Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu ocazia primirii noilor absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii

„Domnule Președinte al Curții Constituționale,
Doamnă Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție,
Domnule Procuror general,
Doamnă Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Doamnă Director al Institutului Național al Magistraturii,
Onorați membri ai CSM,
Doamnelor și domnilor judecători și procurori,
Stimați invitați,

Vă felicit pentru absolvirea Institutului Național al Magistraturii și învestirea oficială în calitatea de judecători și procurori! Îmi amintesc bine de ziua în care v-am semnat decretele și recunosc că semnez multe hârtii, dar acestea, cu mare plăcere!
Constituția spune că «Justiția se înfăptuiește în numele legii, este unică, imparțială și egală pentru toți».
Aceste principii constituționale - legalitatea, imparțialitatea, egalitatea și unicitatea justiției - trebuie să vă definească nu doar activitatea profesională, ci și conduita individuală.
Și nu o spun doar eu, ca Președinte al României. Întreaga societate românească așteaptă acest lucru de la dumneavoastră.
Independența justiției și garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate în discursurile politice. Atât de des uzitate, încât unii oameni politici ar putea chiar să creadă că le pot folosi ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independența justiției și statul de drept.
Dar când unii uită de aceste repere, reacția societății poate fi fermă, ceea ce demonstrează cât de importante sunt. Chiar vitale!
Indiferent de legitimitatea invocată în acțiunile lor, decidenții politici nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democrației. În caz contrar, cetățenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgașul lor corect.
Și românii au demonstrat că își doresc să trăiască într-o societate în care principiul conform căruia nimeni și nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat.

Doamnelor și domnilor,

Judecătorii și procurorii nu sunt doar cei care trebuie să acționeze în baza principiilor constituționale enunțate, ci trebuie să fie repere de moralitate în societate.
Așadar, deciziile dumneavoastră sunt importante și în plan social. Nu uitați niciun moment de cetățean! Nu uitați de faptul că justiția este în slujba cetățeanului!
Vă încurajez să nu faceți niciun pas înapoi de la misiunea dumneavoastră, oricât de greu poate să fie în anumite situații. Dacă simțiți că asupra dumneavoastră se fac presiuni, rezistați-le!
Nu uitați că un politician sau altul sunt vremelnici într-o funcție de decizie, pe când legea și Constituția sunt deasupra oricărui partizanat politic.
Vă doresc mult succes și am convingerea că vă veți alătura unui corp de profesioniști care este permanent ghidat de reperele legalității, echității și responsabilității! Felicitări!”