Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Purtătorului de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi

„Bună ziua! Vreau să vă mulțumesc pentru prezența la această declarație de presă.

Președintele României este indignat de acțiunea din această dimineață a Avocatului Poporului, o acțiune cu un unic beneficiar. În același timp, Președintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului dorește să devină util noii majorități politice, printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce.

În 2001, România era într-un plin proces de integrare în Uniunea Europeană și în NATO. Vă amintiți demersurile din perioada respectivă. Atunci a fost adoptată o lege prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul să fie miniștri, respectiv Prim-miniștri.

În 16 ani, nimeni, niciodată, nu a considerat că este o problemă acest criteriu de moralitate pentru viața politică din România. În 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat această funcție, nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturile și libertățile cetățenești.

Drept urmare, această lege, în acest interval lung, nu a fost contestată, pentru că, până la urmă, este în interesul tuturor ca societatea să fie condusă de persoane integre.

Aș vrea să fac acum referire la câteva texte din Constituția României, texte care sunt foarte importante în acest context. Mai întâi, aș vrea să vorbesc despre articolul 58, alineatul 1 din Constituția României. Este vorba despre rolul Avocatului Poporului. Ce ne spune acest articol? Rolul Avocatului Poporului este cel de a apăra drepturile și libertățile persoanelor fizice. Strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni Premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului.

Să mergem mai departe și să consultăm din nou textul Constituției României. De această dată, vă invit să ne uităm la articolul 16, alineatul 3 din aceeași Constituție a României, care ne spune că funcțiile și demnitățile publice se exercită în condițiile legii. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fii un expert în chestiuni de legislație ca să înțelegi că legea fundamentală vorbește și despre alte criterii prin care o persoană poate să ajungă să ocupă o astfel de demnitate. Chiar indică și recomandă legiuitorului să stabilească astfel de criterii.

Președintele României, așa cum știți, de foarte multe ori a subliniat că este foarte important să avem legi clare, dar, în contextul pe care l-am prezentat aici, în fața dumneavoastră, se pune o altă problemă.

Drept urmare, Președintele României trage un semnal de alarmă, pentru că toți românii trebuie să înțeleagă cât de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului, se poate deschide poarta condamnaților penali să ajungă să ne conducă, să ocupe funcții înalte în stat.

Aceasta a fost declarația mea. Dacă dumneavoastră aveți alte întrebări, vă aștept!”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Spuneați despre demersul Avocatului Poporului. În motivarea domniei sale, nu invocă doar Constituția, ci invocă și Convenția pentru Apărarea Drepturilor și a Libertăților Fundamentale, Declarația Universală a Drepturilor Omului și Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice. De ce, până la urmă, Administrația Prezidențială se implică în acest demers, în condițiile în care Curtea Constituțională este cea care, în cele din urmă, trebuie să se pronunțe?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Este rolul Președintelui României să atragă atenția atunci când există astfel de semnale negative în spațiul public, este rolul Președintelui să vegheze la respectarea Constituției și la modul în care interacționează, până la urmă, instituții ale statului. Sub aspectul respectării drepturilor și libertăților cetățenești se pot ascunde astfel de demersuri care au în spatele lor, dacă facem o analiză, așa cum am spus la început, un beneficiar unic. Este clar că nu este scopul principal acela de a clarifica un text al Constituției, care a fost clar timp de 16 ani, ci cu totul alte interese. Să ne gândim și la context, să ne gândim și la discuțiile politice din această perioadă și să tragem cu toții concluziile și, mai ales, să ne gândim cu toții, ca români, dacă situația aceasta ar fi favorabilă, dacă un text al Constituției care face ca în spațiul public, în funcțiile publice să nu ajungă persoane condamnate penal, dacă este în beneficiul cetățeanului să fie modificat acest text de lege.

Jurnalist: În cazul în care CCR spune că legea este neconstituțională, aceasta ajunge în Parlament, deci implicit la Președintele Klaus Iohannis. O va retrimite, o va ataca încă o dată, care este parcursul ei după ce ajunge la Cotroceni?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Aș vrea să nu anticipăm nimic din ce se va întâmpla în perioada următoare pentru că fiecare instituție trebuie să își facă datoria și să ia deciziile pe care le consideră potrivite și necesare. Atunci când va exista o decizie în linia pașilor procedurali a uneia dintre instituțiile implicate în acest lanț decizional, Administrația Prezidențială cu siguranță că va avea o reacție.

Jurnalist: Credeți că Avocatul Poporului ar trebui să îți dea demisia după acest gest?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Avocatul Poporului trebuie să asculte cu foarte multă atenție mesajul venit din partea Președintelui României și să analizeze toate argumentele pe care le-am adus în spațiul public din acest punct de vedere.

Vă mulțumesc! Să aveți o zi cât mai reușită!

Citate Video