Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon, președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Onorată asistență, noi prezentăm separat fiecare obiectiv introdus în platforma electorală. Pe parcursul ultimelor săptămâni am prezentat primele 2 obiective din cele 3. Vă amintesc, primul obiectiv: statalitate, neutralitate și identitate moldovenească. Al doilea obiectiv: economie puternică și echitate/dreptate socială și al treilea obiectiv este prietenia cu Federația Rusă și păstrarea ortodoxiei/ bisericii noastre ortodoxe. Noi ca stat, ca moldoveni suntem sortiți să avem relații bune cu toți și cu Estul și cu Vestul. Noi nu putem să fim dușmani cu Uniunea Europeană, noi nu putem să fim dușmani cu România, sunt vecinii noștri. Noi trebuie să păstrăm cu ei relațiile. Însă fără restabilirea relațiilor bune, prietenești, strategice cu Federația Rusă, Republica Moldova nu are viitor. Noi de sute de ani am avut relații bune, prietenești cu Federația Rusă. Noi de sute de ani avem aceeași credință, ortodoxă. De aceea, eu sunt ferm convins că marea majoritate a cetățenilor Republicii Molodva, 70-80% sunt pentru relații bune cu Federația Rusă. Atunci când vorbim de relații bune cu Federația Rusă, care obiective ni le propunem noi. În relațiile cu Federația Rusă noi vrem să rezolvăm două probleme: prima - noi promitem că după alegerile prezidențiale vom face tot posibilul pentru a reveni pe piața Federației Ruse cu produsele noastre autothtone moldovenești. Acest lucru este posibil. Pe parcursul ultimilor un an jumate fiind în opoziție, am reușit să redeschid piața rusă pentru câteva zeci de întreprinderi. Din Găgăuzia practic toți pot să exporte acum în Rusia. Acesta este primul obiectiv în relațiile cu Federația Rusă. Al doilea obiectiv este rezolvarea problemelor migranților. Noi avem zeci de mii de migranți care au deporturi și se găsesc acuma în Republica Moldova. Noi avem sute de mii de migranți care nu pot veni acasă din frică că vor avea interzicerea de a reveni în Federația Rusă. De aceea, obiectivul numărul doi în relațiile cu Federația Rusă este rezolvarea problemelor migranților. Eu vă promit că în funcția de președinte voi reuși să restabilim drepturile migranților noștri în Federația Rusă. Separat pentru migranți. La sigur vom semna un acord bilateral pentru ca toate părțile sociale, toată vechimea în muncă a persoanelor care lucrează în Federația Rusă, atunci când revin acasă să se ia în calcul atunci cand vor ieși la pensie. Deschiderea pieței, avem nevoie de piață, avem nevoie de piața rusă pentru a crea locuri de muncă în Republica Moldova și al doilea obiectiv- rezolvarea problemei migranților.

Un alt element important al platformei noastre electorale și unii chiar îmi spun prin raioane că nici un candidat nu are acest obiectiv inclus, este vorba de păstrarea bisericii noastre, tradițiilor noastre, credinței noastre ortodoxe. Credința noastră ortodoxă este temelia pe care stă Republica Moldova. Este baza statatlității, de aceea atunci când se lovește în biserică, atunci când se profanează valorile noastre tradiționale, se lovește în statalitate, se lovește în viitorul Republicii Moldova. De aceea, în calitate de președinte voi întreprinde toate măsurile pentru a anula legislația ce permite înregistrarea minorităților sexuale în Republica Moldova. Sunt categoric împotriva introducerii în curiculul școlar a educației sexuale și altor valori care nu ne sunt proprii. Nu-i a moldovenilor, cetățenilor acestui stat, nu ne trebuie aceste lucruri. Țineți-le la voi în Europa, în alte țări, distrugeți acolo familiile. La noi familiile sânt tradiționale. De aceea, vă promit, în calitate de președinte al Republicii Moldova voi face tot posibilul să blocăm și să anulăm aceste lucruri care încearcă să le implementeze unii răufăcători pentru Republica Moldova.

Stimați reprezentanți mass-media, platforma electorală a candidatului pentru funcția de președinte la funcția supremă în stat este foarte clară. Noi am avut cu cetățenii din Republica Moldova zeci și sute de întrevederi. Vreau să vă spun că persoanele noastre de încredere, 380 de oameni până la ziua de astăzi au făcut câteva zeci de mii de întrevederi. Eu personal, practic am mers în toate raioanele. Astăzi dimineață am mers în Leova, în Cantemir. Obiectivele cele 3 încă o dată: statalitate, neutralitate, identitate moldovenească. Doi - economia puternică și dreptate socială și Trei - relații bune cu Federația Rusă și păstrarea ortodoxiei. Asta e ceea ce am vrut să vă spun, vă mulțumesc că ați venit la această conferință de presă și acum dacă aveți alte întrebări, poftim, merge mai într-o parte și răspund la ele. Vă mulțumim.

Jurnalist: [indescifrabil]

Igor Dodon: Este un loc istoric, noi împreună cu Federația Rusă am învins în mai multe războaie, inclusiv în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Împreună cu prietenii noștri ruși am reușit în 1812 să eliberăm acest teritoriu de sub ocupația turcă, otomană, de aceea noi am hotărât ca un loc simbolic să organizăm prezentarea ultimului obiectiv însă unul poate dintre cele mai importante, aici la Memorialul Eternitate.

Jurnalist: Ați vorbit dumneavoastră despre importanța reluării relațiilor bune cu Federația Rusă și ați promis că dacă ajungeți președinte Moldova va reveni pe piața Federației Ruse. [indescifrabil].

Igor Dodon: Lucrurile ca să se aranjeze, trebuie să vină un președinte care dorește dialog și poate să discute cu colegii din Federația Rusă, vreau să spun că pe parcursul ultimilor un an și jumate am reușit să resdtabilim exportul pentru mai multe zeci de întreprinderi din Republica Moldova și eu sunt ferm convins că eu voi putea și voi fi acceptat în calitate de partener pentru a rezolva aceste probleme. Actuala guvernare nu va putea reuși să rezolve ceea ce încearcă să promită. Ei de câțiva ani promit și nu mai fac nimic. Alte întrebări?

Jurnalist: De ce credeți că [indescifrabil].

Igor Dodon: De aceea că am reușit, fiind în opoziție, să redeschid piața pentru zeci de întreprinderi și să rezolvăm problema pentru mii de imigranți. Sunt ferm convins că în funcția de președinte vom reuși și mai multe.

Jurnalist: Dar care e secretul relației bune cu Federația Rusă?

Igor Dodon: Fiecare are secretul său. Mai sunt întrebări?

Jurnalist: Cine este contracandidatul dumneavoastră, cum vedeți dumneavoastră turul doi de scrutin?

Igor Dodon: Întrevederile pe care le am în ultimul timp prin raioane mă face să fiu optimist referitor la victoria în turul întîi. Dacă va fi turul 2, indiferent cine, aceea care căuta nu știu ce și nu găsea pe la ProTv ieri, poate nu știe unde să caute. Sau ăsta care se cere cu mine la dezbateri electorale, indiferent cine va fi din ei doi, vor pierde în turul doi. Eu, ca să vorbim de dezbateri electorale. O să-i vie și lui Maia rândul, lasă să se pregătească. Era un film.. eu i-am dat băieți buni cu care să se pregătească. Îi vine rândul ei. O să-l pun la punct mai întîi pe ăsta mai lung, pe urmă o s-o punem la punct și pe Maia Sandu, toate la timpul lor.

Jurnalist: Domnul Dodon, când o să fie dezbateri publice în direct cu Marian Lupu?

Igor Dodon: Eu i-am spus lu Marian Ilici Lupu, vreo două săptămâni în urmă: dacă se consideră așa mare și tare, lasă să vină la dezbateri. Eu nu am probleme să am dezbateri absolut cu nimeni. Și cu aești mai înalți și cu aești măi jioși. De fapt ei toți au fost partea unei guvernări. Ei toți ultimii 7 ani au fost la guvernare în Republica Moldova, în diferite ipostaze. Unii au închis școli... în ultimii 7 ani eu n am fost la guvernare. Este diferență foarte mare, pentru că în ultimii 7 ani s-a distrus practic tot, în această țară și oamenii întrebați-i în orice sat, în orice raion, în orice sat, toți spun că în 7 ani trăim mai prost. Dacă trăim mai prost, care-i sensul să-i votați pe ăștia care se fac mari și tari acum? de aceea, și cu domnul Lupu, și cu doamna Sandu, pe rând, fiecare o să ajungă și o să primească ceea ce merită.

Jurnalist: Apropo de dezbateri, de ce nu v-ați prezentat ieri la ProTV?

Igor Dodon: Ieri am fost în raioane și azi dimineață apropo, la ora 8:30 eram deja la Cantemir, dar v-am spus, lasă să se pregătească, să se pregătească mai bine. Să lase nervii, isteria într-o parte, să fie gata de dezbateri. În timpul apropiat îi vine rândul și ei. Alte întrebări?

Jurnalist: Vorbeați despre familiile netradiționale. În discursul dumneavoastră spuneați că o să interziceți cursul de educație sexuală în școli. Întrebarea urma s-o adresez, domnule Dodon. Care este legătura dintre cursurile de educație sexuală și familia netradițională?

Igor Dodon: Eu sunt împotriva valorilor care încearcă să ni le vâre pe gât europenii și americanii. Noi avem tradițiile noastre moldovenești, avem valorile noastre creștine, de aceea, în mod categoric am fost păn acuma împotrivă și voi fi cu atât mai mult împotrivă în funcția de președinte.

Jurnalist: Dar ce anume vă deranjează în cursurile de educație sexuală, ce scrie în cartea sau în cursul ăla care vă deranjează?

Igor Dodon: Stimați reprezentanți mass-media, ceea ce încearcă acum să aduce sau să introducă în curiculum școlar, chiar recent am văzut din nou se insistă pe introducere acestui obiect se face cu scopul de a distruge valorile noastre tradiționale. Ce mă deranjează acolo, luați cartea și cred că o să vă deranjeze și pe dumneavoastră. eu ceea ce am văzut și ceea ce se întâmplă deja în unele state europene, eu sunt categoric împotrivă. Și sunt împotrivă apropo, sunt ferm convins, peste 90% din cetățenii Republicii Moldova.

Jurnalist: Cum comentați declarațiile domnului Plahotniuc făcute ieri, amenința cu revoluția?

Igor Dodon: Se teme. Se teme și e clar de ce se teme. El înțelege că alegerile estea le vor pierde pro-europenii. El a luptat foarte mult în 2009 să-i scoată pe comuniști de la guvernare. Eu nu știu, americanii l-au pus sau cine, ca să întoarcă vectorul să fie mai europeni, mai proamericani. Americanii i-o dat careva garanții. El s-o înțeles cu americanii s-o susție pe Maia Sandu. Și acuma înțelege că sunt toate șansele ca noi să învingem. Și vine cu tot felul de declarații de estea. Nu-i nimic, noi nu ne temem. O să vie timpul, încă o dată vă spun, la toți.

Jurnalist: Mulțumim.