Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Stimați invitați, Dragi colegi,

Voi începe prin a saluta prezența membrilor Partidului Democrat, delegați la acest congres.

Vreau să salut prezența la acest congres a invitatilor din tară dar, și a oaspeților de peste hotare, multumindu-le mult pentru cuvintele calde, care le-au spus despre PDM.
 
Le mulțumesc că sunt alături de noi în acest moment important și, de asemenea, pentru tot sprijinul pe care l-au acordat în acești ani.

Dragi colegi,

Pentru că ne vedem pentru prima dată după recentele alegeri prezidentiale, în acest format larg, vreau să vă felicit pe toți pentru munca depusă în campania electorală și respectiv, pentru rezultatul bun la care am ajuns.
 
Felicitările sunt îndreptate desigur, și către cel care ne-a reprezentat în aceste alegeri, către colegul nostru - Marian Lupu.
Atât sondajele noastre, cât și cele realizate la comanda unor organizații internaționale, au arătat foarte clar o creștere constanta a PDM-ului față de ultimele alegeri.
 
Din 2010 pana in prezent, noi trăim un fenomen foarte interesant-cu cât suntem atacați mai intens, cu atât ne întărim mai tare.

Acest fenomen mai arată că lumea se schimbă, oamenii devin mai pragmatici, ei iși doresc politicieni de acțiune, nu politicieni demagogi.

Vreau să vorbim astăzi despre această nouă realitate și despre modul în care putem să adaptăm activitatea noastră politică la ea.

În ultimele zile mulți dintre voi, precum: 
a) șefi de organizații teritoriale, 
b)președinți de raioane, 
c)consilieri,
d) primari, 
mi-ați sugerat să accept nominalizarea la funcția de președinte al Partidului Democrat.
Ceea ce v-am spus în discuțiile avute, voi repeta și acum, în fața Congresului.
 
De fiecare data când am plecam la un drum nou, într-un proiect nou, evaluam scopul și posibilitățile mele de a-l realiza.
 
Eu nu-mi puteam permite să accept propunerea de a fi președinte al Partidului Democtar fără ca dumneavoastră să fi avut posibilitatea să analizați care este scopul meu, cum vad eu dezvoltarea partidului și cu ce proiect aș veni eu la conducerea partidului.
 
De aceea, vă voi spune în continuare câteva lucruri legate de viziunea mea pentru Partidul Democrat dar și pentru Republica Moldova.

Dupa asta, haideți să analizam dacă aceasta este ceea, ce așteptați voi și, atenție, dacă sunteți gata să ne asumăm împreună acest proiect, indiferent din ce funcție o vom face fiecare dintre noi. 

Proiectul meu politic are două componente:

a) Prima componenta este legată de dezvoltarea Partidului Democrat și modernizarea clasei politice din Moldova,
b) A doua componenta este viziunea mea personală de dezvoltare pentru Republica Moldova.
 
Voi începe cu cea politică.

Stimați invitați, onorată asistență,

Lumea se schimbă, politica trece prin transformari profunde la nivel mondial, oamenii deja, au alte așteptări de la clasa politica decât aveau până acum.
 
Timpul pretinșilor eroi politici și a aventurierilor a trecut.
 
Oamenii au început deja să-i schimbe pe politicieni, dacă ultimii nu le-au înțeles așteptările. 

În acest an, am văzut cum în diverse țări, cetățenii, prin votul lor, au răsturnat toate calculele analiștilor politici și au sfidat prognozele și sondajele de opinie. 

Oamenii din America, din Europa, din alte regiuni ale lumii, dar chiar și cei din vecinătatea noastră caută deja politicieni cu mesaje concrete, capabili să acționeze ferm, să ia decizii curajoase, pentru ca să îmbunătățească viața societății.  
Cerințele oamenilor față de clasa politică au devenit mult mai exigente.
Cetățenii au devenit mai nerăbdători și mai pragmatici.
 
Ei sunt în căutarea unor noi politicieni cu noi stiluri de guvernare, pe care nemijlocit o sa-i voteze in urmatoarele exerciții electorale. 

Pentru ca să câștigăm alegerile parlamentare din anul 2018, noi, suntem datori să ne schimbăm în mod radical și să ne adaptăm la noile realități, doar asa vom reuși. 

Dragi colegi,
A venit momentul ca PD să vină cu o nouă modalitate de a face politică, condiționată tocmai de schimbările pe care oamenii le cer.
 
M-am gândit foarte mult la cum ar trebui să ne poziționăm noi pe scena politică și ce ar trebui să facem pentru a mări numarul de sustinatori ai partidului.
 
După multe și diverse optiuni pe care le-am examinat, am înțeles că, de fapt, soluția constă într-o idee extrem de simplă.
 
Cel mai bun loc, pe care PDM-ul trebuie să-l ocupe ca să fie aproape de oameni, nu este pe scena politică, nu este în lumina reflectoarelor unde fiecare partid își joacă rolul și așteaptă apoi aplauzele. 

Nu pe scena politicii trebuie să ne înghesuim noi de rând cu alte partide, dar trebuie odata să coborâm între oameni, să nu-i mai privim de sus, caci asta e marea greșeală care ține partidele departe de oameni!
Și apoi, când un partid are posibilitatea să facă asta mai bine ca oricând, dacă nu atunci, când este la guvernare?
 
Deja azi Partidul Democrat trebuie să se poziționeze ca un partid care livrează rezultate concrete, ca un partid care duce lucrurile până la capăt, ca un partid  al acțiunii. 

Asta înseamnă să faci politică pentru oameni, și nu să te dai în spectacol la televiziuni sau pe rețele de socializare, făcând-ul pe Vlad Țepeș sau pe Albă ca Zăpada.
 
Nici exagerarea poziționării geopolitice nu este una productivă, nu este deloc în folosul societății.
 
Avem în Moldova diverse partide: pro ruse, pro românești, pro europene, fiecare își ia turta lui în campania electorală și pe urmă nu mai produce nimic, și așteaptă următoarele alegeri.
 
Ba și mai grav, aceste divizări forțate ale societății isterizează populația  și creează o atmosferă de nesiguranță în țară. 
În Moldova, în campaniile electorale în special, dar deseori și dupa, ai senzația, că se rup in bătăi politice europenii, românii, rușii, americanii.
 
Dar unde-s moldovenii aici ???

Și atunci ce fac partidele noastre?
 
Se declară pro ruse sau pro europene și se intrec în cunoștințe profunde de istorie si geopolitică.

Și unde sunt moldovenii în toată povestea asta?

Care este partidul moldovenilor?
 
Care este partidul spre care pot oamenii să meargă cu încredere pentru că le va rezolva problemele?

Eu cred că acesta trebuie să fie, ...pauza... desigur, partidul nostru-Partidul Democrat.

Trebuie, pentru  că este:

1) un partid cu inițiativă, 
2) un partid cu oameni profesioniști, 
3) un partid care găsește soluții la problemele oamenilor, 
4) un partid european prin modul în care face politică și 
5) un partid progresist prin viziunea sa modernă de dezvoltare a țării.
Pentru asta, PDM-ul trebuie să se deschidă mai mult și să permită oamenilor să participe direct la activitatea partidului, să poată influența deciziile lui și să aibă beneficii reale din activitatea partidului.
 
Si de ce să nu incepem acum aceasta schimbare in partid, când avem toate pârghiile să o facem?

Stimați colegi,

Partidul Democrat este principalul partid de la guvernare, iar asta înseamnă că are și cele mai multe pârghii instituționale, dar are și responsabilități pe măsură.
Vreau să vă spun că o responsabilitate importantă, o reformă pe care urmeaza să o promovăm, daca vrem sa ne modernizam, trebuie să fie și schimbarea de mentalitate.
 
Consider ca Partidul Democrat trebuie să fie partidul care contribuie substanțial la această schimbare de mentalitate și este un obiectiv pe care mi-l asum în cadrul proiectului meu politic.

Cred că depolitizarea instituțiilor statului, despre care s-a vorbit atât, se poate aprofunda substanțial și prin această schimbare de mentalitate.
 
Trebuie ca toti oamenii să înțeleagă faptul că nu mai functioneaza mecanizmul, atunci când ei apelează la instituțiile de drept pentru a le influența în favoareaea lor.

De asemenea, nimeni nu trebuie să se simtă protejat când face ilegalități. 

Trebuie să înțelegem, că le vine vremea tuturor celor care fură, să stea la pușcărie, indiferent de relatiile sau “blatul” pe care-l are.
 
PDM-ul va veni cu o inițiativă de reformare a clasei politice, începând de la:

a) optimizarea Parlamentului și a Guvernului, 
b) transmiterea reală în mâna poporului a controlului asupra Parlamentului, 
c) identificarea pârghiilor, prin care cetățenii să-i poată sancționa pe cei care nu își fac treaba în timpul mandatului.

Noi, ca partid, vom avea doar de câștigat din asta, la fel și țara noastră.
 
Vor pierde însă, populiștii și aventurierii politici, cei care încă își imaginează că prin discursuri frumoase îi vor amăgi pe oameni.
 
Vor pierde cei, care s-au obișnuit să manipuleze cu oamenii pe la proteste violente sau pe rețele sociale.
Faptul ca avem foarte mult de-acum incolo de facut, deloc nu înseamnă că ce am făcut noi în PDM până acum nu a fost bine.
 
Ba dimpotrivă, rezultatele obținute în ultimele alegeri și reprezentarea noastră în Parlament, arată că suntem cel mai puternic partid.
 
Dar, totusi, noi real avem un potențial mult mai mare, spre care trebuie să tindem, iar pentru asta este necesar să ne deschidem și să lărgim oferta pentru diferite categorii sociale.

Stimați colegi,

Rezumând cele spuse până acum, eu vă propun astăzi, ca Partidul Democrat să devină partidul care preia activ agenda reală a oamenilor și o implementează zi de zi, cu ajutorul colegilor noștri din Guvern si Parlament.
 
Partidul Democrat este deja recunoscut și apreciat mult de partenerii occidentali.
 
Noi suntem priviți ca promotori ai unor reforme dificile, pe alocuri dureroase, dar extrem de necesare pentru economia țării.
 
Deci suntem un partid care a făcut și face ceea, ce nu au făcut alții.
 
Ei, din rațiuni electorale, nu îndrăzneau să facă aceste reforme, noi însă, am avut curajul și caracterul să le facem din rațiuni strategice pentru țară.

Timpul va demonstra că am avut dreptate, și dacă nu acum, atunci mai târziu, cu siguranța, oamenii, ne vor înțelege.

Eu propun să mergem în continuare pe această strategie – a curajului și a caracterului în acțiuni, dar și a responsabilitații directe față de cetățeni.

Onorată asistență, dragi colegi

În prima parte a discursului v-am prezentat câteva din elementele importante ale viziunii mele privind modernizarea partidului dar și poziționarea lui mai aproape de cetățeni și nevoile lor.
  
Există însă și obiective care se poziționează deasupra puterilor unui singur partid și depășesc sfera exclusivă a viziunilor acestui partid.
 
Despre acestea voi vorbi în continuare, în prezentarea proiectului personal. 

Consider că este datoria oricărui om politic să se implice în promovarea unor valori și a unor cauze, care pot asigura un impact fundamental asupra societății.
 
Ca fiecare țară, care își proiectează un viitor pe mulți ani înainte, Republica Moldova are nevoie de o viziune care să o definească și care să-i încurajeze cetățenii.
 
Însă, până acum, nici o formațiune politică, nici un lider nu au reușit să ofere o platformă, în baza căreia noi toți să știm cum să ne raportăm la țara în care trăim și la perspectivele ei de dezvoltare.

Toate soluțiile de ordin geopolitic care au tot fost prezentate în ultimii 25 de ani nu se ridică la rangul unei viziuni, sau, dacă vreți, al unei doctrine de stat.
 
Majoritatea ofertelor politice din Moldova au fost oferte de partid, nu de țară.

Dacă ne referim la proiectele de integrare într-o structură externă sau alta, (integrarea europeană, integrarea in uniunea vamala, unirea cu Romania) trebuie să înțelegem că ele au fost și sunt privite nu ca un scop în sine, ci ca o cale intermediară spre ceva.

Chiar și integrarea europeană constituie doar o etapă superioară pe scara pe care o urcăm, dar nu e stația finala.
 
Rămâne, desigur, în vigoare întrebarea: 
 
Ce vrem noi sa obținem prin integrarea Europeana ?
 
Aceasta este întrebarea la care noi, întreaga clasă politică, împreună cu cetățenii, trebuie să avem un răspuns bine conturat.
 
Și sunt sigur că putem identifica o viziune care să ne împace pe noi toți. 

Onorați invitați, Stimați colegi,

Eu consider că viziunea țării noastre poate fi definită pornind de la dorința cetățenilor de a avea o țară, în care să dorească să trăiască, să învețe și să muncească, ei și copiii lor, fără necesitatea de a pleca și de a căuta un ban și un rost prin lumea mare.

Insist pe ideea că viziunea noastră trebuie să fie orientată mai mult spre interiorul țării, decât spre exterior.
Ea ar putea fi redată prin sintagma Aici, Acasă, în Moldova.

Este o viziune, de care are nevoie nu doar fiecare cetățean, dar chiar statul nostru.
 
Știu, din istoriile celor care au plecat, că ar fi preferat să rămână acasă, în Moldova, dacă aici ar fi avut condiții mai bune de trai și perspectiva unui viitor demn.
 
Deocamdată însă, mulți aleg să plece.
 
Sunt conștient de toate aceste probleme cronice ale țării noastre.

Înțeleg dezamăgirea oamenilor care nu-și văd rostul pe plaiul natal și privesc dezorientați la viitorul lor și al copiilor. 

Pornind de la aceste idei, am decis să lansez o campanie, care să promoveze o viziune la scară națională, o viziune care să unească doleanțele noastre ale tuturor, indiferent de etnie, vârstă, preferințe ideologice sau statut social. 
O viziune care să ne insufle încredere că tot ce vom face în plan economic, politic sau social, tot ce vom face colectiv sau individual va rezulta în-un trai mai bun Aici, Acasă, în Moldova.

Vreau să înțelegem cu toții că ceea ce facem, în orice domeniu:

a) în reformele din administrație sau educație,
b) în atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă, 
c) în sponsorizarea activităților culturale și educaționale, 
d) în susținerea sportului și a campaniilor anti-violență, 
totul facem pentru noi, pentru țara noastră, pentru viitorul nostru.
 
Voi depune mult efort personal, voi îndemna Partidul, voi face apel către alte formațiuni politice, să promoveze fiecare pe calea sa, cu mijloacele sale, această idee, ca fiind una situată deasupra intereselor și disputelor politice.
    
E o viziune asupra căreia nimeni nu poate deține monopol, dar fiecare poate deveni creatorul ei.
 
Privind acum in retrospectiva dar și spre orizont, la următorii ani, privind la generația care ne va lua locul, înțeleg că suntem datori să oferim mai mult sens și mai multă determinare atât țării, cât și nouă, ca popor.

E timpul să punem capăt incertitudinilor și să ne ocupăm, cu rost, de casa noastră comună, Moldova.

E ceea ce ne poate uni, și consolida cu adevărat.

Dragi colegi,

Noua echipă de conducere, pe care o vom vota astăzi, trebuie să-și asume proiectul de modernizare a partidului, să-și asume obiectivul ca în 2018 să mergem în alegeri ca un partid care s-a adaptat la nevoile reale ale oamenilor, un partid al moldovenilor, un partid care a reușit să-și facă ordine nu doar în propria ogradă, dar și în țară. 
V-am prezentat câteva din intențiile și proiectele de viitor pe care le am.
Vă invit să le realizăm împreună, să muncim ca o echipă puternică și unită, și să demonstrăm că putem să ne adaptăm la noile realități din politică și la așteptările oamenilor.

Și apropo de echipa noastră, am câteva gânduri speciale pe care vreau să le transmit colegilor noștri Marian Lupu și Dumitru Diacov.
 
O să încep cu Marian Lupu, căruia vreau în primul rând să-i mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru PDM, să-l felicit pentru lecțiile de maturitate politică pe care le-a dat întregii clase politice, contribuind decisiv la stabilitatea țării. 

Vreau să-i mulțumesc personal și pentru buna colaborare pe care am avut-o până acum și  pentru spiritul de echipă pe care îl are.
 
Marian Lupu rămâne un pilon de bază al Partidului Democrat și sunt sigur că susținerea lui va conta enorm în procesul de modernizare a partidului.

Vreau să-i mulțumesc personal și lui Dumitru Diacov pentru tot  ce a făcut de la înfiintarea partidului și până azi, pentru gestul de maturitate politică făcut atunci când a acceptat să predea cârma PDM-ului Domnului Marian Lupu, cât și  pentru lucrurile importante pe care le-am învățat de la el în politică.

Împreună cu Dumitru Diacov, cu Marian Lupu, dar și cu alți colegi, unii care sunt azi in aceasta sala, am trecut prin momente istorice atunci, când în anul 2009 am pus bazele guvernării pro europene, punând capăt epocii comuniste.
 
Este un moment foarte important din istoria recentă a partidului nostru, la fel cum peste câțiva ani sper că vom vorbi și despre momentul de astăzi.

Vă mulțumesc mult pentru atenție, vă mulțumesc inclusiv că ați venit să petreceți prima parte a ajunului de Crăciun în familia noastră politică, pentru a pune împreună bazele noului nostru proiect politic de dezvoltare a țării.
Și...un La Mulți Ani tuturor!!!