Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă, președintele Partidului Popular European din Moldova: Încă o dată bună ziua, v-am invitat aici pentru a face o scurtă declarație de presă adresată în primul rând cetățenilor Republicii Moldova și iată cu prilejul acestei conferințe vreau să punctez câteva lucruri. În primul rând vreau să mulțumesc celor care m-au votat ieri în scrutinul pentru alegerea președintelui Republicii Moldova.

În al doilea rând doresc ca și pe această cale să o felicit pe Maia Sandu pentru rezultatul obținut și pentru faptul că a intrat în turul doi. Astăzi am sunat-o pe Maia Sandu, am felicitat-o și i-am zis că suntem pregătiți să o ajutăm în orice fel găsește dânsa de cuviință.

În al treilea rând, din partea mea trebuie să recunosc că rezultatul pe care l-am obținut este unul slab și cred că anumite explicații sunt necesare în acest sens. Atunci când am decis să continui cursa, știam că acest rezultat este posibil. Știam că risc să aduc daune propriei mele cariere politice, dar atunci am considerat că este mai important să lupt nu pentru mine ci pentru interesul Republicii Moldova, pentru viitorul ei european. După cum știam de atunci și de fapt acest lucru s-a confirmat astăzi noaptea, a existat un risc foarte serios de o victorie a domnului Dodon din prima rundă. Vreau să vă mărturisesc că nu a fost atunci o decizie simplă, dar am ținut cont de faptul că electoratul meu ar fi putut să nu se orienteze imediat spre Maia Sandu. Acești 3% care mi-au rămas în ciuda campaniilor de defăimare în ciuda celor care au dorit să-i convingă că m-am retras, în ciuda faptului că mai amrii un șir de trusturi de mass-media din Moldova au făcut tot ce e posibil ca să nu se vorbească despre mine, aceste 3% sunt un electorat loial, un electorat dur. Ei ar fi putut bine să rămână acasă. Chiar și unii dintre militanții activi ai noștri mi-au spus deschis că nu erau gata să se mobilizeze din primul tur pentru Maia Sandu. Am dorit să evit cu orice preț victoria lui Dodon din primul tur și îmi place să cred că am avut și eu un rol în oprirea marșului triumfal al socialistului. Datorită moldovenilor, inclsuiv celor care m-au votat și pe mine, Maia Sandu astăzi are șansa să lupte cu Igot Dodon și să recupereze procentele care-i despart. Să nu irosim această șansă. V-am invitat stimați concetățeni în această campanie să mergem spre Vest, să mergem spre Uniune Europeană fiindcă doar așa ne putem transforma într-o țară funcțională cu instituții care activează în interesul cetățeanului, doar așa putem asigura bunăstare, stabilitate, doar așa putem asigura susținere politică financiară, dar și presiune pe domeniile cheie cum ar fi în mod special reforma justiției, ceea ce ne-ar permite să luptăm împotriva corupției, hoției. Iată această campanie de a merge mai departe și acest angajament de a merge mai departe spre Vest, rămâne bineînțeles că în vigoare și invitația mea este deschisă. Orice diferențe am fi avut cu doamna Sandu în timpul campaniei, dânsa reprezintă astăzi ultima șansă de a evita o domnie a lui Igor Dodo în Republica Moldova. eu voi vota pentru Maia Sandu, vă invit pe voi să votați pe Maia Sandu și să vă aduceți rudele, prietenii la vot pentru că fiecare vot contează pentru viitorul copiilor voștri, pentru viitorul unei Moldove prospere, votați Maia Sandu. Vă mulțumesc frumos, dacă aveți întrebări, vă sunt la dispoziție.

Jurnalist: Domnule Iurie Leancă, voiam să vă întrebăm, una dintre intențiile doamnei Sandu dacă ajunge în fotoliul de președinte este anularea pachetului de legi care presupune punerea pe umerii oamenilor a miliardului furat. Susțineți această idee?

Iurie Leancă: Am zis că o susțin pe Maia Sandu necondiționat, astfel încât toate deciziile pe care urmează să le ia eventual doamna Sandu în calitate de președinte, le vom discuta, vom vedea dacă există alternative, inclusiv pentru acest subiect. Eu personal nu văd alternative, fiindcă dacă lăsăm povara pe seama Băncii Naționale, înseamnă că trebuie să găsim bani din bugetul național pentru a investi, a capitaliza Banca Națională și așa mai departe. Dar încă odată, sunt lucruri importante, dar pe astea urmează să le discutăm după turul doi, după ce sper eu, Maia Sandu va deveni președinte al Republicii Moldova, astfel de decizii se iau împreună cu partenerii noștri de dezvoltare, fiindcă a fost o condiție a FMI-ului din câte cunosc eu. Deci nu pot pretinde nici eu și bănuiesc că nimeni care e un om rațional că astfel de decizii le putem lua doar de unii singuri.

Jurnalist: Și despre faptul că doamna Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni, că în 2015 i-ați fi cerut să nu-l mai critice pe Vlad Plahotniuc pentru că acesta ar fi cel care va [indescifrabil].

Iurie Leancă: Am comentat deja această declarație, am zis că nu este adevărată. Încă o dată, am menționat în discursul meu de astăzi că aș vrea ca toate disensiunile, toate supărările să le punem în spate, avem acuma de parcurs o perioadă extrem de importantă pentru Republica Moldova, pentru viitorul cetățenilor. Iată în aceste 2 săptămâni eu prefer să-mi canalizez toată energia mea, a colegilor mei, a membrilor spre ceea ce ne unește cu Maia Sandu. Și în primul și-n primul rând înțelegerea că în afara procesului de integrare europeană este greu de imaginat că acest stat poate deveni unul funcțional. Că în afar unei intervenții europene în reforma justiției e greu să-mi imaginez eu pornind de la experiența pe care o am că e posibil de reformat sistemul, e posibil de construit instituții mult mai eficiente în lupta împotriva corupției. Deci la asta chem și cetățenii din Republica Moldova, să ne axăm pe ceea ce ne unește și pe ceea ce ne unește mult mai mult decât ceea ce ne dezbină. Nu uitați, am fost într-o echipă, am avut o conlucrare bună, ne-am susținut, am susținut-o, deci pornind de la această relație sunt convins că putem construi o relație bună și pe viitor.

Jurnalist: [indescifrabil].

Iurie Leancă: Cât?

Jurnalist: 33, vi se pare mult sau puțin?

Iurie Leancă: Depinde la ce îl raportați.

Jurnalist: [indescifrabil].

Iurie Leancă: Am cheltuit atâta cât am avut. Eventual dacă mai identificam resurse financiare, poate cheltuiam mai mult, eventual și scorul poate ar fi fost mai bun, dar am pornit de la anumite realități, am calculat foarte bine fiecarebănuț și vreau să mulțumesc și pe această cale celor care au venit cu donații în interesul partidullui, necondiționat, fiindcă asta a fost condiția noastră. Nimeni din cei care au făcut donații să nu pună condiții. Iată mă bucur că am beneficiat de această încredere din partea cetățenilor, din partea oamenilor de afaceri și datorită acestui sprijin am reușit să avem o campanie, după mine poate nu atât de vziibilă pe cât mi-aș fi dorit eu, dar oricum cred că mesajul nostru a ajuns la o bună parte din electorat.
Eu vă mulțumesc foarte mult și vă doresc o zi frumoasă în continuare. Vă mulțumesc.

Citate Video