Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a domnului Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România

„Stimate domnule Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România,

Vă felicit cu ocazia împlinirii a 85 de ani!

Domnule Aurel Vainer, viața dumneavoastră ne arată cum destinul României stă și pe umerii fiecăruia dintre noi, prin tăria convingerilor și soliditatea valorilor ce ne animă.

V-ați născut într-o mică localitate din Moldova, într-o familie cu mulți copii, care v-a dat puternice rădăcini iudaice, și ați copilărit într-o Românie frământată de agresiuni interne și externe, marcată de antisemitism și îndoliată de cruzimile Holocaustului. Cu toate acestea nu v-ați pierdut nicio clipă dragostea față de pământul natal. V-ați petrecut tinerețea într-o societate a fariseismului care v-a privat de o viață comunitară normală, de mulți dintre apropiați, prieteni și membri ai familiei. Cu toate acestea, dorința de a fi util oamenilor v-a făcut un apreciat specialist în domeniul stiinței economice. Ca și multor altora, viața vi s-a schimbat odată cu Revoluția din 1989. Ați devenit un contributor important la revigorarea comunităților evreiești din România și un promotor al dialogului interetnic și interconfesional din țara noastră.

În numeroase ocazii am spus că minoritățile etnice sunt un tezaur al României și punți de neînlocuit între noi și țările de proveniență ale acestor etnii. Dumneavoastră, domnule Aurel Vainer, în cele 3 mandate în Parlamentul României, ați fost, în numele comunității pe care o reprezentați, dar spre folosul tuturor, o adevărată placă turnantă a dialogului politic, intercultural, și interconfesional.

Stimate domnule Vainer,
Onorată asistență,

În 24 ianuarie voi participa, împreună cu Secretarul General al Consiliului Europei și cu Președintele Republicii Cipru, la ceremonia de marcare a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Voi inaugura, la sediul Consiliului Europei din Strasbourg, o expoziție dedicată victimelor Holocaustului, cu titlul „Drepți între popoare”, organizată de Președinția română a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. Un lucru mă bucură în mod special și țin să vi-l mărturisesc: voi putea să evoc la Strasbourg o realizare importantă, pe care am susținut-o încă de la începutul mandatului meu, și anume decizia înființării, la București, a unui Muzeu al Istoriei Evreilor din România. Ați fost unul dintre cei mai activi susținători ai acestui proiect, și vă rog, domnule Președinte Vainer, să îl sprijiniți și pe mai departe.

Închei felicitându-vă încă o dată și urându-vă mulți ani fericiți alături de cei dragi!”