Declarația de presă a Purtătorului de cuvânt  al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi

„Bună ziua!

Vă mulțumesc pentru că sunteți aici, la această declarație de presă! Vreau să vă informez în legătură cu un eveniment important, care va avea loc în această săptămână sub patronajul Președintelui României și al Secretarului General al Consiliului Europei.

Așadar, Administrația Prezidențială, alături de Comisia de la Veneția și cu sprijinul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, va organiza la Palatul Cotroceni, în această săptămână, în perioada 6-7 aprilie, Conferința Internațională «Interacțiunea între majoritatea politică și opoziție într-o democrație».

Este o conferință care își dorește să sublinieze importanța cooperării între majoritatea politică și opoziție într-o societate echilibrată, pluralistă, cu respectarea normelor statului de drept și regulile unei democrații. Conferința este concepută ca un suport teoretic pentru un raport, pentru că la finalul acestei conferințe, Comisia de la Veneția va întocmi un raport, la solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei, un raport care ar trebui să traseze câteva direcții principale în legătură cu modul în care majoritatea politică ar trebui să se comporte și să interacționeze cu opoziția.

Aș vrea să vă dau câteva detalii în legătură cu organizarea acestui eveniment și, așa cum v-am precizat deja, în primul rând aș preciza faptul că se desfășoară aici, la Palatul Cotroceni, între 6 și 7 aprilie. De asemenea, faptul că pregătirile au început încă de la jumătatea anului trecut, când Președintele României a acceptat propunerea din partea Comisiei de la Veneția de a găzdui aici, la București, această conferință.

Aș vrea să spun faptul că la eveniment vor participa 100 de persoane și sunt invitați raportori și membri ai Comisiei de la Veneția și ai secretariatului Comisiei, reprezentanți ai statelor membre ale Consiliului Europei, în special reprezentanți ai Parlamentelor naționale europene, reprezentanți ai mediului academic și alți experți în domeniu, oficiali români, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, aflate la guvernare, dar și în opoziție, desigur, reprezentanți ai societății civile, corp diplomatic străin acreditat aici, la București, reprezentanți ai Curții Constituționale, Avocatul Poporului, mass-media. Despre capitolul mass-media vă voi oferi la final câteva informații importante despre modul în care vom interacționa în cadrul acestui eveniment.

Domnul Președinte Klaus Iohannis va deschide lucrările acestei conferințe joi, la ora 15:30, printr-un discurs. Vor fi mai fi, de asemenea, discursuri susținute de Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și Președintele Comisiei de la Veneția.

De asemenea, aș sublinia faptul că domnul Președinte va avea discuții, în marja acestei conferințe, cu șefii de instituții pe care i-am enumerat ceva mai sus.

Și încă un lucru, pe care probabil l-ați sesizat - participarea de excepție a conducerii Consiliului Europei, ceea ce subliniază încă o dată importanța pe care această instituție o acordă României, domnului Președinte Klaus Iohannis, și desigur acestei teme, democrația.

Și așa cum v-am promis, vă voi da câteva informații și în legătură cu modul în care vom interacționa, pentru că presa va avea acces pe durata întregii conferințe, evident, după acreditare. Și încă un lucru care se va întâmpla la finalul aceste conferințe de presă – vă vom da un document care cuprinde toate informațiile despre conceptul acestei conferințe, conținutul conferinței, lista celor vor participa și alte detalii care sunt necesare presei.

Acesta este subiectul pentru care am convocat presa la acest briefing. Dacă dumneavoastră aveți alte întrebări, sunt aici. Vă rog!

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: A apărut o informație în presa din România cum că Donald Trump ar putea face la sfârșitul lunii mai o vizită în România. Este adevărat sau nu? Confirmați sau infirmați această informație?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Dacă îmi permiteți, în acest moment nu aș face nici un fel de comentariu în legătură cu acest subiect.

Jurnalist: A existat până în momentul de față discuții între Președintele Camerei Deputaților și Președintele României legată de desecretizarea protocoalelor dintre Ministerul Public și SRI? Vă întreb acest lucru în contextul în care Liviu Dragnea spunea că va profita de momentul de ieri, de la învestirea miniștrilor, pentru a avea o astfel de scurtă discuție cu Președintele.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Ca și dumneavoastră, am fost martoră acolo la ceremonia de aseară și la schimbul de replici dintre domnul Președinte Klaus Iohannis și Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea. De asemenea, am observat faptul că domnul Dragnea a dat presei câteva detalii despre conținutul acelei discuții și cred că, în acest context și din acest punct de vedere, persoana potrivită care ar putea să dea informații suplimentare este chiar domnul Dragnea.

Jurnalist: Au fost solicitări multe publice, care au venit înspre Klaus Iohannis, referitoare la această desecretizare. Chiar aseară Ministrul Justiției spunea că este necesară. Are nevoie neapărat Klaus Iohannis de o solicitare oficială, nu poate să se autosesizeze, să spunem așa, să pună pe ordinea de zi a unui CSAT această discuție, până la urmă?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Cred că vă amintiți faptul că domnul Președinte a primit, de mai multe ori, această întrebare și, la fel ca și dumneavoastră, îmi amintesc răspunsul domniei sale pe care nu pot decât să îl repet - faptul că la ultima ședință a CSAT nu s-a aflat pe ordinea de zi acest subiect și că dacă vor exista solicitări punctuale referitoare la acest subiect, acestea vor fi analizate și li se vor da un răspuns în măsura analizei respective. Alte informații suplimentare în acest moment nu există.

Jurnalist: Deci înțelegem clar că nu e nevoie doar de o solicitare publică, ci ceva oficial. Eu acest lucru aș vrea să îl înțeleg. Pentru că nu știu exact, ca să știe poate cei de la Guvern, să facă o solicitare scrisă către Palatul Cotroceni.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Cred că domnul Președinte a fost destul de clar și eu nu fac decât să aduc în fața dumneavoastră, din nou, declarațiile pe care domnul Președinte le-a făcut.

Jurnalist: Despre programul viitor al Președintelui, vreau să vă întreb există cumva vreo consultare cu partidele politice referitoare la noul șef al SIE? Spunea Președintele că ar putea să discute cu șefii partidelor.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Președintele României a fost întrebat în legătură cu acest subiect și a dat un răspuns pe care îl aduc din nou în fața dumneavoastră – când va fi momentul potrivit, cu siguranță că acest subiect va apărea în agenda publică și domnul Președinte a explicat faptul că vor exista discuții le momentul respectiv.

Jurnalist: Referitor la acest eveniment despre care spuneați, au fost trimise invitații către șefii de partide de la noi, adică vor fi prezenți și ei la acest eveniment?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Veți primi în acel document chiar o listă cu persoanele care vor participa, sunt invitații care sunt trimise chiar de către reprezentanții Comisiei de la Veneția. Ați văzut că e vorba despre un eveniment desfășurat în activitatea concretă a Comisiei de la Veneția, și sunt acolo chiar nominal persoanele care vor participa, pentru că cele mai multe dintre ele, vorbim despre reprezentanți ai partidelor aflate la putere sau în opoziție au confirmat deja, deci există această listă concretă.

Jurnalist: Voiam să vă întreb, în legătură cu afirmația domnului Dragnea, care spunea că domnul Președinte ar dori să se adreseze Parlamentului. Există o astfel de intenție a domnului Președinte? și dacă da, în ce perioadă?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Ca de fiecare dată, când vor exista astfel de comunicări publice, noi le vom pune pe agenda pe care o comunicăm la timpul potrivit, și, dacă va exista în agenda imediat următoare un eveniment atât de important, presa va fi prima care va afla, și, prin intermediul dumneavoastră, și vă mulțumim pentru asta, toți cetățenii!