Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a Societății Române de Geografie și a Clubului Sportul Studențesc București

„Stimate domnule Președinte al Societății Române de Geografie,
Stimate domnule Președinte al Clubului Sportiv Sportul Studențesc București,
Distinși invitați,
Doamnelor și domnilor,

Mă bucur că suntem împreună astăzi pentru a celebra istoria și activitatea a două instituții românești de marcă: Societatea Română de Geografie și Clubul Sportul Studențesc București.

știința și sportul reprezintă două domenii cu tradiție în România, domenii de performanță, care contribuie la dezvoltarea țării atât în aria lor specifică de activitate, cât și prin impactul pozitiv pe care îl au asupra societății în ansamblu.

Cred că alăturarea celor două instituții ilustrează cum nu se poate mai bine dictonul Mens sana in corpore sano.

Societatea Română de Geografie a sărbătorit anul trecut 140 de ani de la înființare, alăturându-se încă din anul 1875 unor instituții similare din Berlin, Londra, Viena sau Melbourne și contribuind la progresul Geografiei și geografilor români în școală, știință și în cultura română și universală.

Societatea a respectat de-a lungul timpului misiunea rostită la inaugurare de primul Președinte al Societății, Carol I: „Lucrările ei vor fi de un folos nemărginit pentru viitorul țării, a cărei dezvoltare economică și politică o urmărește Europa cu un interes crescând”, o misiune atât de actuală și astăzi.

Cei mai mult de 3500 de membri ai Societății Române de Geografie continuă tradiția unor nume mari în istoria domeniului: Alexandru Cantacuzino și Gheorghe Lahovary – fondatorii Societății, Simion Mehedinți – fondatorul geografiei moderne românești, Constantin Brătescu sau Alexandru Obreja.

Clubul Sportul Studențesc București a împlinit săptămâna trecută 100 de ani de la înființare, timp în care și-a îndeplinit rolul asumat de către inițiatorului său, matematicianul Traian Lalescu, acela de a fi emblema sportivă a tuturor studenților și cadrelor didactice din universitățile și instituțiile de învățământ superior din București.

Cu scopul său de a crea oameni educați, pregătiți să facă față provocărilor, Clubul Sportul Studențesc București demonstrează că performanța sportivă este un mijloc de a atinge performanța profesională și socială.

De-a lungul anilor, atât Societatea Română de Geografie, cât și Clubul Sportul Studențesc București au demonstrat reziliență, putere de adaptare, profesionalism și dedicare față de scopul asumat, precum și față de misiunea moștenită încă de la înființare.

Dați-mi voie să felicit cele două instituții centenare pentru activitatea lor în România, pentru contribuția lor în știință, cultură, dezvoltare profesională și performanță.

Sunt încrezător că sportul românesc își va restabiliza poziția pe harta europeană și internațională, iar știința românească va fi tot mai bine cotată în clasamentele comunității științifice la nivel global.

Vă mulțumesc pentru dăruirea și activitatea dumneavoastră în slujba științei, a culturii și a sportului – cu misiunea dumneavoastră comună de a dezvolta societatea românească – și vă doresc mult succes în continuare!”

Citate Video