Ai copii acasă? Privesc.Eu înregistrează lecții video cu cei mai buni profesori din Moldova. Le organizăm și publicăm pe Învaț.Online.

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu prilejul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a domnului Ioan-Dragoș Tudorache în funcția de Ministru al Afacerilor Interne, respectiv a domnului Paul Gheorghiu în funcția de șef al Cancelariei Prim-ministrului

„Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Domnule Prim-ministru,
Onorați membri ai Guvernului,
Domnilor noi Miniștri,
Onorată asistență,

Dumneavoastră preluați, fiecare dintre cei doi Miniștri, câte un portofoliu greu. Dumneavoastră, domnule Ministru de Interne, preluați unul din ministerele de bază din guvern, într-o etapă care este, în același timp, o etapă dificilă, dar, totodată, cu șanse foarte bune de a consolida acest minister, care a trecut printr-o serie de schimbări și au fost, în afară de discuțiile de la vârful ministerului, care s-au datorat altor cauze, etape în care Ministerul de Interne a dovedit că este nu numai puternic, ci a dovedit că poate să facă față unor provocări complicate, într-un fel care ne bucură și aș aminti aici doar ultimele alegeri, alegerile locale, unde Ministerul de Interne a avut un rol foarte important, de care s-a absolvit cu brio.

Acum, ne așteaptă o etapă mai complicată, alegerile parlamentare. Chiar dacă nu Ministerul de Interne le organizează, ci Autoritatea Electorală, Ministerului îi revine un rol foarte important, de sprijin și de asigurare a ordinii și disciplinei în cadrul procesului electoral.

Acest lucru trebuie să vă preocupe cel mai mult. Este vital pentru România, este vital pentru consolidarea democrației în România și este extrem de important pentru a da credibilitate procesului electoral din România ca aceste alegeri din această toamnă să se desfășoare în perfectă ordine, într-un climat de siguranță și să avem garanția că rezultatul nu este viciat în niciun fel.

În afară de această chestiune complicată și grea, aveți foarte multe alte probleme de rezolvat, despre care, cu siguranță, o să avem ocazia să vorbim în zilele care urmează. Eu vă doresc mult succes. Chiar dacă, previzibil, o să aveți un mandat relativ scurt, el nu va fi simplu deloc. Succes în acest mandat!

Domnule Ministru Cancelar, o să aveți o muncă care nu se vede așa de bine ca la Interne, dar este la fel de solicitantă, la fel de complicată. Trebuie să corelați și să coordonați o serie de programe importante și complicate între ministere, între ministere și autorități. Vă doresc mult succes!

Dumneavoastră, domnule Prim-ministru, și întregului Guvern vă doresc o toamnă care, cu siguranță, va fi fierbinte din punct de vedere politic și electoral, dar, în același timp, vă doresc să dovediți că, și în această situație, și în această conjunctură, Guvernul tehnocrat își face treaba așa cum a primit mandatul, ducând la bun sfârșit ce ați început, garantând organizarea unor alegeri ca la carte.

Vă doresc mult succes!”