Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Purtătorului de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi

„Bună ziua!

Vă mulțumesc pentru participarea la această declarație de presă! Vreau să vă anunț că Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a stabilit programul de consultări cu partidele reprezentate în noul Parlament. Aceste consultări vor începe miercuri, 21 decembrie, și se vor desfășura în următoarea formulă.

La ora 11:00, la Palatul Cotroceni, este invitată delegația Partidului Social-Democrat. De la ora 12:30, vor fi aici, la Palatul Cotroceni, cei de la Partidul Național Liberal. De la 14:00 vor fi negocieri cu USR. La ora 15:00, se vor desfășura consultări cu cei de la UDMR.

Vor continua aceste runde de consultări joi, 22 decembrie, când la ora 11:00 este invitată la Palatul Cotroceni delegația celor de la ALDE, la ora 12:00 PMP, iar aceste consultări se vor încheia la ora 13:00, cu cei care îi reprezintă pe minoritățile naționale alese în Parlament.

De asemenea, e important de subliniat faptul că partidele reprezentate în Parlament sunt invitate la Palatul Cotroceni să vină cu o delegație de maxim cinci persoane.

Acestea sunt informațiile referitoare la cadrul în care se vor desfășura consultările de la Palatul Cotroceni începând cu ziua de miercuri. Dacă dumneavoastră aveți întrebări, vă rog!”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: De ce este PSD într-o zi și ALDE a doua zi? Cum s-a calculat programul?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu este niciun fel de mister din acest punct de vedere. Știți foarte bine cum se fac aceste consultări. Sunt invitate partidele reprezentate în Parlament în funcție de numărul de mandate și, conform acestui număr, au fost împărțite în două zile, în așa fel încât să existe timp pentru consultări în modul cel mai clar. Deci, nu există vreun alt scop în spatele acestei formule de consultări. De altfel, dacă ați urmărit, aceeași formulă a fost utilizată și la consultările de săptămâna trecută.

Jurnalist: Când ne putem aștepta la o declarație a Președintelui României, după aceste consultări, în care să ne anunțe decizia dumnealui?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Cu siguranță că după aceste runde de consultări, când Președintele României va avea în față opiniile tuturor partidelor reprezentate în noul Parlament, va exista o analiză din partea domniei sale și va face publică o concluzie mult așteptată de români. Mulțumesc!