Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Jurnalist: În legătură cu ce ați depus sesizarea astăzi?

Vladimir Țurcan, deputat PSRM: Deci, astăzi noi am depus în contextul zilei de mâine, Ziua Independenței. Astăzi noi am depus o sesizare la Curtea Constituțională în care am contestat decretul președintelui Republicii Moldova ce ține de acordarea cetățeniei Republicii Moldova cetățeanului Traian Băsescu. Deci, temeiurile sunt clare pentru toată populația Republicii Moldova care conform preambulurilor printre altele și realității întradevăr dorește să trăiască într-un stat suveran și indepedentent, dar persoana respectivă nu o dată a declarat că nu recunoaște nici independența, nici suveranitatea Republicii Moldova. Și totodată în aceste condiții, printre altele în baza articolului 24 a legii cu privire la cetățenie, președintele Timofti în interesul statului Republicii Moldova, așa este formula, a acordat cetățenia Republicii Moldova ex-președintelui României. Noi am considerat că este nu numai o absurditate, dar este bătaie de joc față de stat, față de poporul Republicii Moldova și din cauza aceasta am contestat acest decret solicitând să fie anulat, considerat necunstituțional și anulat.

Jurnalist: De ce ar fi avut nevoie Băsescu de această cetățenie?

Vladimir Țurcan: Băsescu nu o dată a explicat diferite feluri. Ba pur și simplu așa vreau să fiu mai aproape de poporul Republicii Moldova, ba el dorește să fie înaintat ca președintele țării, deci și ironia aceasta, sarcasmul lui nu este altceva decât ceea ce eu am spus, deci o demonstrare a atârnării așa cam... cum să spun mai cultural?... aceasta e prea diplomatic față de Republica Moldova. Deci, evident asta e un pas pur și simplu a fost politic din partea dumnealui. Un pas politic, un decret politic din partea președintelui Timofti și noi în acest context, deoarcere este un act pur politic, am contestat acest act la Curtea Constituțională.

Jurnalist: [independent]

Vladimir Țurcan: Noi am solicitat ca această sesizare să fie examinată în mod de urgență. Deci, vedem dacă toți judecătorii Curții Constituționale deja s-au întors de la odihnă. Eu sper că va fi în timpul cel mai apropiat examinat această sesizare.

Jurnalist: [independent]

Vladimir Țurcan: Sunt mai multe declarații. Pe 19 file noi am acumulat toate declarațiile care dumnealui le-a făcut și asta se poate de mai prelungit. Deci, esența acestor declarații este faptul că dumnealui nu recunoaște statalitatea, nu recunoaște suveranitatea și independența Republicii Moldova și în cazul dat, atunci cui noi acordăm cetățenia Moldovei? Cetățeanului care dorește lichidarea statalității Republicii Moldova.

Vlad Batrîncea: Și încă o mică informație. Această sesizare este semnată de 4 deputați socialiști. Și prima semnătură sub această sesizare este semnătura domnului Igor Dodon. Și dumnealui îi aparține această idee. Reiese că persoana care a permis mai multe declarații împotriva statalității Republicii Moldova, acordarea acestei persoane a cetățeniei Republicii Moldova, este anticonstituțională. Din acest motiv noi solicităm ca decretul președintelui Timofti privind acordarea cetățeniei lui Traian Băsescu să fie declarat anticonstituțional. Băsescu nu are ce căuta în Republica Moldova.

Vladimir Țurcan: Ca turist - fără problemă. Dar ca cetățean - evident că nu. Asta este. Vă mulțumim.