Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban: Bună dimineața și vă mulțumim că ați dat curs invitației. Știți că săptămâna trecută am solicitat convocarea în regim de urgență a ședinței Consiliului Municipal Chișinău, cu doar câteva subiecte pe ordinea de zi: unu - ar fi taxele locale, doi - ar fi bugetul municipiului pentru anul 2017. Până la momentul de față, bugetul în versiunea finală pentru anul 2017 nu a fost prezentat nici consilierilor, nici societății. Este un lucru foarte grav, pentru că suntem la mijlocul lunii aprilie, vin sărbătorile de Paște și presupunem că Dorin Chirtoacă intenționează să prezinte bugetul, exact ca și anul trecut, în iunie a anului de gestiune, pe când trebuie să fie aprobat bugetul nu mai târziu de lunile noiembrie, decembrie a anului precedent pentru anul curent.

Noi insistăm astăzi în mod categoric ca pe ordinea de zi să fie inclus bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2017. Este vorba despre achiziții publice, care sunt în întârziere. Este vorba despre multe alte tranzacții, care trebuiesc efectuate și sunt efectuate prin dispozițiile personale ale domnului Chirtoacă, despre care oamenii nu cunosc, care, pe foarte multe filiere, contravin legislației naționale și sunt pasibile urmăririi, inclusiv penale, aceste acțiuni.

Deci, poziția fracțiunii Partidului Socialiștilor astăzi este:

Includem pe ordinea de zi proiectul bugetului în lectură finală și taxele locale. Pentru anul 2017. Repet: este luna aprilie, iar bugetul în versiune finală nu este prezentat. Asta tergiversează foarte multe lucruri n municipiul Chișinău. Asta subminează, într-un fel, autoritatea pe de o parte. Pe de altă parte, complică activitatea multor instituții, subdiviziuni ale Primăriei municipiului Chișinău. Noi credem că acest lucru se face intenționat pentru a da bănișori companiilor din apropiații lui Chirtoacă, familiei Chirtoacă, Ghimpu, Partidului Liberal, așa cum s-a întâmplat ani la rând./ Doi, ei vor, pur și simplu, să gestioneze banii fără supervizare publică. Și acest lucru este foarte grav. Repet: anul acesta, acest primar va pleca. Iar tuturor consilierilor, tuturor fracțiunilor le solicităm astăzi să nu accepte ordinea de zi cu sute de întrebări funciare și arendă, cu excepția celor două, trei, patru întrebări cu caracter social, care intenționat le-au băgat aici pentru a mușamaliza sutele de subiecte funciare și să purceadă la examinarea bugetului chiar de la începutul ședinței curente. Vă mulțumesc.

Jurnalist: Dacă nu va fi inclus?

Ion Ceban: Dacă nu va fi inclus, fracțiunea Partidului Socialiștilor din Moldova nu va participa la ședința de astăzi și solicităm același lucru să-l facă și celelalte fracțiuni, ca oamenii în Primărie, Chirtoacă, să înțeleagă odată și odată că nu se poate de aprobat bugetul în luna mai, iunie, iulie, așa cum s-a obișnuit dumnealui zece ani la rând. Asta foarte mult complică activitatea municipiului Chișinău și ați văzut în acel raport pe care l-au prezentat organizațiile neguvernamentale, Centrul Național Anticorupție, a fost invocat și acest fapt: întârzierea aprobării bugetului, care se face doar dintr-un simplu și dintr-un singur considerent: executivul nu-și face datoria intenționat în conformitate cu legislația. Din informațiile pe care le-am primit eu, au primit aceste indicații din partea personală a lui Dorin Chirtoacă.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți, două săptămâni în urmă, domnul Chirtoacă a spus că el tot poate să facă exact cum ați făcut anul trecut, adică consilierii, l-ați aprobat târziu. Adică a dat vina pe dumneavoastră. Anul acesta el face la fel.

Ion Ceban: Anul trecut a fost aprobat bugetul tot din cauza domnului Chirtoacă târziu. Bugetul a fost prezentat pe treisprezece iunie, iar Consiliul Municipal l-a aprobat în două săptămâni după asta. Repet: versiunea pe site a bugetul, versiune finală, a apărut pe treisprezece iunie 2016, anul trecut. Respectiv, presupun că același lucru îl urmărește anul curent, ceea ce, repet, este foarte grav. Este blocată activitatea la foarte multe instituții. Foarte multe instituții depind astăzi de semnătura, prin dispoziție, nemijlocită a lui Chirtoacă. Anul trecut, știți că au fost redirecționați sute de milioane de lei prin cel puțin câteva zeci de dispoziții personale ale lui Dorin Chirtoacă, ceea ce este inadmisibil, absolut. Deci, repet, dacă s-ar întâmpla asta la București, al Kiev sau Paris, sau Moscova, ar înfunda pușcăria acest cetățean. Vă mulțumesc.

Jurnalist: Vă mulțumim.

Ion Ceban: Și rugăm, o dată în plus, toate fracțiunile, nu deveniți complici ai lui Chirtoacă în acest proces. Astăzi vă propunem să fie blocată ședința, să solicităm așa cum consideră toată lumea de bunăvoință, joi sau cel târziu vineri să fie o altă ședință sau astăzi să fie ședința cu examinarea bugetului.

Jurnalist: Mulțumim.