Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Purtătorului de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi

„Bună ziua!

Vă mulțumesc pentru că ați venit la această declarație de presă. Subiectul îl reprezintă câteva dintre acțiunile importante aflate în agenda domnului Președinte Klaus Iohannis, în perioada imediat următoare. V-aș da, pentru început, două repere: ședința CSAT și manifestările dedicate Zilei Naționale, pe data de 1 Decembrie.

Să încep cu ședința CSAT, despre acest subiect aș vrea să fac câteva precizări, se va desfășura săptămâna viitoare marți, la ora 11:00, la Palatul Cotroceni și, tocmai pentru rigurozitate, ca de obicei, aș da citire ordinii de zi: măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional în perioada octombrie 2015 - septembrie 2016; Strategia de acțiune, pe termen mediu și lung, privind relația României cu Republica Moldova; Planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2017; Planul național de priorități informative pentru anul 2017; Stadiul implementării Strategiei naționale de apărare a țării, pentru perioada 2015-2019; Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a țării pen tru anul 2017. În cadrul ședinței, ca de obicei, vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru securitatea națională și, tot ca de obicei, va exista o formulă de informare la finalul acestei ședințe.

Aș merge mai departe și v-am anunțat că vă voi da detalii despre manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Mai întâi pot să vă anunț că primul moment va fi parada militară, care va începe la ora 11:00, la Arcul de Triumf. Vor fi defilări ale detașamentelor de militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, cât și militari din țări partenere aliate. Important de precizat și, aș sublinia aici, parada de anul acesta este organizată în contextul Centenarului intrării României în Primul Război Mondial și va fi centrat pe prezentare de tehnică militară esențială în dotarea sistemului național de apărare.”

Al doilea moment important al manifestărilor dedicate Zilei Naționale, Zilei de 1 Decembrie, reprezintă recepția de aici de la Palatul Cotroceni. Această recepție va începe la ora 18:00 și va fi găzduită de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Pentru că au existat tot felul de cifre vehiculate în spațiul public, simt nevoia să fac această precizare: au fost invitate 600 de persoane la Parada militară și 500 de persoane la recepție. Acestea au fost informațiile pe care am vrut eu să vi le precizez, dacă există din partea dumneavoastră întrebări, sunt aici pentru a le răspunde.

Întrebări din partea reprezentanților mass-media: 

Jurnalist: O primă întrebare ar fi în legătură cu un eveniment care are loc mâine în legătură cu sărbătorirea a 150 de ani de la prima Constituție, un eveniment organizat de Curtea Constituțională și de Parlament, la care a fost invitat și Președintele, dar nu va participa din câte am înțeles. Dacă puteți să ne spuneți dacă participă și dacă nu, care este motivul?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Este adevărat, există o serie de evenimente festive organizate de Curtea Constituțională în această perioadă dar, așa cum știm cu toții, Ziua Constituției este pe 8 decembrie. Tocmai de aceea, domnul Președinte Klaus Iohannis va fi prezent la Curtea Constituțională pe data de 8 decembrie, prilej cu care va susține și o alocuțiune.

Jurnalist: Nu există un alt motiv pentru care nu va fi prezent mâine la Patriarhie, acolo unde este și Premierul Cioloș?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu.

Jurnalist: În legătură cu programul pe care l-ați comunicat și cu ședința CSAT, vorbeați de măsuri adoptate în ceea ce privește regimul de sancțiuni internaționale, aici ne referim la măsurile adoptate, sancțiunile economice împotriva Rusiei?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Precizările pe care le fac de obicei atunci când este vorba despre o ședință CSAT le cunoașteți, mă limitez la programul oficial pe care îl prezentăm. știți care este statutul acestor ședințe, așadar, informații suplimentare, în măsura în care acestea vor fi făcute publice, vor fi comunicate de către presă la finalul ședinței CSAT și v-am anunțat că va exista o formulă de comunicare, pe care vă vom face cunoscută la momentul respectiv.

Jurnalist: Președintele Senatului Călin Popescu a fost invitat invitat la recepție dar și la Paradă? și aceeași întrebare referitor la Liviu Dragnea, sau Victor Ponta, sau Gabriela Firea?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Am văzut că există tot felul de discuții în spațiul public referitoare la acest subiect și țin să precizez, încă de la început, faptul că nu voi face referire la anumite persoane, nu voi face referire la anumite nume, pentru că nu despre asta este vorba. Este vorba despre niște criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitați și nu pot să vă ascund, și nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul, bineînțeles că, în primul rând, este vorba despre criteriul ca acea persoană să dețină o funcție în stat, dar, de asemenea, să respecte și niște criterii de integritate, iar aici vorbim, desigur, despre inexistența unor probleme penale.

Jurnalist: Deci clar politicienii sau persoanele care au probleme penale nu vor fi prezente la eveniment?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Răspunsul meu este foarte clar, din acest punct de vedere, că există acest criteriu și suntem foarte transparenți în a-l comunica.

Jurnalist: Invitațiile au fost făcute în așa fel încât persoanele invitate să nu fie însoțite. Se respectă această regulă atât la recepție, cât și la paradă?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Da, sunt niște formulări ale structurii de organizare, care țin pur si simplu de modul în care a fost construită ideea organizării, la nivel instituțional, de data aceasta.

Jurnalist: Ieri au existat trei solicitări în ceea ce privește trei miniștri. Puteți să ne spuneți dacă domnul Președinte a luat o decizie în acest caz?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Am anunțat încă de aseară că aceste solicitări au ajuns aici, pe masa domnului Președinte, știți foarte bine că într-un astfel de caz sunt o serie de elemente care țin de proceduri tehnice, de analiza dosarelor respective și, cu siguranță, în momentul în care va exista o decizie din partea domnului Președinte, transparent și foarte rapid vă va fi comunicată, așa cum facem de obicei.

Vă mulțumesc foarte mult și vă urez în continuare o zi ușoară!