Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu prilejul ceremoniei de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice și la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro 2016

„Dragi sportivi,
Dragi antrenori și membri ai Echipei Olimpice,
Doamnă Ministru,
Domnule Președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român,
Doamnelor și Domnilor,

Sunt bucuros că am ocazia să decorez sportivi români care au urcat pe podium la olimpiada de la Rio.
Vreau să vă felicit din toată inima atât pe voi, cei care ați reușit să obțineți medalii, cât și întregul lot național, care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio.
Alături de milioane de români, am urmărit cu emoție performanțele voastre din acest an și trebuie să mărturisesc că vi se cuvine mai mult decât o medalie: meritați recunoștința întregii țări pentru efortul depus.
Am organizat abia astăzi această sesiune de decorări pentru că am așteptat și rezultatele Jocurilor Paralimpice de la Rio. și bine am făcut. Faptul că avem un medaliat și la această competiție nu poate decât să ne bucure. Întregul lot național paralimpic însă trebuie felicitat.
România are sportivi care, prin ceea ce fac, reușesc mai mult decât un loc pe podium. Mai presus de toate, oferă o lecție de viață, un exemplu al tăriei de caracter. Sunt rezultate care arată că avem un potențial enorm, care așteaptă să fie exploatat.
Pe această cale, doresc să-i felicit și pe antrenorii și staff-ul tehnic care v-au fost alături atât pe parcursul pregătirilor, cât și în momentele pline de încordare din timpul competiției.
De asemenea, îmi îndrept atenția către membrii familiei și către apropiații dumneavoastră, care v-au susținut în tot acest timp.
Aș vrea să mai adaug aici un lucru, ca să nu existe speculații. Lipsește un sportiv din acest lot de medaliați, întrucât există o suspiciune privind un test antidoping. Așteptăm un verdict clar în privința lui. Când va exista o decizie finală în acest caz, care să infirme acuzațiile, îl voi invita și pe el la Cotroceni.

Dragi sportivi,

Urmărind participarea la Jocurile Olimpice, nu am putut să trec cu vederea anumite critici care au fost exprimate în spațiul public cu privire la rezultatele olimpicilor noștri.
Cele mai multe nu m-au surprins atât prin virulență, cât mai ales pentru că au fost total nedrepte. Reacțiile de acest tip nu aduc niciun beneficiu sportului românesc.
Lucrurile nu s-au agravat acum, ci gradual, în cursul ultimelor decenii. Este nedrept ca tocmai sportivii care concurează să fie făcuți responsabili.
Cerem rezultate, dar uităm să privim dincolo de ceea ce se vede în spatele micilor ecrane. De aceea v-am și invitat astăzi aici, pentru a arăta că performanțele și munca depusă de voi, ani la rând, nu vor fi lăsate în plan secund.
Palmaresul României, de-a lungul timpului, demonstrează că suntem capabili să facem performanțe remarcabile, dar trebuie să ne uităm cum este gestionat și valorificat sportul în societatea noastră.
Având acest tablou în față, cred că este necesară și urgentă o dezbatere amplă asupra sportului. Pentru o reconstrucție durabilă este nevoie să gândim împreună un plan solid pentru viitorul sportului românesc.
A câștiga medalii și a avea rezultate deosebite, fără o strategie bine pusă la punct, asumată prin larg consens, este greu. Nu criticând sportivii vom reuși să îndreptăm lucrurile și nici făcând primeniri de suprafață.
școala ar trebui să joace un rol fundamental în toată această reconstrucție. Trebuie sprijinite programele sportive în școli, iar tinerilor trebuie să li se insufle dragostea pentru sport și dorința de a face performanță.
A fi printre primii, nu numai în sport, dar și în alte domenii, nu este deloc simplu. Este rodul unei munci asidue, consecvente. Aici este miza pe care trebuie să o urmărim.
De aceea, respectând efortul pe care îl depuneți, vă asigur că voi face tot ce îmi stă în putere pentru a impulsiona reconstrucția sportului românesc.
Sunteți modele pentru întreaga societate și reușiți să inspirați generații prin pasiunea, abnegația și rezultatele dumneavoastră. Acesta este un motiv în plus de a vă felicita încă o dată și de a vă asigura de sprijinul meu necondiționat!

Vă felicit și vă mulțumesc!”