Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vitalie Gămurari, purtător de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua și bine v-am găsit. Astăzi a vut loc reuniunea săptămânală a Partidului Democrat în cadrul căruia au fost discutate mai multe subiecte ce țin de activitatea partidului de guvernare și unele chestiuni ce reflectă viața politică a Republicii Moldova.

În primul rând un subiect important care a fost prezentat a fost în ședința de azi a fost Planul de acțiuni privind punerea în aplicare a implimentarea strategiei de dezvoltare regională pentru perioada 2016-2020. Este un plan foarte destul de ambițios, unul foarte important care are întreaga susținere din partea Partidului Democrat, dat fiind că este o șansă pentru teritoriile, raioanele Republicii Moldova și prin acest plan Partidul Democrat consideră că se va aduce o plus valoare și o schimbare efectivă localităților din Republica Moldova.

Acest plan prevede mai multe acțiuni ce țin de apă, de canalizare, ce țin de modernizarea și eficientizarea clădirilor, este vorba de susținerea businessului local, este vorba de susținerea anumitor acțiuni în domeniul turistic și multe altele. Suma totală în cadrul acestui plan prevede peste 7 miliarde de lei, sumă care va veni din surse interne și externe. Mai mult referitor la punerea acestui plan în acțiune va fi comunicat din partea Guvernului, din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, dar și din partea autorităților publice locale care vor fi antrenate în această activitate.

Un alt subiect care a fost discutat astăzi în cadrul ședinței Partidului Democrat a fost moțiunea depusă de Partidul Socialiștilor împotriva ministrului de externe dl Galbur. Partidul Democrat consideră că această moțiune este una strict ideologică, nu este fundamentată. Domnul Galbur are întreaga susținere și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are întreaga susținere din partea Partidului Democrat, noi considerăm că dumnealui muncește și atinge scopurile de punere în aplicare a programului guvernării și în special ce ține de integrarea europeană și de pormovare a politicii externe. De aceea, în viziunea noastră sau considerăm că această moțiune nu va trece.
Și un al treilea subiect care la fel este destul de important și care a fost pus în discuție astăzi a fost abordată chestiunea declarațiilor care au fost făcute de președintele Republicii Moldova domnul Igor Dodon cu ocazia vizitei sale care a avut-o la Peterburg.

Vrem să vă aducem la cunoștință că s-a constatat și am văzut foarte clar că președintele Republicii Moldova folosește orice ocazie atunci când orice ocazie oportună în viziune dumnealui de a se expune împotriva vectorului politicii externe al Republicii Moldova, mă refer la vectorul european, ceea ce contravine categoric viziunii Guvernului, viziunii Parlamentului, dar și viziunii majorității cetățenilor Republicii Moldova. Un subiect special în cadrul acestor discursuri și de aceea am vrut să mă opresc la el foarte succint a fost declarația care a fost făcută de domnul președinte referitor la uniunea euroasiatică, care nu are niciun suport juridic în acest context din simplul motiv că noi reamintim că politica externă a Republicii Moldova este pusă în aplicare de Guvernul Republicii Moldova și de Parlamentul Republicii Moldova, care reiese din obligațiile pe care le are statul Republica Moldova pe plan internațional, inclusiv în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană care a fost semnat acum 3 ani. În plus, un an jumătate s-a văzut foarte clar, dar și de când a fost semnat acest acord s-a văzut foarte clar beneficiile pe care le are Republica Moldova și care le va avea în continuare. Beneficiile care reies din acest acord de asociere și din susținerea Republicii Moldova de către partenerii noștri externi, ne referim în cazul dat la cei din cadrul Uniunii Europene. De aceea considerăm că aceste declarații sunt făcute în detrimentul vectorului ales de către Republica Moldova și după cum am spus sunt niște obligații asumate pe plan internațional de către statul nostru.
Deci ăstea au fost subiectele principale abordate în cadrul reuniunii de astăzi și acum dacă aveți careva întrebări, sunt gata să dau răspuns.

Jurnalist: Am vrea să vă întrebăm dacă ați atins subiectul declarațiilor făcute de domnul Dodon la Petersburg, voiam să vă întreb dacă ați discutat și despre gluma făcută de către domnul Putin pe seama președintelui Igor Dodon.

Vitalie Gămurari: Nu, nu a fost discutat acest subiect.

Jurnalist: Dar ce credeți despre această glumă în privința lui...?

Vitalie Gămurari: Eu cred că la această întrebare mai bine să răspundă consilierii președintelui Federației Ruse, care precis că cunosc cam ce-a avut în vedere dumnealui.

Jurnalist: Planul anunțat de dezvoltare urmează să fie aprobat de către Guvern?

Vitalie Gămurari: Da, curând va fi aprobat de către Guvern și va fi prezentat de către Guvern așa cum am spus, de către Ministerul Dezvoltării Regionale, dar vor fi și autoritățile publice locale implicate, ca să explice, să vină cu explicațiile respective cum va fi pus în aplicare. Poate apărea întrebarea de ce este 2016, dar în 2016 au început primele acțiuni deja ce prevede 2016-2020.

Jurnalist: Credeți că domnul Putin l-a luat în zeflemea pe domnul Dodon sau a fost o glumă...?

Vitalie Gămurari: Nu pot să mă exprim din simplul motiv după cum am spus pentru că comentariile respective trebuie să le dea purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse. Sau cel puțin cei care au asistat la această conferință. Dacă nu mai sunt alte întrebări eu vă mulțumesc foarte mult și vă doresc o zi bună.