Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis

„Bună ziua!

Aseară au avut loc demonstrații și proteste masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înțeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste Ordonanțe de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și au arătat românii foarte clar ce vor: un stat de drept. Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice. Românii s-au adunat în număr foarte mare și pașnic, și-au spus păsul. Asta până după ora 22:00, când un grup, grupuri - asta vom ști mai târziu - de demonstrați violenți, au intrat în Piața Victoriei și au deturnat demonstrația. A fost evident pentru oricine a urmărit desfășurarea evenimentelor că românii au demonstrat în număr foarte mare, pașnic, și au spus foarte clar ce doresc. A fost la fel de evident că acești demonstranți violenți, ca să nu spun altceva, au venit cu scopul de a strica manifestația din Piața Victoriei. Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situația și felul în care jandarmii au acționat față de aceste grupuri de instigatori mă nemulțumește profund. Toată lumea, repet, toată lumea din structurile de forță a avut toate informațiile necesare. La Ministerul de Interne s-a știut foarte exact când, unde și ce grupuri se pregătesc pentru a „sparge" demonstrația din Piața Victoriei. În loc să-i izoleze pe aceștia acolo unde s-au adunat și s-a știut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstrații pașnici, punând astfel în pericol nu doar demonstrația, ci au pus în pericol sănătatea și chiar viața românilor simpli, care s-au dus să demonstreze în mod pașnic. Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna Ministru de Interne s-a dus la televizor și a spus că ea nu a știut nimic. Păi dacă nu a știut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei Ministru de Interne și Jandarmeriei lămuriri scrise, urgente și clare, de ce și cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestație pașnică cu tot Ministerul de Interne de față acolo. În chestiunea ordonanței, am decis să sesizez Curtea Constituțională. Este, după părerea mea și a juriștilor din Administrația Prezidențială, evident vorba de un conflict juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, sistemul de justiție și Parlament, în cealaltă parte. Acest document este pe drum și va fi depus în câteva minute la Curtea Constituțională. Dacă aveți întrebări, poftiți!

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Spuneați că sunteți nemulțumit de faptul că cei de la Jandarmerie, cei de la MAI, știau toate aceste informații și nu au acționat cum ar fi trebuit. Dumneavoastră ați avut aceste informații și de ce nu ați dat și dumneavoastră un apel la calm înainte de proteste sau chiar după ce a început respectivul protest, ca să nu se ajungă, poate, în situația în care s-a ajuns aseară?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Știți, o țară are un guvern tocmai ca să facă aceste lucruri, nu să dea noaptea ordonanțe. Este treaba Guvernului. și-au ratat misiunea, și Guvernul, și Ministerul de Interne.

Jurnalist: Dar Președintele nu ar trebui să facă nimic în acest caz.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Era să spun ceva, dar ar fi semănat cu o sintagmă care deja a fost prea des folosită.

Jurnalist: În ceea ce privește deturnarea protestelor de aseară, aveți informații, cine a stat în spatele acestor acțiuni? Cine avea aceste interese?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care trebuie lămurită de alții. Există voci în spațiul public care spun că au fost unii în spatele acestor manifestații, care chiar au incitat și au contribuit la organizarea lor. Nu am dovezi certe încă și cred că aceste dovezi trebuie să le aducă exact Ministerul de Interne și abia aștept să-și facă datoria.

Jurnalist: V-aș mai întreba dacă Premierul Sorin Grindeanu v-a răspuns la acea scrisoare în care îi cereați abrogarea ordonanței?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu mi-a răspuns și nici nu știu unde este că nu prea a mai fost văzut.

Jurnalist: Cu domnul Dragnea ați apucat să vorbiți?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu.

Jurnalist: În ce măsură credeți că Curtea Constituțională va soluționa acest conflict, despre ordonanța de urgență vorbesc, pentru că au mai rămas doar nouă zile, și, de obicei, dacă ne uităm în spate, observăm că magistrații CCR stabilesc un termen de discuție după câteva zile sau după câteva săptămâni chiar?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu mi-am făcut datoria și am sesizat Curtea Constituțională într-o chestiune care mi se pare foarte gravă. Mai departe este treaba judecătorilor de la Curtea Constituțională să acționeze.

Jurnalist: Și tot astăzi, referitor la ordonanță, se întâlnește conducerea PSD. Ar putea fi deblocată această criză politică în urma unui decizii luate de PSD. Aveți un mesaj pentru liderii PSD din teritoriu care vin astăzi la București?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Astăzi nu am un mesaj, dar voi avea în următoarele zile.

Jurnalist: Tot astăzi, în această ședință, social-democrații analizează posibilitatea organizării unor mitinguri, cu alte cuvinte ale unor contra-proteste. Pentru social-democrații care insistă pe această temă aveți ceva să le transmiteți, ar putea să se denatureze și mai mult lucrurile dacă vom avea în stradă două tabere?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ar fi o mare greșeală și ar duce la violențe care cu greu ar mai putea fi calmate. Părerea mea este cea pe care am exprimat-o și ieri. Soluția la această criză este abrogarea ordonanței și atunci discuția se poate, atenție, se poate calma.

Jurnalist: În contextul în care Liviu Dragnea s-a dezis total de această ordonanță, dumneavoastră în ce măsură considerați că este responsabil pentru măsurile Guvernului?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Același Dragnea cu „din scoarță în scoarță”? Este responsabil. Ne-a spus tuturor, în campanie și după campanie, că el conduce partidul cu mâna de fier și toate se întâmplă sub directa lui coordonare. Chiar, dacă bine rețin, s-a instituit la PSD un comitet de coordonare a Guvernului. Păi, să-i coordoneze.

Jurnalist: Aveți informații sau credeți că ceea ce se întâmplă acum sau ceea ce se pregătește ar putea face parte dintr-un conflict de tip hibrid care să destabilizeze România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cred, dar cu siguranță sunt mulți dușmani ai României care își freacă mâinile și se bucură că, iată, din nesăbuința unor lideri, s-a ajuns la o situație de criză profundă.

Jurnalist: Aveți informații că executivul ar putea pregăti o nouă ordonanță menită să unească DNA cu DIICOT, sau să modifice în vreun fel funcționarea acestor instituții?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am citit în media și acuzația să s-ar pregăti și rectificarea din partea Guvernului că nu s-ar pregăti. Acum, Guvernul a mai spus și altă dată că nu vrea să dea ordonanță pentru modificarea Codului, că nu pune pe ordinea de zi. Fiecare poate să-și imagineze ce dorește, însă eu vă spun un lucru foarte clar, și mai ales guvernanților: „Jos mâinile de pe DNA!”

Jurnalist: Bună ziua. În contextul violențelor care au avut loc seara trecută, vorbim despre 79 de persoane conduse la secții pentru audieri; până acum nu s-a făcut nicio reținere, și totuși spuneați că așteptați explicații scrise din partea Ministerului de Interne. Voiam să vă întreb dacă ați solicitat și o demisie a Ministrului Internelor?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am solicitat o demisie, dar românii aseară au explicat foarte clar ce își doresc ei. Mai departe, este treaba guvernanților să analizeze, să revină la raționalitate și să ia măsurile care se impun.

Jurnalist: Ce ar fi de făcut în condițiile în care și în această seară este posibil ca protestatarii să iasă tot în Piața Victoriei, poate există informații că vor veni din nou oameni infiltrați, huligani? Ce ar fi de făcut în acest context, dacă nimeni nu ia atitudine?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Păi, tocmai am luat atitudine. Nu îmi imaginez că Ministerul de Interne mai repetă o dată figura de aseară.

Jurnalist: Bună ziua, domnule Președinte. V-aș întreba în legătură cu o informație care deja este publică, despre acest dosar la DNA deschis în vederea emiterii ordonanțelor de urgență. Cum vi se pare acest lucru și dacă dumneavoastră ați fost informat despre respectivul dosar.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am exact informațiile care s-au vehiculat public și inclusiv acum, în această dimineață, am citit declarațiile unei persoane care a depus plângerea penală. Alte informații suplimentare nu am.

Jurnalist: Considerați că este oportună deschiderea unui astfel de dosar în vederea emiterii unor acte normative?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu pot să evaluez această oportunitate. Ea poate fi evaluată doar de procurorii care analizează plângerea.

Jurnalist: În legătură cu proiectul grațierii, așa cum a fost el trimis către Parlament, dacă ați apucat să vă uitați peste acest act? și dacă el rămâne în această formă, ați promulga un astfel de document, așa cum a fost el modificat după prima variantă inițială?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Voi analiza aceste chestiuni.

Jurnalist: Ați primit informări de la SRI cu privire la intervenția huliganilor de aseară?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu primesc informări de la SRI în chestiuni care privesc Ministerul de Interne. Însă, sunt convins, că toți cei care s-au ocupat de organizarea dispozitivelor de aseară au avut toate informațiile necesare. Repet, asta este treaba Guvernului să țină ordine la manifestații, să se asigure de ordinea publică, nu de ordonanțe de urgență pe Codul Penal date noaptea, fără avize. Guvernul nu a înțeles deloc care este domeniul de activitate de care răspunde și sper, și după această intervenție pe care o am acum, să înțeleagă mai bine care este treaba lor și care nu este treaba lor. Deci nu este treaba lor să legifereze. Este treaba lor să asigure ordinea publică.

Jurnalist: Se pune problema demisiei Ministrului Justiției?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu siguranță își pun unii această întrebare și pe bună dreptate.

Jurnalist: Mâine veți fi la Consiliul European. S-a vehiculat în spațiul public că nu este exclus să ne trezim cu sancțiuni din partea Uniunii Europene. Anticipați un asemenea?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. Nu anticipez un asemenea scenariu, dar cu siguranță mâine voi avea foarte multe discuții informale fiindcă oamenii vor dori să știe ce se întâmplă în România.

Jurnalist: Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus ieri că ultimele acțiuni ale Guvernului ar putea să aibă ca efect o tăiere a fondurilor europene pentru România.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În faza asta cred că este o ușoară exagerare. Nu, dar cu certitudine toată lumea este îngrijorată și trebuie să recunosc, oricât de greu îmi vine, că pe bună dreptate.

Jurnalist: Ați primit cumva informări sau avertizări de la serviciile noastre de informații în ce privește amestecul unor puteri străine în acest moment prin mijloacele atipice, gen presă, în treburile interne ale României în această situație, dat fiind că, de exemplu, a apărut pe un faimos canal numit Sputnik- știm cu toții că este rusesc - critici foarte dure la adresa protestatarilor și la adresa dumneavoastră.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am răspuns mai devreme la această chestiune.

Jurnalist: Deci nu aveți avertizări de la servicii în această privință!

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu.

Jurnalist: (…) În momentul acesta nu ar trebui să îl invitați pe Premierul Sorin Grindeanu aici, la Cotroceni, la fel cum ați făcut în cazul discuțiilor pe buget, să discutați despre aceste proiecte care au fost date în Guvern și dacă cumva v-a informat despre demisia din această dimineață, adică care sunt discuțiile cu ...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ba cu siguranță o să invit mai multă lume la discuții, dar cum abia ieri am scris Premierului și poate a fost ocupat, nu știm cu ce, că nimeni nu l-a văzut, dar vreau să-i dau șansa o zi, două, să judece un pic ce am scris acolo, nu vreau să-mi dea un răspuns pripit ca și data trecută, fiindcă nu ne folosește la nimic și lui sigur nu, după care va trebui să invit oamenii la Cotroceni să găsim o soluție la această criză fiindcă altfel lucrurile se agravează și strada poate să protesteze, românii își spun nemulțumirile, dar soluțiile nu pot veni din stradă. Soluțiile trebuie să vină tot de la politicieni și cu certitudine săptămâna viitoare o să invit ca să-mi prezinte soluțiile, deci asta este o fază ulterioară.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vă mulțumesc, vă doresc o zi bună!

Citate Video