Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Purtătorului de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi

„Bună seara!

În primul rând, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru prezența la această declarație de presă. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cere Guvernului să explice modul în care va gestiona efectele măsurilor adoptate săptămâna trecută și modul în care aceste măsuri vor avea un impact bugetar.

În acest context, Președintele României avut o discuție telefonică cu Premierul Sorin Grindeanu, discuție în cadrul căreia l-a invitat pe acesta la Palatul Cotroceni pentru o analiză clarificatoare. Această întâlnire va avea loc miercuri după-amiază. La discuție va participa și Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan. Președintele României vrea să afle, direct de la Premier, care sunt planurile Guvernului în legătură cu bugetul pe anul 2017. Este o discuție necesară pentru că există foarte multe îngrijorări în legătură cu sustenabilitatea acestor măsuri și efectele pe care le-ar putea avea asupra economiei.

În acest context, vreau să precizez și faptul că a mai existat un subiect de discuție, în acest dialog telefonic, în contextul valului de vreme rea, și anume situația la nivelul întregii țări. Președintele a cerut și a primit informații despre modul în care au acționat autoritățile în această perioadă.

Aceasta este declarația mea de presă, dacă din partea dumneavoastră există alte întrebări, vă rog!

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Ați spus că există foarte multe îngrijorări cu referire la sustenabilitatea  măsurilor adoptate de Guvern. Ne puteți detalia în urma căror discuții, analize au rezultat aceste îngrijorări?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Mulțumesc foarte mult pentru întrebare. Nu este străin de nimeni ceea ce se discută în spațiul public în ultima perioadă. Puteți, cu siguranță, să știți faptul că la nivelul Administrației Prezidențiale există analize serioase, dar și ca cetățean de rând există astfel de îngrijorări bazate, evident, pe cifre, pe datele și îngrijorările acestea sunt până la nivelul Administrației Prezidențiale.

Jurnalist: Au fost discuții și cu reprezentanții BNR?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu pot să confirme sau să infirm existența unor astfel de discuții.

Jurnalist: Tot pe același subiect, în Parlament, cel mai probabil, se analizează organizarea unei comisii de anchetă a fostului Guvern Cioloș. Susține președintele PSD Liviu Dragnea că lipsesc 10 miliarde de lei din buget. Cum vedea Administrația Prezidențială această declarație a majorității parlamentare și organizarea unei astfel de comisii?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Dați-mi voie, deocamdată, cât timp vorbim despre intenții, să nu am niciun fel de comentariu. În momentul în care va exista un gest clar și o acțiune a Parlamentului României cu siguranță că va exista și o reacție din partea Administrației Prezidențiale.

Jurnalist: A existat o discuție între Președintele Klaus Iohannis și fostul Premier Dacian Cioloș pe datele pe buget, pe cifrele care pe care l-a lăsat guvernul Cioloș?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Eu voi reveni la răspunsul pe care l-am dat inițial pe acest subiect. Atât timp cât există doar niște speculații și niște discuții nu voi avea niciun fel de reacție deocamdată.

Jurnalist: Aș dori să întreb referitor la o reacție a domnului Liviu Dragnea după ultima dumneavoastră conferință de aici, de la Palatul Cotroceni, în care spunea că dumneavoastră în acest moment, și Administrația Prezidențială, faceți presiuni asupra judecătorilor CCR și asupra Avocatului Poporului referitor la acea contestație pe care a făcut-o domnul Ciorbea la Curtea Constituțională privitoare la Legea 90. Așa a fost până la urmă intenția de-a face o presiune, de a transmite un mesaj public acestor judecători care vor lua în considerare respectiva contestație?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Președintele României nu face niciodată presiuni, Președintele României respectă în litera legii rolul său constituțional și vă pot asigura că și în această acțiune Președintele României a  făcut ceea ce trebuie să facă, adică a protejat modul în care trebuie respectată Constituția acestei țări. Pe de altă parte, nu vreau să fac niciun comentariu în legătură cu modul în care a fost interpretată, într-o notă ironică sau nu, declarația mea de diverse personaje.

Jurnalist: În aceste condiții Președintele Klaus Iohannis nu are încredere în judecătorii Curții Constituționale că vor lua o decizie corectă în acest caz?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Vă spun că Președintele României nu face decât să își exercite rolul pe care îl are potrivit Constituției. Atunci când există un semnal negativ în spațiul public și în modul în care pot să acționeze anumite instituții, sau partide, sau persoane publice aflate pe scena publică din România, Președintele are datoria, ca reprezentant al cetățenilor, să aibă un punct de vedere și să se asigure că legile acestei țări sunt respectate.

Jurnalist: În viitorul apropiat vom avea vreun anunț din partea Administrației Prezidențiale referitor la viitorul șef al SIE?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Când va exista un astfel de anunț, știți foarte bine, Departamentul de Comunicare funcționează excelent în colaborarea cu jurnaliștii și vom avea un anunț de presă la momentul respectiv. Deocamdată nu am informații suplimentare să vă ofer.

Jurnalist: Am văzut declarațiile Consilierului de Stat, șeful Departamentului de Educație în Administrația Prezidențială, spuneți-mi dacă a fost solicitată de la Ministerul Educației o hartă cu nominalizările directorilor care au fost repuși în funcție după ordinul dat de noul Ministru al Educației?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Deja Consilierul de Stat a făcut public acest lucru. Există o comunicare din acest punct de vedere cu ministerul și se dorește a ajunge aici la noi și a ajunge pe biroul domnului Președinte această listă, întrucât este, așa cum a subliniat și Consilierul de Stat, un semnal negativ în legătură cu modul în care funcționează acest sistem foarte important, sistemul educației, supus unei astfel de decizii. Semnalul negativ conduce spre ideea unei posibile deprofesionalizări, în contextul în care directori, foști directori care nu au trecut un examen ajung să ocupe din nou acele funcții. Cred că fiecare român poate să înțeleagă cam cât de periculos este acest lucru pentru sistemul de educație din România, pe care toți ni-l dorim mai performant. Cu atât mai mult este, iată, rolul Președinte lui să se asigure că nu există astfel de derapaje într-un sistem esențial pentru un stat sănătos. Mulțumesc și eu. La revedere!”

Citate Video