Ai copii acasă? Privesc.Eu înregistrează lecții video cu cei mai buni profesori din Moldova. Le organizăm și publicăm pe Învaț.Online.

Dorin Dușceac: Vă mulțumesc în primul rând pentru că ați venit la această manifestare. Numele meu este Dorin Dușceac, sunt vicepreședinte al Partidului Unionist DREAPTA și ne aflăm cu toții aici pentru a vă anunța o veste foarte bună. Ieri Comisia Electorală Centrală a dat curs demersului pe care l-a depus Partidul Unionist DREAPTA acum o săptămână și a înregistrat-o pe doamna Ana Guțu, președintele Partidului DREAPTA în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din data de 30 octombrie 2016. Este o noutate formidabilă, vreau să vă spun că acest parcurs de colectare a semnăturilor, deci prima etapă a fost unukl extrem de dificil. Din păcate prevederile actuale ale Codului electoral au exclus în totalitate diaspora, adică sute de mii de cetățeni aflați în afara Republicii Moldova din acest proces de colectare a semnăturilor, dar în pofida acestui fapt, grație unei mobilizări exemplare a tinerilor, a activiștilor noștri, a persoanelor care ne susțin în teritoriu, am reușit să colectăm aceste semnături, să depunem la CEC în timp util taote semnăturile colectate și am reușit să fim înregistrați și să avem astăzi candidatul cu numărul 11 în lista pentru 30 cotombrie, pe doamna Ana Guțu, profesor universitar, doctor în filologie romanică, prim-vicerector al Universității Liber Internaționale din Moldova, președinte al Partidului Unionist DREAPTA. Vreau să vă spun că astăzi facem primul pas concret către unire, fiindcă doamna Ana Guțu este singura capabilă să reprezinte astăzi cu adevărat cauza unionistă. Dacă e să vă uitați la lista tuturor candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova, vă veți da seama că doamna Ana Guțu este singura persoană care nu autilizat niciodată unirea doarîn scopuri electoraliste care au luptat în fiecare zi, în fiecare clipă pentru această cauză, cu toată sinceritatea, cu un curaj deosebit și aș vrea în numele tuturor membrilor partidului să o felicit pe doamna Ana Guțu și să-i urez mult succes în această campanie electorală care se anunță deosebit de complicată, deosebit de dificilă, dar avem toată încrederea că vom reuși, împreună facem unirea.

Necunoscut: Bună ziua tuturor, stimați simpatizanți ai Partidului Unionist DREAPTA, dragi români dornici de a respira altfel și a deveni un popor prosper, împlinit, fericit. A evnit timpul ca astăzi să ne dăm seama cu toții că unica soluție viabilă de asigurare a unui trai decent pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie este revenirea acasă, la sânul țării-mamă România. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova avem un candidat unionist pentru care reunificarea celor două state românești a devenit credoul său existențial. Acest candidat este Ana Guțu, care va asigura pacea și identitatea în familia românilor de pretutindeni. Dragi prieteni, reunificarea Republicii Moldova cu România a început încă în anii 90. Nu prin codnucătorii de atunci care și astăzi continuă să respire cu un plămân rusește și cu altul românește, ci prin profesori consacrați și integri ca Ana Guțu, care a format zeci de generații de tineri în spiritul românismului și adevărului științific. Ana Guțu a continuat această reunificare a celor două state românești și în 2013, atunci când a sesizat Curtea Constituțională și a făcut dreptate limbii române în Republica Moldova și tot domnia sa a dobândit prin lege dreptul de a ne declara și autoidentifica români în actele de stare civilă. Profesorul Ana Guțu este primul și unicul politician din Republica Moldova care a pus problema unirii pe plan internațional. Pe 30 octombrie vă îndemn pe toți să votăm profesorul Ana Guțu. După cum vă spuneam pentru care reunificarea celor două state românești a devenit credoul său existențial. Domnia sa este omul adevărului, omul corectitudinii, onestității și responsabilității, fapt pentru care o face să fie atacată de cei fricoși și neserioși. În politică întotdeauna a fost de partea cetățeanului și niciodată nu a agonisit avere pe seama lui. Este omul cetății și are atitudinea omului cetății. Mult stimată doamnă profesor Ana Guțu, noi, generația tânără reprezentată de discipolii și studenții dumneavoastră vă aducem sincere felicitări și vă mulțumim pentru tot ceea ce întreprindeți pentru neamul românesc și menționăm, vă spunem în acest moment solemn că suntem mândri, suntem onorați că vă cunoaștem și purtăm cu demnitate titlul onorific de discipoli ai Anei Guțu. Să nu lăsăm hidra pseudodemocratică să ne îndulcească cu promisiuni goale, cu declarații cu păreri electorale ci să votăm pentru unirea Republicii Moldova cu România, să alegem profesionalismul, gândirea limpede și valorile cu adevărat românești care ne vor duce în spațiul valoric european. Suntem ferm convinși că împreună cu Ana Guțu malurile Prutului nu vor mai fi apă în ștreang ci vor deveni maluri sau va deveni apă dătătoare de libertate. așa să ne ajute Dumnezeu, într-un ceas, mult succes doamna profesor în spinoasa campanie electorlaă aveți toată admirația și susținerea.

Necunoscut: Stimată doamna Ana Guțu, președinte al Partidului Unionist DREAPTA, viitorul președinte al Republicii Moldova, doamnelor și domnilor,
am ascultat cu mare atenție discursul colegilor mei și mi-am amintit de un studiu recent publicat despre care se spune că este credibil. Este vorba despre Donald Trump, cel care este și el un candidat la prezidențialele din Statele Unite ale Americii și despre care se spune că ar fi utilizat în discursurile sale și are în vocabularul activ doar 1300 de cuvinte. Francois Meterand, cel care a fost președintele Republicii Franceze utiliza doar într-un singur discurs 4000 de cuvinte și mă întreb, dar doamna Ana Guțu care cunoaște 11 limbi, câte cuvinte are în vocabularul dumneaei? la sigur peste 80 de mii. De ce am alege un președinte femeie, mi-am pus și eu de multe ori această întrebare. Și vă răspund, e foarte simplu. Pentru că o femeie face mai multe lucruri odată și doamna Ana este mereu prezentă, mereu activă, dimineață dacă o vedeți la catedră, până în seară să știți că vă vorbește de la altă catedră, de la Bruxelles sau din Statele Unite sau din Canada. Așa este doamna Ana Guțu și între timp mai scrie și versuri. dumneaei mereu mi-amintește de o altă distinsă doamnă care a fost Elena Alistar. Elena Alistar, fiică și soție de preot, care a reușit să întoarcă icoanele tuturor basarabenilor spre asfințit, spre România. Este cea care a votat, este prima femeie care a votat unirea Basarabiei cu România. Sunt sigură că doamna Ana Guțu va fi primul președinte femeie al Republicii Moldova. Dumneaei este prima doamnă care a mers peste mări și țări, a întors o lume întreagă cu fața spre noi spre basarabeni și cea care a purtat prin lume mesajul unirii. Ne dorim mai multă sensibilitate feminină la guvernare, în Parlament și la președinție, doamna Ana Guțu. Și din toți cei 12 candidați, vreau să vă spun și sunt sigură că doar doamna Ana Guțu are vână de președinte. Noi, femeile, votăm Ana Guțu. Și dacă măcar cele plecate peste hotare, cele care au lăsat vatra strămoșească și care muncesc peste hotare ar suna acasă și ar convinge, și ar scoate din casă măcar două persoane, atunci suntem siguri că doamna Ana Guțu va trece în turul doi, iar dacă noi toate fmeeile am vota candidatura doamnei Ana Guțu, atunci 30 noiembrie va fi pentru noi o zi decisivă, ziua în care doamna Ana Guțu va fi președinte. Așadar, doamna Ana Guțu are vână de președinte, noi femeile, votăm președintele unirii, doamna Ana Guțu. Să ne fie într-un ceas bun, cu Doamne ajută.

Necunoscut: Bună ziua. Ceea ce facem noi aici acum, astăzi este un act de pionierat în viața politică din Republica Moldova. Nu s-au mai făcut o lansare de candidat atât de explicită. Acum în problema unificării Republicii Moldova cu România în susținerea acestei opțiuni social-politice ale cetățenilor Republicii Moldova, o opțiune în continuă creștere, peste 30% din cetățenii Republicii Moldova susțin acum unirea Republicii Moldova cu România și acest procent este în continuă creștere. Noi venim în întâmpinarea cetățenilor Republicii Moldova și propunem acest candidat cu această platformă politică, electorală, unionistă. Este de fapt o datorie a naostră, o considerăm o datorie a noastră în fața cetățenilor, să răspundem nevoii de prezentare a acestei opțiuni social-politice, subreprezentate până acum, defectuos reprezentate și din păcate, speculate și manipulate în socpuri electoraliste de multe ori vedem că se întâmplă și în această campanie acest lucru. Nu voi da nume acum, dar știm că se întâmplă asta, dar faptul că se întâmplă asta acum nu este decât o dovadă în plus în favoarea perinității acestei opțiuni, în favoarea puterii acestei opțiuni care mobilizează păturile largi ale populației Republicii Moldova. Candidatul nostru Ana Guțu este un politician putem să spunem acuma acest lucru, este un politician, un nou politician în Republica Moldova, care vine cu un suflu nou și vine să promoveze exclusiv această opțiune pentru noi, pentru cei din Republica Moldova, pentru cei din Basarabia, pentru că nu avem unde să ne ascundem și pentru că nu avem nicio altă opțiune mai bună decât asta- unificarea Republicii Moldova cu România, unirea. În acest ton și în această ordine de idei, purcedem astăzi într-o campanie electorală grea, dar la finalul căreia știm cu siguranță că ne vom afla cu mulți pași mai aproape de scopul nostru suprem- unificarea Republicii Moldova cu România. Pornim în această campanie electorală alături de doamna Ana Guțu, este o onoare pentru noi și pentru mine personal să ne aflăm alături de ea în serviciul națiunii române și promitem că nu ne vom abate de pe drumul pe care am purces. Vă mulțumesc.

Ana Guțu, președinte al Partidului Unionist DREAPTA: Bună ziua, le mulțumesc foarte mult colegilor și membrilor simpatizanților Partidului Unionist DREAPTA care astăzi au venit alături de mine pentru a ne lansa în această campanie electorală, campania prezidențială din 30 octombrie 2016. Inițial am vrut să organizăm această manifestare de lansare în curtea a edificiului unde la 27 martie 1918 a fost votată unirea Basarabiei cu românia de către Sfatul Țării, după aia au intervenit niște schimbări, ne-a fost interzisă această locație de către domnul rector, de aceea am venit aici în Scuarul Consiliului Europei, este și asta o locație foarte bună, sunt membru onorific al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și pentru mine respectarea drepturilor omului este un principiu de viață. Partidul Unionist DREAPTA are ca scop suprem unirea Republicii Moldova cu România, pentru a asigura libertatea cetățenilor, dreptul lor la o viață decentă, fericirea și pacea cetățenilor săi. Reîntregirea națiunii românești ca parte componentă a civilizației europene și parte integrantă a Uniunii Europene, va asigura armonizarea tuturor segmentelor societale din republica noastră, cel politic, social, economic, militar, securitar cu segementele societale respective din România în strictă corespundere și respectarea tuturor documentelor internaționale precum Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și alte documente internaționale la care Republica Moldova este parte. Alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 este un scrutin destul de interesant, dar în opinia noastră acest scrutin din start a fost viciat din cauza faptului că studenții, cei care sunt mai mult de 100 de mii în Republica Moldova nu vor avea posibilitatea să voteze în baza carnetelor de student în instituțiilor lor unde își fac studiile și obstrucționarea dreptului la vot a generației tinere este un impediment foarte mare al acestui crutin. Pe de altă parte, cetățenii din diasporă, cei care asigură 34% de procente din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, până în ziua de astăzi nu-și pot exercita dreptul la vot, de o manieră modernă, prin corespondență, prin procură sau prin internet, așa cum se obișnuiește în statele dezvoltate, cu democrații avansate.

Partidul Unionist DREAPTA a decis să participe în această cursă electorală pentru președinție cu un scop foarte bine determinat, pentru a coagula electoratul unionist, destul de numeros în Republica Moldova în jurul unei persoane, dar și în jurul unui partid cu opțiune clară, opțiune ideinică, un partid care a fost creat și fondat nu în jurul unui lider și unei persoane bogate, ci în jurul ideii unirii Republicii Moldova cu România. Noi toți cei prezenți la manifestarea de astăzi ne dăm bine seama că 25 de ani de independență, 25 de ani așa-zisă statalitate ne-au adus la un colaps rușinos al instituțiilor statului care astăzi sunt captive atât vizavi de partidele cât și de opțiunile politice pe care le îmbrățișează. Și colapsul instituțional al Republicii Moldova ne arată și ne demonstrează că Republica Moldova nu este capabilă, aidoma păsării Phoenix să renască din cenușă și să se autopropulseze în calitate de stat independent, așa cum a fost zămislit acest proiect, de o manieră eronată, în 1991.

Decizia de a participa la acest scrutin cu propriul candidat a Partidului Unionist DREAPTA este o decizie responsabilă și asumată și adresarea noastră către toți unioniștii din Republica Moldova este să se debaraseze de sindromul votului pentru răul cel mai mic și mai ales noi, cetățenii unioniști ai Republicii Moldova trebuie să ne dăm bine seama că nu trebuie să dăm crezare sondajelor care sunt organizate și finanțate de anumite forțe care reprezintă coloana a 5-a din Republica Moldova, fiindcă apariția numeroaselor proiecte politice, partiinice, stataliste nu face decât să amâne realizarea dezideratului suprem: unirea Republicii Moldova cu România și nu face decât să amâne bunăstarea și fericirea cetățenilor noștri, or, Republica Moldova, în afara trupului țării-mamă România nu este capabilă să existe fiindcă pe parcursul existenței sale a beneficiat de ocupație imperială rusească, secolul XIX, după aia a survenit ocupația sovietică cu deportări, genocid și foamete organizată. Nu suntem capabili și nici nu mai dorim să fim stat independent în care corupția este la putere iar legea este făcută doar pentru cei cetățeni simpli ca să fie respectată, pe când cei care sunt la guvernare, cei care au partide, busines cu statul și așa mai departe, aceștia nu neapărat sunt invitați să respecte legea.

Vreau să vă atrag atenția că această campanie electorală pentru cursa prezidențială este plină ca niciodată de o virulență nemaipomenită împotriva unioniștilor. Uitați-vă ce face candidatul Rusiei în această campanie prezidențială Igor Dodon, repet, este candidatul Rusiei pentru prezidențiale Igor Dodon, el nu a declarat că se va împotrivi parcursului european, nu și-a bătut capul de bunăstarea cetățenilor de care va trebui să aibă grijă ci a spus că în primul rând va declara război unioniștilor și a și planificat un set de acțiuni împotriva unioniștilor. Din păcate Dodon este produs rebutat a tot ceea ce înseamnă degradare intelectuală și trădare de neam românesc. Calea lui Dodon spre frîiele puterii poate fi barată doar de unioniști. Dragi unioniști, să fim solidari împotriva cizmei, mancurtului și trădătorului Dodon care își vinde părinții și oamenii și care vrea să federalizeze Republica Moldova și vrea să ne instituie aici pe teritoriul nostru văgăune separatiste.

Dragi compatrioți, am avut în fruntea statului nomenclaturiști, care pe parcursul mandatului lor de președinți ai Republicii Moldova s-au îngrijit de bunăstarea copiilor proprii, i-au lansat în politică și i-au făcut milionari. După aia la frîiele președinției Republicii Moldova a venit un brutar, cu pensie de general de miliție din Rusia, care și astăzi este bine merci ridicată de acesta și care de asemenea s-a îngrijit de bunăstarea propriei sale familii, a îngrădit 700 de hectare de pădure și o exploatează bine merci și astăzi la prețuri derizorii. După el au urmat doi președinți interimari provizorii, care și ei la rândul lor n-au făcut decât să-și îmbogățească partidele și familiile. Vă îndemn să fiți vigilenți în această campanie prezidențială care duceruge îăntr-o atmosferă mai mult sau mai puțin interesantă și să nu dați crezare promisiunilor deșarte care sunt formulate de unii candidați la președinție. Ei promit marea și sarea, promit pensii și slaarii, cetățenii trebuie să-și deie bine seama că aceste promisiuni sunt deșărtăciunea deșărtăciunilor, fiindcă președintele Republicii Moldova are atribuții constituționale foarte precise.

În același timp, trebuie să înțelegem cu toții că în această funcție trebuie să acceadă o persoană onestă, cinstită șicel puțin cu o carieră profesională în spate, să nu fie un politician șomer, cei care în afara fotoliului de deputat sau de ministru sunt nimeni și nimic. Și cred că a venit timpul ca în acest stat măcinat de corupție și sărăcie din care pleacă ai noștri copii, pleacă compatrioții noștri în căutarea unei vieți mai bune peste hotare, să vină în fruntea președinției o femeie, un profesor, avem încredere în profesorii noștri și eu cred că Republica Moldova ar merita ca o ramură a puterii să aibă în frunte un profesor. Eu vă propun unica șansă care ne mai rămâne nouă tuturor pentru a ne salva de la pieire, unirea Republicii Moldova cu România, fiindcă unirea Republicii Moldova cu România este calea cea mai scurtă de a accede în spațiul valoric european și a deveni parte componentă a Uniunii Europene și NATO. Eu, Ana Guțu îmi asum misiunea de a fi președintele tuturor, președintele unirii. Voi folosi atribuțiile constituționale pentru a promova dezideratul unirii Republicii Moldova cu România pe toate meridianele globului, iar axa acestei politici externe va fi București-Washington-Bruxelles și alte capitale europene, fiindcă internaționalizarea dezideratului unirii este foarte importantă. Trebuie să ne audă cele mai responsabile forțe de peste hotare, mă refer și la președinți de state, președinți de guverne, să audă că Republica Moldova, cetățenii Republicii Moldova lansează un semnal de alarmă și ei nu mai doresc experiențe politice și partiinice, cetățenii Republicii Moldova vor să trăiască bine azi, nu peste 50 de ani, nu peste 100, nu peste 200 de ani.

Voi înainta proiectul legii lustrației și această lustrație va viza pe cei care au fost călăii bunicilor și părinților noștri, trebuie să le cunoaștem fețele lor, trebuie să le cunoaștem identitate, cei care au participat la campanii de genocid, foamete organizată și deportări. Dar această lege a lustrației va viza și marii corupți, care din 91 încoace au băgat mâinile lor în buzunarele noastre, buzunarele cetățenilor și au făcut busines cu statul și au furat. Astfel de persoane nu trebuie să mai acceadă niciodată în funcții de demnitate de stat. Nici aici în Republica Moldova, nici în viitoarea Românie reîntregită. Voi anunța aderarea Republicii Moldova la Tribunalul Internațional de Judecare a Crimelor Comunismului, o inițiativă care a fost lansată de statele baltice, Ucraina și Polonia în 2015, la Tallin.

Voi contribui la crearea, cât mai urgentă a Fondului Unirii, acest fond trebuie să fie compus din multe, multe miliarde de euro, veți întreba de unde vor veni acești bani. Să nu uităm că România la ora actuală este beneficiară a fondurilor europene și gradul de absorbție a acestor fonduri ajunge la 75%, celelalte 25% vor ajunge cu vârf și îndesat pentru a ne racorda la sistemul energetic românesc, pentru a finaliza construcția gazoductului Iași-Chișinău, dar și a unei stații de compresare a gazelor naturale pentru a putea asigura cu gaze naturale întreg teritoriul Republicii Moldova, toți cetățenii și desigur că mai e nevoie de a finaliza interconexiunile energetice, cele care leagă Isaccea de Vulcănești și Suceava de Bălți, pentru ca noi, cetățenii Republicii Moldova să nu plătim bani suplimentari în buzunarele celor care dețin fiarme fantomă în zona separatistă de dincolo de Nistru și care pompează acești bani în buzunarele cetățenilor. Voi insista asupra modificării legislației în așa fel încât procurorii, judecătorii, să poată accede în funcțiile lor aici în Republica Moldova având cetățenia română, să vină experți cu adevărat de peste Prut, cu o vastă experiență de luptă împotriva corupției și să știți că legislațiade astăzi este foarte restrictivă și de fapt ea nu permite accederea în aceste funcții a cetățenilor străini.

Voi cere investigarea internațională a furtului miliardului, fiindcă acest miliard de curând, câteva zile în urmă a fost pus pe umerii cetățenilor Republicii Moldova deja pauperizați și sărăciți, datoria unui furt absolut rușinos care s-a produs în rezultatul spălărilor de bani în care a fost implicată și mafia rusească și mafia din offshor și așa mai departe, nu trebuie pusă pe umerii cetățenilor. Au existat și alte soluții chiar dacă acestea sunt manipulate și ascunse spunând că de fapt FMI-ul a impus această decizie. Voi impune eu voi impune amendarea legislației financiar-bancare pentru a interzice orice deținere de pachete de acțiuni în băncile comerciale de către firme înregistrate în zone offshor. Această amendare este foarte simplă și putea să fie înfăptuită mult mai devreme, am pledat pentru ea încă în anul 2011, din păcate nimeni atunci nu mi-a dat ascultare și crezare.

Voi iniția reforma teritorial-administrativă pentru a racorda această structură a teritoriul din Republica Moldova la cea românească. Nu avem nevoie de 32 de raioane, ne trebuie câteva județe aici ăe acest teritoriu, fiindcă în general, produsul intern brut al Republicii Moldova este mai mic decât produsul intern brut al județului Prahova, să ne fie rușine nouă ca stat independent de 25 de ani, care nu am reușit să depășim bunăstarea unui singur județ din România. Voi propune o nouă legislație în domeniul social, ce ar însemna armonizarea sistemului de pensii și voi interzice pensiile speciale care astăzi se cifrează la sute de mii de lei și sunt vărsate în buzunarele foștilor generali kaghebiști sau generali de miliție, de armată din Rusia, dar de fapt aceste pensii sunt plătite din bugetul public, bugetul Republicii Moldova aceste oensii trebuie să fie interzise. Voi propune o nouă legislație lingvistică, această legislație lingvistică vine să abroge legislația lingvistică din 1989 care este învechită. Noua legislație lingvistică trebuie să prevadă crearea unui departament de politici lingvistice pentru a-i învăța pe cei care reprezintă minoritățile etnice și națională limba oficială a Republicii Moldova, limba română și de fapt această legislație lingvistică desigur că va veni să contracareze și propaganda rusă, cea care a înveninat mentalitățile sociale din Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova are dreptul să acorde cetățenii, îmi asum acest drept și libertatea de a acorda un milion de cetățenii fraților noștri de peste Prut. Aceasta ar însemna că trebuie să amestecăm sângele nostru, iar cei care vor avea cetățenia Republicii Moldova, un milion de români de peste Prut, va putea să schimbe balanța votului în favoarea unirii în orice scrutin, fie că este vorba de scrutinul local sau parlamentar. Voi pune moratoriu la distincțiile de stat și pentru aceasta voi conveni cu președintele României pentru a armoniza distincțiile de stat, să fie și aici în Republica Moldova distincțiile de stat ale României, dar ele trebuie acordate unor oameni merituoși și nu prin aranjamente de culise. Voi cere modificarea legislației pentru a schimba componența Consiliului de Securitate. Acest Consiliu de Securitate trebuie să fie unul mixt, din el trebuie să facă parte nu doar funcționari ai Republicii Moldova, dar trebuie să facă parte experți cu experiență notorie în domeniul securității din românia, din Statele Unite, UE și NATO și voi stopa transnistrizarea Republicii Moldova. Aceasta ar însemna modificarea urgentă a formatului 5+2. Acest format de negocieri de fapt este o urmare a Tratatului Elțin-Snegur care trebuie denunțat, fiindcă în rezultatul denunțării acestui tratat, forțele pacificatoare ruse vor trebuie să fie înclocuite cu o misiune civilă internațională sub egida ONU. Mă opun categoric tuturor cedărilor pe care le-a făcut Republica Moldova în ultimul timp, pentru a recunoaște diplomele de studii superioare eliberate de instituțiile din zona separatistă din stânga Nistrului, dar și pentru a pemrite mașinilor înmatriculate în această zonă să circule în statele UE. Voi discuta cu președintele României pentru a demara procesul de unificare a sistemului diplomatic, la ora actuală Republica Moldova are prea puține ambasade, dar foarte multe cheltuieli și 25 de ani de diplomație așa-zis moldovenească l-a adus la aceea de fapt că Republica Moldova este un stat absolut anonim, prea puțină lume cunoaște cum să repereze pe hartă Republica Moldova. Ar fi foarte bine ca ambasadele României să fie puse la dispoziția ambasadelor noastre, să avem o singură ambasadă a două state românești în diferite țări. Voi insista asupra unificării armatei române cu cea a Republicii Moldova, fiindcă armata română este una puternică, o armataă care poate face față tuturor provocărilor, oricărei crize regionale, pe cand capacitatea de apărare a armatei Republicii Moldova este foarte mică și nu este un secret pentru nimeni.

Voi promova și unificarea vămilor la frontiera cu România, trebuia demult să se întâmple aceasta dar nu s-a întâmplat. În același timp, președintele Republicii Moldova trebuie să garanteze și eu voi garanta drepturile tuturor cetățenilor Republicii Moldova, celor care reprezintă majoritatea românească, dar și celor care reprezintă minoritățile etnice și naționale. Drepturile cetățenilor este un lucru sfânt la începutul secolului XXI. În același timp, vreau să aduc aminte că acei reprezentanți ai minorităților naționale care conviețuiesc cu noi aici pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să se pătrundă de stimă și respect pentru acest pământ care i-a găzduit și să ne învețe limba noastră cea română, să ne respecte tradițiile și istoria i mai ales să nu ne dea sfaturi atunci când este vorba de problema noastră identitară. În ziua când unirea Republicii Moldova cu România se va înfăptui, îmi voi depune mandatul de președinte și nu voi pretinde niciodată la nici o funcție în statul românia reîntregită, iar Partidul Unionist DREAPTa se va autodizolva. Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, vă îndemn să aveți încredere în profesorul universitar Ana Guțu și nu mai dați crezare proiectelor stataliste. Republica Moldova nu poate exista de una singură ca stat independent. Doar uniți la sânul țării mame România, vom reuși să aducem bunăstarea în casele noastre, a tuturor, fără nicio discriminare. Nu avem timp de pierdut, au trecut degeaba 25 de ani și am văzut că au fost experiențe deșarte. Alături de dumneavoastră, împreună cu dumneavoastră vom realiza unirea Republicii Moldova cu România, așa să ne ajute Dumnezeu!