Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Purtătorului de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi: „Bună ziua! Mulțumesc foarte mult pentru prezența la această declarație de presă!

Vreau să vă ofer informații despre acțiunile principale care sunt în agenda Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în perioada imediat următoare, și, desigur, aș începe cu ziua de luni, când pot să confirm în acest moment că există întâlnirea săptămânală între Președintele Klaus Iohannis și Premierul Dacian Cioloș. Această întâlnire va avea loc la ora 16:00, la Palatul Cotroceni.

Vorbind despre ziua de marți, 18 octombrie, vă informez faptul că Președintele României se va afla într-o vizită la Cernavodă, la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă. Este o întâlnire în cadrul căreia vor fi discuții cu angajații, dar și cu conducerea de la Nuclearelectrica, de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă. Este o întâlnire și o vizită într-un context în care este exprimată preocuparea pentru ceea ce înseamnă industria nucleară și, în general, sistemul național energetic. Aș vrea să vă spun faptul că Centrala nucleară de la Cernavodă împlinește 20 de ani de când a fost deschis primul reactor și, de asemenea, faptul că la finalul anului trecut a primit un certificat de excelență, care subliniază încă o dată excelența în securitate nucleară, în operațiuni și producție. De asemenea, este un subiect important acesta al industriei nucleară, aflată la nivel de subiect strategic, aflat, evident, pe masa CSAT. Și, din acest punct de vedere, puteți să realizați greutatea unei astfel de vizite.

De asemenea, aș vrea să vă reamintesc faptul că, la nivel guvernamental, a fost creat Grupul de lucru inter-departamental pentru probleme de securitate energetică regională. În cadrul acestui grup, Administrația Prezidențială are o activitate intensă, tocmai pentru a se găsi soluții pentru rezolvarea problemelor care se confruntă acest sector. Și, în contextul în care vă spuneam că Centrala a primit acest certificat de excelență, aș vrea să subliniez faptul că, în acest moment, Centrala de la Cernavodă se află între primele cinci centrale nucleare din lume.

Aș merge mai departe spre programul zilei de miercuri, 19 octombrie, când, la Palatul Cotroceni, domnul Președinte Klaus Iohannis va primi o delegație a Confindustria Italia, o delegație condusă de domnul Vincenzo Boccia. Acesta se află pentru prima dată, în această calitate, în România. Va participa la o conferință, numită O nouă strategie pentru internaționalizare. Confindustria în zona Balcani și în estul Europei. Provocări, oportunități și perspective.

Este un eveniment care subliniază încă o dată relațiile economice excelente între România și Italia. Ne dorim să transmitem, printr-un astfel de eveniment, și mesajul nostru de încurajare a antreprenoriatului, a transparenței și predictibilității în zona mediului de afaceri. Reprezentanța aceasta, Confindustria România, și-a deschis porțile aici, în România, în anul 2003. Este chiar prima reprezentanță a Confindustria în străinătate și poate că cel mai bine de subliniat, pentru a înțelege despre ce vorbim, este faptul că este o structură patronală, foarte numeroasă, cea mai numeroasă pe teritoriul României din punctul de vedere al reprezentării intereselor străine în România, pentru că are 400 de membri care, în total, fac posibilă existența a peste 50.000 de locuri de muncă.

Aș merge înspre ziua de joi, unde poate că deja știți că există pe agenda internațională Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Președintele României va participa joi, 20 octombrie, și vineri, 21 octombrie, la Reuniunea la nivel înalt a Consiliului European de la Bruxelles. Aș vrea să fac câteva precizări în legătură cu subiectele aflate pe agenda acestei reuniunii - gestionarea migrației, politica comercială, dar și relațiile externe. Și aș vrea să subliniez faptul că, din punct de vedere al relațiilor externe, discuțiile se vor axa pe relațiile dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă.

Mai departe, în programul domnului Președinte Klaus Iohannis, aș vrea să punctez ziua de marți, 25 octombrie. Este Ziua Armatei Române, moment pentru care Președintele României se va deplasa la Carei, în județul Satul-Mare. La Ansamblul Monumental Glorie Ostașului Român se va desfășura o ceremonie militară organizată de Ministerul Apărării Naționale, la care vor participa veterani de război, elevi de la școlile și liceele din zonă, reprezentanți ai administrației publice locale, evident, și cetățeni ai orașului Carei.

Un alt punct asupra căruia aș vrea să mă opresc, în legătură cu evenimentele importante ce vor fi în perioada imediat următoare în agenda domnului Președinte, este ziua de vineri, 28 octombrie. În această zi, Președintele va face o vizită la Târgu-Jiu, unde va avea loc o ceremonie organizată pentru comemorarea erorilor bătăliei de pe Jiu din octombrie 1916. Este o manifestare care face parte din programul comemorativ dedicat elementelor care fac parte din acest program dedicat Primului Război Mondial și vă amintesc că acest program comemorativ se desfășoară sub Înaltul Patronal al Președintelui României.

Încă un element care este important în contextul acestei vizite. Vă amintesc faptul că anul acesta se împlinesc 140 de la nașterea lui Constantin Brâncuși, și, desigur, Târgu-Jiu este locul în care se află atâtea monumente realizate de sculptorul Brâncuși.

Acestea au fost informațiile pe care am vrut să le transmit privitoare la agenda domnului Președinte. Dacă nu sunt întrebări, vă mulțumesc și vă doresc în continuare o zi cât mai ușoară!”