Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Victor Poleacov, membru al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul Consiliului municipal Chișinău: Bună ziua, doamnelor și domnilor. Bine v-am găsit. Vă mulțumim că ați dat curs briefing-ului nostru deja. Am vrut să începem cu câteva subiecte foarte importante ce țin de gestionarea și a proprietății publice, și ceea ce ține de parking sistem și mai multe subiecte foarte importante.

Dar, începem de la parcări. Chiar din start vreau să atrag atenția la faptul că domnul Primar General a pronunțat câteva minciuni, chiar de aici, de la microfon. Care sunt minciunile? Am spus, după câte știu eu, eu citez: „după câte știu eu contractul a fost transmis împreună cu proiectul de decizie nesemnat”, el așa a menționat, din câte știu. Deodată vreau să spun, nu este corect. Proiectul de decizie împreună cu contractul a fost expediat nouă, consilierilor pentru aprobare deja semnat. În timp ce articolul 15 din Legea cu privire la parteneriatul public-privat, dar și este menționa expres în precedenta decizie că contractul spre aprobare urmează a fi înaintat Consiliului municipal Chișinău înainte de a fi semnat pentru a fi aprobat și deja expediat mai departe spre semnarea persoanelor competente, deci directorului EME PARKLEITSYSTEM și Primarului.

Încă o chestie referitor la parcări, am aflat iată acum, câteva zile, despre faptul că mai există încă un dosar în instanța de judecată, de această dată, la Judecătoria Centru a înaintat acțiunea EME PARKLEITSYSTEM către o serie de pârâți prin care dorește să constate faptul cu o valoare juridică. Adică, prin care se solicită ca contractul care fost semnat și aprobat prin Consiliul Municipal Chișinău ilegal, iarăși repet, asta conform normelor legale, dar și a stipulărilor din precedenta decizie, deci ei se străduie prin instanța de judecată să legifereze acest contract, care din start este unul ilegal, prin simplul moment că nu putea fi aprobat de Consiliu deja semnat. În acest sens, vreau să atrag o atenție sporită asupra faptului că deja nu este prima dată, și nu a doua și că deja, îndeobște nu ne pun nouă la cunoștință, nouă, consilierilor municipali și îndeobște Consiliului Municipal Chișinău referitor la faptul ce dosare se află în examinare în instanțele de judecată la noi, în Republica Moldova, în care este vizat Consiliul Municipal Chișinău. Deci, noi, Consilierii municipali nu știm despre faptul că împotriva noastră, a Consiliului Municipal este înaintată o acțiune și iată chiar acum dosarul acesta de la judecătoria centru, unde este examinat de către domnul judecător Roșca, la fel, nu am știut. Deci, domnul Didenco nici nu ne pune la cunoștință ce dosare se examinează împotriva Consiliului Municipal Chișinău. Deci, este o problemă foarte gravă și atragem atenția că trebuie această chestie de stopat. Asta este ceea ce ține de parcări. Aș vrea să ofer cuvântul doamnei Eugenia Ceban.

Eugenia Ceban, membru al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul Consiliului municipal Chișinău: Onorată mass-media, iată astăzi suntem deja la începutul lunii mai și vreau să vă spun că atâta gălăgie a fost pe marginea alimentației copilului din școli și grădinițe și numai acum am aflat că Primarul General a emis dispoziție, când a închis centrul Vatra, dacă dumneavoastră vă amintiți, unde erau plasați copiii străzii. Ca mai apoi, a făcut o dispoziție temporar pe treizeci de zile, ca mai apoi să aflăm că la 23 ianuarie, a emis altă dispoziție, 47D, unde se implică Direcția Protecția Copilului și Direcția Educație, Domnul Fleaș, care practic, asta e aceea, când avem șefi de direcție numiți fără concurs, avem ceea ce avem, lipsiți, complet incompetenți. Au luat și au plasat temporara, dar avem de acum a patra lună, acești copii ai străzii în internatul numărul 3, unde director este domnul Igor Sandler. Acest internat nu are nicio atitudine cu Primăria Municipiului Chișinău și cu Direcția Educație, fiindcă este o instituție direct subordonată Ministerului Educației. Și cel mai grav este că au mers atâtea controale pe la aceste instituții și nimeni nu și-a dat seama că iată, patru luni de zile, normele de alimentare al copiilor din internatul numărul 3 nu au fost... nu au fost luate conform normei. Fiindcă merge ordinul domnului Fleaș unde este ... el nu are nicio atitudine, nu a numit acest director în funcție și îi pune în sarcină ca copiii să fie cazați în internatul numărul 3, mai mult ca atât, fără să facă trimitere de unde acele surse financiare. Centrul Vatra a fost închis, unde s-au dus ștatele de personal, fiindcă acei educatori care urmează să se ocupe de copii care urmează să se ocupe de copiii din gimnaziul-internat, acei educatori astăzi se ocupă de copiii străzii, fără să primească măcar un bănuț suplimentar. Mai mult ca atât, bravo acestui director, care a alimentat acești copii în acest centru, care s-au aflat în situație de risc din aceleași produse alimentare, care au fost prevăzute în normativele pentru copiii din gimnaziul-internat care învață. Surse suplimentare nu au fost date. Detergenți, articole igienice nu au fost date, dar au scris că dumnealui să precaute și să găsească. S-a adresat domnul director la Direcția de Învățământ ca să i se achite la aceste capitole, să i se aloce bani și nimic absolut.

Și de ce astăzi fac către dumneavoastră această declarație? Fiindcă noi deja în sistemul de învățământ avem nenumărate plângeri de la familiile, de la părinți și de la colective întregi. Am primit plângeri de grădinița 74, atât de la colectivul grădiniței, cât și de la asociația părintească, unde Fleaș absolut deloc nu se implică. Ați fost martori, la 11 aprilie a fost ședința Consiliului Municipal, unde a fost creat grup de lucru pentru examinarea situației create la Liceul Miguel de Cervantes și până astăzi acest grup de lucru nu a ieșit la fața locului, Fleaș pe masă nu a pus, să ne arate lista instituțiilor care pot fi soluționate aceste probleme atât a părinților, cât și a pedagogilor. Suntem la finele lunii mai degrabă, achizițiile nu s-au petrecut pentru reparația școlilor și noi avem într-adevăr, suntem puși în situația, consilierii municipali, că la unu septembrie copii nu știm unde vor învăța la aceste instituții. Și aș vrea să fac chiar și un apel către acest Primar General, da oprește-te o dată, omule, și înainte de a lua o decizie, ori alocă surse financiare proprii, ori fii bun, ca acești copii, care au fost plasați acolo fără niciun regulament,. cu încălcări de fărădelegi, să fie date pentru dânșii normele cuvenite.

Mă mir că aceeași comisie a primăriei, care a controlat alimentația copiilor, nu ne-a adus niciun certificat la ședința consiliului ca să ne informeze că iată astăzi, în detrimentul copiilor din internatul-gimnaziu numărul 3, se alimentează copiii, fiindcă pe economia banilor din Centrul Vatra, care nu se știe când îl va redeschide Chirtoacă, Primăria își face mendrele mai departe la aceste capitole. Și de aceea, eu cred că până în fața sistemului de învățământ și a Direcției protecției copilului, nu va sta conducători profesioniști, care să fie selectați prin concurs, aceste fărădelegi vor continua și mai departe. Și cer în mod de urgență, ca grupul de consilieri, care a fost aprobat la Consiliul din 11 aprilie, să ieșim la fața locului, domnule Fleaș, la Cervantes și să vedem care este situația, și cu școala auxiliară numărul 6 și să încetați aceste fărădelegi mai departe fiindcă fața dumneavoastră nu este numai cea care v-ați arătat-o în garaj, dar măcar astăzi, în funcția în care sunteți, îndepliniți-vă atribuțiile de serviciu.

Iată, și dispoziție v-o arăt. Vă închipuiți una ca asta?

Jurnalist: Indescifrabil.

Eugenia Ceban: Desigur că noi vom interveni, pentru că nu este clar. Dumneavoastră știți cum a făcut Chirtoacă cu Fleaș și Terehovschi? Vreți? Deschideți magazin la dumneavoastră în stradă, luați produse în credit și peste jumătate de an, vă veți gândi dumneavoastră să achitați sau să nu achitați. Așa s-a primit aici. Copiii sunt plasați, produse nu s-au dat, detergenți nu s-au dat, educator nu s-a dat, asistent medical nu s-a dat, medicamente nu s-au dat, pentru alimentație nu s-a dat nimic. Știți, nu e destul că acești copii atât din gimnaziul-internat, cât și acei din stradă sunt bătuți de soarta lor, sunt copii care a nimănui, vă dați seama? Acest Primar i-a aruncat și mai tare într-o groapă, fiindcă pe dânsul nu-l interesează nimic și, desigur, rămâne, am aflat abia acum. Fiindcă de nenumărate ori a fost întrebată această Terehovschi, unde sunt copiii străzii? Unde-s copii străzii? Dar dacă ea nu are idee nici câți copii sunt ai străzii, nici câți copii au fost internați aici, nici câți au fost ajutați copii, ea nu are nimic absolut, nici de un serviciu pe care îl prestează Direcția Protecția Copilului. Face trimitere la Legea 140, dar Legea 140 trebuie să aibă mecanism de implementare. Și asta e ce avem. Astea sunt cadrele numite de către Domnul Chirtoacă după ce a fost aprobat statutul municipiului Chișinău, în stânga și în dreapta, incompetenți.

Victor Poleacov: Încă un subiect la care am vrut să facem referire, dar... unul extrem de important, probabil vă aduceți aminte câteva luni în urmă, în ordinea de zi al Consiliului Municipal Chișinău s-au regăsit câteva proiecte de decizie prin care... care se răsfrâng asupra mai multor construcții edificate ilegal și loturi de teren date în arendă, iarăși, absolut ilegal, n-o spun eu, ci o spune este vorba despre Procuratura Anticorupție, care a dat un răspuns Consiliului Municipal Chișinău. Este răspunsul Procuraturii Anticorupție. Se referă la... deci, fac referință la lotul de teren din strada Ion Creangă, care a fost dat împreună cu un alt lot de teren, din strada Dimo, unul evaluat la suma de șapte milioane de lei, de către Agenția Imobiliară LARA, și altul evaluat la cinci milioane de lei, cel din strada Ion Creangă, deci doisprezece milioane de lei, contra, deci ambele loturi de teren au fost date, deci schimbate în locul unui lot de teren, care valorează doar 2,5 milioane lei. Deci, vă dați seama, deci prejudiciu enorm, milioane de lei. Fapt la care am vrut să fac referință. Deci, decizia aceasta, numărul 3/87 din 2015 prin care s-a dat în arendă, acum câteva luni în urmă printr-un proiect de decizie, a fost abrogată. Deci, decizia CMC prin care s-a efectuat acest schimb de loturi, absolut ilegal o spune Procuratura Anticorupție, a fost abrogată de către CMC iată aici în sală. Acum,. la moment, domnul Didenco nu dorește să semneze acest proiect de decizie, fapt ce, iarăși, încalcă prevederile ilegale. Atragem atenția că consilierii au adoptat și această decizie trebuie să intre în vigoare, dar ea nu poate intra în vigoare din simplul motiv că ea stă pe rafturile domnului secretar al Consiliului municipal Chișinău. Este o chestie insuportabilă, deja.

A, și știți, cea mai... de fapt ironia, nici nu ironia, că aici e de plâns, de fapt. Este că, noi așa presupunem, că motivul ar fi pe cât se poate de simplu, dar și cel mai des întâlnit aici, în Primăria municipiului Chișinău, tot Procuratura dă de știre că, de fapt, angajatul Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a municipiului Chișinău, Gheorghe Cafca a folosit situația de serviciu în interes personal și material, acționând în complicitate cu alți lucrători ai Primăriei Municipiului Chișinău în urma căreia au emis această decizie de schimb al loturilor în timp ce unul din directorii companiei este fiul... de fapt nu, Gheorghe Cafca este fiul fratelui colaboratorului companiei căreia i-a fost dat în arendă. Este o chestie simplă,. cel puțin de așa informație dispunem.

Alexandru Odențov, membru al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul Consiliului municipal Chișinău: Indescifrabil.

Eugenia Ceban: Eu vreau să vă spun la toate cele ce v-au spus colegii împreună, dumneavoastră sunteți martori, la Consiliul municipal au fost aduse decizii pentru aprobare a persoanei decedate Garaj, la strada București 64. Vedeți că se petrec audieri publice cu morții de la cimitir pe milioane de lei. V-am adus la cunoștință ceea ce se întâmplă în instituțiile de învățământ, unde Fleaș este conducător, v-am adus la cunoștință și dumneavoastră mi-ați dat întrebarea și vreau să știți că normativele care au fost date pentru acei copii săraci ca să fie alimentați la gimnaziul-internat numărul 3, nu se respectă și asta este, Chirtoacă însuși aruncă... de a frauda, de a fura aceste alimente, fiindcă altfel nu poți să înțelegi cum poți să-i hrănești pe ceilalți. Și în acest context, vreau să vă spun dumneavoastră, că pe baza acestor calamități naturale, care au fost, fiți siguri, că actualul primar Chirtoacă, până nu va fi demis din această funcție, va specula și pe aceste calamități, cum a speculat și pe inundațiile care au fost anul trecut. Fiindcă până astăzi la Fondul de Rezervă, ni se prezintă procesul verbal la semnat , dar nicio Pretură nu a adus devizul de cheltuieli și Direcția de Educație nu a prezentat absolut niciun capitol, niciun serviciu pentru acele o sută de mii care i s-au alocat suplimentar, pentru că așa a vrut Chirtoacă, fără prezența lui Fleaș să le dea. Și asta va fi în continuare. Și noi nu vom permite mai departe nici la o ședință a Fondului de Rezervă, până nu va fi prezentat devizul de cheltuieli ca să-i acceptăm lui Chirtoacă ceea ce-i vine lui în cap. Mă scuzați. Mulțumim.

Victor Poleacov: Aveți întrebări? Dacă u, atunci vă urăm o zi frumoasă în continuare și numai bine.