Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, Președintele Partidului Demnitate și Adevăr: Vreau să vă spun că astăzi , portivit unei hotărâri a Comisiei Electorale Centrale nu este, astăzi nu este zi de la lucru la Comisia Electorală Centrală pentru admiterea documentelor. Comisia Electorală Centrală ne propune să prezentăm documentele într-o zi în care nu se face să procedăm exact cum a făcut Plahotniuc cu Lupu, pe data de trei septembrie iată de ce, vă invit în hol să vă explic toate argumentele cu privire la această situație, pentru că este una ilegală. Comisia Electorală Centrală ne împinge la o ilegalitate, ne bagă în aceeși situație ca și Marian Lupu, și nu vrem să facem acest lucru.

Domnilor, să nu credeți că este un reprezentant al presei. Este un ...

Am anunțat reprezentanții mass-media pentru ziua de astăzi, că pentru ziua de astăzi ne vom prezenta la Comisia Electorală Centrală pentru a prezenta documentele. A fost, de fapt, o încercare a acestei Comisii Electorale Centrale pe care o cunoaștem cu toții, este aservită politicului, este formată din reprezentanți ai unor partide politice, care s-au perindat sau rămân la guvernare și în continuare și cu așa-zisa opoziție geopolitică, care ne împinge pe noi, ca niște oameni care respectăm legea, să încălcăm legea.

De ce fac acest lucru și de ce ... ați văzut intenția doamnei Președinte a acestei Comisii Electorale Centrale și sugestia ei de a merge la unul dintre membrii comisiei și de a prezenta astăzi, în zi de sâmbătă să prezentăm documentele. De ce era nevoie astăzi noi, în zi de sâmbătă și au insistat chiar să o facem. Pentru ca să îl punem în legalitate, așa consideră ei, pe Lupu și Plahotniuc, care pe data de trei septemrbie, într-o zi care nu era destinată primirii documentelor cu privire la înregistrarea candidaților la funcția de președinte, să fie înregistrat, mai ales, se știe foarte bine, este înregistrat cu numărul unu, pentru că ei vor să fie în toate listele primii: să fie și la televizoare, să fie pe butonul unu și în toate listele din Republica Moldova, ei trebui să fie primii pe listă.

Am decis astăzi să nu depunem documentele, deși le avem în totalitate, de o calitate impecabilă, așa cum am făcut-o de fiecare dată, și atunci când am strâns patru sute de mii de semnături și atunci când am strâns, când am adunat grupul de inițiativă a referendum-ului cu privire la modificarea Constituției, și astăzi avem dreptul de a alege Președintele, și astăzi avem toate documentele acumulate, tot pachetul de acte care este necesar îl avem. Dar ar fi o ilegalitate să-l depunem astăzi la Comisia Electorală Centrală întrucât, potrivit Hotărârii Comisiei Electorale Centrale, publicată pe data 23 august 2016, veți vedea la punctul unu că ”pentru primirea documentelor depuse de solicitanți în vederea înregistrării grupurilor de inițativă de susținere a candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, se va efectua la anumite date.” Punctul doi, însă, se referă la primirea documentelor depuse de solicitanți în vederea înregistrării în calitate de candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova, ”se va efectua după încheierea activității grupului de inițiativă de colectare a semnăturilor și până la data de 29 septembrie”, deci s-a spus perioada în care se poate face, pe adresa mun Chișinău, strada Vasile Alecsandri, 119, biroul 20, după cum urmează: „în zilele de luni până vineri, între orele nouă și șaisprezece. În ziua de 29 septembrie, între orele nouă și șaptesprezece”.

Ce zi e astăzi? Data de 10 septembrie. Pe data de 10 septembrie, sâmbătă, Comisia Electorală Centrală nu poate face un asemenea exercițiu. La fel cum Comisia Electorală Centrală nu putea face un asemenea exerițiu nici pe data de trei septembrie, ziua în care au fost depuse documentele în regim de urgnță, sfidând universul sfidând timpul sfidând bunul simț, legea și cel mai important sfidând populația Republicii Moldova, au fost depuse documentele lui Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc, o ilegalitate grasă, pe care solicităm Comisiei Electorale Centrale să o ... să își revizuiască decizia și să restituie documentele acestui gup de inițiativă, lui Marian Iliici și lui Vladimir Gheorghevici, pentru că ei sunt pur și simplu niște criminali. Nu mă mai tem să spun acest cuvânt și îndemn toată țara să se pătrundă de ceea ce ni se întâmplă. Ne-au furat miliardele, ne-au furat din gura copiilor, ne-au trimis oamenii noștri peste hotare, au batjocorit populația aceasta, acum vor să ne mai fure o dată la vot. O fac în toate mijloacele, inclusiv prin plasarea lor pe locul întâi pe liste. Nimeni nu pretinde un loc, pentru că locul nosru, al Platformei Demnitate și Adevăr, este în inima oamenilor. Nu este pe listă, nu este pe un număr, pe al doilea, pe al treilea, este în inima oamenilor. Ați văzut ce i s-a întâmplat acestui Marian Lupu la Seliște. Așa i se îtnâmplă în toată țara. Doar în listele Comisiei Electorale Centrale este locul... locul lor este de cinste. În țară, în sate, în orașe, ei sunt huiduiți, ei sunt alungați de acolo, pentru că în toată această perioadă, din 2005 încoace, au fost în spatele lui Voronin, o perioadă, după asta în fața lui și au jefuit această țară.

Jurnalist: Când veți depune dosarul?

Adrian Năstase: Vom depune dosarul imediat, în terumenul ca să fim exacți, în termenul stabilit de Hotărârea Comisiei Electorale Centrale, au spus până în data de 29 septembrie, și în zilele de luni până vineri, de la ora nouă până la ora șaisprezece. Având în vedere că le avem gata, sigur că vom găsi ora, ziua pe care o vom decide împreună cu colegii mei, vom formula toate demersurile necesare pentru instituțiile naționale și internaționale, ne vom sesiza și fac uz de faptul că sunt în fața dumneaavoastră și mă adresez OSCE-ului și tuturor instituțiilor internaționale. În Republica Moldova trebuie să se instituie o instituție specializată, trebuie să se instituie cu ceva aparte. Fraudarea alegerilor a început deja și acest lucru se vede cu ochiul liber. Guvernarea sfidează totul. Sfidează bunul simț, sfidează legea, sfidează drepturile omului, totul sfidează. Și asta se întâmplă în tăcerea asurzitoare a unor instituții internaționale, care ar trebui să ia act de aceste lucruri, să intervină, să intervină acum, nu în momentul în care foarte mulți oameni se vor duce și vor depune buletinul de vot în urna de vot. Nu asta trebuie de ridicat. Acolo vor pune, nu vor pune în coșul de gunoi. Numai că până la urna de vot, se mituiește cetățeanul, se vine cu hrișcă, se vine cu orez și iată se întâmplă asemnea lucruri, de o gravitate aparte. Nu se poate să utilizezi aceleași miloace pe care le-ai utilizat în business, business-ul tău criminal, să le utilizezi și în politică, să speri după locul întâi încălcând legea. Suntem totuși într-o țară, care pretinem să fim un stat de drept. Păi, respectați legea, o lege petru toți, doar cu o lge pentru toți vom avea o Moldovă fără hoți.

Nu o putem aplica..., în cazul unora o aplicăm într-un fel și în cazul altora în alt fel. Iată de ce insistenaț Președintei Comisiei Electorale Centrale de a depune astăzi actele, ați văzut câtă disponibilitate. Nu este omul care trebuia să facă acest lucru și ne-a delegat pe altcineva, pe cel de la socialiști, pentru care puterea este într-o srânsă legătură, s-a creat un fel de înțelegere de cartel între puterea actuală și așa zisa opoziție socialistă.

Jurnalist: Domnule Năstase, când ați anunțat Comisia Electorală Centrală că veniți să depuneți semnăturile, ei ce v-au spus?

Adrian Năstase: Am avut o... Mai bine o să vă spună domnul Alexandru Slusari, care a avut o discuție cu ei. Noi am știut foarte bine că este în afara regulamentului, este împotriva regulamentului să facem acest lucru. I-am atras în această cursă, dacă putem să spunem și au înțeles. Ieri au avut o discuție cu Domnul Alexandru Slusari. Inițial au spus că astăzi nu se primește... De fapt o să vă sună domnul Alexandru Slusari.

Alexandru Slusari, Vicepreședintele Partidului Demnitate și Adevăr: Exact. S-a vorbit întâi că nu este posbil, că noi ca atare ieri trebuia să depunem, am avut niște probleme tehnice și am discutat la telefon cu reprezentantul Comisiei Electorale Centrale, și ne-au spus că sâmbătă nu se permite depunerea, deoarece există acest regulament, chiar mi-a fost expediat la poșta electronică. La revoltarea noastră firească de ce pe data de trei septembrie a fost favorizat Marian Lupu să depună și pentru dânsul se permite. Dumnealor nu ne-au spus nimic. Peste o jumătate de oră ne-au contactat și au spus că puteți să veniți mâine. Adică au vrut să ne bage în aceeași oală, fără de lege să intrăm în acel joc, să fim pătați și să ne spună pe urmă că voi tot sâmbătă ați depus și sunteți la fel de criminali ca și candidații Partidului Democrat. Noi, după ce am analizat această situație, desigur că am văzut că din start, din start deja, încă nu s-a început procesul electoral, dar se vede că Comisia Electorală Centrală cam lucrează în primul rând în favoarea unor candidați, care este formalizat peste tot și primul lucru grav care s-a făcut, faptul că pe data de trei septembrie, contrar propiului regulament, Comisia Electorală Centrală a primit documentele. Noi cerem cât mai repede să fie revizuită aceată hotărâre, să fie restituite aceste documente și să fie trași la răspundere funcționarii care au acceptat chestia asta

Jurnalist: Domnule Slusari, credeți că mai era posibil să fie ales Președintele de către popor dacă nu era acea inițiativă și colectarea acelor patru sute de mii de semnături?

Alexandru Slusari: Categoric nu. Este evident că anume faptul că toată populația țării s-a mobilizat la îndemnul Platformei Demnitate și Adevăr și a colectat în termen record un număr record de semnături, este un record mondiaa și era o presiune enormă, evident că fără aceste eforturi, fără aceată presiune, azi noi nu aveam să participăm în exercițiul de a alege Președintele de către întregul popor. Asta-i meritul populației Republicii Moldova la inițiativa Platformei Demnitate și Adevăr.

Jurnalist: Domnule Năstase, Cum credeți de ce democraților le trebuie numărul unu în buletinul de vot?

Adrian Năstase: Pentru că ne tratează, tratează oamenii noștri, înrebarea dumneavoastră este foarte, foarte bună. Acestor... această grupare care își spune politică, dar în relitate este o grupare criminală, Partidul Democrat, tratează populația Republicii Moldova ca pe o turmă. Ei consideră că oamenii vor merge la vot și ceea ce vor vedea primul punct, aceea vor vota. Iată asta este tratatmentul pe care îl are populația noastră din partea acestei grupări PD-iste. Această grupare s-a învățat de la Diacov, de la Plahotiuc, de la Lupu, pentru că acolo dacă ne uităm foarte bine, ăștia nu au mai plecat de la putere de zeci de ani de zile. S-au învățat pe trecut. Oamenii, ei nu pot să-și dea seama, ei nu înțeleg că oamenii sunt acum cu ochii pe ei. Ați văzut ce s-a întâmplat la Step-Soci? Nu mai trec ei așa de ușor printre oameni ca să nu fie huiduiți. Numărul unu, la fel ca și la televiziune, știți foarte bine cum au procedat atunci când în grile, în grila asta de ... sunt puși tot pe numărul unu, ca omul să nu mai butoneze la doi, la trei, la patru. A pus la unu și neapărat o să vadă știrile și el se oprește la șirile fabricate la Prime-ul lui Plahotniuc, la Prime-ul criminal al lui Plahotniuc care trebuie interzis în Republica Moldova pentru propagarea criminală pe care o face împotriva oponenților politici al lui Plahotniuc și a grupării sale criminale.

Noi trebuie să avem cu totul alt comportament în țara noastttră. Noi suntem o țară europeană și rebuie să ne manifestm ca atare. O guvernare cre pretinde că este europeană nu se poate manifesta în așa mod. Este pur și simplu sfidător. Oamenii noștri sunt tratați ca o turmă de animale, de vite. Ei ne consideră pe noi niște oameni care nu avem gândire, care nu avem minte și consideră că, domnule, ne vom opri la unu. Și este în mod sfidător, pentru că ar fi putut să o facă a doua zi, pardon, a treia zi, că era sâmbătă, să o facă luni. Așa scrie în Hotărârea Curții Constituționale, așa trebuie, pardon a Comisiei Electorale Centrale, asta trebie să respecți. Vă rog să găsiți în internet, o să găsitți această hotărâre. V-o putem da această hotărâre. Chiar vă rog să prindeți imaginea. Iată, punctul doi:

Punctul doi, care spune foarte clar când pot fi depuse documenele la Comisia Electorală Centrală. Deci punctul doi, „primirea documentelor depuse de solicitanți în vederea înregistrării în calitate de candidați la funcția de președinte se va efectua după încheierea activității grupului de inițiativă de colectare a semnăturilor și până la data de 29, pe adresa cutare, după cum urmează în zilele de luni până vineri, între orele de nouă și șaiseprezece. În ziua de 29 septembrie, între nouă și șaptesprezece, deci cu o oră în plus.” Deci, iată asta spune norma și noi o respectăm. De asta am cerut Comisiei Electorale Centrale să recpecte aceeși normă, să o respecte în cazul tuturor participanților. Lui Marian Lupu tebuie să i se restituie documentele și să fie pus în rând cu toată lumea. Nu cum vrea Plahotniuc, Diacov, Lupu și alții, dar așa cum o spune legea, în rând cu toată lumea. Să nu vină el noaptea, să nu vină el sâmbătă, să nu vină el duminică, să vină atunci când este deschisă Cmisia Electorală Centrală pentru acest exercițiu și nu invers. Nu poate să mai dețină Marian Lupu, în momentul de față, acel loc, să-l dețină oricine, să-l dea la sorți, să facă orice că noi v-am spus, locul nostru este în inima oamenilor și nu pe listele lui Ciocan sau Russu sau cum ei, orișicare membru din această comisie.

Jurnalist: Mulțumim.

Adrian Năstase: Vă mulțumim și noi.

Doamna X: Da eu știu că la școală dacă tragi a doua oară biletul, ți se scade nota. Trebuie de văzut, mai are dreptul să depună încă o dată? Trebuie sancționați.

Adrian Năstase: Termenul de depunere, doamnă, este până la 29. El ar putea să le retragă și să le depună din nou și asta trebuie să facă...

Alexandru Slusari: Să facă încă o dată mobilizarea colectorilor, să-i impună pe dânșii și încă o dată...

Citate Video