Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Dinu Plângău, membru al Platformei Demnitate și Adevăr: Bună ziua tuturor. Mulțumim mult că ați dat curs acestei invitații a noastre. Este o zi chiar foarte importantă pentru noi toți. Cu un an în urmă, aici în Piața Marii Adunări Naționale, în acest loc sfânt pentru noi, a avut loc Marea Adunare Națională a cetățenilor deșteptați împotriva oligarhiei criminale. Republica Moldova se află într-un impas continuu nu doar... Despre acest lucru nu cunosc doar cetățenii Republicii Moldova, ci și importante instituții din exterior.

De la o poveste de succes, am ajuns la un stat capturat. Stabilitatea imaginară și frica paranoică de propriul popor caracterizează această guvernare nocturnă. Și toate aceste realizări pe care noi le-am obținut pe parcursul acestui an, se datorează poporului deșteptat, luptei sincere a cetățenilor pentru cetățeni, pentru ca tronul celor autoproclamați politicieni să se clatine. Voi da citire, cu permisiunea dumneavoastră, a zece revendicări, zece realizări a mișcării protestatare și a Platformei Demnitate și Adevăr pe care le-am obținut pe parcursul acestui an.

1. Protestele au mobilizat, informat și deșteptat întreaga țară. Opinia publică internațională a aflat despre gravele probleme de corupție, în special despre jaful secolului și beneficiarii finali.

2. Datorită presiunii protestatare, cel care controlează întregul stat, media și justiția, oligarhul Plahotniuc a fost respins și nu a devenit Prim-ministru. Astfel, mișcarea protestatară nu a permis oficializarea unui criminal în funcția cheie a Guvernării.

3. În ianuarie 2016, am unit întreaga societate. Zeci de mii de cetățeni ai țării de diferite etnii, limbi vorbite, confesiuni, au participat la proteste anti-oligarhice, demonstrând că regimul Plahotniuc se teme cel mai mult de consolidarea oamenilor.

4. Mișcarea protestatară a edificat și oferit cetățenilor o nouă alternativă poltică - Platforma Demnitate și Adevăr, constituită din cetățeni activi. Sunt oameni care nu au avut funcții publice, nu au participat în actul de guvernare, nu sunt implicați în scandaluri și acte de corupție.

5. Datorită celor peste patru sute de mii de semnături colectate, cetățenii au obținut dreptul ca pe 30 octombrie 2016 să-și aleagă Președintele, prin vot direct și liber exprimat. Mișcarea protestatară a identificat profilul Președintelui poporului, și anume: o persoană curajoasă de care se teme guvernarea și care va pune capăt dezmățului oligarhic.

6. Datorită protestelor a fost publicat raportul Kroll, ținut în secret de guvernanți. Unul din beneficiarii jafului secolului este închis. Doi sunt sub anchetă, iar principalul beneficiar, Plahotniuc, este investigat de structurile specializate din Statele Unite ale Americii. Revolta populară a dat curs celor din sistemul bancar să vorbească, iar astăzi avem demarată o anchetă internațională referitoare la jaful secolului.

7. A plecat din funcție Procurorul General - Gurin, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei - Drăguțanu, Președintele Comisie Electorale Centrale - Iurie Ciocan.

8. Datorită presiunilor protestatare au fost elucidate schemele de jefuire a consumatorilor la energia electrică, la telefonie, servicii, combustibil și a fost identificat beneficiarul acestora - Plahotniuc. Protestul din 3 mai 2015 a oprit jaful a încă 7 miliarde de lei ce urmau să fie sustrase din rezervele Băncii Naționale.

9. Datorită presiunii mișcării protestatre a fost extras proiectul prin care miliardele furate urmau să fie puse pe umerii cetățenilor.

10. Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au ascultat revendicarea protestatarilor de stopare a finanțării necondiționată, deoarece banii contribuabililor străini sunt furați de mafia criminală aflată la guvernare.

Acestea au fost principalele reușite ale platformei Demnitate și Adevăr și mișcării protestatare. Evident, sunt mult mai multe. Acestea sunt principalele. Acum vreau să-i ofer cuvântul unuia dintre liderii acestei mișcări fără de care toate aceste realizări probabil nu s-ar fi putut... nu ar fi putut avea loc, Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Andrei Năstase.

Andrei Năstase, Președintele Partidului Demnitate și Adevăr: Dacă nu ar fi fost Dinu Plângău, nu știu dacă eram noi astăzi, pentru că trebuie să știm, șase septembrie a încununat o muncă mare, un efort uriaș al societății deștepatate, sau cel puțin al unei părți a societății deșteptate. Pentru prima oară în Piața Marii Adunări Naționale, după douăzeci și cinci ..., după șapte aprilie 2009, au ieșit niște tineri, au pornit de la o sută, o sută douăzeci de oameni, ca mai apoi, și vorbesc aici de Dinu Plângău, după asta împreună cu Liviu Vovc, împreună cu Inga Grigoriu, cu alți tineri am ajuns până la acel șase septembrie care va rămâne în istoria țării noastre ca o zi luminoasă. Care sunt rezultatele acestei mișcări protestatare știe o lume întreagă.

Pentru mine, personal, este că am reușit totuși să dăm o șansă oamenilor. Am renăscut în oameni speranța pentru că și-o pierdeau în mod definitv. Iată prin eforturile acestor tineri, Dinu Plângău și al celorlralți care au aderat ulterior, și a celor de tinerețea a doua din Platforma Demnitate și Adevăr, vorbesc aici de oameni de mare valoare, de domnul Dolganiuc, de Domnul Nantoi, Domnul Boțan, Domnul Manole, Domnul Stanislav Pavlovschi, Domana Calughin, doamna Stamati, Domana Cozonac. Niște oameni de mare valoare în parte, dacă am ... Domnul Zgardan, Angela Aramă, oameni de mare, mare valoare, care au demonstrat în spațiul public că își iubesc țara, că sunt niște buni patrioți și că atunci când țara era în mare pericol, nu au putut să o lase să degradeze și să sufere, au creat această Platformă Dmenitate și Adevăr, care în scurt timp a mobilizat întreaga societate, astfel încât la șase septembrie a fost potrivit datelor oficiale peste o sută de mii de oameni în Piața Marii Adunări Naționale.

Nu am să vorbesc prea mult despre realizări. Fiecare dintre cetățenii noștri le simte pe propria sa piele. Da, nu au fost multe realizări, sau nu a fost tot ce ne-am propus. Noi ne-am fi propus un bun dialog cu guvernarea, guvernarea a profanat ideea de dialog. Noi ne-am fi propus ca toate revendicările noastre, până în momentul de față, să fie tranformate în inițiative legislative, iar apoi în legi, în legi care să fie implementate de un guvern tehnocrat, de un guvern fără prea multă afiliere politică, și în mod special față de o așa zisă formațiune politică, în fond o grupare criminală pe nume Partidul Democrat. Un Partid Democrat care știți foarte bine, la alegeri a acumulat nu mai mult decât cincisprezece - șaisprezece procente, iar astăzi controlează o țară având la cheremul său justiția, având la cheremul său media pe care o folosește ca o bâtă împotriva opozanților politici și ai foștilor parteneri de business murdar ale lui Plahotniuc.

Ar fi multe de spus, dar un lucru care ne îngrijorează este faptul că acest individ nu a renunțat la visul lui de a devenit stăpân oficial peste această țară. Atunci când în 1992 oamenii noștri mureau la Nistru, acest individ ne vindea femeile în Turcia sau în fața hotelului InTurist. Este inadmisibil ca un proxenet să ne conducă în mod oficial țara. Acest individ trebuie să ajungă cât de curând la pușcărie, acolo unde sunt astăzi unul dintre complicii săi și pe drum alți doi dintre ei. Permiteți-mi să dau citire unui comunicat legat de tentativa acestui individ de a se face mare peste țară în mod oficial.

„Astăzi, după un an de la Marea Adunare Națională din șase septemrbie vreau să felicit oamenii acestei țări cu prilejul victoriilor pe care le-am obținut pe cale legală, prin presiune populară, prin adevărul pe care l-am scos la iveală. Am reușit într-un timp foarte scurt, nefiind la putere, având doar suportul cetățenilor, să transformăm revendicările populare în realizări. Lucrurile s-au urnit din loc. Cu cât mai aproape suntem de o victorie finală, cu atât guvernarea este mai speriată și se ascunde de propriul popor după garduri. În scurt timp țara noastră va trece un nou test de maturitate și demnitate. Pe treizeci octombrie, oamenii vor trebui să-și aleagă Președintele poporului. Să aleagă lupta pentru dreptul la o viață mai bună, aici, acasă sau să trăiască în continuare în sărăcie și umilință. Zilele acestea guvernarea a pus din nou oamenii în genunchi, le-a pus din nou ștreangul stabilității la gât, guvernarea de la o vreme, înseamnă doar un singur partid, un singur om. Partidul acesta cancerigen utilizează metode împrumutate de la regimul sovietic, de unde de fapt își trage originile.
A ținut oamnei în rânduri, i-a amenințat cu pierderea locului de muncă și i-a obligat să semneze pentru un candidat (indescifrabil) pentru funcția de... candidat la funcția de Președinte al țării. Omul care încercat nu o dată să se instaleze în acest fotoliu, dar fără de succes.

Am ales acest loc pentru conferință, pentru că reprezintă simbolul luptei populare și rezistenței împotriva abuzurilor guvernării criminale. Aici, în Piața Marii aAdunări Naționale, cu douăzeci și cinci de ani în urmă, poporul nostru își obținea independența. Vă promit, și noi vom veni în acest loc să sărbătorim independența, independența statului Republicii Moldova de dictatura, corupția, și sărăcia instaurată. În spatele meu este Guvernul, care a fost acaparat peste noapte, pe ascuns de cei care s-au autodeclarat stăpâni ai Moldovei, un guvern nocturn, care a fost votat prin șantaj și mită de o majoritate de buzunar și într-o perioadă scurtă s-a transformat într-un instrument principal prin care oligarhia și dictatura a fost instaurată în Moldova.

Zilele trecute am primit o veste proastă de la partnerii de dezvoltare, de la oamenii din Partidul Democrat și din presă. Plahotniuc vrea să-și oficializeze relația sa cu Moldova, vrea să devină stăpân oficial nu doar din umbră. Vrea cu orice preț să evină Prim-ministru al Republicii Moldova. Se gândește să o facă chiar înainte de alegerile prezidențiale. Vrea să oficializeze dictatura în țara noastră. Având în buzunarul său majoritatea Parlamentară și șantajată, având o justiție subordonată și capturată, el vrea să devină stăpân peste oamenii acestei țări. Ne putem opune unei asemenea făcături, așa cum în ianuarie având un masiv spijin popular, am salvat Moldova de el. Și acum suntem obligați să facem la fel. Doar un președinte puternic îl poate opri, doar un președinte care luptă pentru oameni, care este aproape de grijile și problemele cetățenilor, doar un președinte al poporului îi poate strica planurile sale diabolice, un președinte care va aplica valorile supreme, Constituția și voința populară, în detrimentul unor hotărâri înguste, de partid, bazate pe șantaj și mită, emise la comandă. Este evident că acest sistem nu poate fi distrus din interior, de cineva care l-a slujit până acum, pentru a-l distruge e nevoie de un președinte anti-sistem, de un președinte al poporului, care să înainteze inițiative legislative pentru reformarea justiției și combaterea corupției mari și mici.

Trebuie să transformăm în mod real Centrul Național Anticopțiel într-un DNA și să scoatem instituțiile anticorupție de sub influența politică. Ne trebuie un procuror al legii, independent care să lucreze pentru oameni, nu să slujească politicienii. Ce folos că au pus pe hârtie o lege a Procuraturii făcând-o ineficientă, dar care le oferă noi instrumente de șantaj. Cum poți să reformezi o instituție lăsând în fiuncție oamenii care au batjocorit tinerii pe șapte aprilie? Trebuie să pornim de la o ilustrație extinsă, în primul rând de la organele de forță, să implementăm confiscarea extinsă a bunurilor ale demnitarilor corupți, procurorilor și judecătorilor aserviți, precum și a rudelor acestora, care nu pot proba sursele de venit pentru achiziționarea acestor bunuri.

Țara noastră se află astăzi în captivitatea unei justiții controlate, care în loc să apere cetățenii, îi persecută și își bate joc de ei. Singura valoare a acestui sistem corupt este banul. Cine are bani sau relații apropiate cu guvernarea, acela are drepturi. Nu voi mai admite ca oamenii acestei țări să fie prostiți de guvernanții corpuți, care pe spatele cetățeanului și-a construit palate, și-au cumpărat mașini luxoase și trăiesc din afaceri murdare. Mă adresez lui Plahotniuc. Ieși din umbră. Ajunge să te ascunzi în spatele slugilor tale, a justiției tale corupte și marionetelor tale. Nu te mai ascunde după mașinăria de linșaj, pe care o numești holding mediartic. Ieși în fața poporului. Candidează la funcția de Președinte, mergi prin satele Moldovei, fără umbrele antiglonț și bodyguarzi, ieși din cutia televizorului și vorbește cu oamenii acestei țări, ascultă-le grijile și problemele. Ți-e frică? Ai toate motivele să te temi, pentru tot răul pe care l-ai făcut oamenilor acestei țări vei plăti din plin. Nu voi admite ca să-i umilești în continuare. Locul tău este la pușcărie și ziua în care aceasta se va întâmpla este tot mai aproape. De judecata poporului nu ai să poți fugi.”

Asta a fost. Tot jocul acesta cu semnăturile cred că vă este deja foarte bine cunoscut. Tot mai multe și mai multe semnale vin din teritoriu că Partidul Democrat a acumulat acele semnături pe care le-a prezentat la Comisia Electorală Centrală în mod fraudulos. Iată la sesizarea noastră și la solicitarea ca listele să fie verificate, cunoașteți răspunsul: unul negativ. A fost respinsă cererea noastră. Ne-am adresat OSCE-ului, care este menită să monitorizeze alegerile în Republica Moldova. Sperăm că de acolo vor fi semnale, dacă de la instituțiile abilitate ale statului asemenea semnale nu sunt.

Dacă colegii mei nu sunt împotrivă, eu îmi voi încheia discursul aici. Dacă sunt întrebări, puteți să ni le adresați, dacă nu, vă mulțumim pentru prezență și vă așteptăm și la ale conferințe de presă de ale noastre.

Mai vrea cineva să vorbească? Colegul nostru.

Valentin Dolganiuc: Bună dimineața tutror. Șase septembrie 2015 nu este nimic altceva decât ziua Demnității și a Adevărului, așa va rămâne deci în analele istoriei moderne, în primul rând. În al doilea rând, este ziua începutului sfârșitului unei oligarhii. Nu vom opri, căci mișcarea protestatară a curmat foarte multe tentative ale acestei oligarhii, ale celor care au pus mâna pe toate instituțiile statului. Vreau să menționez altceva, pe parcursul acestui an, în pofida tuturor succeselor pe care le-au obținut cetățenii Republicii Moldova, totuși..., totuși, oligarhia a reușit să se fortifice și vedem că și-a arătat mușchii pe data de 27 august acu două-trei săptămâni, atunci când noi cei care eram, suntem semnatarii și votanții Declarației de Independență, nu am avut acces în Piața Marii Adunări Naționale. Oligarhia nu stă, nu doarme. De aceea, noi cetățenii Republicii Moldova, la fel trebuie să ne trezim, să ne ridicăm din genunchi. Noi cei care stăm în fața dumneavoastră nu costăm nimic în raport cu acei o sută de mii de cetățeni care au venit în Piața Marii Adunări Naționale, s-au ridicat din genunchi și au spus un NU hotărât acestei oligarhii. Eu rămân și în continuare, noi rămânem și în continuare niște slugi care vom servi poporul Republicii Moldova. Eu, de exemplu, consider că unica armă eficientă împotriva acestei oligarhii este protestul masiv pentru că toate instituțiile statului se află în mâinile oligarhiei, vor manevra, vor manipula așa cum își doresc ei. Noi avem o singură armă, protestul, protestul, protestul. De aceea, îi îndemn pe toți cetățenii Republicii Moldova să se pregătească de ele, fiindcă foarte curând va fi nevoie de acest, de această armă democratică pentru a demola oligarhia. Eu, personal, altă armă nu văd la momentul actual.

Dinu Plângău: O mare, mare reușită a tuturor evenimentelor, luptelor împotriva răului cel mare este că în față și nu doar în față, au apărut oameni de caliatate care sunt gata să lupte în continuare împotriva lui Plahotniuc și a găștii lui criminale. Dar marele, marele protest este pe 30 octombrie, la care trebuie să ieșim cu toată lumea să-i informăm pe cei care sunt uneori influențați de tot holding-ul media a lui Plahotniuc, să voteze pentru oameni, pentru un președinte care să le reprezinte interesele și care să scoată țara din impas. Noi vă mulțumim mult pentru prezență. Fiți pe fază. Noi o să vă informăm în coontinuare despre cele mai importante evenimente și acțiuni.






Citate Video