Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Maia Sandu, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate: În fiecare zi luptăm pentru o viață decentă. În fiecare zi muncim pentru a oferi copiilor noștri un viitor mai bun. Știu că e greu. Nu se trăiește ușor în Republica Moldova, țara noastră se înneacă în sărăcie din cauza corupției și a oligarhilor. Hoții care s-au instalat ca niște paraziți în aproape toate instituțiile acestui stat, ne fură în fiecare zi din viitor, din speranță. În campanii electorale erijați în salvatori, ei, hoții și acoliții lor ne mint că ne vor binele. Ei, hoții ne mint că vor fi salvatorii noștri. Dar voi, oamenii din această țară nu aveți nevoie de eroi și de salvatori. Voi sunteți eroii. O mamă cu doi copii de vârstă școlară care muncește în fiecare zi pentru a-și întreține copiii și pentru a le da o educație bună, ea este eroul. Un tată nevoit să plece peste hotare pentru a trimite banii acasă familiei, el este eorul. Bătrânii care supraviețuiesc cu multă demnitate din pensii mizere, ei sânt eroii. Tinerii care îndrăznesc să deschidă o afacere în Republica Moldova și care reușesc cu multe sacrificii și în pofida tuturor obstacolelor, iată eroii. Vreau să vă întreb, voi nu v-ați săturat de bandiți? nu v-ați săturat de transformarea furtului în valoare națională? nu v-ați săturat de cei care trebuie să aibă grijă de voi dar ei treăiesc după reguli mafiote: mașini scumpe, pază de corp, avioane private și înțelegeri în saune și în cluburi de noapte? eu una m-am saturat. Eu am ales să-i înving. Nu avem nevoie de salvatori parveniți întreținuți din off-shoruri, din banii prietenilor din străinătate, din banii părinților sau din scheme dubioase ce fură din avuția statului. Cei care se întrețin doar prin furt sau împrumutând de la alții, nu pot fi salvatori. Cei care tratează politica drept o afacere nu au nimic bun de oferit cetățenilor, dar am o veste bună. Oamenii buni, eroii Moldovei sunt mai mulți decât mafia. Moldova are foarte mulți oameni buni și valoroși. Haideți să luptăm împreună. Dacă ne unim puterile, vom îmvinge hoții. 

Vă îndemn să-i învingem împreună. Nu va fi ușor, dar fiecare dintre noi poate contribui cu ceva. Am ales să fac o campanie electorală așa cum nu s-a făcut până acum. Cu resurse puține, dar cu convingere și cu un angajament onest. Vă propun astăzi să semnăm un contract social în care prezint ceea ce puteți aștepta de la mine când voi fi aleasă în calitate de președinte al Republicii Moldova. Iată ce cred eu că trebuie să facă președintele Republicii Moldova: președintele trebuie să fie vocea oamenilor și apărătorul intereselor cetățenilor în raport cu instituțiile de stat. Președintele trebuie să ceară și să asigure integritate în sistemul justiției. Un bun președinte trebuie să lucreze cu instituțiile statului pentru a asigura bunăstarea tuturor cetățenilor prin transparentizarea administrației, crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea fiecărei localități, asigurarea unor sisteme funcționale de educație și sănătate. Președintele trebuie să fie apărătorul vectorului european, singurul care poate oferi oamenilor șansa pentru o viață decentă.

Vin și-mi asum aceste lucruri în fața dumneavoastră pentru că sunteți singurii în fața cărora am de dat socoteală. Nu primesc nici bani și nici ordine de la nimeni. Nu sunt datoare nimănui. M-am făcut vocea nevoilor și durerilor dumneavoastră și mi-am asumat lupta pentru a găsi soluții pentru problemele din fiecare casă. Aș fi bucuroasă dacă toți candidații la președinție vor semna acest contract și să fie credibili. Din păcate, mulți dintre ei, marionete mânuite din umbră prin fie văzute sau nevăzute, de-un maestru păpușar nu fac decât să încerce să vă sperie, să vă amenințe și să vă cumpere, cu unicul scop: de a continua să vă fure și să vă țină în sărăcie și în frică, fără niciun viitor sau să vă alunge din case, în pribegie pe dumneavoastră și pe copiii dumneavoasră, în lumea largă. Mi-am asumat această luptă pentru că știu că este o luptă de partea binelui. Și pentru că știu că nu sunt singură. Vă am pe dumneavoastră. Alături de dumneavoastră și solidari, împreună, vom învinge. Aici vreau să semnez contractul social cu cetățenii în care am scris mai multe angajamente pe care le fac și cu care o să vin la dumneavoastră peste un an, peste doi, peste trei și o să raportez cum am îndeplinit toate aceste angajamente. Dacă cineva îmi oferă un pix... asta se numește era tehnologiilor informaționale. Mulțumesc. Și acuma vă oferim copii ale acestui contract social pe care să le semnați dumneavoastră și pe care să le vedeți, să vă sigurați că angajamentele pe care le facem astăzi aici, pe care le fac eu cu susținerea acestei echipe, sunt lucruri care contează pentru cetățenii Republicii Moldova, nu pentru hoții care se află astăzi la guvernare sau pentru hoții care vor să vină la guvernare.

Citate Video