Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Purtătorului de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi

„Bună ziua!

În primul rând, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru prezența la această declarație de presă. Subiectul îl reprezintă agenda Președintelui României pentru perioada imediat următoare. Sunt câteva evenimente foarte importante, pe care vrem să vi le aducem în atenția dumneavoastră.

Și aș începe cu ziua de mâine. Marți, 21 martie, începând cu ora 11:00, Președintele României va conduce ședința CSAT. Deja ați primit această informație de săptămâna trecută, ați primit și câteva detalii referitoare la agenda ședinței CSAT. Vreau, însă, să dau citire, așa cum fac de fiecare dată, listei subiectelor care se află pe agenda ședinței CSAT.

Așadar, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiectele următoare: stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă; obiectivele României pentru Summitul NATO de la Bruxelles (2017); activitatea desfășurată de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în 2016 și principalele direcții pentru anul 2017; activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016; activitatea desfășurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2016. Ar mai fi un element: activitatea desfășurată de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în anul 2016 și Planul de activitate pentru anul 2017.

Ca de fiecare dată, vă atrag atenția asupra faptului că pot să existe și alte subiecte importante din punctul de vedere al securității naționale pe ordinea de zi a CSAT. Și, evident, va exista o formulă de comunicare după încheierea ședinței CSAT. La momentul potrivit, veți primi și informații referitoare la modul în care veți primi detalii despre ce s-a discutat în ședința CSAT.

Tot mâine mai avem un eveniment, pe care aș dori să-l comunic. Este o vorba despre o ceremonie de decorare care va avea loc la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii. Două personalități, poeta Nora Iuga și actorul Ion Caramitru, vor fi decorate de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis. Vor primi Ordinul Național «Pentru Merit» în grad de Comandor, respectiv Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler. Sunt două simboluri pentru lumea literară și pentru lumea teatrului și, evident, un motiv în plus pentru a spune că pentru Președintele României cultura reprezintă una dintre valorile de bază ale României.

Aș merge mai departe și vreau să vă spun că miercuri, 22 martie, la ora 13:00, Președintele României îl va primi pe liderul grupului PPE din Parlamentul European, domnul Manfred Weber, și apoi aș trece spre ziua de vineri, 24 martie, când Președintele României se va deplasa spre Roma, acolo unde va participa la Summitul Uniunii Europene de la Roma.

Este, așa cum poate ați aflat unele informații, un Summit aniversar, pentru că se împlinesc 60 de ani de la momentul semnării tratatelor de la Roma, ocazie cu care liderii țărilor membre ale Uniunii Europene vor semna o declarație. Și, în același timp, spun eu important de subliniat, este un moment în care vor începe dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene în contextul Brexit.

Și încă un lucru important pe care aș vrea să vi-l aduc în atenție, o chestiune care ține tot de agenda Președintelui României, este vorba despre data de 29 martie, miercuri, când Președintele României va avea o întrevedere oficială cu Prințul Charles. Acesta se va afla în vizită oficială în România. Și, de asemenea, Președintele României va fi și gazda unei recepții în onoarea acestui înalt oaspete. Acestea sunt elementele principale de agendă, în agenda Președintelui României pentru perioada următoare, acestea sunt punctele cele mai importante. Dacă dumneavoastră aveți întrebări referitoare la aceste puncte aflate pe ordinea de zi?

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Despre ședința CSAT de mâine, ați spus că pot să existe și alte subiecte. În cazul în care cineva deschide subiectul sau propune să se discute despre desecretizarea protocoalelor făcute între DNA și SRI, se poate lua în discuție acest subiect?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Știți că de fiecare dată fac această precizare, tocmai pentru că există subiecte care nu se află pe această agendă, care sunt discutate. În cazul de față, domnul Președinte Klaus Iohannis a făcut precizările necesare, nu se va afla pe agenda acestei ședințe un astfel de subiect, dar dacă vor exista solicitări punctuale la un moment dat, acestea vor fi analizate și vor fi date răspunsuri în conformitate cu analizele respective. Și aș mai vrea să fac o precizare, după cum știți, nu fac alte comentarii referitoare la agenda CSAT în afară de lucrurile care sunt pe agenda oficială, pentru că este vorba despre statutul pe care îl are o astfel de ședință a CSAT. Mai mult decât atât, la finalul acestor ședințe, de fiecare dată primiți ori comunicate de presă, ori sunt declarații, în funcție de formula de comunicare pentru care se optează la momentul respectiv.

Jurnalist: În legătură cu Summitul de la Roma, va exista o discuție între Președintele Klaus Iohannis și Premierul Sorin Grindeanu referitoare la acest Summit, adică se vor întâlni să discute, să aibă aceeași poziție?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Dacă domnul Președinte Klaus Iohannis va considera că este necesar să existe astfel de discuții, ele cu siguranță că vor avea loc, vor fi anunțate, vor fi comunicate de către Departamentul de Comunicare sau chiar de către domnul Președinte, așa cum v-ați obișnuit. Există o comunicare consistentă din partea domnului Președinte, de fiecare dată când participă la evenimente la asemenea nivel, sunt comunicări în care vi se dau toate detaliile referitoare la punctul de vedere pe care îl va susține, evident, în numele României, la un astfel de summit.

Jurnalist: Să înțelegem că încă nu au discutat cei doi oficiali despre o posibilă discuție pentru acest summit?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Este tot ce pot comunica în momentul acesta. Dacă vor exista astfel de întâlniri, ele vor fi, cu siguranță, puse în agendă, sau comunicate, așa cum v-am obișnuit.

Jurnalist: A avut domnul Președinte vreo discuție cu Ministrul Justiției referitoare la cele două evaluări pe care Ministrul le face în legătură cu doamna Codruța Kövesi și Procurorul General?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: În acest punct aș vrea să reamintesc ceea ce a spus domnul Președinte, faptul că astfel de evaluări sunt binevenite, sunt chestiuni normale, care țin de fiecare domeniu în parte, de performanțele fiecărui șef de instituție, dar mai mult decât atât nu aș vrea să fac alte comentarii, întrucât aveți deja un punct de vedere exprimat oficial de către Președintele României, punctual pe acest subiect. Chiar vineri a fost întrebat domnul Președinte și a oferit un răspuns.

Jurnalist: V-am întrebat dacă existat vreo discuție, chiar telefonică, între Președintele Klaus Iohannis și Ministrul Justiției, de vineri până astăzi?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Dacă aveam informații suplimentare, știți foarte bine, foarte transparent, vi le ofeream.

Jurnalist: Mai am o ultimă întrebare. Președintele nu a participat la bilanțul MAI. Ne puteți spune de ce? Avea altceva în program?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu s-a aflat pe programul oficial. Nu a fost unul dintre evenimentele la care domnul Președinte a participat.

Mulțumesc foarte mult! Vă doresc o săptămână cât mai reușită! La revedere!