Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vlad Batrîncea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Bună ziua! Sunteți gata? Deci, stimați reprezentanți ai mass-media, bună ziua! Vă mulțumim frumos că ați acceptat invitația la acest briefing a fracțiunii Partidului Socialiștilor în Parlamentul Republicii Moldova.

V-am invitat pentru ca să vă anunțăm că fracțiunea parlamentară a socialiștilor inițiază moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip. Considerăm că acest Guvern este unul anti-democratic, anti-popular, anti-social, corupt, iresponsabil, mincinos și trebuie să plece. Ținem minte cu toții când și cum acest Guvern a fost ales, numit, la limita legalității. Ținem minte că majoritatea cetățenilor era și este împotriva acestei majorități parlamentare pestriță, care nu a fost votată și dotată cu încredere de către majoritatea cetățenilor a Republicii Moldova.

Cert rămâne un fapt, că acest Guvern trăiește în altă realitate și în ultimele rapoarte în special, ale Prim-ministrului și ale Vice-prim-ministrului, s-a pretins la anume rezultate economice, la anumite rezultate economice, la creșterea economică. Dânșii consideră că crește și nivelul de viață al cetățenilor. În realitate, vă informăm, dacă e să vorbim despre pretinse rezultate ale acestui Guvern, că deficitul bugetar pentru 2017 este unul fără precedent. Practic astăzi bugetul de stat nu dispune de surse necesare pentru asigurarea activităților planificate, ceea ce înseamnă și mai multe împreumuti pe plan intern și extern, ceea ce înseamnă și mai multe datorii și lipsă de transparență în gestionarea planului public. În premieră, în ultimii douăzeci, douăzeci și cinci de ani investițiile... investițiile directe în economia țării se află la un nivel așa de prost. Și dacă Guvernul asigură că au fost create condiții pentru investiții, cifrele reale arată că investițiile practic nu sunt, ceea ce înseamnă că mediul de afaceri din Moldova, dar și mediul de afaceri din afara țării nu este cointeresat și nu crede în piața economică a Republicii Moldova.

Este foarte gravă situația socială. În domeniul social vă informăm că 70 de procente din cetățenii Republicii Moldova primesc un salariu sub media pe țară. Aproape un milion de cetățeni se află în pragul sărăciei, în special pensionarii, persoane cu nevoi speciale, familii cu mulți copii. Aceștia sunt nevoiți să supraviețuiască în condiții extrem de dure. Conform datelor statistice, circa o sută șase persoane zilnic pleacă din Moldova. Conform datelor statistice, în Moldova mor, se duc mai mulți oameni decât se nasc. În aceste condiții, putem trage concluzia că situația este foarte, foarte gravă și nu avem niciun indiciu care ar produce optimism.

Acordul cu Fondul Monetar Internațional, care a fost semnat în grabă și fără o amplă consultare cu poporul Republicii Moldova, a cauzat creșterea tarifelor, impozitelor și a altor creșteri de viață. A condiționat creșterea vârstei de pensionare. Practic a înghețat creșterile salariale, ceea ce înseamnă că acele angajamente pe care Guvernul le-a luat față de FMI va aduce la sărăcirea în continuu a populației, ceea ce înseamnă că nu sunt bani pentru reforme reale în domeniul social.

Corupția. Este o situație fără de precedent când mai mulți membri ai Cabinetului de Miniștri sunt urmăriți penal. Unii dintre dânșii deja nu se află în funcție. Șase miniștri, fotoliile a șase miniștri în acest Guvern deja sunt vacante. În această situație apare o logică întrebare. De ce nu pleacă și restul? Și de ce ar trebui să continue activitatea acest Guvern? Noi, socialiștii, suntem ferm convinși că acest Guvern trebuie să plece. Suntem ferm convinși că sunt corupți, că nu pot face față situației și nici nu au capacități pentru a îmbunătăți situația în țară. Ceea ce a rămas din acest Guvern nicidecum nu reprezintă interesul național al Republicii Moldova.

De aceea, dacă foarte pe scurt, concluzionăm că căderea Guvernului, demisionarea, demisia, demisionarea acestui Guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, este cea mai rapidă cale spre alegerile Parlamentare anticipate, care sunt dorite de către majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. Peste optzeci de procente de moldoveni nu sunt mulțumiți de viață și de activitatea Guvernului. Peste opzeci de procente de moldoveni doresc alegeri anticipate. Noi, socialiștii, vedem o singură cale, cea mai rapidă cale spre alegerile parlamentare anticipate, acest Guvern trebuie demis. Din start, vă răspundem la o întrebare. Știm bine că s-a anunțat o moțiune de cenzură de către colegii din fracțiunea parlamentară a PLDM, sub pretextul unor ilegalități pretinse în cadrul întreprinderii Poșta Moldovei. Considerăm că, da, este un subiect important, dar este doar unul din mai multe subiecte care trebuie abordate în Parlamentul Republicii Moldova.

Astăzi vă prezentăm moțiunea de cenzură care este deja semnată de către douăzeci și patru de deputați. Numărul necesar este, conform legii, douăzeci și șase de deputați. Adică nu ne ajung doar două semnături. Chemăm toți colegii din Parlamentul Republicii Moldova, care se consideră opoziție, să semneze alături de noi. Suntem cea mai mare fracțiune. Avem o agendă foarte clară și considerăm că moțiunea de cenzură inițiată de noi este foarte obiectivă, reflectă situația proastă a activității Guvernului, ineficiența, corupția, dar cel mai important, problemele grave social-economice. Considerăm că este un spectru cu mult mai larg a întrebăriler care trebuie examinate în Parlament în cadrul examinării acestei moțiuni de cenzură. Chemăm colegii care se consideră opoziție să semneze alături de noi, deoarece numărul de douăzeci și patru de deputați, este un număr care permite, permite cel mai rapid înregistrarea acestei moțiuni în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, așa cum prevede și regulamentul.
Considerăm că Guvernul Filip trebuie să plece. Asta am vurt să comunicăm. Dacă sunt întrebări pe marginea moțiunii de cenzură.

Jurnalist: Vroiam să vă întrebăm, nu aveți semnături și cel mai probabil, nici voturi suficiente pentru a vota. Vrem să vă întrebăm, pe cine..., pe sprijinul căror fracțiuni contați?

Vlad Batrîncea: În primul rând, socialiștii stau ferm pe poziții pentru că au o agendă și noi mergem conform acestei agende. Noi am promis că vom găsi soluții și vom propune soluții care pot duce la demisia Guvernului și la alegeri parlamentare anticipate. Încă o dată va fi un test important și pentru celelalte fracțiuni, care, cel puțin, de formă afirmă că acest Guvern este unul anti-social și acest Guvern este unul corupt. Noi, tot vrem să vedem, și vrem să vadă tot poporul Republicii Moldova care va fi poziția și altor fracțiuni parlamentare, inclusiv și PLDM-ul, inclusiv și fracțiunea Pratidului Comuniștilor. Considerăm că este un pas absolut necesar, care trebuie examinat în Parlament. Considerăm că noi trebuie să discutăm în Parlament și această moțiune prevede examinarea a politicilor Guvernului. Considerăm că aceste politici trebuie discutate. Considerăm că Guvernul Republicii Moldova a devenit parte a jocurilor politice, și vedem, cu toții, că în loc să se ocupe de problemele economice, sociale, dânșii provoacă scandaluri diplomatice, nu participă în activitățile CSI-ului, organului care este foarte important pentru noi, din punct de vedere al dezvoltării economice. Considerăm că acest Guvern nu se luptă cu corupția sau sărăcia, dar se luptă cu așa-zisa propagandă rusească și inventează fel de fel de subiecte și motive mediatice, numai nu acele care țin de interesul național. Este un pas firesc din partea celei mai mari fracțiuni de opoziție. Clar lucru că în acest Parlament, noi conștientizăm că mai mulți deputați nu sunt independenți, mai mulți deputați sunt controlați politic și controlați, așa să zicem netransparent de către unele forțe și, în special, Partidul Democrat. Însă vrem să scoatem la iveală și acest adevăr. Încă o dată să-l demonstrăm societății.

Jurnalist: Sunteți conștient de faptul că și această moțiune împotriva Guvernului, dar și celelelate moțiuni, ar putea să cadă și ar fi încă un eșec pentru fracțiunea PSRM.

Vlad Batrîncea: Este o opinie a dumneavoastră. Țin să informez că din 2014, în această legislatură am demis deja două Guverne. Și este al treilea Guvern. Și pot să vă zic că și atunci, în acele două cazuri când noi am inițiat acele moțiuni de cenzură, cineva spunea că „Nu, nu o să se primească. Va fi un eșec al socialiștilor”. Și unde sunt acele Guverne? Așa că, credeți-ne, că dacă inițiem, avem șanse reale și trebuie să le folosim. Cel mai ușor este să nu facem absolut nimic. Însă dacă majoritatea cetățenilor doresc plecarea acestui Guvern și alegeri anticipate parlamentare, trebuie să facem totul pentru a atinge acest scop.

Jurnalist: Dumneavoastră spuneți că situația economică din Republica Moldova este dezastruoasă. Totuși, recent, Banca Mondială a prognozat o creștere până la 4 procente, ceea ce este mai mult decât prognoza anterioară. Nu recunoașteți această prognoză?

Vlad Batrîncea: Creșterea, eventuala creștere, după o perioadă de degradare, ceea ce e normal, o perioadă degradăm, mai sperăm că undeva vom avea și două-trei procente, dar încă este și prognozată încă, nu este reală, se datorează doar dezvoltării agriculturii și pot să vă zic că în Federația Rusă, de la începutul anului a plecat practic de trei ori mai multă producție agricolă, da? Și respectiv, noi ne așteptăm că vom avea un an bun, un an frumos și vom avea anul acesta roadă și agricultura un pic o să crească. Dar nicidecum această eventuală creștere pe care noi o dorim, dar încă nu suntem siguri, nu se datorează politicilor Guvernului. Politicile Guvernului sunt în planificarea și gestionarea bugetului, dar vedem că Guvernul propune și își asumă responsabilitatea pentru un buget deficitar, adică, din start, recunosc că bani nu-s. Politicile Guvernului sunt în acord cu FMI, prin care ei practic au dat acordul pentru majorarea vârstei de pensionare, pentru lichidarea primăriilor, școlilor, pentru optimizarea cheltuielilor bugetare. Considerăm că activitatea acestui Guvern nu poate nicidecum sistemic să sporească și să crească economia.
Indescifrabil.

Vlad Batrîncea: Plus, stimați colegi, cum putem să ne așteptăm la rezultate în economia țării dacă societatea a fost zguduită de către scandalurile de proporție, de corupție în acest Guvern? Dacă unii membri ai acestui Guvern sunt deja reținuți și sunt figuranți în dosarele penale? De unde noi putem să ne așteptăm la creșterea economică? De aceea majoritatea cetățenilor doresc ca acest Guvern să plece. O dorim și noi, socialiștii, și sperăm că această moțiune de cenzură să fie susținută în Parlamentul Republicii Moldova.

Jurnalist: O precizare. Ați vorbit deja cu colegii din PLDM și cei din PCRM dacă vor susține această moțiune?

Vlad Batrîncea: Procedural se face în felul următor. Astăzi, am anunțat, am anunțat această decizie a fracțiunii. Urmează să expediem demersurile respective către colegii din alte fracțiuni Parlamentare și urmează să o înregistrăm în cadrul următoarei sesiuni plenare, care va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Iată care este consecutivitatea acțiunilor. Vă mulțumim.

Jurnalist: Domnule Batrîncea, altă întrebare. Prime-ul, adică astăzi, domnul Macovei, de la Presa Independentă, a spus că Prime-ul din Federația Rusă va rezilia contractul cu domnul Plahotniuc și astfel, probabil aceste transmisii îi vor reveni ca drepturi domnului Dodon. Cum comentați?

Vlad Batrîncea: Eu vă mulțumesc frumos pentru interes și pentru această întrebare. Însă subiectul briefing-ului este moțiunea de cenzură și noi astăzi suntem împuterniciți de către fracțiune să discutăm doar subiectul moțiunii. Vă mulțumim frumos și vă dorim o zi bună.