Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul conferinței „2035 - Prima generație fără tutun a României”

 

„Domnule Vicepremier al Guvernului Moldovei,
Domnule Ministru al Sănătății,
Excelenţele voastre, doamnelor și domnilor ambasadori,
Stimaţi organizatori,
Distinşi invitaţi,
Doamnelor şi domnilor,

Vă felicit pentru organizarea acestui eveniment! În același timp, vă rog să-l priviți ca parte a unui dialog într-un context mai larg care privește importanța prevenției și educația pentru sănătate.

Nu întâmplător suntem aici - și mă bucur să văd în sală reprezentanţi ai instituţiilor publice, academice, medicale şi ai societăţii civile, atât din ţară, cât şi din străinătate. Cu toţii ne dorim sănătate pentru copiii noştri, iar acest lucru poate fi realizat doar prin dezbatere şi implicare la toate nivelurile.

După cum știți, prevenția și educația pentru sănătate fac parte din preocupările mele, ca Președinte, pe termen lung. Cred că prevenția trebuie să reprezinte o prioritate în cadrul politicilor de sănătate în România.

Este binecunoscută afirmaţia potrivit căreia reprezintă medicina viitorului. Nu doresc să dau eu statistici, sunt convins că dumneavoastră le cunoașteți mult mai bine. Dincolo de ele însă, rămâne o realitate asupra căreia se cuvine să ne aplecăm.

Cele mai frecvente boli, care afectează și pun în pericol sănătatea în ziua de azi, sunt de fapt prevenibile. Cancerele și bolile cardiovasculare sunt asociate stilului de viaţă, iar fumatul este unul din factorii de risc pentru sănătate în acest sens. De fapt, prin prevenție putem să salvăm vieți.

Cu toții știm aceste lucruri. Dar simplul fapt că le știm nu produce o schimbare și nu rezolvă problema. Aici intervine rolul dumneavoastră, al educației în ceea ce privește prevenția, al formării unor noi tipare de comportament în raport cu propria sănătate.

Punând astăzi accent pe educația în scopul prevenției, care include conștientizarea riscurilor pe care le presupune fumatul, dăm generațiilor următoare șansa să trăiască o viață mai sănătoasă și să-și aleagă în cunoștință de cauză stilul de viață.

Avem o responsabilitate față de tinerii și copiii României. Îi putem sprijini pe adulţii de mâine să cunoască importanţa prevenţiei şi a unui stil de viață sănătos. Propun să abordați acest subiect cu responsabilitate şi discernământ, pentru a oferi generaţiilor viitoare şansa unei alegeri informate. Am convingerea că sub auspiciile acestor atribute se vor desfăşura dezbaterile de azi.

Vă mulţumesc şi vă doresc succes!”


Citate Video