Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu prilejul ceremoniei de decorare a Secretarului General adjunct al NATO, domnul Alexander Vershbow

„Domnule ambasador,
Onorată asistență,

Doresc să mulțumesc ambasadorului Vershbow pentru întreaga sa activitate ca Adjunct al Secretarului General al NATO și pentru contribuția sa directă și importantă la îndeplinirea obiectivelor Alianței.

Mandatul său a avut loc într-o perioadă extrem de dinamică și într-un context de securitate foarte complex, marcat de o lipsă de predictibilitate accentuată, în care Alianța Nord-Atlantică a fost nevoită să gestioneze simultan o serie întreagă de provocări și amenințări serioase, deopotrivă în vecinătatea sa estică și în cea sudică.

Într-un astfel de context, experiența și expertiza deosebite ale ambasadorului Vershbow s-au dovedit extrem de prețioase pentru Alianță.

Doresc să salut în mod special implicarea sa activă în facilitarea consensului la nivel aliat cu privire la o serie de subiecte importante și complexe.

Unitatea și solidaritatea membrilor NATO sunt cele mai importante atuuri ale Alianței, iar Adjunctul Secretarului General a jucat un rol extrem de util și de apreciat în acest sens.
Toate acestea se adaugă la gestionarea directă a numeroase dosare foarte importante, în calitatea sa de reprezentant special pentru Smart Defence, pentru Inițiativa Defence Capacity Building sau în domenii precum reforma informațiilor la nivelul NATO.

În raport cu aceste teme, ambasadorul Vershbow a fost un deschizător de drumuri, implicându-se direct și eficient, astfel încât NATO a putut să își asume un rol nu numai ambițios, dar și credibil și, mai ales, eficace în gestionarea amenințărilor actuale.

Experiența sa deosebită și înțelegerea profundă a evoluțiilor din vecinătatea estică a Alianței au fost determinante în definirea măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO. La fel de apreciată a fost și implicarea sa activă în consolidarea sprijinului Alianței pentru țările partenere și în aprofundarea dialogului cu acestea.

Nu în ultimul rând, doresc să îi mulțumesc ambasadorului Vershbow pentru că a fost un prieten adevărat al României, care ne-a înțeles preocupările și ne-a sprijinit în promovarea obiectivelor noastre la nivel aliat.

Pentru toate acestea și în semn de înaltă apreciere a sprijinului constant acordat României, pentru viziunea pusă în dezvoltarea și realizarea securității euro-atlantice, am decis conferirea acestui înalt Ordin Național domnului ambasador Vershbow.

Contăm în continuare pe sprijinul domniei sale și îi urez succes în îndeplinirea tuturor proiectelor sale personale și profesionale în viitor.
Vă mulțumesc!”