Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Oleg Matvei, Președintele Partidului Societății Progresiste: Bine. Începem?

Bună ziua, mult stimați cetățeni ai Republicii Moldova. Astăzi, Partidul Societății Progresiste vine în fața dumneavoastră cu o decizie care a fost luată pe interior și vă spun cu toată responsabilitatea, nu au fost simplă deloc, care, pe moment, trebuie să luăm o atitudine față de alegerile prezidențiale. Din păcate, noi știm foarte bine că această instituție, limitată în puternicirile sale, nu va rezolva în fond, întrebările problemei economice, juridice și multe altele pe care noi le avem astăzi la bază. Reieșind din faptul că situația  creată în țară, că este vorba despre consolidare, dar vrem să menționăm consolidarea nu în jurul unei persoane. Că acești lideri politici, în continuare ne divizează pe problemele geopolitice, euro-asiatice, europene etcetera.

Noi vrem să ne spunem părerea noastră, că, din păcate, în ultimii ani cetățenii au fost păcăliți de multiple ori și ca urmare am avut toți de suferit. Noi suntem într-o sărăcie. mulți tineri de la noi din țară pleacă, oamenii creativi. Și ceilalți care rămân sunt divizați. În așa mod, oamenii, liderii politici, în așa mod sustrăgând, ne sustrag de la problemele economice, de la problemele justiției, de la problemele corupției de la cel mai înalt rang, de la problemele împrumuturilor permanente din exterior, de la problemele, datoriile care sunt pe umerii cetățenilor și copiilor noștri. Astăzi, liderii politici se luptă pentru o instituție de Președinte, pe care noi cetățenii, în continuare, o întreținem până la douăzeci de milioane de lei anual. Și noi nu câștigăm. Iarăși riscăm să ne dăm același vot pentru o persoană care nu știu ce va hotărî și ce ppoate hotărî. Personificăm această putere sau poate totuși puterea înțelegem că ete în Parlament și să învățăm cetățenii că se luptă pentru schimbarea clasei politice pe o altă clasă politică bazată pe alte principii.

Vreau să mai menționez că Partidul Societății Progresiste de doi ani de zile umblă prin țară și informează societatea și ridică competența politică și a responsabilității față de țară și într-un așa mod de a recupera încrederea față de viitorul acestei țări. Noi nu ne-am promovat, că nu a fost mai presus interesul acestui partid decât interesul cetățeanului. 

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, în situația creată de astăzi, noi trebuie să luăm o decizie și să facem un echilibru al forțelor și vreau să-i îndemn pe acești lideri politici, care au fost la baza guvernării și ne-au adus în situație pe care o avem azi, să nu ne divizeze. Să ne adune ca într-un stat al Republicii Moldova și să se retragă. Noi vrem pace, noi vrem liniște. Noi nu vrem o revoluție pentru viitor, pentru că eu simt și noi simțim că ne așteaptă niște lupte foarte grele pe anul viitor. Și luând în considerație, noi, Partidul Societății Progresiste, trebuie ă mergem contra noastră, contra ideii de bază, abolirea instituției de Președinte, care deseori nu este atât de ușor să mă expun în fața cetățenilor, pentru că asta este idealurile noastre, asta este ideologia noastră, aceasta este instituția pe care noi vrem să, venind la putere, să lichidăm această instituție inutilă, pentru că este imposibil, este o instituție inadmisibilă într-un stat democratic, unde noi avem oameni aleși în Parlament. Și astăzi, pentru a servi acest echilibru, pentru a servi echilibrul forțelor politice în Parlament, și eu cred că persoana pe care am să o spun acum, va contribui împreună la abolirea instituției de Președinte și va servi în scibarea împreună, în chimbarea clasei politice actuale pe o altă clasă politică nouă, necompromisă, bazată pe alte principii, numai interesului cetățenaului și numai interesul progresului acestei țări. Aceasta este doamna Maia Sandu.

Vă mulțumesc. Vă rog frumos, vă expuneți, stimați colegi, părerea dumneavoastră și dacă domul ....

Nicu Trincanu, membru al Partidului Societății Progresiste: Stimați prieteni, decizia noastră este foarte grea în a suține această persoană. Noi nu atât că avem așteptare anume de la această persoană. Noi mai mult ca asta, susținem lupta împotriva regimului care s-a instaurat la noi în țară și noi am luat o decizie să ne consolidăm forțele pentru a lupta împreună și avem o mare speranță că Maia Sandu când va fi Președinte, o să înțeleagă, dacă va fi Președinte, cât este de ineficientă această instituție și împreună cu noi, va contribui pentru abolirea aceastei instituții. Cu regret, multe persoane, poate nu o să înțeleagă acum mesajul nostru, pentru că este foarte complicat și poate, din punct de vedere, dacă nu înțelegi profund necesitatea abolirii de Președinte, poate nu va fi înțeles și pare contradictoriu. Dar în scurt timp, cetățenii vor vedea că cine nu ar fi președinte, nu o să poată schimba nivelul de trai la noi în țară. Nu o săpoată hotărî niciuin fel de..., nu o să poată hotărî problemele economice, problemele în corupție și așa mai departe. 

Deci, mesajul nostru, sper că este înțeles clar și decizia vă aparține, dar noi, poziția noastră este de a contribui și de a consolida forțele noastre pentru lupta contra acestei guvernări criminale. Merci.

Marin Livădaru, membru al Partidului Societății Progresiste: Stimați cetățeni, stimați spectatori, ca un partid responsabil, Partidul Societății Progressite, desigur că a nimerit, la fel, ca și fiecare cetățean de rând, a nimerit într-un ungher din care aproape ni se pare că nu este o ieșire. Noi avem de ales dintre respectarea propriei idei și propriilor valori, de a lichida instituția de Președinte, de a dizolva acest post în stat, care pe noi ne divizează. Dar totodată nu putem să rămânem indiferenți față de ceea ce s-a petrecut în ultimele două zile. Partidul care co-antrenează toată societatea, Partidul Democrat împreună cu liderii săi, domnul Vladimir Plahotniuc și domnul Lupu, își joacă, ca de obicei, jocul său. Și desigur că noi trebuie să sărim în ajutor și să susținem cel mai slab dintre acești lideri. Dintre domnul Dodon și Doamna Sandu, acum se află într-un pericol, desigur că, Doamna Sandu și noi trbeuie să avem o poziție fermă și să revenim de partea poporului. Pentru că poporul prin dragostea sa și simpatia sa, desigur că va fi de partea doamnei Sandu.

Dar acum apare o întrebare, ce-i cu viitorul Partidului Societății Progresiste, fiind un partid tânăr și pentru prima dată, în premieră, vine cu o propunere care poate radical să schimbe tot sistemul politic. Acest sistem, a mai spus cineva, să fie aruncat în aer. Și aceasta se poate prin abolirea acestei instituții, care pe noi timp de douăzeci și cinci de ani ne divizează și toate popoarele din lume divizează. Nicio persoană fizică nu merită să se impună în fața societății ca o persoană supremă, cu aroganța sa și să spună eu am să vă scot din sărăcie, eu am să vă aduc spre bine, eu am să vă aduc bunăstare. Nu este adevărat. Noi, ca popor, împreună, numai prin intermediul unui Parlament responsabil, reprezentat de o clasă politică, din stat cum am venit în fața soceității cu doi ani jumate în urmă, noi am venit cu o propunere, să identificăm persoane pe principiul administrației publice locale, pe principiul teritorial și din toate treizeci și două de raioane să avem delegații săi într-un Parlament nou, care ne va crea viitorul. Cu regret, suntem încă un partid mic și nu suntem auziți.

Desigur că inclusiv și în partidul nostru spiritele s-au divizat. Acesta este un adevăr dur, dar care suntem obligați să-l spunem acest adevăr. Avem mebri de partid care poimâine, duminică, nu vor ieși la vot. În continuare ne vom lupta pentru abolirea instituției și vom contribui la alegerile parlamentare ori anticipate, ori ordinare din 2018. Dar avem li persoane care astăzi nu pot să rămână indiferenți și să o lase pe Maia Sandu în continuare în minoritate. Vrem să o ajutăm. Așadar, adevărul este că o parte din membri vor fi pentru Maia Sandu, dar o parte vor protesta și nu vor ieși la vot. Vă mulțumesc pentru atenție.

Oleg Matvei: Eu, am vrut să mai menționez un pic, dacă cineva din societate vrea să spuie că Partidul Societății Progresiste merge contradictoriu ideologiei noastre, sau alții, Centrul Național Anticorupție poate să spuie că cine mai sunt și aceștia cu abolirea instituției de Președinte. Vreau foarte bine să vă gândiți când dumneavoastră votați și împuterniciți o persoană și dați toată puterea, atunci însemană împuternicirea, personificarea puterii prin prisma unei persoane fizice și dacă cineva spune că această persoană poate spune că aceasta ar fi un echilibru sau un arbitru a trei forțe, a trei forțe: Pralament, Guverm și Curtea COnstituțională, nu este corect. Arbitrul este Parlamanetul, acei oameni pe care noi îi votăm. Și aceștia sunt aleșii noștri și noi trebuie luptăm pentru acești oameni care sunt în Parlament. Și dacă ei nu sunt repsonsabili noi trebuie să luptăm să-i atragem acasă și să ne ocupăm cu educația lor.

Problema este în personificarea puterii și când un Președinte nu-și poate face, nu poate îndeplini el cere împuterniciri mult mai mari de la PArlament. Să nu facem această greșeală. Și trebuie societatea ă înțeleagă, puterea democratică a unui tat ete în Parlament și noi trebuie să răpundem de calitatea fiecărui memebru al acetui Parlament. Cu regret, untem divizați și astăzi, aceată societate, a dat dovadă, în primul rând, că untem divizați pe două tabere geopolitice. În continuare, vă rog frumo, fiți responsabili toți și nu apărați această divizare. Apărați consolidarea societății, Toate acete opinii, care untem într-un stat al Republicii Moldova. Și vă rog frumos, noi untem un partid care vrem pace, nu vrem răzbunare, nu vrem războaie, că în acet moment își câștigă altcineva. Vrem liniște și pace. Vă mulțumec foarte mult.

Nicu Trincanu: O secundă, vreau să  mai adaug un  moment foarte important, lumea trebuie ă înțeleagă că puterea apatra într-o țară democratică nu trebuie ă fie un Președinte. Puterea a patra într-o țară este, de fapt, mass-media liberă și independentă. Iată, asta tot avem de făcut în timpul apropiat. Trebuie să implemetăm în țară o mas-media liberă și independentă și atunci nu o să avem nevoie de a alege pe cineva care ă fie garantul  nostru, să fie garantuld de pace și așa mai departe. Mass-media liberă, voi mass-media, unteți, de fap, președinți care informează societatea.

Marin Livădaru: Mai este un moment important, care tot trebuie de adăugat. Vrem să informăm ocietatea că peste un an ne vom confrunta cu o problemă gravă, indiferent cine va fi votat de popor, domnul Dodon sau Doamna Sandu, sau pe data de 13 noiembrie, turul doi,  dar să știți că fix pete un an, ne vom ciocni cu o problemă gravă, că indiferent cine va fi votat, va veni în fața poporului și va cere ajutorul ca să lupte împotriva Parlamentului, că adevărata putere se ascunde în Parlament. Toate inițiativele de lege, toate inițiativele de proiecte de legi, vor fi ori blocate, ori uținute numai de acei Parlamentari care astăzi reprezintă Republica Moldova. Și acum noi trebuie să ne decidem crucial pentru viitorul Republicii Moldova după douăzeci și cinci de ani, dacă vrem cu adevărat ceva să înțelegem. Avem numai doi căi, ori ă alegem un Prșeedinte și să-i dăm împuternicirile, să devenim dependent de acet Președinte, ori ă ne luptăm în perfecțioanrea democrației și această perfecționare este posibilă numai într-un Parlament democrativ. Vă mulțumim.

Oleg Matvei: Mulțumim pentru atenție. Stimați colegi, dacă mai aveți ceva de spus? Vă mulțumim.