Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal: Stimați cetățeni, dragi unioniști, iată că a trecut și ultima zi de campanie. Iată ca au trecut și orele în care așteptam răspuns din partea candidatului, contra-candidatului Maia Sandu. La această oră, optsprezece și treizeci, vă anunț că nu am niciun răspuns. Și vă spun cu toată responsabilitatea că eram sigur că nu va veni un răspuns pozitiv, pentru că în Republica Moldova foarte mulți sunt declarați patrioți, în ghilimele, foarte mulți declară dragoste față de acet popor, față de oameni, dar ei se gândesc cum să ajungă în funcție, să așeze problemele, poate să-i mai ajute, să-i scoată pe cei care au nimerit unde au nimerit. Ei cu problemele lor, noi avem problema noastră. Noi avem o cauză românească. Vorba fratelui meu Gheorghe Ghimpu: „Ne vom salva doar revenind la românism și realizând reîntregirea neamului românesc”.

Dragi unioniști, a venit timpul să punem temelia unirii alături de frații noștri de dincolo de Prut, temelia unirii a celor două state românești: Republica Moldova și România și să punem punct umilinței, sărăciei și corupției. Ani de-a rândul am fost mințiți, manipulați, doar pentru a ne menține în sfera de influență a Federației Ruse. Ni s-a luat limba, istoria, identititatea, cultura doar pentru ca să arate că noi suntem diferiți și nu suntem români. Doar pentru ca această minciună să prindă rădăcini, nu doar la noi, printre cetățenii noștri, dar și printre străini, fiindcă ei, la fel, ca și cetățenii noștri, nu cunosc istoria noastră, trecutul nostru și, din păcate, această minciună a prins rădăcini. Dar vorba aceea: „Minciuna... Cu minciuna departe nu ajungi”. Adevărul întotdeauna iese la suprafață și noi avem datoria ca acest adevăr să apară la suprafață. Noi avem datoria de a readuce dreptatea pe acest pământ, noi avem datoria de unitate de neam, ca unitatea de neam să triumfeze.

Necesitatea reîntregirii neamului românesc este cu atât mai răsunătoare cu cât pe lângă factorul istoric, mai intervine și cel social, economic. Vin foarte mulți oameni care au obosit să mai creadă în falșii poltici, falșii patrioți, în acest stat, care în loc să-i bucure, să-i fericească, după dispariția statului totalitar-comunist, în loc de fericire, doar sărăcie, guvernare bogată și cetățeni săraci. Timp de douăzeci și cinci de ani de la independență încoace, Republica Moldova nu a reușit să ridice o economie și nu poate, pentru că Republica Moldova nu are economie, are doar pământ bogat, care este foarte puțin pentru a rezolva problemele cetățenilor ce ține de muncă, locuri de muncă, de salarii și pensii. Cu atât mai mult că toți care s-au perindat pe la putere, aproape toți, nu chiar toți, au folosit bunătatea dumneavoastră pentru ca să se îmbogățească și astăzi, cum spuneam, avem cetățeni săraci și guvernanți bogați. Dar toate până la timpul lor. Facem unirea, DNA-ul va trece Prutul și sunt convins că toți acei care au luat din buzunarele dumneavoastră, vor răspunde și vor întoarce ceea ce v-au luat.

Dragi uinioniști, știu că v-ați constituit din diferite organizații, ați început o amplă campanie de informare a românilor de pe ambele maluri ale Prutului despre beneficiile unirii. Mă bucur să văd că numărul nostru, a celor care suntem pentru reîntregirea neamului e în creștere. Mă bucur că foarte mulți oameni au înțeles că istoria noastră adevărată este istoria pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștri, istoria unui neam cu rădăcini, istoria românilor. De aceea, iubiți luptători pentru adevăr, vă îndemn să vă contopiți forțele pentru a începe realizarea cu adevărat a cauzei noastre: Unificarea celor două state românești, Republica Moldova și România. Și această piatră de temelie trebuie să o punem pe data de 30 octombrie, zi foarte importantă și crucială pentru noi. Pe 30 octombrie putem demonstra că suntem uniți, o putere, și avem capacitatea de a ne rezolva problemele așa cum dorim noi și nu cum doresc străinii, cei care ne-au ocupat. Pe 30 octombrie vom demonstra că unitatea noastră este nezdruncinată, că noi suntem acei care decidem și nu acei care sunt plătiți de străini pentru a ne manipula, dirija și în continuare în direcția greșită, în direcția celor care ne-au ocupat pe noi.

Politica unionistă nu poate fi eficientă fără sângele celor din sate și din sate, stimați unioniști, din presă, de la televiziune, din spațiul public și din rețelele de socializare. Iată de ce e nevoie să ne unim cu toții indiferent unde ne aflăm. Stimați cetățeni, dragii mei frați de luptă, țin să vă asigur că un președinte unionist susținut de echipa unui partid unionist, așa cum este Partidul Liberal, partid parlamentar, care s-a aflat la guvernare, are și va avea capacitate și putere să pregătească și transforme ideea unirii într-o cauză veridică, reală, dar acest lucru se poate întâmpla doar împreună cu dumneavoastră. Vorba noastră românească: „Unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea crește”.

Eu sper că și dumneavoastră, și eu, și toți cei care conștientizăm ce viață trăim, am obosit și ne-am săturat de aspirațiile pe arena politică ale unor falși unioniști. Unioniști care spun că la referendum vor vota, că această decizie trebuie să o ia poporul. Stimați unioniști, niciodată în istoria omenirii nu a făcut revoluție și nu a avut loc evoluție de întreg poporul. Întotdeauna au existat niște oameni care au condus acest popor și aceștia astăzi suntem noi, unioniștii. Lupta noastră este sfântă și dreaptă. Și noi vom învinge. Vom învinge așa cum am învins în anii 88-89 în lupta pentru limbă și alfabet, pentru tricolor, pentru independență, ca să putem face unirea. Fiindcă nu puteai să faci unirea noastră fiind în cadrul URSS, adică să unești Uniunea Sovietică cu România. Capii în acea perioadă erau comuniste și totalitare. Avem nevoie, în această situație, vreți-nu vreți, dar e un adevăr, avem nevoie de un președinte unionist și acesta sunt eu. 

Am demonstrat în toată activitatea mea politică că sunt integru, puternic, îmi iubesc neamul și am caracter. Că altfel nu aș fi semnat decretul de la 28 iunie, o mie nouă sute..., la ocupația din 28 iunie 1940 și aș fi desecretizat arhivele să vedem crimele comunismului împotriva unui popor pașnic, muncitor, iubitor de viață. Avem nevoie de un președinte, care ar aduce Republica Moldova acasă, acolo unde ne este locul, împreună cu toți ardelenii, bănățenii, bucovinienii, dobrogenii. Așa cum am fost și în perioada o  mie șase sute, pe timpul lui Mihai Viteazu, și în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al tuturor românilor, din Vaslui, apropos, moldovean. 

De aceea, dragii mei prieteni unioniști, vă îndemn încă o dată să ne unim și la 30 octombrie să votăm pentru președinte care acționează conform propriilor convingeri, nu cum ne spune Moscova sau cei cu bani mulți. Un președinte care își iubește țara și neamul și și-a dat, pentru această cauză, treizeci de ani de luptă. Cu atât mai mult că împreună cu mine vă aduc istoria familiei mele, familie care a luptat și luptă pentru această cauză românească. Gheorghe Ghimpu, Simion Ghimpu, Dorin Chirtoacă, nepotul meu și feciorul surorii mele, Valentina. Lupta mea, cum am spus, aproape de treizeci de ani, pentru limbă, alfabet, tricolor, libertate și independență, pentru istoria noastră adevărată, istoria românească. Vă asigur că prin susținerea dumneavoastră și a colegilor mei din partid, voi reuși să pun capăt minciunilor, pe care suntem siliți să le ascultăm zi de zi, că suntem diferiți, că suntem străini, că fratele nostru nu este acela de peste Prut, ci este fratele de peste Nipru. Fratele nostru nu noi l-am botezat, noi am fost botezați de Dumnezeu și acesta este un adevăr lăsat de părinții, buneii noștri, strămoșii noștri și altă cale decât a fi fericiți, a trăi într-o țară liberă, prosperă, o țară membră a Uniunii Europene, o țară membră NATO, care nu va permite de a..., după unire ca ocupantul prin cizma sa să intre în casele noastre în orice oră, și zi, și noapte, să ne rupă copiii de la mame, să despartă familiile, doar pentru faptul că noi suntem români.

Stimați unioniști, vreau să aduc țara înapoi. Asta este misiunea mea și a colegilor mei din Partidul Liberal. Așa cum au adus-o înaintașii noștri la 1918. Cel mai fericit și cel mai bun an pentru noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului. Cu atât mai mult, astăzi, că avem și susținerea Președintelui României, Klaus Iohannis. Sper că ați făcut cunoștință cu poziția dumnealui, prin care spune că da, trebuie să ne pregătim de unire și asta, cer scuze de modestie, dar i-a impus să facă acest pas, să spună aceste vorbe noi, Partidul Liberal, eu, în calitate de candidat pentru funcția de Președinte. Pentru că e una când spune pur și simplu uncetățean, și alta-i când spune acest lucru  un fost Președinte de Parlament și un fost Președinte Interimar cunoscut de clasa politică din Europa și nu doar  din Europa.

Stimați unioniști, vă îndemn să vă urmați calea. Aceasta nu este calea mea. Este calea noastră. Vă îndemn să contribuiți la reîntregirea neamului românesc. Vă îndemn să votați Mihai Ghimpu Președinte, un președinte care va pregăti unirea. Iar după aceste alegeri, să începem să ne pregătim pentru alegerile parlamentare, pentru că unirea o va face Parlamentul și noi, unioniștii, trebuie să avem majoritatea în Parlament, pentru că numai așa putem face unire. E grea, nu e simplă această luptă, dar pentru această cauză au luptat multe generații. Au căzut în această luptă mulți, au stat prin Gulag-uri, au murit de foame, în Siberia, dar nu au cedat această luptă, fiindcă fiecare dintre noi are țara lui. Așa și noi, românii, avem țara noastră. Așa să ne ajute Dumnezeu, așa să ne ajute propria conștiință pentru neam și țară. Vă mulțumesc foarte mult și nu uitați, trei cuvinte doar, Mihai Ghimpu, Președinte!