Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Aliona Mandati, antreprenor: Spunem în primul rând și salutăm acea presă puțin independentă care mai este astăzi în țară și vă mulțumim că ați dat curs invitației noastre. Eu Aliona Mandati, om de afaceri din agricultură în Republica Moldova, suntem prezenți în fața dumneavoastră cu Alexandru Machedon, fondatorul companiei StarNet în Republica Moldova și venim astăzi cu un apel către alți oameni de afaceri care mai sunt în Republica Moldova pentru a susține Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr în activitatea sa financiară. Cred că pentru început voi oferi cuvântul domnului Alexandru Machedon, pentru a da citire declarației noastre.

Alexandru Machedon, fondator StraNet: Da, vă mulțumesc. Eu sunt Alexandru. Treisprezece ani în urmă am fondat compania StarNet, m-am ocupat de afaceri, de dezvoltarea companiei însă din păcate am ajuns la momentul când vezi că nu mai poți face afaceri în Republica Moldova, ești permanent monitorizat, permanent intimidat, nu mai pot face nici tinerii afaceri și de aceea eu totuși am hotărât astăzi să ieșim împreună cu doamna Aliona Mandati în această conferință de presă, să spunem că noi suntem antreprenori, pe noi se ține economia țării, noi suntem cei care cotizăm la buget, aducem zeci de milioane pe taxe și impozite și guvernarea trebuie să slujească poporului, nu invers. Nu să fie amenințați, toți antreprenorii intimidați.

Prima dată s-a întâmplat când colegii au fost sunați de anumite persoane cu rugămintea dea închide JurnalTV-ul, atuncea nu făceam politică, nici acum nu fac politică, nu sunt membru de partid, dar n-am înțeles cum cineva poate să vină și să spună voi sunteți obligați să închideți JurnalTV-ul ca să nu aveți probleme pe viitor. Următorul caz a fost când s-au început toate problemele cu miliardul, automat am primit un șoc economic. Deci cursul valutar s-a ridicat, toate contractele noastre în valută practic avem foarte multe contracte în valută cu furnizori, cu prestatori de servicii, deci am ajuns într-o criză financiară, ne-au dat, puteam ajunge chiar în insolvabilitate pentru că acest furt al miliardului a dat peste cap tot busines-planul pe care l-am avut. De la cursul valutar de 13, am ajuns în 23 de lei pentru un dolar. Următorul șoc creșterea ratei dobânzii la credite, plecare oamenilor peste hotare, toate aceste prostii s-au făcut din cauza că avem așa o guvernare care e incompetentă, o guvernare criminală, care nu poate gestiona treburile economice ale statului. De aceea am ieșit astăzi aicea împreună să spunem și să facem un apel către toți antreprenorii, să le spunem să nu se teamă. Noi suntem forța economică, noi suntem cei care trebuie să schimbăm lucrurile în țară. Dați-mi voie să citesc această declarație și să continuăm discuțiile.

„Deci ilegalitățile comise de actuala guvernare, fraudele din sistemul bancar, degradarea economiei și sărăcirea populației care a provocat nemulțumirea oamenilor și i-a scos în stradă, ne-a determinat să aderăm la mișcarea protestatară și să ne implicăm în procesul de reformare a sistemului corupt și antipopular. Ne-am implicat de la bun început: moral, fizic și chiar financiar în susținerea protestelor. Ne-am regăsit în miile de oameni care au dorit să schimbe lucrurile în țară și să oprească dezmățul oligarhic. Nu putem rămâne indiferenți văzând cum criza se adâncește din ce în ce mai mult. Oamenii pleacă peste hotare în căutarea unui nou loc de muncă, afacerile se ruinează, investotorii ocolesc Republica Moldova, iar cei de la guvernare devalizează bănci, delapidează rezervele valutare, bagă mâna în buzunarul cetățenilor. Am participat activ și în procesul de colectare a celor 400 000 de semnături în favoarea referendumului constituțional, în cadrul căruia ne-am convins că cetățenii vor schimbarea clasei politice, vor ca la putere să vină oameni integri, onești, capabili să scoată țara din această mizerie și din mrejele corupției. Oameni care nu au colaborat și nu au flirtat cu regimul. Asemenea oameni există.

Există între noi și noi în continuare dorim să susținem inclusiv financiar în cel mai transparent mod și legal pe candidatul platformei DA, Andrei Năstase. Andrei a dmeonstrat că este un lider antisistem, un luptător puternic, un om integru care vrea să învingă corupția și nedreptatea, să facă viața oamenilor mai bună. Ne-am regăsit și în viziunile de program a lui Andrei Năstase, pentru dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova, pe care le considerăm primordiale pentru reformarea economiei. Deoffshor-izarea, demonopolizarea, detenerbizarea și debirocratizarea economiei. Stimularea investițiilor străine și locale, a inițiativei private.

Aceștea sunt pașii reali care vor conduce la relansarea economică, la crearea locurilor de muncă bine plătite, la motivarea tinerilor să nu plece din țară, la majorarea pensiilor și a salariilor, la creșterea nivelului de trai a oamenilor și în consiceință, la întoarcerea acasă a miilor de concetățeni, eu aș spune a sutelor de mii de concetățeni de-ai noștri. Am avut ocazia să ne întâlnim cu frații noștri din diasporă, ei îl consideră pe Andrei Năstase ca fiind parte a comunității lor, pentru că el ca și ei este departe de familie, durerea lor este și durerea lui Andrei Năstase, care a ales să lupte pentru fiecare cetățean impus de regimul corupt să plece din țară. Am văzut cu ochii noștri că și oamenii de acasă își pun ultima speranță la o viață mai bună în Andrei Năstase. Aceasta ne-a întărit în convingerea de a-l susține pe Andrei Năstase la funcția de președinte, un președinte al poporului. Facem acest lucru nu pentru favoruri ulterioare, o facem pentru țară și copiii noștri. Acum ne adresăm către oamenii de afaceri, antreprenori, reprezentanți ai busines-ului mic și mijlociu să se implice fără frică în demontarea sistemului putred și corupt. Suntem pradă ușoară a acestui sistem doar cand suntem răzleți, dar atunci când suntem mulți și uniți, regimul nu ne poate doborâ. Suntem parte a acestui popor sărăcit și batjocorit. Nu putem rămâne simpli spectatori, să ne implicăm, să susținem președintele poporului și să punem bazele schimbării.”

Aceasta este declarația noastră, pot să mai adaug, am vorbit, am călătorit prin țară un pic și am văzutacești bieți antreprenori care stau și le e frică de orice control, le e frică de Inspectoratul Fiscal, le e frică de diferite organe care vin și intimidează permanent, care permanent cer bani pentru așa-numita ”crâșă”, despre care doamna Aliona o să vă povestească. Noi nu vrem să existe ”crâșă”, crâșa procurorilor, crâșa polițiștilor, crâșa deputaților. Nu, protecțiile ăstea trebuie scoase, vrem să avem un stat liber, unde tinerii antreprenori să fie motivați să-și deschidă afacerile. Acolo un stat care să dezvolte și să deie condiții pentru dezvoltarea tinerilor antreprenori. Start-up-urile despre care noi am vorbit. Eu personal acuma finanțez o școală de IT din fondurile StarNet-ului pentru ca acești tineri să învețe, să rămână acasă și să aibă salarii decente aicea.

Oameni buni, nu putem, pe de o parte noi facem investiții, pe de o parte noi vrem să dezvoltăm Moldova și toți acești miniștri, Prim-miniștri, deputați, declară frumos că ei vor schimbarea și pe de altă parte până acuma nu-i clar cine a furat miliardul. Până acuma nu-i clar de ce se fură bani din sistemul energetic, din Moldtelecom, din alte companii de stat. Uitați-vă rapoartele care sunt făcute de Curtea de Conturi, permanent în rapoartele celea sunt zeci de milioane de lei cheltuiți aiurea. Trebuie să schimbăm ceva, trebuie să schimbăm de aceea nu-mi e frică, v-am spus că plătim anual cotizăm în bugetul statului zeci de milioane de lei și vreau să particip la conducerea acestui stat, vreau să particip să schimbăm acest stat, să facem ca statul sau demnitarii să lucreze pentru oameni și nu oamenii să slujească lor, vă mulțumesc. Doamna Aliona, continuați.

Aliona Mandati: Eu vreau să accentuez faptul că nu sunt membru de partid, de altfel ca și Alexandru, noi suntem susținători activi și eu personal am luat această decizie de a susține Platforma Demnitate și Adevăr cu liderul ei în frunte Andrei Năstase, după o analiză foarte profundă a ceea ce avem astăzi în țară. Anterior, fiind membru de partid a unui din partid care astăzi este la guvernare, ca și mulți alți cetățeni sigur că am sperat și mi-am pus mare elan în faptul că alegem o guvernare democrată care va face mari schimbări pentru această țară, dar am ajuns în anul 2016, din păcate cu o ascensiune aș zice eu o degradare totală pentru această țară. Și nu ar fi corect să zicem că acești oameni nu sunt deștepți sau nu-i duce capul, acești oameni sunt deștepți dar pentru favoruriloe lor. Absolut deloc nu se mai gândesc la cetățeni, obțin doar dividende personale. Până la moment, ceea ce avem care a culminat cu furtul miliardului în această țară eu aș zice că nu că nu este clar cine a furat, ba este clar cine a furat fiindcă sunt ei care sunt astăzi de la cea mai înaltă conducere și cea mai înaltă guvernare și desigur că acești politicieni nu-și vor pune singuri jvățul la gât pentru a merge în pușcărie.

Eu sunt dezamăgită total ca om de afaceri în ceea ce avem astăzi în țară, în primul rând în domeniul meu de activitate care este agricultura. La întrebările puse de mai mulți oameni care fac parte din sistemul astăzi de conducere că ce mă face pe mine ca să protestez fiindcă am participat desigur la toate protestele și am văzut acel elan al oamenilor și frustrațiile care sunt s-au transferat și asupra creierului meu, fiindcă, da, desigur, eu nu pot zice că astăzi duc lipsă de bani sau duc lipsă de alte bunuri materiale fiindcă fac un busines foarte greu care este foarte vulnerabil condițiilor climaterice, dar nu pot rămâne indiferentă față de oameni care sunt în jurul meu, care trăiesc foarte greu și ceea ce am avut în anul 2015 din cauza acestui furt, dar nu este numai furtul despre care se discută din a miliardului din bănci, noi avem practic probabil că o sumă de peste două miliarde care merge pe lângă vama care intră astăzi în țară produsele și nu sânt impozitate, nu sunt taxate. Noi avem astăzi economia care este parctic constituie încă un buget, economia tenebră a republicii.

Eu la fel după cum s-a exprimat și Alexandru și după cum o să vă confirme și mulți oameni din afaceri din această țară, sânt o jertfă a acestor bani furați și nu sânt de acord ca eu să vin și să plătesc. Am plătit din cauza celor ce se întâmplă în economia noastră, eu în anul 2015 am avut pierderi de peste 600 000 de lei care desigur că mi-aș fi dorit ca să le redirecționez către majorarea salariului pentru oamenii care lucrează la mine în companie. Am fost nevoită din cauza majorării cursului valutar ca să achit acești bani către băncile de care am fost finanțată. eu nu sunt de acord cu faptul că atunci când noi cei care suntem în agricultură și știm foarte bine că agricultura pentru Republica Moldova este practic ramura unde majoritatea cetățenilor care astăzi trăiesc la sate își au un loc de muncă aici. Practic, Guvernul nostru nu bsusține această ramură, ba mai mult ca atât, nu o ia în serios și noi demult ne-am pus întrebarea, poate și mai mult ne-am adresat cu această întrebare guvernelor anterioare cât și guvernului de astăzi că de ce a fost posibil ca să fie semnate unele decizii secrete ale Guvernului pentru a direcționa bănci către de fapt alte bănci private, chipurile pentru a fi salvate aceste bănci, dar de ce nu s-a găsit cel puțin 200 de milioane de lei pentru a-i direcționa către agricultorii care în anul 2014 au suferit practic din două momente: înghețurile care au avut loc toamna și embargoul care a fost pus peste noapte de către Federația rusă. Acești oameni toți sunt în credite, mulți după aceste nu-și pot reveni și până la moment din aceste consecințe, s-a redus foarte mult numărul de locuri de muncă și noi avem astăzi ca rezultat circa 106 cetățeni care pleacă din țară.

Eu îmi pun întrebarea și pentru mine, că dacă continuăm cu acești pași în continuare și continuăm să susținem așa guvernare care nu este competentă astăzi pentru a gândi pentru cetățeni și pentru a salva economia care de fapt tot ei au adus-o la cel mai jos nivel, riscăm ca peste câțiva ani să rămânem fără brațe de muncă, în Republica Moldova, fiindcă oamenii pleacă, oamenii pleacă foarte intens, chiar noi în agricultură fiind le putem oferi mai multe locuri de muncă temporare, dar oamenii au nevoie anul împrejur ca să-și mențină. Și ar fi normal ca în fiecare an să fie investițiile să crească în, investițiile capitale, dar în orice domeniu nu numai în agricultură, fiindcă pe baza agriculturii avem industrie de procesare, atunci noi am putea oferi oamenilor mai multe locuri de muncă, locuri de muncă stabile anul în jur. Și eu îmi pun întrebarea: de ce până astăzi doar se vorbește dar nu se face? într-adevăr este foarte bine spus și oamenii văd, oamenii se deșteaptă că guvernanții doar promit dar nu fac. Eu cel mai mult deci trecând peste niște cifre în zilele apropiate, m-a indignat faptul că inflația oficială în anul 2015 a constituit 13,6%, probabil că este una din cele mai mari inflații în ultimii ani. Chiar și pe timpul guvernării comuniste noi nu am avut o așa inflație, dar nu vreau să zic că a fost bine pe timpul guvernării comuniste, nu a fost bine de aceea noi am optat ca să avem o guvernare democratică, dar din păcate ceea ce avem astăzi nu este bine deloc.

Eu de ce mă adresez astăzi șinoi facem apel către oamenii de afaceri. Fiindcă nu este normal și nu este binevăzut ca să facem un apel către cei oameni sărăciți de tot ca ei să poată să contribuie la finanțarea Partidului Paltforma Demnitate și Adevăr. De fapt și oricare altui partid care ne-am dori noi și știm că este un partid de bună credință. Oamenii sunt deja la limita sărăciei. Noi facem apel către oamenii din busines ca să nu le fie frică, fiindcă dacă nu astăzi, mâine deja poate fi târziu. Stimați colegi, eu știu, cu majoritatea noi discutăm și discutăm în fiecare zi despre problemele care le aveți. Ceea ce vă face astăzi guvernarea ca peste 33 de organe de control avem în republică își fac apariția în teritoriu la oameni și până nu plătesc dijma oamenii nu-și pot defășura activitatea.

Eu de fapt când sunt întrebată tot de colegii mei de oamenii de afaceri dacă eu nu mă tem să susțin platforma și cea mai răspândită întrebare care o am zi de zi ”am probleme sau nu am probleme”? Până la moment, stimați cetățeni, stimați colegi nu am probleme, dar nu știu ce va fi mâine. În orice caz, eu îmi asum și vă spun cu toată responsabilitatea că eu fac un busines corect, eu plătesc impozitele la stat corect, în cadrul legal, oamenii sunt la mine angajați în câmpul de muncă și doar dacă poate fi un scenariu organizat din partea lui Plahotniuc și aliații săi, astăzi ca atac asupra mea. Dar sunt oamenii, sunt oamenii care sunt angajați, sunt oameni de bună credință care nu vor permite ca nici Plahotniuc și nici aliații săi să purceadă la atacuri murdare și grave fiindcă sunt capabili de așa ceva.

Totuși până la urmă, noi trebuie să conștientizăm faptul că dacă nu vom pune mână de la mână, în special noi, cei care ne dorim ca să avem o economie prosperă în țara asta, ca să plătim impozite, ca să fie descentralizată puterea de stat și nu vom finanța în mod transparent un partid, atunci cale de succes nu avem pentru această țară, fiindcă cei ce finanțează astăzi alte partide care finanțează din bani furați, apropos totuși de la noi, de la cetățeni, își pot permite astăzi și face multe cheltuieli în plus. Ați văzut dumneavoastră cu toții că am fost că a fost platforma criticată că nu s-au acumulat cheltuieli la colectarea semnăturilor. Dar spuneți-mi vă rog, ce trebuie să facă Andrei Năstase, să deseneze aceste cheltuieli? noi într-adevăr facem aici mult voluntariat în susținerea candidatului Andrei Năstase și a Plaformei DA. Într-adevăr noi la fel ca și multe alte țări moderne care cunoaștem cum fac campanii electorale în modul apropiat vom da startul și noi unui autobus care va merge prin republică, numai că diferența va fi că în el nu va merge liderul care-și face reclamă între cetățeni, dar vor merge voluntari, oameni d ebună credință din Republica Moldova de a ajunge la cetățenii din cele mai îndepărtate sate pentru a aduce la cunoștință ceea ce avem și ce se întâmplă în țară.

Noi vom merge cu acest autobus nu pentru a face campanie electorală ca să aibă un motiv în plus cei ce își doresc foarte mult ca să scoată acest candidat din cursa electorală dar vom merge, accentuez, pentru a informa cetățenii de starea și economia în care o avem și cine se face vinovat de ceea se întâmplă astăzi în țară. Eu încă o dată vreau să mă adresez, să nu ne fie frică, pentru că este țara noastră și este timpul ca țara să fie într-adevăr a noastră, a celora ce contribuim astăzi și ne aducem aportul pentru a f încasări în bugetul de stat dar încasările să fie redirecționate către cetățeni, pentru a fi făcute investiții, pentru a avea locuri de muncă, pentru a avea salarii decente dar nici într-un caz nu vom aplauda faptul de fapt ce a făcut și ministrul Jizdan, cand din banii plătiți din impozitele noastre a plătit acei polițiști ca să apere castelele lui Plahotniuc atunci când oamenii s-au revoltat. Nu vom accepta acest fapt niciodată și de aia ne dorim ca astăzi și vrem să fim în continuare alături de Platforma DA, alături de Andrei Năstase pentru a-l susține pentru că este unicul din toți cei astăzi care în primul rând sistemul lui Plahotniuc îi este frică de el pentru că nu a intrat și nu va intra în cârdășie niciodată cu această guvernare criminală. Vă mulțumesc.

Alexandru Machedon: Vă mulțumim.

Aliona Mandati: Asta este tot ce noi am dorit să vă spunem, dacă vă interesează doar atât putem spune adăugător că noi finanțăm în modul cel mai corect, conform legislației Republicii Moldova Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, ceea ce îndemnăm și pe alți colegi ca să o facă.

Alexandru Machedon: Și noi într-adevăr vrem să avem un partid de viitor, nu un partid, un proiect politic doar pentru alegerile de acuma sau de anul viitor, nu avem nevoie de așa proiect. Vrem să construim un partid în care fiecare să-și aducă cotizațiile de membru, să-și aducă donații, să vină cu aport personal, voluntariat, pe așa principii vrem să construim. Sunt foarte mulți oameni dezamăgiți, sunt oameni care nu mai cred în politică, sunt oameni care nu cred în politicieni, sunt poate 90% de oameni din toată țara noastră. Noi totuși trebuie să mergem înainte, trebuie să consolidăm puterea și să aducem schimbarea. Toți așteaptă anumite schimbări, toți așteaptă reforme, toți așteaptă să aibă o bucată de pâine, să aibă cu ce să ducă copiii la școală.

Aliona Mandati: Să se alăture nouă, noi împreună vom face schimbarea.

Alexandru Machedon: Bine, vă mulțumim.

Citate Video