunt sau nu șanse să fie demis. Probabil nu sunt, deoarece majoritatea parlamentară ați văzut ei au 56-58-60 probabil de mandate și probabil nu vor accepta. Dar scopul este ca să vină Filip încoace, Guvernul să vină, și să ne raporteze cu ce s-a ocupat toată această perioadă. Show-urile și populismul din aceste luni nu va trece. Credeți că dacă ați micșorat puțin tarifele la energia electrică, sau ați dat niște pâinele socială, câteva mii de pâini, oamenii au uitat de miliard? Agricultorii pot să-și desfășoare activitatea mai eficient? Toate aceste subiecte vor fi discutate săptămâna viitoare, începând cu miliardul. Apropo, anume acest guvern a semnat memorandumul între Banca Națională și Ministerul Finanțelor care impune cetățenii să plătească miliardul pe care ei l-au furat și impune cu 5% anual atunci când Banca Națională a acordat cu 0,1% acestor bănci, de 50 ori mai multă taxă. Și multe-multe alte întrebări care la sigur vor fi abordate săptămâna viitoare. Așa că, domnule prim-ministru, domnule Filip vă așteptăm în Parlament. Pregătiți-vă bine. Întrebări vor fi multe. Vrea să audă și deputații, dar în primul rând vor să audă cetățenii Republicii Moldova ce ați făcut și cum veți merge mai departe.
Poftim dacă sunt întrebări.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: Moțiunea de cenzură a fost semnată de 24 de deputați din fracțiunea socialiștilor, 7 deputați din fracțiunea partidului liberal-democrat și 2 deputați din fracțiunea partidului comuniștilor. Reidman și domnul Panciuc. Ei au spus că sunt gata să semneze toți, dar nu erau în sală pur și simplu. Poate o să se mai adauge careva semnături în aceste clipe. Mai sunt întrebări:

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: [în limba rusă]

Jurnalist: [nedeslușibil]

Igor Dodon: [în limba rusă]. Mulțumim. O zi bună.

Citate Video