Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Ghilețchi, deputat independent: Bună ziua. Stimați jurnaliști și reprezentați ai presei. Vă mulțumesc mult pentru că ați acceptat invitația mea să fiți prezenți la acest briefing. Aceasta îmi dă și încrederea în actuala campanie care ne stă în față, presa va reflecta evenimentele organizate de actorii politici pentru o informare obiectivă și echidistantă a alegătorilor. Vom avea un briefing, după care dacă vor fi 2 sau 3 întrebări de clarificare, sunt gata să răspund la ele și de asemenea o mică veste bună - va fi și o cafea și un ceai după aceasta, așa că putem și acolo discuta în mod particular dacă aveți anumite întrebări.

După cum știți, în această toamnă, după aproape 20 de ani vom avea din nou posibilitatea să alegem în mod direct președintele țării. Multiplele blocaje și crize prin care am trecut impuneau o schimbare cât mai urgentă a cadrelor constituțional de alegere a șefului statului. Pentru alegerea actualului președinte spre exemplu, am avut nevoie de peste 900 de zile și două runde de alegeri parlamentare anticipate. Necesitatea soluționării blocajului constituțional a fost de asemenea menționat în repetate rânduri în rapoartele de monitorizare ale Republicii Moldova de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și nu în ultimul rând, aș vrea de asemenea să menționez că sondajele care s-au făcut în acești ani arătau în mod clar că majoritatea absolută a cetățenilor își doreau să aleagă șeful statului în mod direct.

Mă bucură și faptul că am putut contribui în mod personal la soluționarea acestei crize. Vă amintesc că pe data de 4 martie 2016 am avut onoarea să prezint în fața Curții Constituționale sesizarea semnată de un grup de deputați PLDM privind controlul constituționalității introducerii amendamentelor la Constituție în vara anului 2000. Puțini au crezut în succesul acestei sesizări. Am mers singur în acea zi la Curte. Probabil nici colegii mei care au semnat această sesizare nu au crezut că va fi un câștig de cauză. Aș vrea în acest context să menționez și faptul că am fost unul din inițiatorii reformei constituționale din anul 2000, dar și unul din puținii care nu a votat modificarea respectivă. Cunoașterea din interior ale celor întâmplate îmbinată cu argumentele juridice invocate, m-au ajutat să conving membrii Curții Constituționale să readucă sistemul politic de alegerea președintelui pe făgașul normalității.

De aceea, următorul pas care ne stă în față este acum alegerea prin vot universal, direct, egal, secret și liber exprimat a președintelui țării. Consider că avem nevoie de un președinte care să urmărească pacea și bunăstarea întregii națiuni, nu interes de partid sau de grup. Avem nevoie de un președinte care să reîntregească socitatea care este divizată în mod artificial în scop politic. Avem nevoie de un președinte care să fie un adevăr mediator dintre forțele politice și care să nu permită ca lupta politică între aceste să dăuneze societății. Cred că avem nevoie de un președinte care să readucă încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Avem nevoie de un președinte integru, cu frică de Dumnezeu, care să nu fie fost implicat în vreun scandal de corupție. Cred că avem nevoie de un președinte care are sufiecientă experiență politică ca să facă față tuturor provocărilor. Avem nevoie de un președinte care are o bună experiență internațională pentru a aduce Republica Moldova în rândul statelor civilizate și dezvoltate. Și avem nevoie de un președinte care să muncească dezinteresat 24/24 de ore pentru demnitatea și prosperitatea fiecărui cetățean al țării noastre.

Acum ca să putem alege un asemenea președinte, evident avem nevoie de alegeri libere și corecte. Dar avem nevoie de un scrutin care să ofere șansa unei adevărate alegeri. Sunt convins că primul tur trebuie să ofere o paletă diversă de opțiuni, dar după 30 octombrie vom ști cine este candidatul care merită să fie susținut în turul 2. De ce, spre exemplu, un grup de persoane din umbră trebuie să decidă înaintea primul tur cine să fie candidatul. De ce să nu oferim șanse egale tuturor candidaților ca să-l putem alege pe cel mai bun.

Acestea fiind spuse, doresc astăzi, 11 august 2016, după un timp de analiză, reflecție și rugăciune, să anunț public că am luat decizia de a constitui grupul de inițiativă privind colectarea semnăturilor și de susținerea candidaturii mele în alegerile prezindețiale din această toamnă.

Programul detaliat și oferta electorală vor fi făcute publice la timpul potrivit, așa cum prevede legislația în vigoare. Dar evident că aspectele importante pe care le-am menționat mai sus se vor regăsi în acel program. Am o viziune clară și am ferma convingere și dedicare să schimb lucrurile în bine în Republica Moldova și mă rog ca Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova.

Vă mulțumesc pentru atenție. Dacă aveți întrebări, așa cum am spus pentru clarificare puteți să le adresați acum.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Ghilețchi: În turul doi de scrutin voi susține candidatul din partea spectrului de centru-dreapta care va ieși învingător. Îmi doresc și eu să ajung în turul doi, evident ca și orice candidat. Dar atunci când populația va decide cine este cel mai bun, cu siguranță că el va trebui sprijinit.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Ghilețchi: Centru-dreapta. Vorbesc de spectrul mai mult centru-dreapta astăzi.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Ghilețchi: Așa cum am susținut integrarea europeană a Republicii Moldova, o voi susține și în continuare. În același timp, experiența pe care am acumulat-o, mi-a arătat că ar fi bine ca să nu polarizăm și să nu divizăm societatea prea mult prin vectorul geopolitic. Cred că interesele Republicii Moldova ar trebui să stea în capul mesei. Să ne gândim ce este mai bine pentru țara noastră. Chiar și atunci când alegem valorile, trebuie să alegem acele valori care sunt pentru binele întregii națiuni.

Jurnalist: [indescifrabil]

Valeriu Ghilețchi: Vreau să înțeleg. Știm că s-au făcut asemenea aluzii. Sunt cunoscut în viața politică de mai mulți ani de zile. Am o experiență de aproape 10 ani de activitate parlamentară. Cred că am demonstrat că sunt un candidat totuși independent. Vreau să afirm în fața presei și pentru toți că toate drepturile privind decizia de a candida îmi aparține în exclusivitate. Sunt drepturile mele. Este decizia mea și nu am consultat pe nimeni în această privință: să candidez sau să nu candidez. Deci, nu vreau să fac jocul nimănui. Vreau să fiu un candidat pentru Republica Moldova.
Dacă nu mai sunt întrebări, eu vreau să vă mulțumesc încă o dată pentru prezență și sper pe viitor să mai ținem legătura. Lucrurile abia încep. Și acum așa cum am menționat - vă invit la un ceai, o cafea și acolo dacă aveți anumite întrebări personale, puteți să vă apropiați în mod individiual. Să aveți o zi cât mai frumoasă. Vă mulțumesc.

Citate Video