Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Purtătorului de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi

„Bună ziua! Mulțumesc pentru că sunteți aici, la această declarație de presă! Motivul acestei declarații de presă este dorința noastră de a vă prezenta agenda Președintelui României pentru perioada imediat următoare.

Aș începe cu ziua de marți, 17 ianuarie. Începând cu ora 15:00, Președintele României va primi o serie de ambasadori străini pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, după cum urmează: ambasadorii agreați ai Germaniei, Belarus, Mauritania, Sri Lanka, Noua Zeelandă și Ecuador.

Mergem mai departe spre ziua de miercuri, 18 ianuarie. La ora 12:00, Președintele României se va întâlni cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, prilej cu care șeful statului va prezenta principalele direcții de politică externă vizate de România. Este o cutumă ca această întâlnire să aibă loc la începutul fiecărui an.

În perioada 24-25 ianuarie, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va fi prezent la Strasbourg, la Consiliul Europei. Elementul central al acestei deplasări reprezintă un discurs pe care Președintele României îl va susține în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Este o practică pentru acest for să invite personalități la nivel înalt, șefi de stat, de Guvern, șefi ai unor instituții internaționale, să susțină astfel de discursuri în plenul sesiunilor anuale.

Cu prilejul acestei deplasări, aș vrea să menționez și un alt lucru. Președintele va avea întrevederi cu Secretarul General al Consiliului Europei, cu Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu Președintele Comisiei de la Veneția și cu președintele CEDO.

De asemenea, important de precizat, Președintele Klaus Iohannis va participa alături de Secretarul General al Consiliului Europei și de Președintele Republicii Cipru, țară care deține Președinția în exercițiu a Consiliul Europei, la ceremonia de marcare a Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului.

Și un alt lucru care este prevăzut în agenda domnului Președinte cu ocazia acestei deplasări este o întâlnire cu angajații români de la Consiliul Europei și, de asemenea, cu reprezentanții comunității românilor din zona Alsaciei.

și m-aș întoarce la ziua de luni, 23 ianuarie, când la ora 18:00, Președintele va fi prezent la Muzeul Național Cotroceni la manifestarea «Locuri și sunete ale Micii Uniri». Este un eveniment dedicat împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor. Și, în același context, cu același prilej, în ziua de 24 ianuarie aș vrea să precizez faptul ca Administrația Prezidențială va fi reprezentată la nivel de Consilier Prezidențial și Consilier de Stat la toate manifestările dedicate acestei zile prilejuite evident de Unirea Principatelor și găzduite în Iași, Focșani și București. Dacă dumneavoastră aveți alte întrebări, pentru că acestea sunt informațiile din agenda Președintelui pe care am vrut să le comunic, vă rog!”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Vă mulțumim pentru informații! Tema zilei este alta. Voiam să vă întreb dacă ne puteți confirma faptul că Președintele Klaus Iohannis a avut o discuție cu generalul Florian Coldea ieri și dacă Președintele i-a cerut acestuia să demisioneze.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Aș vrea să fac niște precizări în legătură cu acest subiect mult discutat în presă în ultima perioadă. Pot să confirm faptul că Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a chemat la Palatul Cotroceni pe domnul Florian Coldea. A existat o astfel de discuție. Nu am informații în legătură cu conținutul acestei discuții și, dacă îmi permiteți, acestea sunt singurele comentarii pe care le voi face în legătură cu acest subiect. Dacă aveți alte întrebări.

Jurnalist: Și șeful DNA, Laura Codruța Kövesi, este implicată într-un scandal, deși nu a apărut în filmulețe. Președintele României consideră că, până se clarifică aceste probleme, ar trebui să facă șeful DNA un pas în spate?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Despre acest subiect nu am comentarii. Aș vrea ca această temă să fie, din punctul de vedere al precizărilor venite de la Administrația Prezidențială, în linia informațiilor pe care deja le-am comunicat, și anume faptul că noi confirmăm această întâlnire și că alte declarații nu vom face pe această temă.

Jurnalist: În contextul acestor dezvăluiri din ultima perioadă, cum vede Președintele Iohannis aceste dezvăluiri? Le consideră o vulnerabilitate la adresa independenței justiției și cum reacționează ca mediator? Ce va face Președintele ca mediator, ca arbitru?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Știți foarte bine că atunci când există speculații, discuții, lucruri de genul acesta, de la nivelul Administrației Prezidențiale nu există comentarii. Vorbim despre lucruri oficiale, lucruri care sunt confirmate, care pot fi confirmate public și care sunt comunicate public. Lucrul pe care îl putem comunica public este existența acestei întâlniri și existența acestei discuții.

Jurnalist: Aș vrea să vă întreb, având în vedere că toate aceste probleme au apărut în urma unor declarații în spațiul public făcute de Sebastian Ghiță, iar acesta lipsește în acest moment din țară, cel mai probabil, dacă Președintele a cerut informații de la Ministerul de Interne sau de la vreo altă instituție a statului în legătură cu ancheta care îl privește pe Sebastian Ghiță.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Ca de fiecare dată când vorbim despre existența unor informații, pot să declar deschis faptul că Președintele României este foarte informat. De fiecare dată când sunt subiecte sensibile deține cele mai multe informații și cele mai bune informații, dar concret despre acest subiect, dați-mi voie să mă limitez la declarația pe care am făcut-o inițial. Alte întrebări, vă rog.

Jurnalist: În ultima perioadă, Președintele Klaus Iohannis s-a consultat cu Directorul Serviciului Român de Informații pentru a ajunge la decizia de ieri?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: După cum știți, la nivel instituțional există în permanență un dialog între instituțiile principale ale acestui stat. Nu mă voi referi concret la unele întâlniri care s-au desfășurat în ultima perioadă, pentru că atunci când sunt întâlniri care necesită o confirmare oficială, acestea se regăsesc ori pe agenda publică, ori, așa cum s-a întâmplat de data aceasta, sunt confirmate, sunt prezentate public la solicitarea presei, sau pentru că este un interes al instituțiilor implicate să comunice public faptul că existe aceste întâlniri.

Jurnalist: A existat o întâlnire similară cu cea pe care a avut-o Președintele cu Florian Coldea și cu Laura Codruța Kövesi, există intenția de a exista o astfel de întâlnire, o discuție cu dumneaei?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: În acest moment, vă pot confirma doar faptul că a avut loc la Palatul Cotroceni o discuție între domnul Președinte și domnul Florian Coldea, pentru că domnul Președinte l-a chemat pe domnul Coldea la o astfel de discuție. Alte comentarii, așa cum am precizat, nu voi face.

Jurnalist: La întâlnirea cu Florian Coldea a participat și directorul SRI, a discutat cu Eduard Hellvig după această întâlnire?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Despre conținutul acestei întâlniri am precizat atunci când am răspuns prima dată, la prima întrebare adresată pe acest subiect, că nu am informații despre conținutul întâlnirii și că nici nu pot face și nu voi face declarații suplimentare.

Jurnalist: Ne puteți spune când a avut loc această întâlnire?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Am confirmat faptul că ieri a avut loc această întâlnire. Vă mulțumesc foarte mult, la revedere!