Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a Consiliului Concurenței, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de activitate instituțională

„Domnule Președinte al Consiliului Concurenței,
Stimați membri ai Consiliului Concurenței,
Doamnelor și domnilor,

Încep prin a felicita Consiliul Concurenței, a cărui conducere o reprezentați, pentru împlinirea a 20 de ani de activitate în slujba concurenței din economia României.
În toată această perioadă, ați urmărit cu profesionalism și responsabilitate îndeplinirea rolului instituțional al Consiliului, acela de a susține concurența, de a depista și sancționa încălcarea regulilor privind concurența.
Am decis, astfel, să acord instituției dumneavoastră Ordinul «Meritul Industrial și Comercial» în grad de Ofițer.
Pentru România, această perioadă de economie post-comunistă a fost aidoma unui drum sinuos. Am traversat cu greu etapa de tranziție, pentru a ne găsi calea către economia de piață, o economie funcțională, în acord cu dezideratele comune ale noastre și ale Uniunii Europene.
Astfel, mediul de afaceri românesc a prins rădăcini solide, de care trebuie să avem grijă să se consolideze și în continuare.
În toată această perioadă, Consiliul Concurenței a avut un rol important și contribuții meritorii.
Mă bucur să descopăr determinarea dumneavoastră de a continua cu și mai multă dăruire, pentru a crea în România condiții concurențiale echitabile, astfel încât agenții economici să «joace» după aceleași reguli, în beneficiul tuturor.
Este binecunoscut faptul că aplicarea legislației privind concurența nu este deloc o sarcină simplă.
Deși nu dumneavoastră faceți în mod direct regulile, expertiza pe care o aveți este esențială pentru a perfecționa și simplifica, pe cât posibil, cadrul de reglementare menit să susțină libera concurență. Doar astfel mediul de afaceri poate beneficia de încredere, stabilitate și predictibilitate economică.
Instituția dumneavoastră și-a construit o bună și binemeritată reputație. În ultima perioadă ați reușit să finalizați nu mai puțin de 140 de investigații, pe diverse sectoare ale economiei, iar termenele de rezolvare au fost semnificativ reduse.
Așa cum am spus și în alte ocazii, avem nevoie de autorități care să nu aibă doar rol strict sancționator, ci și unul preventiv, educativ, în special în privința concurenței, care este esența economiei de piață și a spiritului antreprenorial.

Doamnelor și domnilor,

În plan european, o politică puternică și eficientă în domeniul concurenței a constituit, încă de la bun început, un pilon esențial al proiectului pieței comune. Mai buna noastră integrare în economia europeană și în zona euro se va sprijini și pe un mediu concurențial performant, pe creșterea competitivității economice și susținerea liberei inițiative.
Din acest punct de vedere, România este aliniată standardelor și bunelor practici recunoscute la nivel internațional, performanță la care Consiliul Concurenței a contribuit în mod semnificativ.
Eficiența autorităților naționale de reglementare derivă, în bună măsură, din gradul lor de independență instituțională, iar acest principiu este obligatoriu să fie respectat în continuare în România, și nu doar în privința concurenței.
Avem nevoie de autorități credibile, aflate la distanță egală, și de dorit cât mai mare, față de influențele din sfera politică și din partea operatorilor aflați în jocul concurenței.
Pentru ca activitatea Consiliului Concurenței să fie la fel de eficientă și în viitor, trebuie să perfecționăm în continuare cadrul legislativ și de reglementare.
Privind cu responsabilitate la rolul instituțional pe care vi l-ați asumat, sunt convins că veți contribui și în continuare la consolidarea economiei noastre.

Vă mulțumesc și vă urez mult succes!”